Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Kokosové ostrovy a kosatky I.

13. 12. 2022
11
26
321
Autor
Andreina

Ahoj lidi, tak se mi podařilo mezi vás vetřít ještě na pár dnů, než odletím k rodině na Vánoce. Potom budu mít s internetem utrum, protože můj drahý otec je názoru, že když se rodina dvakrát do roka sejde, nemá dřepět u počítadla. No, asi má pravdu. 

Tak mám pro vás poslední povídku z cyklu Dívka a moře, ale nejásejte. Prcek toho má na svědomí tolik, že i příští rok bude o čem vypravovat. Jen ji trochu povýším a místo dívky to bude už žena (upozorňuji, že s rozumem, to nemá nic společného). 

Tak snad nám oběma ještě trochu shovívavosti budete věnovat.

Kokosové ostrovy a kosatky

(listopad – prosinec 2003)

I.

 

Britské indickooceánské území opustili po dohodě s firmou až v druhé polovině října. Chobotnici obrovskou neobjevili, ale kromě života v laguně Šalamounových ostrovů ještě prozkoumali sousední atol Chagos. Vzhledem k angloamerické vojenské základně na ostrově Diego Garcia je oblast zřídka navštěvována, a ještě méně návštěvníků dostane k potápění povolení. Ichtyl byl štěstím bez sebe, když objevil a mohl popsat několik endemických druhů ryb.

Po opuštění Britského indickooceánského území je čekala téměř tři tisíce kilometrů dlouhá cesta ke Kokosovým ostrovům, známým též podle jména objevitele Keelingovy ostrovy. Leží v Indickém oceánu jedenáct set kilometrů jihozápadně od Sumatry.

Britský kapitán narazil na dva ostrovy a osmadvacet atolů roubících obrovskou lagunu při cestě ze Sumatry do Austrálie roku 1609, když ho zahnala bouře z kurzu. Jelikož nebyly ničím zajímavé, zůstaly neobydlené do devatenáctého století, kdy je získal do vlastnictví skotský rod Clunies-Ross. V polovině padesátých let dvacátého století připadly pod australskou správu a v roce 1978 je Austrálie odkoupila. K úplnému připojení 2000 km vzdálenému kontinentu došlo v polovině osmdesátých let na základě referenda.

V současné době jsou ostrovy turistickým rájem. Kýčovité pohledy na pláže roubené palmami spolu s průzračně čistou vodou využívají cestovní kanceláře na obálky katalogů. Nápor turistů přinášejících tučné zisky má i odvrácenou tvář. Samospráva ovládaná majiteli resortů povolila neomezený rybolov a vývoz čehokoliv, co kdo zaplatil. Výsledkem byla devastace fauny i korálového útesu.

Koncem osmdesátých let zřídila australská vláda na ostrovech pobřežní policii. Vypukla válka s hoteliérskou mafií s obětmi na životech na obou stranách. Trvalo čtyři roky, než se podařilo zastavit drancování. Obnova fauny ve vylovených nebo zničených oblastech trvá obvykle kolem dvou desítek let. To však platí pouze pro migrující ryby nebo uměle vysazené živočichy. Škoda na populaci endemitů a korálových porostech je nevratná. Útes, který roste tisíce let, dokáže člověk zničit za pár let.

 

Posádka Mary navštívila Kokosové ostrovy za posledních deset let potřetí na základě stálé objednávky UNESCO. Úkolem bylo zmapovat pokrok v obnově života v laguně a na vnější straně útesů, obrácených na oceán.

Po zkušenostech z Rudého moře a Britského indickooceánského území byla dívka šokována ubohostí života. Po několika dnech mapování okrajů laguny, přeplavala ji sedm kilometrů napříč z West Islandu na Bantam Village. Hloubka nepřesáhla pět metrů a díky průzračné vodě mohla pozorovat život pod hladinou.

Cestou potkávala hejna malých rybek běžných ve všech lagunách Indického oceánu a zahlédla pár chobotnic a želv. Kromě několika perutýnů však nenarazila na jediného predátora. To bylo špatné. Přítomnost predátorů je známkou zdravého ekosystému s dostatkem potravy. Po návratu zašla za doktorem sdělit výsledky pozorování.

„Ichtyle, to hrůza, nahoře ráj a dole pustina. Takový místo má bejt plný života. Neviděla jsme jedinýho žraloka nebo rejnoka. Ani u útesu nejsou barakudy, kanici, murény, prostě nic,“ vykládala s očima plnýma slz.

„A to si neviděla útes z venku. Turisti lámali korály na suvenýry ve velkým a místní jim za bakšiš ukazovali nejkrásnější pole. Při první návštěvě nebyla v laguně jediná ryba. Majitelé resortů najímali rybáře, aby vylovili žraloky, protože se jich hosté báli. Pak nějakou paničku vyděsil při plavání neškodnej králíčkovec a ta šla ke dnu. Multimilionářskej manžel zažaloval hotel o obrovský odškodný. Proces probíhal v USA, kde díky úchylnýmu právnímu systému přivedl rozsudek majitele hotelu na buben. Tady nastalo peklo. Hoteliéři najali čluny a několik tun výbušnin dovršilo zkázu. Voda byla sterilní, jak v bazénu.“

„Proč tomu úřady nezabránili?“ kroutila nechápavě hlavou.

„Australani vyslali komisaře, kterej měl praxi z mořskejch parků na Velkým bariérovým útesu. Za měsíc ho našli utopenýho v laguně. Teprve potom sem přesídlila speciální jednotka pobřežní policie, která zavedla pořádek a vybrala pomocníky z domorodců.

Při první misi tu Australani ještě byli. Správný hoši, co se s nikým nemazlili, a když viděli pověření, šli nám na ruku. Naštěstí, protože přítomnost lidí, co maj za úkol dát návrhy na obnovu života v laguně, hoteliérům pod nos nešla. Párkrát na nás někdo střílel, a pokusili se Mary potopit. Byl to náročnej měsíc, ale vyplatil se. Co jsi dneska pod hladinou viděla je zázrak. Do deseti let bude laguna zas živá. Jen endemitům a korálům už nikdo život nevrátí.“

„Teď je už klid?“ zajímalo dívku.

„Bojíš se?“

Ušklíbla se: „Třeba v praxi vyzkouším vzduchový harpuny. Na deset metrů spolehlivě trefím pomeranč. Ať některej z těch panáků příde. Trochu vyrovnám účet za ty nešťastný stvoření z laguny.

„Doporučím šéfovi, aby je dal pod zámek,“ smál se Ichtyl, „protože nějakou návštěvu možná dostanem. Poprvé stříleli, ale posledně chtěli uplácet, abysme zrušili v laguně zákaz rybolovu. Místo toho začali policajti kontrolovat, kde berou chobotnice, ryby a plody moře, co nabízej. Je to paradox, když uprostřed oceánu servírujou pokrmy z dováženejch mraženejch surovin.“

„Myslíš, že to funguje, že nepodváděj nebo neuplácej policajty?“

„Nějaký drobný prohřešky určitě utečou, ale neděje se to ve velkým. Australani občas posílaj tajný kontrolory, co si objednaj čerstvou rybu. Pokud ji dostanou, musí kuchyně prokázat původ. Většinou to končí pokutou ve výši tejdenního obratu hotelu, což je obrovská částka. Takový riskování se nevyplatí.“

 

Do poloviny listopadu podrobně zmapovali tři čtvrtiny laguny. Jak postupovali podél vnitřní strany atolů, posunovali zároveň i kotviště. Zatím nenarazili na žádný zásadní problém kromě drobných znečištění laguny odpadem z hotelů, což předali k řešení pobřežní policii. Prckovi připadalo, že souostroví žije od zdi ke zdi. Nejprve nekontrolované ničení a nyní přísné tresty za sebemenší prohřešek.

Ještě pár dnů a přesunou se na vnější stranu útesů. Počítali, že do konce měsíce skončí a Ichtyl zpracuje závěrečnou zprávu, kterou kromě místní samosprávy a policie dostanou i odbory životního prostředí australské vlády a UNESCO. 

Od prvního dne pracovali potápěči v prodloužených směnách a šidili i bezpečnostní přestávky. Nikomu se zde nelíbilo a chtěli mít Kokosové ostrovy brzy za zádí Mary. Fyzicky nebyla práce příliš náročné, ale záběr dostávala psychika. Přes nepřehlédnutelný pokrok, působilo stále omezené množství života v laguně depresivně.

 

- pokračování -


26 názorů

Andreina
02. 02. 2023
Dát tip Gora

Ireno, i takový je bohužel vztah některých lidí k přírodě. Umíme ničit, to nám jde opravdu dobře a jen někdy je náprava možná.

Díky za opravu.


Gora
23. 12. 2022
Dát tip

Andrieno, také tě zdravím. Díky za zajímavé vypravování, tentokrát je spíš smutné /až k vzteku/... ale dobře se četlo - a snad se nebudeš zlobit, že v poslední větě bych zrušila čárku... a v prologu opravila:  trochu schovívavosti - shovívavosti.


Andreina
21. 12. 2022
Dát tip

Mirku, já se soutěží nezúčastňuji, to za mě obstarává Eva a kromě toho na to asi nemám.

Kočkodánek válí, máš recht.


Delfín
20. 12. 2022
Dát tip

Tak to jsem se asi neměl ozývat, Andrejko! Připravil jsem se o mejlík od Tebe...Do soutěže jsem zatím nic nevymyslel a i když Irenka minule vzala i to, co přišlo později ten den, nevypadá to , že bych paní músu probudil...Mám jen otevřený mejlík s její adresou a oředmět....

No, juknu se na pp, už se mi stalo víckrát, že ty Tvé povídky mi připadaly nové a přitom jsem je četl. Snad proto, že jsem to bral na jeden zátah a spíš to prožíval, než abych z toho byl schopen udělat referát. A závidím tady Kočkodánkovi jeho schopnost shrnout to ve verších....

Měj se krásně! :-)


Andreina
19. 12. 2022
Dát tip

Stanislave, k tomu nemám co dodat, protože máš pravdu do posledního písmenka. Jen mám obavu, že než k tomu dojde, již nebude co zachraňovat.


Andreina
19. 12. 2022
Dát tip

Ahoj Mirku, znáš ji, jen se asi někam zakutálela v chumlu ostatních. 

Jsem ráda, že ses ozval, už jsem byla rozhodnutá psát mail. Je to ale i tak trochu moje chyba, ale jen trochu, protože i u mne si vzala músa volno a dva měsíce se mořím s novou povídkou, ale nejde to. Takže jinde jen nakukuji a kometářuji. Také mám problém s časem. Na konci minulé sezóny odešel kapitán do důchodu a nastaly posuny v posádce, což pro mne znamená opět víc povinnost, když nejsem pod vodou. Ono se to srovná, ale všecho chce čas.


Soukromé vlastnictví ostrovů i výstavba obřích turistických rezortů má na přírodu stejně devastující dopad, jako činnost těžařských společností. Majitelé a provozovatelé se snaží nervozitu místních rozptýlit tvrzením, že domorodci budou z turistiky prosperovat. Ať už formou plánované proměny lokality, nebo díky široké škále pracovních příležitostí, které turistický průmysl nabídne. Tak se všichni ti hrdí místní obyvatelé stanou usměvavými slouhy. Prales, který jim zdarma poskytoval jídlo i léky přemění v golfové hřiště, mangrovy vykácí kvůli plážím, korály zničí, protože písek nebodá do nohou a ryby, které jim dřív samy skákaly na háček, budou kupovat v supermarketu. Zdá se, že už je nutné nahradit turistický průmysl něčím méně škodlivým pro planetu a příčetnost místních obyvatel.


Delfín
18. 12. 2022
Dát tip

Andrejko, vítej zpátky! Tuhle povídku adi neznám...

Na soupeření s kočkodanem nemám, i když v jeho věku jsem taky psával veršované komentíky. Ale uznávám, že je dobrý a krásně to tu oživuje. Já zatím ani nevím, zda něco vypotím do poslední soutěže. Moje paní Músa zatím tvrdě spí...


Andreina
16. 12. 2022
Dát tip

Korálové útesy to nemají lehké nikde. Co neničí člověk, pomalu devastuje zvyšující se teplota oceánů nebo přemnožená trnová koruna. Proti tomu se těžko bujuje. Jednou za rok až dva kontrolujeme útesy na jižních oblastech Madagaskaru, které pomalu umírají. Zůstává jen bílá pustina a není to jediný případ.


Jamardi
16. 12. 2022
Dát tip

Je smutné, když nemají dost a neumějí přestat. 

V jiném článku jsem četla, že někde jinde (raději nebudu psát kde) jsou korálové útesy i 15m od břehu. Ráj pro potápěče. Snad si to tam hlídají a nezničí se to.


Andreina
15. 12. 2022
Dát tip

Evžo, díky za přivítání, je to na jen pár dní, než vyrazím na krtátkou dovolenou za rodinou. 

Že jsou lidé pitomí je asi slabé vyjádření jejich honby za zlatým teletem, kvůli kterému jsou ochotni ničit. A bohužel jich je hodně, moc.


Ráda tě tu zase vidím.

Lidé jsou neuvěřitelně pitomí. Tedy dost velká část.


Andreina
14. 12. 2022
Dát tip

Ivi, bude veseleji, ale na optimismus bylo tenkrát ještě brzy. I když, tohle byl jeden z těch mála případů, kdy jsem naprosto souzněla s místními policajty. Jinak totiž většinou býváme na opačné straně hřiště.


Andreina
14. 12. 2022
Dát tip

Prosecký, tohle je věčný problém. Snažím se do svých povídek nacpat všechno možné. Popis míst, kam se od nás běžně na pikniky nejezdí; popis zvířátek, která mnozí vidí jen v TV; někdy i popis zajímavých lidí. Občas mi někdo vpálí, proč to dělám, když si informace může najít na netu. Jenže ona to není úplně pravda. Když zmíním třeba ostro nebo zvíře, kolik lidí bude někde hledat popis? Kromě toho většina hledá na Wikipedii, kde nebývají relevantní informace a ještě k tomu přidávám osobní zkušenost, kterou se nikde nedočtou. To vše se snažím spojit dějem, pokud možno s trochou napětí a humoru. Jelikož nemám moc bujnou fantazii (kdybych měla, tak bych asi svoje řemeslo ani dělat nemohla), vždy vycházím z reálné situace, jak se stala, a mořím se pouze s domýšlením dialogů, jež pochopitelně v deníčku zapsané nemám. 

Tak, a teď vzniká ten problém se zařazováním. Já sama nevím, co vlastně píši za žánr. Jelikož se vždy držím zásad, když jsem pitomá, zeptám se, tak jsem se i v tomto případě ptala několika chytřejších. Nedohodli se. Proto zůstávám u povídek, i když kus cestopisu třeba konkrétně v této části určitě je.


Andreina
14. 12. 2022
Dát tip

Alegno, myslíš, že se ještě pobavíš, čeho je obyčejná holka z Čech schopná, když se maličko naštve.


Andreina
14. 12. 2022
Dát tip

Čau, Aru, díky za přivítání.


Andreina
14. 12. 2022
Dát tip dievča z lesa, vesuvanka

Maruško, dneska je souostroví s výjimkou korálového porostu a původních endemitů zase již v dobré kondici, včetně účasti predátorů, kteří se již zabydlili a to je dobře. Dravci jsou totiž známkou zdravého útesu. První návštěva byla hrozná, ale dnes jsem ráda, že jsem se právě toho i dalších návštěv účastnila.


Andreina
14. 12. 2022
Dát tip

Kočkodánku, tyhle Tvé veršovánky mi moc chyběly. Začínám tentokrát sice smutně, ale bude legrace, slibuju.


Ahojky.....ráda vidím, že znovu písmenkuješ.....prvních pět odstavců dobře uvedlo do tématu....spoustu z mejch otázek už napsalo dievča.....tak snad poračování bude optimističtější....


Prosecký
14. 12. 2022
Dát tip

zajímavé to jistě je, ale je to spíše cestopis než próza.


Alegna
14. 12. 2022
Dát tip

dievša má pravdu, začalo to smutně, tak sna pokračování bude veselejší


Aru
14. 12. 2022
Dát tip

ahoj zpátky Andreino ;)


začína to smutne, neružovo ... navštívili ste ostrovy aj v priebehu ďalších rokov? ... zaujíma ma, či Ichtylova prognóza na oživenie lagúny sa napľňa ... teším sa na pokračovanie***


Kočkodan
14. 12. 2022
Dát tip

Andy, z tvého vetření

já rozhodně nepěním,

jen kufr se zvedal, zvracet

se mu skoro chtělo,

co se všechno dělo

na Ostrovech kokosu,

ta příšerná devastace,

život dostal do nosu,

vyhrál živel lidský

(jako takřka vždycky).

Bleskne mi však v duchu –

tolik zase nešil

z cestovního ruchu,

stav se časem zlepšil.


Andreina
13. 12. 2022
Dát tip

Aničko, děkuji za přivítání. 

Myslím, že jso to vystihla přesně, když se blízcí lidé delší dobu nevidí, mají si o čem povídat a jiná zábava jde stranou. Máš to stejné jako my a jistě se již na syny těšíš. Snad přijedou oba.


8hanka
13. 12. 2022
Dát tip

vitaj, Andrejka, rada Ťa  zase vidím... u nás zase počas Vianoc prakticky neexistuje TV, väčšina ľudí sa teší na rozprávky a filmy a my na seba... tých pár spoločných dní preletí príliš rýchlo...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru