Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pozdní sběr

02. 10. 2022
17
33
888
Autor
Zuzulinka
Když je čas, pošlete své “dítě” do světa a popřejete mu mnoho štěstí???? I pro tohle mé dítě přišel ten čas, symbolicky podzimní čas bilancí a rozjímání, čas sklizně.???? Mé děvče sbírka s mužským jménem Pozdní sběr už dospěla a vydává se hledat své místo ve vašich knihovnách a srdcích????
Lze ji objednat na:
Znova děkuji všem, kteří mě směrovali, vedli a kteří se podíleli na konečné podobě sbírky. Děkuji mému muži Milan Bláha, Michalovi Jakubcovi, Emilovi Slámovi (zde pod nickem Grafik tuším), Taťána Groušlová a Eva Amanová… a spoustu dalším??, které jsem potkala, poznala a kteří mi velikou byli inspirací.
 
Sbírka je vydaná samozdatem přes naši rodinnou firmu a k dispozici bude jen v omezeném počtu.
Není problém vepsat do sbírky věnování - v posledním kroku objednávky si jen vepište poznámku, že jej chcete.

33 názorů

Zuzulinka
28. 11. 2022
Dát tip

moc děkuji Goro:-) velmi si toho vážím


Zuzulinka
28. 11. 2022
Dát tip Gora

moc děkuji Goro:-) velmi si toho vážím


Gora
28. 11. 2022
Dát tip

Několik mých dojmů z přečtené sbírky:

 

Sbírka Zuzany Bláhové Pozdní sběr má pevnou koncepci. Měsíce roku rytmicky plynou v názvech básní a tematicky navazující poezií. Jednotlivé části jsou odděleny a zvýrazněny přitažlivou ilustrací Emila Slámy a odlišným podbarvením celých dvojstran. Pouze duben obsahuje – jak jinak než dvanáct – miniatur pod názvem INTIMNOSTI, předkládající mozaiku soukromého světa autorky stručněji, hutněji než obsáhlejší texty.

 

IV. 

na motouzech ticha

pne se moje mícha

v koncích

roztřepená    

 

má anebo      nemá?

 

 

 

Autorka čerpá z koloběhu přírody a neleká se slov prověřených před ní mnoha básníky – uchopí je po svém a vytvoří nová spojení a významy:

 

na žluto natři

vlásky

lásky

mašličky

 

a pak si rozvaž tkaničky… (jarní počítání)

 

V červenci se básnířka vyznává blízkým, domovu, verši, které ctí kontinuitu kořenů.

Každý z měsíců by stál za zmínku, citát z vyzrálé, autentické poezie.

Jak čtenář prochází celou sbírkou, je mu něčím povědomá, a já se jen mohu domýšlet, čím to je: proto, že verše mají obecnou platnost a sílu světa, který známe anebo jsme znávali? Proto, že jsou citlivé a niterné, plné pokory a pravdivého svědectví?  Přesto plynou tak lehce…

Sbírku Zuzany Bláhové Pozdní sběr je prostě radost číst, nabízí vytříbenou poezii i duchovní prožitek.

 

 


Zuzulinka
20. 11. 2022
Dát tip

Lami, já děkuji... a krásné dny přeji


Lami
19. 11. 2022
Dát tip

Nevlastním žádný dopravní prostředek a tak mi to trochu trvalo.Ode dneška už ale mohu říci, že jsem splnil slib a oba kusy jsou instalovány jak jsem slíbil a čekají na své čtenáře.A moc děkuji za příjemné čtení.


Zuzulinka
23. 10. 2022
Dát tip

děkuji Ti Jiří, jsem za ta slova ráda a moc si jich vážím,...  jsem ráda, že se sbírka pozvolna dostává k Vám, čtenářům, že se tolik lidí zmínilo a sdílelo mé příspěvky na sociálních sítích, znova opakuji - velmi si toho vážím... o to více, jak těžce se mi dávalo tohle dílko dohromady, jak těžce se mi prožívalo vše, co v něm je schované, znovu a znovu, než jsem se rozhodla to definitivně pustit... a hkavně, než jsem v tom našla smysl, který se mi hledá občas jen velmi těžko... děkuji


a2a2a
22. 10. 2022
Dát tip

Dnes jsem měl vskutku sváteční dopoledne. Tlumeně hrály slavné operní árie, venku bylo pošmourno a já si četl sbíru Zuzanky Bláhové * Pozdní sběr. A téměř po celou dobu jsem měl pocit, že vnímám poezii některého z českých klasiků druhé poloviny 20. století. Nejprve jsem si vyčítal ...vidíš ty nevzdělaný pitomče, ani si nejsi schopen vzpomenout, koho ti připomíná..., ale podstatnější byl ten krásný, důvěrný pocit, kdy jsem si od dávna četl pozdního Seiferta, Hraběte, Skácela, ale třeba i méně dávno Šindeláře nebo Zbořila, až posléze jsem se dovtípil, co je to, co mne tak vrací zpátky.

Vůbec ne styl, který v dobrém naplňoval mé mládí a kerému autorka není v žádném případě poplatná, ale respekt k mnohokrát prověřeným pravdám, pokoře, snad všemi básněmi prorůstající znalost přírody, okouzlení časem, blízkými, láskou a to vždy a za všech okolností s takovou intimitou, jako by ji autorka snad ani nechtěla říct nahlas.

Až v druhé linii zůstaly pro mne odvážné metafory, významová spojení, volný verš i verš vázaný spřádaný v plynulé symbióze, kdy moře jsou vděčná řekám. Proč v druhé linii? Protože, ač zvyklý vnímat formální stránky básní,  jsem byl zahlcen nekompromisními  doteky veršů i sbírky jako celku. A znovu se potvrdilo, jak důležité je číst sbírky, nikoliv jen čas od času jednotlivé básně.

A nemohu opomenout výpravu sbírky se skvostnými ilustracemi Emila Slámy. Jsou jemné, rozkročené do světa tak širokého, jaký toužíme vnímat a přitom verše nepředbíhají, jsou poklidnou hladinou, ve kterých se zračí.

S naprostým respektem a poděkováním. Jiří Hort


Zuzulinka
18. 10. 2022
Dát tip

Stani, moc děkuji:-) jsem ráda za ta slova... velmi


dadadik
18. 10. 2022
Dát tip

Mám ji a jsem mile překvapená tím,  jak je knížka udělaná, ve všech ohledech, nemluvě Zuzi o Tvé poezii, která je prostě Tvoje a kouzelná... jojo gratuluji

a dík


Zuzulinka
14. 10. 2022
Dát tip

vůbec nedadzvedla, ono ty písemné komenty jsou dost zavádějící:) děkuji každopádně za podporu a objednání


atkij
12. 10. 2022
Dát tip

Tak koukám, že blondýna (já) a její řečnická rýmovačka nadzvedla ze židličky:)) Objednala a těší se:)


Gora
11. 10. 2022
Dát tip

Knížka včera dorazila, těším se... vypadá /na rychlé nahlédnutí/ moc dobře.


vesuvanka
06. 10. 2022
Dát tip

Přidávám se ke gratulantům a přeji hodně čtenářů!


Zuzulinka
06. 10. 2022
Dát tip Gora

Loki, tady ale nemluvím o sbírce jako takové, ale o textu, který je na ni jako upoutávka... já si to opravdu přiznat dokážu, že mé verše nikdo (hlavně kritici) nemusí:-) ... a kdo mě zná, to moc dobře ví... ostatní o tom nemusím přesvědčovat...  ostatně u mě se většinou ti, co mé verše nemusí ani nezastavují, tak to tady za těch cca 20 let, co tu jsem chodí... a to jsem byla i dost dloho v redakci, takže bych mohla vyprávět


Zuzulinka
06. 10. 2022
Dát tip

ano, v příspěvku je odkaz na e-shop - tam si jej můžeš objednat a koupit... koukám, že lidi opravdu moc nečtou, ani tady (a to je co říct) - už to vysvětluju asi 10tému... tak se budu těšit na objednávku


atkij
05. 10. 2022
Dát tip

Gratuluji. Pozdní sběr je krásný a lahodný název. Úplně láká mít. Půjde to prosím zařídit? :)


Thea v tramvaji
04. 10. 2022
Dát tip Alegna

Já už mám knihu objednanou, tak teď už jen dokoupit někde dobrý pozdní sběr, abych si četbu vychutnala maximálně :)


Zuzulinka
04. 10. 2022
Dát tip Aru, Gora

pět jich určitě nebude... tahle je první a také poslední:-)... to jsem si řekla už když jsme se do ní pouštěla... a tak to bude...:-)

nicméně byla bych ráda, kdyby se dostala k Vám, takže objednávejte, milí... podpora se hodí (ta slovní je fajn), ale každého autora spíš potěší, když se dílo dostane tam, kam má... a sice - ke čtenáři... 


Aru
04. 10. 2022
Dát tip

Ještě nekřič Loki,

válkychtivému tygrovi dochází dech,

byli spatřeny zaječí uši,

je čas se natáhnout do trávy.

;D


Můra73
03. 10. 2022
Dát tip

Přidávám se ke gratulantům


I já gratuluji a přeji hodně čtenářů!


Janina6
03. 10. 2022
Dát tip

Gratuluji a knížce přeji spoustu čtenářů!


Také blahopřeji :)


Alenakar
03. 10. 2022
Dát tip

Přeju sbírce hodně čtenářů a čtenářům hodně krásných čtenářských zážitků.


Zuzulinka
02. 10. 2022
Dát tip

dá se koupit na e-shopu v odkaze - doprava je Zásilkovnou, takže jistě kdekoliv v rámci celé ČR, i po Praze - já jsem Štírko z druhého konce republiky:-) 


Štírka
02. 10. 2022
Dát tip

Přeji úspěch a radost z díla...!

Ten název slibuje hodně - a já mu věřím: dá se třeba zaplatit a někde v Praze vyzvednout?


Krása!!! Přeji tvé knize spoustu čtenářů! 


Alegna
02. 10. 2022
Dát tip

Je mi sympatické, jak vnímáš svoje tvoření, myslím, že rozumím. Tvému dítku přeji šťastnou cestu čtenářskou obcí.


Prosecký
02. 10. 2022
Dát tip

Blahopřeji.


Gora
02. 10. 2022
Dát tip

Gratuluji! Vůbec nepochybuji, že Pozdní sběr bude lahůdkové čtení.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru