Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Nicol X..

24. 10. 2022
10
23
293
Autor
Andreina

Dneska jen možnost, jak si zkrátit dlouhou chvíli pod hladinou.

To zajímavější začne zítra, to už půjde, jak říkáme my latiníci, o kejhák.

Nicol

(červenec 2003)

X.

Po návratu na palubu šéf zavolal vysílačkou pobřežní hlídku. Ohlásil, že při mapování trupu Carnaticu objevili náhodou polotovar zlaté mince. Jelikož se blížila desátá hodina, kdy dorazí lodě s turisty, požádal o instrukce, jak postupovat. Velitel hlídky nařídil, aby do jejich příjezdu zabránili komukoliv v přístupu k místu nálezu. Dívka tím pro tuto chvíli unikla výtkám, neboť kapitán ji s Ichtylem poslal, aby se vrátili hlídat kráter s mincí.

Byla by to nudná služba, kdyby nedostali geniální nápad. Vedle místa, jež měli chránit před turisty, načrtli na ploše zhruba deset na deset metrů síť čtverců o straně třicet centimetrů. V písku dna tak připravili hrací plátno pro hru zvanou piškvorky. Když dorazily první čluny s amatérskými potápěči, okamžitě se stali celebritami. Cvakaly spouště fotoaparátů a vrčely kamery při pořizování záběrů dvou bláznů, co se na dně Rudého moře věnují dětské zábavě. Zřejmě byli zajímavější atrakcí než polorozpadlý vrak.

Oponu nad zajímavým divadlem zatáhli po hodině dva potápěči se znaky egyptské pobřežní hlídky na neoprénu a vykázali turisty z pásma viditelnosti, což činilo něco kolem třiceti metrů. Bylo to poměrně rozumné opatření kvůli zvědavcům, kteří by celé dno kolem vraku rozhrabali ve snaze zjistit, co zajímavého policisty přilákalo.

Když zmizela i poslední silueta v modři vody, pokusili se vyrušit v napínavém okamžiku. Doktor jen nervózně mávl rukou k místu fingovaného nálezu a ze tří metrů nad dnem přehlížel svou neutěšenou situaci, v zoufalé snaze zabránit třetí prohře v řadě. V té chvíli se ukázalo, že piškvorky jsou hrou na mezinárodní úrovni. Jeden z policistů přehlédl situaci a poradil Ichtylovi geniální tah. Druhý se připojil k dívce. Další čtvrt hodiny probíhal urputný souboj, který skončil remízou, když popsali všechny čtverce hracího pole.

Teprve potom přišla na řadu bezvýznamná záležitost, jako jsou zlaté mince. Policisté nafotili místo nálezu, zaznamenali jeho polohu na speciální folii překrývající mapu vraku a bylo hotovo. Zatímco civilní lodi musí dodržovat minimálně stometrovou vzdálenost od vraků, člun pobřežní hlídky zaparkoval přímo nad ním. Kromě členů hlídky naložil na palubu i dívku s Ichtylem a zamířil k Mary.

 

Po výslechu děvčat došlo na otázky o působení výpravy v egyptských vodách. Šéf doložil povolení úřadů k mapování vraku i výzkumu prováděnému vědci z oceánografického institutu. Výslech ukončil velitel hlídky důrazným upozorněním na přísné tresty v případě porušení zákazu vyzvedávání čehokoliv ze dna moře. Na významný pohled, kterým doplnil kázání, zareagoval kapitán Mary krátkou plamennou řečí, v níž zdůraznil vědecké poslání expedice a odmítl jakékoliv podezření z vykrádání vraků.

„Nepřehnal si to?“ nedůvěřivě kroutil hlavou Plešoun, když člun odrazil od Mary.

„Copak jsme něco ukradli,“ zamračil se šéf.

„Skoro, ale o to nejde. Takovej teatrální výstup spíš vzbudí podezření,“ přidal se ke kormidelníkovi Pumpička.

„Už si viděl egyptskýho policajta, kterej by nadšeně prohledával třicetimetrovou loď nacpanou materiálem? To by byla práce na tejden pro deset zkušenejch policajtů a k tomu s nejistým výsledkem. Kromě toho Ricardův institut i universita zaplatily nemalý peníze za povolenky. Kdepak, neriskovali by konflikt s francouzskejma institucema, od kterejch maj pravidelnej příjem, a ještě těžej z výsledků jejich práce. Teď rozchod a Prcek ke mně do kajuty.“

 

Následovala kapitána s povzdechem při myšlence na masáž, která ji čeká za porušení subordinace. Protože bylo jasné, o co půjde, vyrazil s nimi také Ichtyl.

„Co ty tu děláš,“ obořil se na něho šéf.

„Každej má právo na advokáta,“ klidně odpověděl doktor, „a kromě toho si myslím, že se zachovala správně.“

„Jak chceš.“ Kapitán pokrčil rameny a obrátil se k Prckovi: „Proč jsi nesplnila příkaz?“

„Jakej?“

„Nedělej ze sebe pitomce. Jednu minci jste tam měli nechat a zbytek vzít na palubu.“

„Neměli jsme na to právo, patřej moři.“

„Cože?!“ šéf opět zvýšil hlas.

„Chová se k nám slušně a nemáme právo krást, co jednou vzalo.“

„Jak jsi správně řek náčelníkovi pobřežní hlídky, jsme vědci, ne lovci pokladů. Souhlasím s Prckem,“ zastal se dívky doktor.

„Proboha Ichtyle, jsi vzdělanej otitulovanej člověk, netvrď, že věříš na takový blbosti, jako je pomsta moře,“ nevěřícně vyhrkl šéf.

„Od doby, co je Prcek na palubě, dost přemejšlím o jejím vztahu s mořem. Asi existujou věci mezi nebem a zemí, kterejm nikdy neporozumíme, ale radši dám na její instinkt. Teď řekni něco ty mně, co jsi chtěl s těma kolečkama dělat?“

Šéf mávl rukou: „Zapomeň na to. Myslel jsem, že by si mohla jeden kousek nechat na památku Nicol. Vzorek vzít na fakultu, do firmy a zbytek věnovat námořnímu muzeu. Egyptský zlato je to stejně jen podle paragrafů, protože vrak leží v jejich vodách. Podle spravedlnosti to tak není. A teď vypadněte.“

 

K večeru na chvíli navštívili Giannis D, jehož záď s můstkem a komínem je jen několik metrů pod hladinou. Stejně jako u Carnaticu střed chybí. Vše, co bylo možno z vraku odcizit, bylo demontováno. Děvčata prošmejdila torzo lodi, kde byla zajímavá jen strojovna se zbytkem několika strojů a koupelna. Ani její kachlíkový obklad již nebyl kompletní. Nenechavé ruce odnášely suvenýry v podobě ulámaných dlaždiček.

Nejzajímavější na Giannis D je proto její nešťastný osud. Loď řeckého majitele vyplula z Rijeky v Jaderském moři s nákladem dřeva a mířila do saudskoarabského Jeddahu a jemenské Hodeidy. 19.dubna 1983 za klidného počasí předal kapitán kormidlo prvnímu důstojníkovi, který udělal drobnou navigační chybu. Ke všemu ještě přehlédl laterální značení, což je bóje u útesu. Giannis D narazila v plné rychlosti do severozápadního výběžku Shaab Abu Nuhas. Náraz způsobil naprosté zhroucení celé střední části lodě. Podle zprávy vyšetřovací komise se posádka zachránila ve člunech.

 

- pokračování -


23 názorů

Andreina
26. 10. 2022
Dát tip

Ireno, i pod hladinou se dají vymyslet ty největší ptákoviny na ukrácení dlouhé chvíle. Jen to chce trochu fantazie a zkušeností. Také musí být k dispozici rovné písčité dno minimálně v deseti metrech dost daleko od břehu, aby pohyby vody způsobené vlnami "hrací plátno" nemazaly. 

Co se týká historie vraků, tak důvody jejich pobytu na dně jsou mnohdy hodně kuriozní. 

 

Díky za opravu - hned provedu.


Delfín
26. 10. 2022
Dát tip

Andrejko, to byla jen dobná vzpomínka. 

Ještě mám perličku. Chodil jsem kdysi k řece, dalo se daleko plavat, na louce jsme s kluky hráli fotbálek...A jednou jsem se s jedním bavil a dal k dobru i tuhle vzpomínku. Bylo mi divné, proč se tak řehtal, dokud mu neprozradil, že je jeho syn. ;-)


Gora
26. 10. 2022
Dát tip

Zajímavý díl od piškvorek po historii vraku.

Zde bych odstranila čárku: Po výslechu děvčat, došlo na otázky


Andreina
26. 10. 2022
Dát tip

Mirku, díky za dodate a vzpomínku na roky studia.


Delfín
26. 10. 2022
Dát tip

Andrejko, já to uvedl jen na dokreslení toho, že Delfín je hravý a vynalézavý  tvor! Jinak, my bývali vcelku hlučná třída, ale když se pak hrálo, slyšela bys upadnout špendlík. A jeden den jsme na závěr vyučování měli 3 hodiny předmětu "Ekonomika a organizace" s vedoucím učiliště, který sídlil ve vilce vedle školy. On si nepamatoval, v jaké jsme třídě, ale poznal to vždy podle toho hluku a pootevřených dveří. Co jsem zavedl tu dámu, tak nás najednou nemohl najít a asi myslel, že jsme zdrhli na vlak nebo na pivo. Nakonec nás objevil koncem druhé hodiny, když si někdo odskočil a on ho při tom bloudění po chodbách odchytl. (Venca Ptáčník, zvaný Pysk, byl šílený poděs, co nás stihnul několikrát vyzkoušet celou třídu v lavici bleskovými dotazy a když jsi nevypálila hned odpověď, přibyla v notýsku koule. Mělo to i pozitivní efekt: Naučili jsme se pohotově reagovat a zlepšili si vybavovací schopnost. Na ten předmět byla měkká kniha asi jako sešit A4 s cca 40 listy. Pálil jsem ty poučky od boku jak pan kaplan citace z bible či Prcek své pokyny. Dnes už neznám jedinou...) ;-)


Andreina
25. 10. 2022
Dát tip

Stanislave, je to tam jako na Václaváku. Nemám tyto lokality ráda, a také mořští tvorové nadšeni nejsou. Ještě, že jsou většinou rozumější, než turisté.


Andreina
25. 10. 2022
Dát tip

Mirku, nám stačily kroužky a křížky. Ono v písku také dělat složité figury není jednoduché.


Andreina
25. 10. 2022
Dát tip

Kočkodánku, opět výstižné verše. Díky.


Tak jsem trošku pátral po těch internetech a vypadá to, že Shaab Abu Nuhas je celkem navštěvovaným místem. Skoro jako Hurghada samotná.


Delfín
25. 10. 2022
Dát tip

Pišišvorky jsme hrávali se synem s barevnýma figurkama na plánu halmy. ;-)

Ale třeba v učňáku ve škole jsme měli s kamarádem na zadní straně tabule nakreslenou šachovnici. Písmena místo figurek a protože byla jen bílá křída, tak černé v kroužku, černá pole měla zabarvený trojúhelník v pravém rohu a po stranách čísla řad a písmena sloupců. Dole se při přerušení do další přestávky napsaly poslední tahy obou hráčů. Byla legrace, když třídní při spojovce popsal přední strany obou tabulí, otočil a chvilku na to koukal. Po vysvětlení s námi řešil herní situaci a na učivo úplně zapomněl!

Jinak jsme vášnivě hráli celá třída dámu, hlavně žravou. I v tom jsem měl prsty já: nakreslil jsem na balicí papír pár šachovnic, černá pole vybarvil fixen a v igeliťácích byly plechové zátky od piva - zelené s korkem uvnitř, i stříbrné od minerálky, uvnitř s průhledným plastem. Hrací kameny tedy jasně odlišené, dáma vznikla obrácením zátky, hezky s korunkou navrch. Postupně přibývaly šachovnice i pytlíky s hracími kameny, vše bylo v zadních lavicích. ;-)


Kočkodan
25. 10. 2022
Dát tip

Probíhají piškvorky

v rudomořské lázni,

nejsou to dva blázni,

ne boj Pepka* – Viktorky,

přibyly dvě „lebky“ k hraní,

policisté Egypťani,

též i práce bylo trochu

pro dvojici snědých hochů.

Na Mary šéf hlídky

(jenž měl vlas dost řídký)

vznesl mnohé dotazy,

než člun od M. odrazil,

pak u captaina v kajutě

čeká Prcek napnutě,

jak se sprďunk vyvine,

zda extrémně výživně.

Proběh celkem “civilně”.

 

(* míněn Pepek Vyskoč ze Švejka)


Andreina
24. 10. 2022
Dát tip

Evžo, což o to, že by se to profláklo, ale moře stejně všechno vědělo, což byl, jak se ukáže, ten největší malér.


Andreina
24. 10. 2022
Dát tip

Alegno, je to tak a nezlobili ani turisté.


I kdyby to věnovali Námořnímu muzeu, tak by se to profláklo. Raději nic.


Alegna
24. 10. 2022
Dát tip

Kdo si hraje nezlobí, říká se. Uvidíme, co bude příště.


Andreina
24. 10. 2022
Dát tip

Jaroslave, člověk je ve své podstatě hravý tvor bez ohledu na věk. Tady jsem chtěla ukázat, že to jde v jakémkoliv prostředí.


Andreina
24. 10. 2022
Dát tip Aru

Aru, máš pravdu. Drancování přírodního bohatství nezná mezí a dopodane to špatně, jenomže prachy mají předost před budoucností. 

Také máš pravdu s archeologií a je jedno, zda jde o vykopávky na souši nebo v moři. Možná jde o menší ekologickou škodu, pokud zrovna vykradači zraků neodstřelují výbušninami korálové útesy. 

Já jsem názoru, že co si moře vzalo, nemáme právo si přivlastňovat. Jde nejen o názor, ale i o zkušenost. O jedné takové bude pokračování této povídky, a to šlo jen o jedno blbý kolečko.


Andreina
24. 10. 2022
Dát tip dievča z lesa

Maruško, piškvorky jsou rozšířená zábava a i policajti se ukázali jako zdatní hráči.  


revírník
24. 10. 2022
Dát tip

Pěkně si v té vodě hrajete.


Aru
24. 10. 2022
Dát tip

nevidím to tak ostře, celá archeologie je postavena na vykrádání a znesvěcování hrobů s povolením.

nebo těžení niklu pro baterie, které mění vytěženou krajinu v měsíční, nebo zlaté, diamantové doly, to není drancování země? vzít si potopené zlato zpět mi přijde jako to nejmenší.

ostatně ropné plošiny na moři nedělají moři větší škodu, než prohledávání vraků?


piškvorky na dne a s egyptskými policajtami ... chobotnica vás určite sledovala ... ste veselá partička***


Andreina
24. 10. 2022
Dát tip

Ivi, už jsem to zažila. Rozlobit moře není dobrý počin a nekončívá obvykle moc dobře.


pomstu moře bych nechtěla zažít.....dobře jsi to provedla


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru