Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Kokosové ostrovy a kosatky V.

17. 12. 2022
11
22
212
Autor
Andreina

Ještě jsou místa, kde spravedlnost funguje.

Kokosové ostrovy a kosatky

(listopad – prosinec 2003)

V.

 

Zatímco šéf s Ichtylem trávili čas na břehu, posádka připravovala loď na další plavbu. I když předpověď hlásila slušné počasí, volný oceán je málokdy zcela placatý. Při delším pobytu na jednom místě, každý tu tam něco odloží nebo neupevní při návratu z vody materiál. Je nutno vše projít, zkontrolovat každý kout skladiště výstroje a ostatního materiálu a stejně tak i kajuty.

Když se vrátili muži z ostrova, Plešoun kapitánovi zahlásil připravenost lodi k vyplutí. Ještě poslední večeře u Kokosových ostrovů a nechají za zády místo, které by bez devastujícího vlivu člověka mohlo být rájem. Nebylo jim však souzeno v klidu dojíst. Vyrušil je blížící se zvuk motoru rychlého člunu.

„Že by návštěva?“ zvedl se šéf, aby zjistil, zda míří k nim. „Asi na poslední chvíli budou potíže.“

Zamířil na palubu a ostatní se vyrojili za ním. Dívka poznala muže i člun. Byl to tentýž, kterému prostřelila harpunou vzduchovou komor. Plošina na zádi byla zdvižená a uzavřela přístup na Mary. Člun zastavil několik metrů od pravoboku.

„Pusťte mě na palubu, chci mluvit s kapitánem!“ zavolal tlouštík na posádku stojící u pažení.

„Proč?“ zeptal se Plešoun.

„Jste kapitán?“

„Nejsem“ zavrtěl kormidelník hlavou a dodal, „ale vím, co jsi ty zač. Bylo by lepší, abys zas zmizel.“

„Chci mluvit s kapitánem!“ zvýšil tlouštík hlas.

„No dobře,“ ozval se šéf, „dobrovolně zřejmě nezmizíte. Já jsem kapitán, vyklopte, proč otravujete.“

„Chci na palubu!“ mužův hlas neměl daleko k hysterii.

„Chtít můžete, ale to je všechno. Řekněte, co máte na srdci nebo vypadněte. My za chvíli zdviháme kotvy.“

Tlouštík chvíli nerozhodně přešlapoval, než mu došlo, že tady nic neznamená. Tito lidé před jeho majestátem a mocí plynoucí z vlastnictví největšího resortu na souostroví na zadek nepadnou.

„Mám pro vás obchod,“ vymáčkl se konečně.

„S lidma jako vy nekšeftuju,“ odbyl ho šéf a otočil se k odchodu.

„Tak tu vaši holku nechám zavřít za napadení a poškození člunu. Svědků seženu tolik, kolik bude třeba!“ vykřikl zbrunátnělý muž.

Pokud šéf něco opravdu nesnášel, bylo to vydírání. Nejprve ztuhl, potom se vrátil k zábradlí a zařval: „Cos to řek?!“

„No konečně,“ tlouštík vybledl a nasadil samolibý úsměv, „tak je to lepší. Teď k našemu obchodu. Dostal jsem od samosprávy kopii vaší závěrečné zprávy. Zařídíte přepsání ve smyslu, že doporučujete obnovení sportovního rybolovu v laguně i mimo ni, a ne za dalších deset let. Já upustím od stíhání té holky. Pokud se nedohodneme, mám od samosprávy vyřídit, že vaše loď má zákaz opustit ostrovy.“

Šéf polkl, než byl schopen vydat hlasitý rozkaz Pumpičkovi, aby spustil plošinu. Potom ztišil hlas, aby ho na člunu nemohli slyšet.

„Zrzoune, až přirazí k plošině, podrž člun, jako bys chtěl pomoct, ale buď ve střehu. Když se pokusí vystoupit nebo uvidíš zbraň jednej. Pozor, tlusťoch má pod sakem pistoli a před zadním sedadlem leží samopal,“ kapitán počkal až obr přikývne a otočil se k ostatním, „Plešoune, zavolej pobřežní hlídku, Prcku, vem dvě harpuny, a když bude třeba, použiješ je přesně podle mýho rozkazu. Ostatní zmizte!“

 

Než domluvil, druhý muž ve člunu nastartoval a vykroužil obrat, aby mohl přistát u plošiny. Tam již čekal Zrzoun, který zachytil lana na nafukovacích komorách, lemujících laminátový trup. Šéf s dívkou čekali v oblouku, kde se boční pažení stáčí ke schodům.

„Teď uděláme obchod podle mýho,“ spustil kapitán, když muž u kormidla vypnul motor, „budete v klidu a počkáme na policajty.“

Stačilo mávnutí rukou, aby dívka pochopila. Popadla do každé ruky jednu harpunu, opřela je o pažení a namířila na muže ve člunu.

„Tahle holka,“ pokračoval šéf, „oběma harpunama najednou trefí na deset metrů pomeranč. Můžete si to ověřit, stačí blbej pohyb.“

Tlouštíkovi zřejmě došla řeč, otočil se zády k Mary a mlčel.

 

Pobřežní hlídka dorazila za necelou hodinu. Velitel vyslechl šéfovo hlášení a nechal prohledat člun. Výsledkem byly mimo samopalu ještě dvě pistole, což vyneslo osazenstvu člunu pochybnou čest strávit nějakou dobu s pouty na rukou. Šéf, Prcek a Zrzoun nadiktovali do protokolu výpovědi a tím vše skončilo. Jak se ukázalo, obavy ze zdržení kvůli incidentu nebyly na místě.

„Můžete odplout,“ ujistil je velitel, „toho člověka nechám příští týden deportovat zásobovací lodí k soudu do Sydney. Tady má velký vliv a výsledek přelíčení si umím představit.“

„A tam to dopadne jinak?“ zajímalo šéfa.

„Snad jo. Spis, který si o něm vedu má ke dvou stovkám stran a tohle byla poslední kapka. Deliktů proti životnímu prostředí, vydírání, účast na zmizení několika osob z ekologické organizace. I když bude hodně uplácet, neopustí vězení dřív, jak za osm let. K tomu dostane doživotní zákaz vstupu na Kokosové ostrovy.“

„Co bude s jeho majetkem?“ projevil zvědavost Zrzoun.

„Komplex propadne australské vládě, která ho prodá v dražbě. Již se to několikrát stalo a snad nový majitel bude mít víc rozumu.“

 

Večer Mary vyplula k dvanáct set kilometrů vzdálenému průlivu mezi Sumatrou a Jávou. V něm se kdysi nacházela nechvalně známá sopka Krakatoa, jejíž výbuch v roce 1883 je jednou z největších přírodních katastrof v novodobé historii. Vše začalo koncem května pětikilometrovým sloupem popela. Po měsíci klidu vychrlila erupce další popel a sopečný prach do výše sedmadvaceti kilometrů. Silná vrstva pemzy pokrývala hladinu moře v okolí dvaceti kilometrů.

To nejhorší přišlo na konci srpna. Sedmadvacátého došlo k erupci s apokalyptickými následky. Podle odhadu sopka zcela vyprázdnila magmatický krb. Ten se následně zhroutil a zalil mořskou vodou. Čtyři obrovské výbuchy vyvolaly čtyři třicetimetrové vlny tsunami, které rozvlnily všechny oceány na planetě. Exploze byly slyšet na několik tisíc kilometrů, do vzduchu se uvolnilo asi dvacet kilometrů krychlových popela a prachových částic. Zcela pokryly oblast o poloměru šedesáti kilometrů. Ze sopky zbylo pouze malé torzo.

Prachové částice s popelem se rozptýlily ve stratosféře a omezily sluneční záření dopadající na Zemi. Průměrná roční teplota pokleslá o více než stupeň Celsia se na původní úroveň vrátila po pěti letech. Katastrofa si vyžádala přes třicet šest tisíc lidských obětí. Zničeno bylo sto pětašedesát měst a dalších sto třicet vážně poškozeno.

Do třicátých let dvacátého století sopka spala. Potom začal z moře růst nový vulkán, dnes dosahující výšky Krakatoy. Dostal název Anak Krakatau–Dítě Krakatoy a je jen otázkou času, kdy se probudí.

 

- pokračování -


22 názorů

Andreina
02. 02. 2023
Dát tip Gora

Ireno, ještě to bude zajímavé, protože kromě poruchy přijdou na scénu kosatky.


Gora
23. 12. 2022
Dát tip

Dost napínavý díl. A to teprv začíná hrozba...


Delfín
20. 12. 2022
Dát tip

Andrejko, mám stejný názor! Šmejdy nesnáším...:-)


Andreina
19. 12. 2022
Dát tip

Ivi, díky.


Andreina
19. 12. 2022
Dát tip

Stanislave, být kapitánem je pořádný záběr na hlavu. 

Jeden příklad za všechny. V lednu 2015 jsem doprovázeli mořské biology a glaciology na akci u Rossova shelfu na pobřeží Antarktidy. Pár stovek kilometrů severo západně rozhoupala bouře moře, které část pobřežního ledovce rozlámala na velká pole. Využili jsme nově vzniklých kanálů, kam jsme se dostali člunem, aby glaciologové mohli prozkoumat starší led. Jenomže pole byly nestabilní a prováděly neodhadnutelné manévry. Došlo k tomu, že se náš kanál začal zavírat. Odpovídali jsme s kolegou za bezpečnost vědců, tak jsme je poslali do člunu jako první, následoval kolega a já měla jít poslední protože jsem měla díky malé a štíhlé postavě šanci proklouznout, i kdyby se pole hnulo rychle, k čemuž samozřejmě došlo. Kolega šel zrovna nahoru, když z lodi přišel rozkaz k okamžitému návratu člunu, aby ho led nerozmačkal. Kolega to stihl a zůstal na kře. Já už ne. Zůstala jsem pod čtyřma metrama ledu. Kapitán to věděl, ale přesto musel dát rozkaz, aby mne tam nechali a po návratu člunu odpluli s lodí na volné moře, protože kanál kolem ní se také zavíral. 

Kolegové mu rozhodnutí vyčítali, ale prý tenkrát diskuze utnul prohlášením, že kvůli jednomu životu nemůže riskovat loď a další životy při mojí záchraně a poradit si musím sama. Musel se tak rozhodnout a bylo to správé řešení, i když mě měl rád jak vlastní dceru. Měla jsem vyhřívaný neoprén a pomohli mi kosatky, tak jsem vyvázla.  


jsem se ještě jednou vrátila......


Andreina
19. 12. 2022
Dát tip

Mirku, já bych takové lidi nejradši trestala na místě. Můžeš si být jistý, že by se jim potom pobyt v base zdál jako prima lázně.


Odvážný kapitán. Jedna věc je rozhodovat sám za sebe, a jiná zase, když máš odpovědnost za celou posádku. 


Delfín
19. 12. 2022
Dát tip

Drsné! Určitě správná reakce...

Díky za inspekci do historie indonéských podmořských vulkánů!


Andreina
18. 12. 2022
Dát tip

Kočkodánku, opět bez ztráty kytičky. Jen, že ani ze soptících sopek nemusíš mít hrůzu. Pokud jsou dost daleko, je to celkem hezká podívaná, no a když jsou blízko, potom je zbytečné se bát, výsledek je jistý.


Andreina
18. 12. 2022
Dát tip dievča z lesa

Maruško, ono na moři to funguje trochu jinak, než v tzv, civilizovaném světě. Pokud vydržíš u mých povídek i po Novém roce, uvidíš, jak to občas funguje.


Andreina
18. 12. 2022
Dát tip

Evžo, i spravedlnost někdy prohlédne, bohužel ne moc často.

Když sopky, tak z uctivé vzdálenosti.


Andreina
18. 12. 2022
Dát tip

Jamardi, že byla Krakatau inspirací Karlu Čapkovi vím. Co však většina lidí neví, tohle místo je asi prokleté nebo spíš je nějaký defekt v zemské kůře. Kdysi byla Sumatra a Jawa jedním ostrovem, ale potom došlo k obrovskému výbuchu, který ostrov roztrhl na dva. Vulkán se propadl do vzniklé úžiny, ale na jeho místě začal růst nový. Kolem roku 500 n.l. supervulkám expodoval opět. Tentokrát na deset let změnil výbuch klima a následoval hladomor v Asii i Evropě. Vulkán se opět zhroutil a vyrostla Krakatau, o níž jsem psala v povídce.


Andreina
18. 12. 2022
Dát tip

Aru, jasně, že je i z můstku vidět, jak se tan obzar na stranách někam propadá, až se člověk diví, že se ta louže nevyleje. Ale když se místo k obzoru podíváš přes pažení, tak se občas stane, že je ten rybník fakt úplně placatej.

Kdyby to tak fungovalo po celým světě, bylo by mnohem líp nejen zvířátkům, alei i nám lidem.

Sopky se mi také líbí, zvlášť, když hezky rudě žhnou, ale pod kýlem je ráda nemám. Ty potvory si občas prdnou a vypustěj bubliny plynu o průměru třeba i sto metrů. Taková bublina spolehlivě pošle ke dnu i mnohem větší lodičku, než je ta naše.


Andreina
18. 12. 2022
Dát tip

Alegno, šéf byl správný kapitán se vším všudy, i když mi každou chvíli napařil domácí vězení (je fakt, že jsem si ho většinou zasloužila). Již je od léta v penzi a v posádce jsme se posunuli vzhůru, ale stýská se nám po něm pořád.


Kočkodan
18. 12. 2022
Dát tip

Od ostrovů vyplutí,

kontrolu si vynutí,

zřídka myška zapiští

v kajutách či skladišti,

Plešount v tričku (jež má krajku)

vypravuje šéfu bajku,

že je s lodí Všechno v cajku,

kapitán mu nevěří,

přesto se jde k večeři,

nože skřípaj po talířích,

na jídlo je dívka hrdá,

k Mary ale loďka míří,

zas maj visit tlustoprda,

slušnost u něj vymírá,

pokouší se vydírat,

na čestnosti parazit,

musel nyní narazit,

svoji sílu netvor ztrácí,

chystají mu deportaci,

v austrálii, hochu,

skončíš doufám v lochu.

 

(Psát o hrůzách sopky,

z toho já mám bobky.)


napínavá komunikácia a pozitívne rozuzlenie ... to je dobre, aj tak ste partia bojovníkov ... vlastne vaša práca to priam vyžaduje***


Že by se spravedlnost projevila? To by bylo příliš krásné.

Sopky jsou zajímavé, pokud jsou hodně daleko.


Jamardi
18. 12. 2022
Dát tip

Odvážná posádka i pobřežní hlídka.

Krakatoa byla inspirací pro název románu Karla Čapka Krakatit.


Aru
17. 12. 2022
Dát tip

⚡placatý oceán? neměl být zakulacený, žijeme přece na k.o.u.l.i. :D⚡

tak to má být, takový lidi si nic jinýho nezaslouží.

sopky jsou krásný! ⭐


Alegna
17. 12. 2022
Dát tip

Plné napětí, myslela jsem si, že se vrátí a budou nepříjemnosti, šéf má mé sympatie


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru