Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Kokosové ostrovy a kosatky II.

14. 12. 2022
10
28
287
Autor
Andreina

Každý rozumný chlap mi dá zapravdu, že jsou situace, kdy odporovat ženské není nejlepší nápad. 

Kokosové ostrovy a kosatky

(listopad – prosinec 2003)

II.

 

„Zejtra a pozejtří se nedělá,“ ohlásil na konci třetího týdne šéf.

„Proč to?“ zajímalo Zrzouna.

„Protože každej není namakanej jako ty. Ichtyl s Čočkou a Prckem sotva pletou nohama. Potřebujete odpočinek a nechci riskovat, že někdo dole zkolabuje. Kdo chce, může ty dny strávit na West Islandu, ale dohodněte se na rozdělení hlídek. Je podezřelej klid a Mary nemůže zůstat bez dozoru.“

„Můžem do přístavu, třeba místní dostali rozum,“ navrhl Plešoun.

„Ne,“ odmítl šéf, „dokud máme kolem sebe volnou vodu, je přehled. Podle náčelníka policie má samospráva a vedení několika hotelů přesně tolik rozumu, kolik jim klienti nabídnou peněz.“

„To se jim nikdy v hlavě nerozsvítí?“ zavrtěl hlavou Čočka.

„Ve většině hotelů se prej poslední roky vyměnilo vedení. Taky fungujou ochránci z místního obyvatelstva, kteří policii pomáhaj. Jsou to většinou rybáři, co přišli o práci a rádi by se k původní profesi vrátili. Pořádaj výlety ke zničenejm útesům, aby turistům ukázali, co se zde odehrálo a výnos jde na záchranu života v laguně. Pořád však zůstává pár nepoučitelnejch, kterejm nejde pod nos, že časy rejžování skončily a škoděj, kde můžou.“

„Já tu zůstanu,“ ozvala se dívka.

„Dobře,“ souhlasil šéf, „ale do vody nestrčíš ani palec u nohy.“

Důvod nabídky byl jasný. Od připlutí na ostrovy neměla moc soukromí a chtěla mít alespoň dva dny pouze pro sebe.

„Slibuju. Co bych v tý pustině taky dělala.“

„Já taky nejdu,“ přidal se Pumpička, „je potřeba zkontrolovat výstroj a províst pár drobnejch oprav.“

 

Kromě Pumpičky a dívky vyrazil ráno zbytek posádky na břeh, kde zůstanou do zítřejšího večera. Bylo třeba po třech měsících abstinence zředit krev alkoholem. Také místní děvčata mohla trochu přispět k odreagování od pracovního koloběhu posledních týdnů. Na Mary se technik věnoval v podpalubí výstroji potápěčů a dívka lenošila na zadní palubě. Slib šéfovi porušit nemínila, protože i přes lásku k moři měla potápění po krk. Kromě jídla v technikově společnosti si užívala samoty na lehátku s knížkou v ruce.

Po sedmé večer zaslechla vysoký zvuk motoru a při pohledu přes pažení uviděla připlouvat rychlý člun. Rybáře vyloučila hned. Osmimetrový Lomac s laminátovým trupem, nafukovacími bočními válci a dvěma motory nebyl dostupný pro jejich peněženky. Loď s třemi pasažéry přirazil ke spuštěné plošině na zádi.

Prcek vyskočila z lehátka, když si vzpomněla na varování Ichtyla, že ne všechny návštěvy mohou být mírumilovné a zamířila k zadní části nástavby. Vedle dekompresní komory byl příruční sklad, kde byly mimo jiné uskladněny harpuny. Jednu nabila vzduchovou patronou a zamířila ke schodům na zádi.

 

„Zavolej kapitána!“ vyštěkl nepřívětivě se tvářící tlouštík, který přelezl z člunu na plošinu zdviženou kousek nad hladinu.

„Není tu,“ odsekla a stejně jako návštěvník vynechala pozdrav.

„Tak nějakého zástupce a pohni si!“ nežádal, ale rozkazoval, na což byl zřejmě zvyklý.

„Ani ten tu není. Vypadni!“ použila stejný tón a tykání jako muž.

Asi nebyl zvyklý na odporování, ještě k tomu spojené s neuctivým chováním. Zmateně pohlédl na muže v člunu a zrudl. Potom zřejmě usoudil, že si takové jednání nemůže nechat líbit.

„Víš, kdo já jsem?!“ zařval obvyklou průpovídku všech, kdo se pokouší zastrašit, ale tentokrát narazil.

„Blbec, protože jak můžu vědět, kdo si, když ses s představením neobtěžoval,“ ušklíbla se a nevypadala, že by na ni udělal dojem.

„Já tě naučím…“ možná chtěl něco dodat, ale zřejmě mu došel dech, protože vyrazil s funěním po schodech na palubu. Když na třetím schodu vzhlédl, k údivu zjistil, že na něho vzpurné stvoření míří harpunou. Ještě k tomu nebudila dojem, že jde o žert.

„Zalez do člunu a zmiz!“ rozkázala a harpunou ukázala na člun.

„Tohle si dovolovat nebudeš. Jsem majitel největšího resortu, a když řeknu, že mi seženeš kapitána, tak to uděláš!“ prohlásil neotesanec a vystoupil o další schod, čímž se dopustil zásadní chyby.

Prcek pokrčila rameny, udělala nepatrný pohyb harpunou do strany. Ozvalo se syčení a komora na přídi člunu rychle ztrácela objem. Než se návštěvníci vzpamatovali, vysunula ze zásobníku další harpunu a znovu mířila na tlouštíka.

„Tou příští ti vypustím sádlo z břicha. Kapitán se vrátí zejtra večír a mám zákaz někoho pustit na palubu. Vypadni nebo to budu považovat za pokus o napadení,“ podala obsáhlejší vysvětlení.

Tlouštík vzal varování vážně. Celý brunátný odcouval zpět na plošinu. Dívka otevřela kryt hydrauliky ovládající plošinu a posunula jednu z pák. V několika vteřinách stál po kolena ve vodě. Možná byl překvapený nebo měl obavu, že ponořování bude pokračovat. Rozhodně nebyl v situaci vhodné pro pokus o rychlé přemístění do člunu. Hned po prvním kroku ztratil rovnováhu a při pádu způsobil svým objemem menší vlnobití.

Co následovalo připomínalo grotesku z němého filmu. Tlouštík asi neuměl plavat, protože jeden z doprovodu skočil do vody ve snaze šéfa zachránit. Druhého čekala koupel v okamžiku, kdy se pokoušel pomoci s objemným tělem do člunu. Dívce tak poskytli několik minut skvělé zábavy. Skončila v okamžiku, když konečně všichni tři byli opět ve člunu a jeden vytáhl pistoli.

„Tohle nezkoušej!“ ozval se vedle dívky Pumpička.

Byla tak zabraná do podívané, že si nevšimla technika, jehož přilákal hlasitý hovor. V ruce držel dvouhlavňovou brokovnici s uříznutou pažbou a hlavní. Na pět metrů, které je dělily od člunu, mohl jediným výstřelem zasáhnout všechny tři muže. To si nezvaní hosté zřejmě uvědomili a pistole zmizela ve schránce palubní desky.

„To je lepší,“ pochválil je Pumpička a zamával zbraní, „teď zmizte, než půjdete ke dnu. Tohle vás tam spolehlivě pošle i s člunem.“

 

„Díky,“ vděčně pohlédla na technika, když člun zmizel směrem k West Islandu, „bude asi další průšvih.“

„Myslím, že ne. Tady se všichni znaj a ve vlastním zájmu budou mlčet. Pokud mě paměť neklame, tak tohle je jeden z nejmocnějších lidí na ostrovech, ale oblíbenej není. Když si bude ztěžovat, tak vyjde najevo, že ho vykoupala holka a takovou ostudu si nemůže dovolit. Jenom nás čeká dlouhá noc, protože by se mohli vrátit.“

„Co je tohle?“ ukázala na upravenou brokovnici.

„Hezký svinstvo,“ ušklíbl se Pumpička, „tahle hračka nadělá na krátkou vzdálenost jediným výstřelem větší škodu než kulomet. Věděli to, a proto tak rychle zmizeli.“

 

- pokračování -


28 názorů

Andreina
02. 02. 2023
Dát tip

Ireno, pokud to jde, snažím se.


Gora
02. 02. 2023
Dát tip

Pak bych to Prcek skutečně vynechala, Andrieno.


Andreina
02. 02. 2023
Dát tip

Ireno, věčný problém od druhé povídky. Měla jsem nechat původní Pétit a byl by pokoj, ale když jsou ostatní přezdív počeštěné, stejně jsem to udělala i u dívky. Snažím se proto čím dál víc používat dívka, kolegyně nebo potápěčka. Mluvit o ní v mužském rodě se mi moc nechce.


Gora
23. 12. 2022
Dát tip

Dobře, že se nedáš.

Jediné, co bych tu /ve dvou případech/ pozměnila je místo Prcek pokrčila rameny, - pokrčil .


Delfín
22. 12. 2022
Dát tip

Takv to si asi užíváš tučnáků, Andrejko! ;-)

 


Andreina
22. 12. 2022
Dát tip

Mirku a já si ještě pár minut užívám příjemé třicítky na letišti v Nosy-Be.


Delfín
21. 12. 2022
Dát tip

Andrejko, přeji ti, aby to tak bylo i nadále! ;-)

Tady po mrazivých dnech šplhá teploměr nad nulu a zbytky sněhu roztají, vždyť na pátek mobil hlásí až +10°C! Krásný pozdní večer...


Andreina
21. 12. 2022
Dát tip

Mirku, to, co mám vždycky stačilo.


Delfín
21. 12. 2022
Dát tip

No, vždyť i pumpička řekl, že to má dost velký rozptyl, aby to těm třem vzalo chuť něco zkoušet! A lumpi neví, jak to ovládáš, takže stačí na zastrašení něco mít...


Andreina
21. 12. 2022
Dát tip

Mirku, já jsem neviděla tuhle zbraň v akci a ani po tom netoužím. Harpunu, nůž a mačetu ovládám dobře a to mi zatím vždycky stačilo. Na větší vzdálenost je ta brokovnice stejně na nic a do deseti metrů mi posknou ty tři věci stejnou službu. Zrzoun byl dobrý učitel.


Delfín
20. 12. 2022
Dát tip

Andrejko, o tom nepochybuji, že to Pumpička myslel vážně! A vzpomněl jsem si na slova pistolníka z donucení z jednoho westernu, co jsem četl: " Kdyby lumpi nenosili zbraně, nemuseli by je nosit ani slušní lidé!" A podobnou zbraň měl v takovém trochu komediálním westernu kluk, co skvěle házel nožem, ale pistole nenosil. Jeho nový parťák se ho sice snažil naučit střílet, ale s jeho muškou to bylo špatné. Tak dostal právě takovou brokovnici a když s ní střelil po banditovi, trefil jen vývěsní štít nad ním, ale i to stačilo! ;-)


Andreina
19. 12. 2022
Dát tip

Stanislave, diplomacie má různé podoby. Někdy ji je nutno podpořit i harpunou nebo brokovnicí s uříznutou hlavní.


Andreina
19. 12. 2022
Dát tip

Mirku, klika to určitě byla a Pumpička není z těch, kdo by vyhrožoval zbytečně.


No jo, ona i ta diplomacie někdy selže. 


Delfín
18. 12. 2022
Dát tip

Hezky se to vybarvuje! Dobře jsi udělala, Pumpička taky, už tím, že zůstal na Mary s tebou a objevil se v pravý čas!

A kočkodánek tady taky nezklamal...;-)


Andreina
17. 12. 2022
Dát tip

Ivy, hustý snad jen pro toho tlouštíka. Když jsi v bezpečí na palubě s harpunou v ruce, máš vždycky navrh.


Andreina
17. 12. 2022
Dát tip blacksabbath

Ivy, hustý snad jen pro toho tlouštíka. Když jsi v bezpečí na palubě s harpunou v ruce, máš vždycky navrh.


Andreina
15. 12. 2022
Dát tip

Evžo, však pro to máme pěkně sednoucí rčení - na hrubý pytel hrubá záplata. Většinou mívám strach z komunikace z lidmi, prtože to neumím, ale když mě někdo naštve, najednou zábrany padnou.


Andreina
15. 12. 2022
Dát tip dievča z lesa

Maruško, co chtěli? I na to ještě dojde, jen se k tomu musím propacovat. V oblasti verbální komunikace jsem téměř nepoužitelná, ale když jde o písmenka, občas mi trvá hóódně dlou než se k něčemu dopracuji.


Andreina
15. 12. 2022
Dát tip

Kočkodánku, jako vždy naprosto výstižné. Jsi neuvěřitelný.


Andreina
15. 12. 2022
Dát tip

Aru, odrazuje Tě od cestování představa, že bys narazil na taková zvěrstva páchaná člověkem nebo riziko, že bys mohl narazit na něco podobého Prckovi? Ať je příčinou jedno nebo druhé, chápu to.


S takovými samolibými hlupáky se nedá jinak jednat.

Podobné typy se najdou i v našich pohostinstvích. Nesmí se dát najevo strach :-)


uf, takmer sa strielalo ... Pumpička Prckovi kvalitne kryl chrbát ... čo vlastne chceli? ... určite nič dobré???***


Kočkodan
15. 12. 2022
Dát tip

Pánové jsou na břehu,

zkoumaj krásy West Islandu,

mohou dobře snést válendu

v společnosti domorodky,

mají chutě na něhu,

svléknou všechno, ba i spodky.

Pouze Prcek, Pumpička

zůstávají na palubě.

Kdosi přijel člunem,

arogantní čuně,

sádelnatá kulička,

drze leze na loď,

chléb, sůl, dívko, zahoď,

zaslouží si cizí páni

zcela jiné přivítání,

harpuna a brokovnice

vhodnější jsou pro to více.

Vykoupáním debila

(včetně jeho nohsledů)

„endka“ k štkaní nebyla,

představit si dovedu.


Aru
15. 12. 2022
Dát tip

přesně pro tohle necestuju :D


Andreina
14. 12. 2022
Dát tip

Alegno, co také s takovým nabubřelcem, však na něj ještě dojde.


Alegna
14. 12. 2022
Dát tip

Už rozumím tvé odpovědi i prologu, to se máme ještě na co těšit


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru