Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Nicol III.

17. 10. 2022
10
25
302
Autor
Andreina

Tak zatím stále žádná akce, jem malý pohled do soukromí šéfa a Prcka. Snad vás to neotráví.

Nicol

(červenec 2003)

III.

Donesla šéfovi deku, počkala, až se uvelebí, a potom opět zaujala místo v lehátku. Chvíli mlčeli s pohledem upřeným na moře. Šéf zřejmě nevěděl, jak začít.

„Je tu nádherně. Krásné místo i výhled na moře.“

„Jo,“ kývla.

Chvíle mlčení, než promluvil: „Byli jste tu s Čočkou celou dobu?“

„Jo.“

„Jak je to mezi váma?“ vysoukal ze sebe a bylo zřejmé, že mu téma není příjemné.

Rozhodla se zkrátit trapnou chvíli: „Jen pár hezkých dnů. Od zejtra zas jen kolegové. Nemusíš se bát, na Mary k ničemu nedojde. Máme práci, která je pro nás zatím důležitější vztah.“

„Díky,“ oddechl si, „jsem rád, že máte rozum.“

Zírali do tmy a bylo jasné, že šéf má na srdci ještě něco dalšího.

„Prcku, nechci vyzvídat, ale jak jsi našla tohle místo? Chováš se tu jako doma a něco podobnýho jsi tvrdila i do telefonu. Pokud vím, jsi doma uprostřed Evropy, a ne Středozemního moře,“ vypadlo z něho rozpačitě, když mlčení bylo příliš dlouhé.

„Je to můj druhej domov,“ zašeptala.

„Jak jsi k němu přišla?“

„Trávily jsme tu se sestrama prázdniny. Byly to nejkrásnější chvíle mýho života. Tady jsem se začala potápět a v patnácti udělala licenci. Na ostrůvku, u kterýho kotví Mary, je malý záliv, kde možná ještě žije pár kamarádů. Nikdo tomu nevěřil, ale byl tam krab, co mi sedával na rameni nebo muréna, která se nechala krmit z ruky. Nahoře v údolí mezi olivovníky žijou užovky, s nimiž jsme užily spoustu legrace. Chvíle, co se nevrátí. Tady jsem šťastná…“ zmlkla uprostřed věty a šéf měl pocit, že zaslechl i tiché vzlyknutí.

„Kdo je majitel,“ pokračoval, i když si nebyl jistý, zda se dočká odpovědi, ale zvědavost byla příliš velká.

„Sestra, zdědila to tu po mámě. Patří jí kromě domu údolí od vsi až nahoru k silnici.“

„Myslel jsem, že tvoje matka žije.“

„Žije, nejstarší sestra měla jinou mámu.“

„Aha, byla Řekyně?“

„Ne, teta Eva taky pocházela od nás, ale vdala se tady. Jenomže to už byla krátce těhotná s mým tátou. Zemřela před patnácti lety, bylo mi pět a pamatuju si ji jen mlhavě. Držela mně i prostřední sestru při křtu. Stejně tak moje máma je kmotrou tý nejstarší.“

„V tom se moc nevyznám, říkala jsi, že tvoje sestry jsou stejně starý. Myslel jsem, že pochází z dvojčat.“

„Je to složitá historie. Teta vyrůstala s mým tátou od pěti let a byli si hodně blízký. Rodiče říkaj, že tahle sestra je dítětem hodně bolavýho loučení a ta o měsíc mladší zas velkýho vítání.“

„A to tvojí matce nevadilo, že má táta dítě s jinou?“

„Pokud vím, tak ne. Byly s tetou dobrý přítelkyně.“

„To je na mě složitý, nemůžeš to vysvětlit podrobnějc?“  

Odpověď nepřišla. Pochopil, že dívka se uzavřela a další otázky jsou zbytečné. Ještě chvíli sledoval mihotající se červená a zelená světla rybářských bárek, než se zdvihl k odchodu.

„Dobrou noc,“ popřál dívce neočekávaje odpověď, protože zřejmě bloudila v myšlenkách někde hodně daleko.

„Jaká je Nicol?“ překvapila ho tichou otázkou.

Zůstal zaraženě stát. Jednak netušil, že ho vnímá a dotaz zasáhl bolavé místo. Od nástupu na fakultu podmořské archeologie se vztah s dcerou neustále zhoršoval. Nerad o ní mluvil, ale nyní mu bylo trapné dívce neodpovědět, když sama pár informací ze soukromí sdělila. Mohl si však být jistý, že cokoliv jí svěří zůstane mezi nimi. Jak si všiml za dobu, kterou strávila na palubě, drby nešířila.

„Nicol je rozmazlenej fracek. Bylo jí dvanáct, když jsme se s ženou rozvedli a místo, abysme drželi linii ve výchově, začalo uplácení. Trávila se mnou prázdniny na lodi a s ex zbytek roku. Každej se jí snažil dát víc než ten druhej a holka toho zneužívala. Hrála přede mnou komedii o lásce k moři, jak bude hledat, co se pod hladinou skrejvá. I posádka naznačovala, že mě jen využívá. Byl jsem zaslepenej vidinou dítěte, který půjde v mejch stopách.

Teprve tys mi otevřela oči. Nemáš její vzdělání, neoblbuješ ostatní, umíš se o sebe postarat asi v jakýkoliv situaci, a ještě k tomu myslet na kolegy. Nicol je sobec, kterýmu záleží jen na sobě. Těch čtrnáct dnů je to poslední, co jí dám, a pak konec!“ uzavřel emotivní výlev tak hořkým tónem, až ho přišlo dívce líto.

„To mě mrzí,“ řekla tiše.

„Co?“ nepochopil, co má na mysli.

„Že s ní máš tolik starostí.“

„Už nemám. Vyměnil jsem je za starosti s tebou, a právě teď mám jednu velkou. Měla by sis taky odpočinout. Večeře byla vynikající a musela dát hodně práce, tak se tu dlouho nezdržuj. Dobrou noc.“

„Dobrou,“ špitla a opět se zahleděla na moře.

 

Po šéfově odchodu se zachumlala do deky a chvíli přemýšlela o Nicol. Bude to asi pěkně vypočítavá mrcha, na níž si musí dát pozor. Takový parťák je nejlepší cesta k průšvihu.

Myšlenky sklouzly k uplynulým dnům. Vztah s Čočkou byl krásný, ale láska zatím ne. Oba si byli vědomi, že při jejich povolání nemají společnou budoucnost. Život je může kdykoliv zmrzačit nebo dostat do situace končící smrtí. Možná si občas pár společných dnů užijí, ale víc nic.

Vrátila se k osmému červenci, kdy ráno přijel táta s nejstarší sestrou. Čekala je. Patnáct let osmého července pokládali v malé zátoce ostrůvku na hladinu moře bílou růžičku. Byla pro tetu Evu, jejíž popel tam kdysi spolu vysypali.

Seděla ponořená do vzpomínek, než opět skončila u osmého července a tety Evy. Právě díky popelu vysypanému do moře věřila, že žije dál v podobě víly, která svou kmotřenku na moři ochraňuje. Hleděla zadumaně na ostrov osvětlený měsíčním světlem. Potom z vázy na stole vzala poslední bílou růžičku, která tam zbyla po návštěvě sestry. Zamířila k moři, kde se na konci mola svlékla a přeplavala stometrovou úžinu. Přeběhla ostrov do zátoky roubené houštím oleandrů. Poklekla na kraji kamenného plata vytvářejícího přirozené molo a položila květ na hladinu.

„Děkuju teto, děkuju, že mě chráníš a dopřáváš mi prožít pod vodou krásný chvíle a prosím, abys mně věnovala dál svou přízeň,“ skončila krátkou modlitbu věnovanou památce patnáct let mrtvé ženy a netušila, že za několik dnů bude její ochranu potřebovat víc než kdykoliv předtím.

 

- pokračování -


25 názorů

Andreina
23. 10. 2022
Dát tip Gora

Ireno, když jsem psala tuto povídku, nějak mne napadlo, že bych měla čtenáře také trochu nahlédnout do soukromí.  


Gora
23. 10. 2022
Dát tip

To je sympatický díl, v rozhovoru hrdinky a kapitána jsem se dozvěděla spoustu netušeného.


Andreina
19. 10. 2022
Dát tip

Občas člověk musí pustit i něco ze soukromí hlavní hrdinky, aby bylo znát, že je také jen člověkem.


Pěkné to je, zajímavé.


Andreina
18. 10. 2022
Dát tip

Jamardi, o Nicol toho ještě bude napsáno dost. Nechci pomlouvat předem.


Jamardi
18. 10. 2022
Dát tip

Nevím sice jaká Nicol je, ale vzhledem k okolnostem je mi její předstírání zájmu o věci pod hladinou nepřijde jako nesympatické. Tatínek se po celou dobu prázdnin plaví a pokud chce být s ním, musí se taky plavit. Co by tam proboha celou dobu dělala, kdyby se nepokusila se o to zajímat?

 


Andreina
18. 10. 2022
Dát tip Květoň Zahájský

Z komplikovaných rodinných poměrů může vyrůst zase jen komplikovaná ženská, což v tomto případě platí stoprocentně. Alespoň okolí je o tom skálopěvně přesvědčeno. Nikdo nikdy si totiž nemůže být jist, jaká blbost ji zase napadne.


Andreina
18. 10. 2022
Dát tip

Kočkodánku, veršíky povedené jako vždy, jen to přirovnání Prcek - bedla mě trochu zarazilo. Když se totiž zeptáš takového žraloka, tak by asi odpověděl, že k sežrání je, ale jinak by byla kapku tuhá na sežvejkání.


Andreina
18. 10. 2022
Dát tip

Mirku, někdy mám pocit, že my můžeme ovlivnit úplně všechno, kromě jednoho - svých vlastních životů. 


Z komplikovaných rodinných poměrů může vyrůst jen silná osobnost, nebo uzlíček nervů. Řekl bych, že jsi ten první případ.


Kočkodan
18. 10. 2022
Dát tip

Dvě postavy na lehátkách

spolu klidně rozmlouvají,

nevypukla náhle hádka,

oba možnost dobrou mají

poodhalit část svých niter,

něco je süß, něco bitter,

smutek vidno na otci,

že se dcerka nevyvedla,

chystá vlídnou „adopci“,

Nicol - satan, Prcek – bedla.


Delfín
17. 10. 2022
Dát tip

Andrejko, taky nejsem věřící ve vymyšlené bohy. I když pro někoho splňuje definici Boha stvořitele i mimozemšťan, který by cokoli geneticky pozměnil a vytvořil nový druh. A nemusel by ani být mimozemšťan, ty pomusy se, mnohdy tajně, dějí už teď např. v Číně. Ovšem nějaký vyšší řád bude existovat, byť nám se ve své složitosti jeví jako CHAOS! A existuje zpětná vazba, takže nic není definitivní a můžem to ovlivnit i my...;-)

 


Andreina
17. 10. 2022
Dát tip

Alegno s Nicol to bude dost zajímavé soužití a neskončí zrovna dobře.


Andreina
17. 10. 2022
Dát tip dievča z lesa

Maruško, na napětí také dojde, ale také ještě na seznamování s místy, kam sice není problém se dostat, ale myslím, že moc lidí se tam nehrne. 


Andreina
17. 10. 2022
Dát tip

Mirku, příměr kanibalovy víry nemá chybu.

Jsou lidé, co zvrdí, že v nic nevěří. Myslím, že lžou, protože v něco věří úplně každý, i když si to možná ani neuvědomuje.

 


Alegna
17. 10. 2022
Dát tip

Zajímavé rodinné vztahy, nezáleží na tom, kdo čí je, ale jak spolu vzájemně vycházejí a jsem zvědavá na Nicol


krásne rozjímavé ... a dobre to padlo ... zdá sa, že v ďalšom rozprávaní nebude núdza o napätie ...***


Delfín
17. 10. 2022
Dát tip

Protože o těch vztazích a provázání s rodinou Kazantzakis už odjinud vím trochu víc, stejně jako o tobě a i tuhle povídku jsem jinde přelouskal až do konce, abych si to oživil, rozumím ti. Ostatně každý v něco věří a zdá se, že to ovlivňuje směřování jeho osudu...A zrovna námořníci i dnes mají spoustu rituálů a pověr. A nejsou jediní! Víra v něco je záchytný bod! To i kanibal by trpěl hlady, kdyby neuvěřil, že každý člověk je v podstatě dobrý! ;-)


Andreina
17. 10. 2022
Dát tip

Aru a Ivi, dík za pochopení.


věř, že já ne!


Andreina
17. 10. 2022
Dát tip

Ivi, tak to je, a tak tomu věřím, i když se mi kvůli tomu občas někdo směje.


Aru
17. 10. 2022
Dát tip

vím a chápu to ;)


Andreina
17. 10. 2022
Dát tip Aru, blacksabbath

Aru, tak už víš, jak je to s tou mou vírou. Určitě mě musí chránit, protože přitom kvantu blbostí, co dokáži vymyslet by se štěstí brzy unavilo.


blacksabbath
17. 10. 2022
Dát tip Aru

neotrávilo naopak.......aaa.......žije dál v podobě víly.......ať tě dál chrání!!!!


Aru
17. 10. 2022
Dát tip

každej má ty svý bolístky :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru