Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Nicol IV.

18. 10. 2022
9
27
278
Autor
Andreina

Když si vyjsňují vzájemné kompetence dvě ženské, nemusí to vždy probíhat zcela klidně.

Nicol

(červenec 2003)

IV.

 

Na Mary čekala na dívku dvě překvapení. První bylo příjemné. Firma nakoupila pro potápěče nové vybavení s celoobličejovými maskami opatřenými vysílačkami pro podvodní komunikaci. To znamenalo konec nepraktického domlouvání posunkovou řečí.

Také ve vybavení lodi došlo ke změnám. Nový radar s větším rozsahem, rozvody pro komunikaci mezi posádkou do všech místností a největší překvapení, o něž již několik let usilovali, hydrofon s digitálním záznamovým zařízením. Občas je svět pod hladinou nazýván světem ticha, ale není to pravda. Spousta mořských tvorů je hodně ukecaná a pomocí speciálního softwaru, lze některé identifikovat. Také sonar byl překvapením. Již žádné ploché, černobílé obrázky, ale v barvách vyvedený 3D obraz, doplněný o další záznam z pohyblivé podmořské kamery umístěné v kýlu lodi. Další změnu zaznamenala přetlaková komora na zadní palubě. Místo objemného válce zůstal přístavek se dvěma lůžky a křeslem, zabírající čtvrtinu původního prostoru. Tím se uvolnil přístup ze zadní paluby ke dveřím střední uličky mezi kajutami.

Jako správný námořník, za něhož se již považovala, chtěla hned po vstupu na palubu vidět všechny novinky. Teprve k polednímu došlo na ubytování, kde na ni čekalo druhé překvapení, a to za příjemné považovat nemohla.

Kajuty pro ubytování posádky měly dřevěné obložení navození pocitu útulnosti. V docích dřevo dělníci očistili, vyměnili poškozené kazety a interiér dostal nový nátěr. Až potud bylo vše v pořádku. Zmizel však stůl s židlí a místo něho stálo u stěny provizorní lůžko. Hned po vstupu dívce došlo, že Nicol obsadila její postel. Zbytek prostoru pokrýval neuvěřitelný nepořádek. Šaty a spodní prádlo různě poházené, na druhém lůžku napůl vyprázdněný kufr a vedle něho několik páru bot. Box, do něhož v Marseille uložila osobní věci, stál otevřený uprostřed místnosti s přehrabaným obsahem.

Zůstala stát u dveří a nevěřícně přehlížela spoušť, kterou by snad za sebou nenechali ani zloději. Od mala ji doma vedli k pořádku. Teď toto. Otočila se, a vyrazila na můstek.

„Šéfe, kde mám stůl a židli!“ vyjela na kapitána.

„Ve skladu. Do kajuty by se nevešla druhá postel, ale jak nás Nicol opustí, dostaneš všechno zpátky.“

„Dobře, to vydržím. Viděl jsi, jak to tam vypadá? Jako po bombovým útoku,“ pokračovala nasupeně.

„Prcku, prosím tě, nějak to těch čtrnáct dnů přežij. Nemám na to, abych řešil spory mezi ženskejma. Musíš si s Nicol poradit sama.“

„To dopadne špatně, bude si stěžovat.“

„Vyhodím ji, budu respektovat, co uděláš,“ slíbil.

„Jak myslíš,“ pokrčila ramena a vrátila se do kajuty.

 

Posbírala Nicoliny věci včetně lůžkovin a naházela je na provizorní lůžko. Box přirazila ke stěně, kde ho může použít jako provizorní stůl. Skříň ve zdi zela prázdnotou, a tak do poloviny naskládala své oblečení. Následovalo vybavení kajuty. Záclonky, obrázky, různé tretky a ubrus, kterým pokryla box. Potom nakoukla do místnosti se sprchovým koutem a toaletou. Polička před zrcadlem byla zcela zarovnána zušlechťujícími proprietami. Polovina skončila rovněž na posteli. Nakonec vzala křídu a na podlaze udělala čáru od dveří k rohu provizorního lůžka, které bude obývat Nicol.

Spokojená s výsledkem zamířila na zadní palubu, kde se v lehátku, které pro ni kdysi zhotovil Pumpička, rozvalovala spolubydlící. Čím dřív nastaví pravidla soužití na omezeném prostoru, tím lépe.

„Vstávej,“ zacloumala ramenem podřimující Nicol.

„Co chceš?“ zaznělo nepřívětivě.

„Jestli ti to ještě nikdo neřek, tohle je moje lehátko. Pokud ho chceš použít, zeptáš se a teď padej do kajuty.“

„Dej mi pokoj,“ zavrčela Nicol.

„Jak myslíš,“ otevřela dvířka v pažení, kde byly umístěny prostředky pro mytí paluby. Z prostoru vzala kbelík na dlouhém provaze a spustila ho do moře. Nicol došel význam dřív, než stačila exekuci dokončit.

„Nehráblo ti?“ vyskočila z lehátka, „co si to dovoluješ?“

„Jdem,“ postrčila ji ke vchodu do podpalubí, „budeš uklízet.“

„Prcku nebo jak ti to tu říkaj, abys mě mohla buzerovat, na to si málo vyrostla.“

Než dívka stačila odpovědět, ozval se Plešoun, který incident sledoval z můstku: „Prcku, jestli dělá potíže, propleskni ji. A ty Nicol radši poslechni, než zažiješ ošklivý překvapení.“

Nafouklá jako pátrací balon, vrazila Nicol do dveří kajuty, kde se vybarvila krásně do ruda při pohledu na provedené úpravy. Chvíli lapala po dechu, ale šanci k výlevu zlosti nedostala.

„Aby bylo jasno,“ předešla ji dívka a ukázala na čáru na podlaze, „tuhle čáru ve vlastním zájmu nepřekračuj. Máš půlku skříně a poličky v koupelně. Taky se mi už nikdy nehrab ve věcech! Teď uklidíš ten bordel a po večeři vezmeš do jídelny podklady ke studiu. Mám na tebe pod vodou dávat pozor, tak chci vědět, co mě čeká. Při prvním podrazu dostaneš přes hubu, podruhý si půjdem zaplavat. Vydržím pod vodou osm minut, jestli na tom nejsi líp, radši to nezkoušej. Teď makej a jestli máš problém, stěžuj si u tatínka.“

S pocitem, že víc pro jejich vztah udělat nemůže, přesunula se na zadní palubu. V noci nespala, protože zůstala na ostrově až do svítání. Nyní se schoulila do lehátka a za pár okamžiků měla půlnoc.

Zatímco přípravy oběda se ujal Čočka a dívku nechal spát, tak od večerní směny již osvobozená nebyla. Ač to neměl ve zvyku, tak před výdejem večeře zavítal do kuchyně kapitán.

„Jak se vám líbí nový vybavení kuchyně?“ začal oklikou. „Klimatizaci máte novou, tak už tu nemusíš běhat polonahá.“

„Copak, dceruška si stěžovala?“ nepochybovala, že starost o vybavení nebo její oblékání není hlavním důvodem návštěvy.

„To si piš, ale už dá pokoj. Po jídle budu u toho vašeho povídání.“

 

Byl a ne sám. Kromě vědců a Plešouna, který měl službu na můstku, se kolem Nicolina notebooku sesedla celá posádka. Podle informací, měla zmapovat vrak hybridní parní lodi Carnatic, která šla ke dnu při najetí na útes Abu Nuhas, v září 1869.

Ač se Carnatic potápěl celých čtyřiatřicet hodin, zemřelo pět pasažérů a šestadvacet členů posádky, po náhlém rozlomení trupu na dva kusy. Zbytek doplul na záchranných člunech na blízký ostrov Shadwan. Vrak zůstal v hloubce dvaceti sedmi metrů. Podařilo se zachránit většinu nákladu měděných plátů, balíků bavlny a asi dvě třetiny polotovarů zlatých mincí určených pro indickou mincovnu. Zbytek zůstal roztroušen po dně, a ještě dnes lze nějaké najít.

S těmito údaji a dalšími podrobnosti seznámila Nicol posádku. Jejím úkolem bylo podrobně zmapovat vrak, aby mohla v seminární práci provést porovnání s dříve zjištěnými údaji.

Pokud zbyde čas, kousek od Carnatiku leží od dubna 1983 vrak Giannis D, která převážela dřevo do arabských přístavů. Necelé dva kilometry východně spočívá na dně od prosince 1978 Kimon M, původně s nákladem čočky a na tomtéž místě šla v srpnu 1981 pod hladinu i Chrisoula K plná italské dlažby a obkládaček.

„Nicol, to opravdu myslíš vážně, to sis nemohla vybrat jinou loď?“ nedůvěřivě kroutil hlavou Pumpička.

„Proč?“

„Carnatic patří k nejproflákleším vrakům v celým Rudým moři. Tam bude víc amatérskejch potápěčů než ryb.“

 

- pokračování -


27 názorů

Andreina
23. 10. 2022
Dát tip

Ireno, když je člověk ve světě sám, i když mezi přáteli, musí se umět ozvat. 

Díky za opravu, už ji kvačím provést.


Gora
23. 10. 2022
Dát tip

Přidávám jeden detail, jinak obdiv tvé ráznosti:

bude si ztěžovat.“ - stěžovat


Gora
23. 10. 2022
Dát tip

Přidávám jeden detail, jinak obdiv tvé ráznosti:

bude si ztěžovat.“ - stěžovat


Andreina
19. 10. 2022
Dát tip

Mirko, že jsi občas detailista samozřejmě vím, a o tom že jsi také detajlista moc ne.


Delfín
19. 10. 2022
Dát tip

Andrejko, taky jsem občas detajlista, i když má tajle teď nic moc.

 


Andreina
19. 10. 2022
Dát tip

Kočkodánku, teď jsi mne rozhodil, protože nevím, jestli jsem vědomě zplodila novotvar, abych také něčím přispěla k rodnému jazyku nebo jestli jsi takový detailista. Ale díky za upozornění. Protože to je v komentáři, již to nechám. Kdybych to vymázla, mohl by si někdo ztěžovat, že nedává smysl zase tento. Takže začarovaný kruh.


Kočkodan
19. 10. 2022
Dát tip

Andy, tvůj novotvar „škok“ má zřejmě vyjádřit stav šoku s automatickým skokem krevního tlaku do závratných výšin. (i když se k tobě víc hodí slovo hlubiny)


Andreina
19. 10. 2022
Dát tip

Evžo, je fakt, že proti srážce s blbcem neochrání žádné brnění. Proto je třeba zaútočit dřív.


Andreina
19. 10. 2022
Dát tip

Stanislave, do lesa by to ještě šlo, kdyby šel předemnou. Pod hladinou je to horší, protože to může také být poslední ponor.


Andreina
19. 10. 2022
Dát tip

Jamardi, nic se neděje, pochopila jsem význam.


Andreina
19. 10. 2022
Dát tip

Alegno, proto je nutné nastavit pravidla hned na začátku. Když by neposlouchala na lodi, pod hladinou by to nebylo lepší.


Andreina
19. 10. 2022
Dát tip

Kočkodánku, byl to škok, ale člověk si nesmí nechat všechno líbit, i když měří jen metr pětapadesát.


Andreina
19. 10. 2022
Dát tip

Maruško, loď musí být zařízena tak, aby byl vnitřní prostor do jisté míry variabilní. Když se vyráží na jedenáctiměsíční plavbu, nikdy nevíš, co Tě mže potkat, a jaký problém bude nutno řešit třeba i v oblasti ubytování.


Nejhorší je srážka s blbcem. Třeba to nebude tak děsivé?


Pod vodu bych nešl s někým, komu nevěřím. Možná ani do lesa. 


Jamardi
19. 10. 2022
Dát tip

Vidím, že mi vypadlo jedno "ne". Omlouvám se.


Alegna
18. 10. 2022
Dát tip

Hm, mít Nicol na starosti pod vodou, to asi nebude zábava ....


Kočkodan
18. 10. 2022
Dát tip

Prcek nakouk do kajuty

a po vzduchu lape,

zachroptění vydal dutý,

sykl slovo na pé.

Dívka tu spoušť napravila,

použila křídu,

N. je kost, však žádná víla,

v chování tře bídu.

Češka letí na palubu,

její vztek vždy chápat budu,

srovná Nikol do latě,

oprávněně proklatě.


ako jednoducho sa dá spraviť z kajuty dvojkajuta ... Prcek sa s hlúposťou nepára a to je pri práci na lodi zrejme podstatné***


Andreina
18. 10. 2022
Dát tip

Jamardi, byla jsem tak vychována. Občas nějaká výchovná přiletěla nebo přišel daleko krutější trest. Pamatuji, jak jsem jako malá odmítla vynést do popelnice odpadkový koš, což byla moje každodenní  povinnost. Máma řekla, že dokud to neudělám, nedostanu veřeři. Protože byla ve výchově vždycky hodně důsledná a já se uměla i šprajcnout, ten den jsem nevečeřela.

Odpovědně můžu říct, že ani takový trest ani občasné "výchovné" použití ruky na mě nezanechalo žádné traumatizující následky. Spíš naopak. Naši totiž brzy zjistili, že pokusy o domluvy mne zcela míjeli. Vytěsnila jsem jejich hlas a myslela jen na to, aby mi nějakou střihli a hohla jsem ven. 


Andreina
18. 10. 2022
Dát tip

Ivi, díky za připomenutí. Je to dvacet let a už bych ji asi nepoznala. Ale když jsem tak na obrázek koukala, mám dojem, že se rozpadá čím dál víc. 


Jamardi
18. 10. 2022
Dát tip

Takhle rázní mají být rodiče a být alibisti a nechávat to na někom jiném.


to je přímo Chrisoula K:-)))...jsem hledala:-))))


Andreina
18. 10. 2022
Dát tip

Ivi, já jsem hodná holka, není třeba se mě bát.

Takových jako na obrázku jsou v Rudém moři, a nejen tam desítky. Některé pohltí dno, některé se rozpadnou, ale většinu osídlí mořští živočichové a koráli založí nový útes. Příroda si vezme zpět, co mu lidé kdysi vzali, a tak je to správné.


Andreina
18. 10. 2022
Dát tip

Aru, nač se s tím mazat. Jedna zleva, druhá zprava a je vše jasné.


Prcku.....raději budu držet hubu a krok:-))))))))....jen potichu si dovolím špitnout, že se mi tvá ráznost líbí:-)))))

https://www.guillenphoto.com/…jpg


Aru
18. 10. 2022
Dát tip

rychle vyřešené vztahy :))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru