Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Opička a hravá chobotnice VI.

17. 07. 2022
8
24
326
Autor
Andreina

No, a je to. Konec sranidček s dovádivou chobotničkou, sezóna končí a hajdy do přístavu. Z námořníků se na pár dnů stanou suchozemské krysy, tentokrát v Marseille, což je sice zajímavé město, ale nebylo a není dodnes zcela klidné, což pozná i Prcek. O tom, ale až zase od zítřka, ro ty, kdo budou mít zájem.

Opička a hravá chobotnice

(červen 2003)

VI.

 

Rychlým pohledem za sebe zjistila, že chobotnice udržuje stejnou vzdálenost. Pokud by chtěla zaútočit, již by využila reaktivní pohon. Dívka se proto rozhodla vyzkoušet osvědčenou taktiku, i když věděla, že tentokrát je protivník podstatně inteligentnější než většina predátorů, s nimiž přichází do styku. Prudce se otočila a vyrazila proti chobotnici. Ta okamžitě zareagovala stejně rychlým ústupem, k němuž přidala asi pět centimetrů široký nažloutlý pruh v úrovni očí.

Dívka zamířila k Zrzounovi, který byl nejblíž. Chtěla obnovit zásobu vzduchu a zjistit, jak bude chobotnice reagovat na změnu směru. Z pronásledovatele se stal pronásledovaný, ale v okamžiku, kdy u kolegy zastavila, zůstala chobotnice nehybně trčet asi dva metry od nich. Ke žluté přidala dva růžové proužky, probíhající v pravidelných intervalech od chapadlového lemu ke konci vaku.

Během honičky Čočka vytáhl z jeskyně kameru a s ulehčením si oddechl, že na první pohled nepřišla k úhoně. Tvrdý zobák hlavonožce by vodovzdorný obal snadno rozloupl. Úkol byl splněn. Ichtyl dal posunkem příkaz k návratu na hladinu, ale dívka vyplivla z úst náhubek dýchacího přístroje a sepjala dlaně v prosebném gestu. Potom ukázala na chobotnici, která se stále na stejném místě snažila imitovat duhu. Vše nasvědčovalo, že sama sebe chytila do emocionální pasti, kdy v rychlých intervalech střídala barevné symboly protichůdných významů.

Doktor rozhodil rukama v bezmocném gestu, neboť mu bylo jasné, že dívka stejně příkazu neposlechne. Ke všemu na lodi čekal navztekaný šéf, od něhož dostal jasný příkaz dát na holku pozor. Jenomže uhlídat dvě svéhlavé ženské, v tomto případě jednu se čtyřmi a druhou s osmi končetinami, je nadlidský výkon pro rotu vojáků a oni jsou na to jen tři.

Vyložila si gesto jako souhlas a vyrazila k chobotnici, která se dala na úprk. Co následovalo, vyvedlo všechny z míry. Hlavonožec asi po deseti metrech předvedl tentýž manévr, jako před chvílí dívka. Náhle zastavil a otočil se zpět. Nechal jí mírný náskok, než se dal do pronásledování. Chvíli tak provozovaly hru podobnou té, které se říká na babu.

Když dívka opět potřebovala vzduch, napadlo ji vyzkoušet jinou dětskou zábavu a skryla se za mohutnou Zrzounovu postavu. Chobotnice i tentokrát projevila vysokou míru inteligence. Na okamžik zůstala na místě měníc barvu na nepopsatelný odstín, který zřejmě měl být známkou překvapení, ale potom potápěče obeplula. Pokud růžová znamenala radost nebo uspokojení, tak v okamžiku, kdy Prcka objevila, musela být emoce plná.

Ještě chvíli si hrály na schovávanou, kdy dívka střídavě využívala všechny tři muže jako úkryty, než toho měla dost. Zato chobotnice vypadala spokojeně. Otázkou bylo, zda se bude chtít dobrovolně živé hračky vzdát. Vyřešení přišlo v okamžiku, kdy schovaná za Čočkou, využívala obsah vzduchu z jeho láhve.

 

Je známo z pokusů v laboratořích, že chobotnice rozlišují předměty podle tvaru a jsou schopné si je zapamatovat. Kameraman nadšený z navrácení nádobíčka vše točil. Chobotnici možná již přestala hra na schovávanou bavit, možná odlesk na objektivu upoutal její pozornost nebo poznala předmět v Čočkových rukou.  Stejný, který hlídala před vetřelci chudými na končetiny ve svém úkrytu. V každém případě zbělela s výraznými šedými skvrnami, známkou nejvyššího rozčílení a vymrštila ke kameře hned dvě chapadla naráz.

Člověk s kamerou reaguje vždy pomaleji a pod vodou je to ještě o něco horší. Když dívka zaregistrovala měnící se barvu chobotnice a zaznamenala změnu v emocích, pochopila, že je zle. Vytáhla Čočkovi z pochvy na noze nůž, uchopila ho za čepel a vší silou udeřila rukojetí do bližšího chapadla. Zároveň se od kameramana odpoutala, aby na sebe upoutala pozornost.

S kamarádstvím byl konec. Zatímco Čočka prchal s kamerou k hladině, dívčin kotník ovinulo chapadlo. Jsou známy ojedinělé případy útoků chobotnic na potápěče, které však vždy směřují na obličej, ve snaze strhnout masku s dýchací automatikou. I to svědčí o vysoké inteligenci. Nyní to vypadalo, jako by dobře věděla, že stačí Prcka podržet. Jenomže, co rozzuřená chobotnice evidentně podcenila, byla přítomnost mohutného bodyguarda. Zrzoun vyrazil v okamžiku, kdy začala vléci oběť k úkrytu.

Dívka zachovala klid a nebránila se. Věděla, že silou na hlavonožce nestačí. Doplnit vzduch zatím nepotřebovala a v krajním případě mohla použít nůž k useknutí chapadla. Dokonce jí připadla situace směšnou při představě, jak by si chobotnice poradila s jejím nacpáním do doupěte.

Jestliže chobotnice zuřila, Zrzoun na tom byl obdobně, což nevěstilo nic dobrého. Pro dívku byl ochotný holýma rukama uškrtit i žraloka bílého. Vrhl se na hlavonožce a pěstí udeřil mezi oči těsně nad rohovitý zobák. Rána byla tak prudká, že ji zřejmě na okamžik omráčila. Pustila kotník, zaškubala sebou a zmizela v oblaku inkoustu.

 

„Co jste tam vyváděli?“ uvítal je šéf, jehož nálada se zřejmě nezlepšila ani po záchraně drahé kamery.

„Ta potvora si nechtěla nechat říct, ale Prcek to nakonec zvládla,“ informoval Ichtyl nadřízeného a obrátil se ke kameramanovi, „zkontroloval si kameru, je v pořádku?“

Čočka pochopil, že má část záznamu vymazat: „Zběžně. Chci ji rozebrat, než něco zkusím natočit.“

Oba lhali. Již tak byl šéf naštvaný a nechtěli, aby se dozvěděl o hře s chobotnicí.

„Prcku, upaluj dodělat oběd,“ nařídil dívce a hodil jí zástěru, kterou před ponorem svlékla, „zastavím se za tebou.“

Pokrčila rameny a raději zmizela, než se dočká další přednášky o nedostatečném oblékání. V kuchyni vylila na podlahu kbelík vody, která trochu vypomůže odpařováním nestíhající klimatizaci. Právě dokrájela druhý meloun, když dorazil kapitán s Čočkou.

„Tohle je co?“ ukázal šéf na podlahu, kde pod nohama čvachtala voda.

„To děláme, když je moc horko,“ vysvětlil Čočka, „klimatizace nestíhá, potřebuje opravit nebo vyměnit.“

Šéf došel k jednotce a zkontroloval nastavení. Během chvíle, kterou v kuchyni strávil, z něho tekly čurky potu. Zřejmě to byl důvod, proč si odpustil kázání na dívčinu adresu, ale zajímalo ho ještě něco jiného.

„Co máš na noze,“ ukázal na kotník, kolem něhož měla rudý a trochu naběhlý pruh.

Mávla rukou: „Za pár dnů to bude pryč. Nezmizela jsem dost rychle, když chobotnice opouštěla díru ve skále.“

„Švihej za Ichtylem, ať ti to ošetří,“ přikázal, a když za sebou zavřela dveře, zeptal se Čočky, „ono to dole nebylo úplně snadný, že ne?“

„Byl trochu problém dostat chobotnici z doupěte a naštvala se,“ připustil kameraman a pustil se do loupání ovoce ve snaze, dát šéfovi najevo, že je lepší od dalších otázek upustit.

 

Po jídle kapitán oznámil, že má dost výstřelků, které posádka předvádí od připlutí na Bissagos. Ráno zvednou kotvy zamíří do Marseille. Nikdo neprotestoval, i když dívku trochu svrběl jazyk. Podle jejího názoru se nic tak neobvyklého nestalo, ale raději mlčela také.

 

- konec -


24 názorů

Andreina
23. 07. 2022
Dát tip

Jamardi, i chobotnice se dokáže poprat a to, co považuje za svůj majetek, ale u ní je to přirozenost daná v genech, kdežto u člověka pohá ziskuchtivost.


Jamardi
23. 07. 2022
Dát tip

Odvahu obdivuji.

A proti chobotnici nic nemám. Současně jsem si vzpomněla, že jsem četla, že jednoho vynikající fotografa zabil zloděj-člověk, který mu ukradl foťák. Chyba fotografa, že se snažil získat foťák zpátky. Mám to  někde v emailu, ale teď to  nemůžu najít.


Andreina
18. 07. 2022
Dát tip Alegna

Alegno, daleko méně nebezpečné než přecházet v Praze křižovatku, věř mi. 


Alegna
18. 07. 2022
Dát tip

Uf, nebezpečné dovádění, ještěže to mělo dobrý konce.


Andreina
18. 07. 2022
Dát tip

Květoni, už se moc těším. Jen prosím, abys začal vkládat co nejdřív, můj čas na Písmáku se na počátku srpna opět naplní.


No jo, cestování a příroda, obzvlášť ta vodní, je mou vášní. Vždycky mě dokážeš potěšit. Zrovna jsem dosmolil zápisky z cesty na Yucatán. Bude to zase cestopisný fejeton očima vesnického burana z Moravy. Já už to ani jinak neumím.


Andreina
18. 07. 2022
Dát tip

Květoni, většinu povídek dělím do částí po třech stránkách A5 a po 38 řádkách s velikostí písma 11. Tak nějak mi to čtenáři odsouhlasili, že to vyhovuje. Jsem proto ráda, že i Tobě délka vyhovuje a doufám, že Tě ještě chvíli budou bavit.


To jsem rád, že dávkuješ příběh po malých částech. Já ty tvé podvodní příběhy čtu vždycky na jeden nádech a déle bych s dechem už nevydržel. Ale jsem spokojen, že to opět dobře dopadlo a všichni přežili. 


Andreina
18. 07. 2022
Dát tip

Kočkodánku, pochopila jsem význam přesně, bez obav, Tebe se to vlastně ani netýká. Jen jsem si nebyla v tu chvíli jistá , zda jsem vlastně tu potvůrkou s přemnoženýma končetinama pod vodou vlastně nepodvedla, když šlo hlavně o kameru. Asi to nebulo vůči ní fair.


Kočkodan
18. 07. 2022
Dát tip

Andy, teď jsem se u tvého zaražení trochu zarazil já. Přesně nevím, jak jsi závěrečnou část komentáře myslela. Pro jistotu zdůrazňuji, že těmi hrajícími si míním tebe a chobotnici, ne Zrzouna. (lehce krakenovitý úsměv)


Andreina
17. 07. 2022
Dát tip

Kočkodánku, opět výstižné veršování. Jen jsem se trochu zarazila u těch podvodních hrátek, myslíš, že to bylo až tak?


Kočkodan
17. 07. 2022
Dát tip

K pěkným hrátkám podvodním

jsou tihle dva ochotní,

dovádivou ale fázi

chobotnice náhle kazí,

upřesním to v příští větě –

táhne dívku do doupěte,

Zrzouna však toto hněte,

ranou pěstí nad zoban

je octopus varován,

halí tělo do inkoustu,

což signálů plodí spoustu,

že má plné gatě asi,

lidé si to k lodi hasí.


Andreina
17. 07. 2022
Dát tip blacksabbath

Ivi, když někdo vypadá jako dítě, tak snad má i právo si hrát.

Ono je to jen takové obyčejné sestavování slovíček do vět podle podkladů v deníčku. Já myslím, že nijak dobře nepíši, ale je pro mě důležité, abych případné čtenáře pobavila a třeba jim řekla i něco, co zatím neznali.


Andreina
17. 07. 2022
Dát tip

Aničko, ono i chobotnici po čase hra přestane bavit, takže konec přišel asi akorát pro všechny strany, i když trochu jinak, než si asi představovali.

Na takové manévry jsem v Marsille již narazila také při návratu po skončení sezóny. Nejhorší je, že v pozoru není jen policie, ale i různé skupiny, připravené kdykoliv začít ničit a rabovat. 


...ty si nedáš pokoj a musíš si pořád hrát, ale...:-)))....konec dobrý - všechno dobré....píšeš s lehkostí, ale já tady trnu hrůzou...co kdyby....ti došel kyslík nebo tě fakt odvlekla...no...kdo by nám pak tak hezky vyprávěl o tom co my zažít nemůžeme...no kdo?...:-):-):-)


8hanka
17. 07. 2022
Dát tip

škoda, že hra musela skončiť práve takto...muselo byť úchvatné sledovať neustále zmeny farieb, emočné reakcie tvora, ktorý sa dokázal hrať s človekom...

na Marseille pekné spomienky nemám, prišli sme 14 júla, mesto pripomínalo skôr  prípravu na obranu ako na oslavu, všade plno policajtov, vojakov, dobrovoľníkov, zdravotníkov, zdravotníckych stanov a zátarasov v uličkách smerujúcich nadol k nábrežiu...obavy z teroristických útokov boli veľké...a niekto nerozumný miesto pozerania pod nohy neustále fotil, výsledkom prvá zlomenina v živote a mdloby:)

teším sa na pokračovanie, sú príbehy, ktoré sa dajú čítať znova a znova a tie Tvoje takými sú...


Andreina
17. 07. 2022
Dát tip

Maruško, kéž by to tak bylo. Jsem pod hladinou šťastná, protože to je svět, kterému rozumím.


Andreina
17. 07. 2022
Dát tip

Jaroslave, vždy je trochu rizika, ale pokud člověk dokáže posoudit jeho míru, může být při hře s každým tvorem spousta zábavy.


Andreina
17. 07. 2022
Dát tip

Mirku, díky za veršíky. 

Ono je mezi tou mořskou žouželí opravdu lépe, tam vždycky víš, na čem jsi.


Delfín
17. 07. 2022
Dát tip

Nesmělá bývá mezi svými,

s havětí mořskou tropí šprýmy!

Když povídky pak pročítáme,

o to víc v srdci svém ji máme... 

;-)


revírník
17. 07. 2022
Dát tip

Vykládáš to s lehkostí, jako by o nic vážného, jistě i nebezpečného, nešlo. To je právě na tvém vyprávění půvabné.


možno je to naopak ... ty si vodný tvor, preoblečený za prcka ... a do vody sa chodíš nadýchnuť*

rozprávanie plné života a vtipné***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru