Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skřítek v uchu ((z kolekce Odposlechnuto))

04. 08. 2022
6
9
269

 

 

Našel jsem nedávno v šuplíku (nebo ve svém e-amilu, ale to je nepodstatné) nějaké věci, které by mohly spadat snad do mé kolekce Odposlechnuto (nebo by bylo trefnější pojmenovat ji šířeji, třeba Odžito?)

(( ...)).

 

 

Skřítek v uchu ((z kolekce Odposlechnuto))

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Vím moc dobře (přestože jsem třeba tzv. Kabbalu studoval zatím pouze povrchně :) ), jak je důležité nekomolit jména  živých lidí, a tak se snažím to nedělat (nemluvě o tom, že to přirozeně mnoha lidem i dost vadí..).

 

 

Stalo se mi cca před 5-7 lety, že jsem potřeboval vyřídit nějakou záležitost ve vyšších patrech jedné státní instituce,…, a docela složitě jsem sehnal přímé číslo na do konkrétní kanceláře příslušného odboru.

 

 

Dovolal jsem se na několik pokusů (jednal jsem po telefonu s nějakou ženou ),…, získal jsem relativně značnou naději, že má záležitost je v dobrých rukou (zdálo se, že -alespoň takhle, na dálku- fungujeme s onou státní zaměstnankyní na určité vlně vzájemně sympatické), ale potřeboval jsem, do příště, zjistit i nějakou věc (informaci, radu) mimo běžnou povinnost této zaměstnankyně; byla mi ovšem (ta věc) přislíbena, a dohodli jsme se spolu na datu, kdy mám znovu zavolat.

 

 

Je mým zvykem, mluvím-li s nějakou osobou po prvé,  že většinou si ještě na závěr telefonátu (ale někdy i osobního hovoru) ověřuji přesné znění jména.

 

 

Omluvil jsem se tedy, že jsem dobře nerozuměl její jméno (-představila se hned na začátku hovoru, ale opravdu jsem tentokrát nerozuměl moc určitě), a ona odpověděla:

 

 

Já jsem Holítková.

Holítková?, nezdálo se mi to moc.

Ano, Holítková, odpověděla přívětivě, a náš hovor jsme potom ukončili.

 

 

V dohodnutý den a dobu volám znovu. Ptám se:

 

 

Mluvím s paní Holítkovou?“

Já jsem H o l í s k o v á!, řekla důrazně, ..., a, jak se mi tehdy zdálo, i docela dost pobouřeně.

 

 

Minulá, značně nadprůměrná vlna sympatie mezi námi byla rázem pryč .

 

 

Omluvil jsem se,.., ale přesto celý tento náš druhý hovor již nedopadl moc uspokojivě.. .

 

 

(( ...)).

Přemýšlel jsem potom, proč se to stalo,…, a zda jsem případně mohl této nehodě nějak předejít.. . Došel jsem k závěru, že mohl jsem se více podvolit vrozené býkovské touze (rozuměj: touze zrozence v býku :) ) po zajištění a rezervě,…, a zkusit si ověřit správné znění jejího jména ještě i někde v hlubinách internetu, apod.; -ale -a to pravděpodobněji -neměl jsem se třeba také celou to záležitostí, kterou jsem se na tom úřadě snažil vyřídit, nějak hlouběji zabývat (tak nějak na úkor dalších věcí, visících ve vyšších patrech mého osudového tubusu..).

9 názorů

Při rozhovoru na úřadech a u lékaře mám pocit, že jsem téměř hluchá.


Benetka
07. 08. 2022
Dát tip blacksabbath

Jo jo... Alcatraz jsme tomu taky řikali... Téda krom alcachlastu... :D


blacksabbath
07. 08. 2022
Dát tip Benetka

Bene a což takhle ........Alcatrust - Alcatraz.....


Benetka
07. 08. 2022
Dát tip

Hmmm... Úsměvné.

V Břeclavi se nachází velká firma vyrábějící sanitární techniku. Slávkův předchozí zaměstnavatel. Firma se drahně let jmenovala alcaplast. Ale letos majitelé usoudili že to není dost světový název. A tak se přejmenovali na alcadrain. Což ovšem zní skoro stejně jako alcatrain. No a když pak jednou potkal své bývalé kolegy tak na ně křičel: Nazdar nádražáci!!! :D


Jjjj.....někdy je to jako hra na "Tichou poštu"???.....


ATANAS
05. 08. 2022
Dát tip

ten závěr bych dotáhl, mě kdysi kdosi poslal na zastávku Prcandu, ještě jednou jsem se zeptal, pak když jsem tu zastávku hledal, jmenovala se jinak, ale naštěstí tam ten člověk přišel


Jo jo -tehdy mne to nějakou dobu i leželo v hlavě,..., ale možná to bylo dobře, že to dopadlo takhle.. :).

Díky za návštěvu, a komentáře.. :)


Alegna
05. 08. 2022
Dát tip

Asi bych se na tvém místě také víc neubezpečovala. 


Jamardi
05. 08. 2022
Dát tip

To je pravda, že i přes velkou snahu se někdy něco nepovede. Písmena s a t jsou snadněji zaměnitelná než jiná. Nebo třeba Pompová-Bombová by byl taky problém. Nebo taky bývá u jmen problém v tom, že když má někdo méně často používané přijímení, které významově připomíná nějaké časté přijímení, tak lidem naskakuje to časté přijímení a zaměňují to. Třeba místo Kovárnová Kovářová, místo Skalská Skálová.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru