Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Kokosové ostrovy a kosatky VII.

19. 12. 2022
10
30
361
Autor
Andreina

Většina pod pojmem kosatka zná pouze kosatku dravou, ale má i příbuznou kosatku černou. 

No a správnou ženskou nějaké ventily nezajímají, když jsou na světě tak zajímaví tvorové. 

Kokosové ostrovy a kosatky

(listopad – prosinec 2003)

VII.

 

 

Šéf dorazil pár minut po páté a našel dívku skloněnou nad sonarem. Byla tak zaujata monitorem, že jeho příchod zaznamenala, až když stál vedle ní a pořádně se lekla.

„Fuj, tohle mi nedělej,“ zamračila se.

„Máš podat hlášení, a ne se ke mně točit zády,“ rýpl si.

„Před půl hodinou jsme zastavili. Zrzoun s Pumpičkou už makaj,“ pohodila hlavou k zadní palubě, kde byl otevřený poklop nad strojovnou, „do deníku jsem to napsala včetně souřadnic.“

„A co tě tolik zajímá na sonaru?“

Dívka ožila: „Byly tady, už pětkrát za poslední hodinu. Velký stádo. Připlavou od jihu a stočí se k východu. Jsou úžasný, tolik pohromadě jsem ještě neviděla. Padesát, možná šedesát.“

„Ale kdo?“ zíral nechápavě šéf.

„Přece kosatky černý,“ vrtěla hlavou nad jeho nechápavostí, „šéfe, snídaně počká, vzbudím Čočku a jdem do vody.“

„Uprostřed oceánu s lodí neschopnou plavby? Zbláznila ses? Padej mi udělat kafe. Jdu omrknout, jak jim to jde dole. Dneska se v tom vedru pořádně zapotěj.“

Šéf vyrazil do strojovny a Prcek smutně odkráčela do kuchyně. Litovala, že se již do vody nepodívala. Mohlo ji napadnout, že kapitán nebude návrhem nadšený. Kosatky černé několikrát zahlédla, ale nikdy se s nimi nepotápěla. Za pár dnů odletí domů a kdo ví, kdy zase bude mít příležitost k setkání s těmito nádhernými tvory.

 

Kosatky zná asi každý díky medializaci. Většinou se o nich mluví jako o velrybách, ale správně patří mezi delfínovité. Nejznámější je kosatka dravá s až dvoumetrovou trojúhelníkovou hřbetní ploutví a výrazným černobílým zbarvením. Patří na vrchol potravního řetězce. Vydobyla si pověst zabijáka velryb pro časté útoky na jejich mláďata, ale hlavním zdrojem potravy jsou ploutvonožci.

Méně známým druhem je vzdálená příbuzná kosatka černá, žijící v mořích tropického a subtropického pásma. Ač nese stejné jméno, má blíž ke kulohlavcům, plískavicím, elektrám nebo ferezám. Pro Evropana může být zajímavé, že na ni lze narazit ve Středozemním moři nebo při západním pobřeží kontinentu až ke Skandinávskému poloostrovu. Když je zmínka o jménech, tak u kosatky černé se vědci vyřádili. Pořídili jí řecko-latinský složenec Pseudoorca (falešný démon) crassusdens (tlustý zub).

Kosatka černá nedosahuje velikosti své jmenovkyně z polárních oblastí a nejnápadnějším odlišením je menší hřbetní ploutev. Samci dorůstají délky do šesti metrů a váhy dvou tun. Samice bývají o metr kratší a o tunu lehčí. Zbarvení je hodně tmavě šedé až černé s o něco světlejším odstínem na břiše. Dělící čáry mezi barvami nejsou ostré jako u kosatky dravé. Podle dosavadních výzkumů se dožívají zhruba šedesáti let a stejně jako u lidí, samice žijí déle než samci.

Mají složitý sociální systém, do jehož tajů se zatím nepodařilo proniknout. Většinou žijí až ve stohlavých skupinách. Jedná se o několik rodin, často roztažených do vzdálenosti mnoha kilometrů, ale jednajících koordinovaně. Zajímavé je, že často lze ve společenství spatřit i další druhy delfínovitých, kteří však občas tvoří jídelníček kosatek. O ulovenou potravu se skupina vždy dělí. Hlavní složku tvoří ryby, hlavonožci a v malém množství i mořští savci.

Kosatky černé nemají mnoho přirozených nepřátel. Občas se zřejmě stanou kořistí kosatek dravých nebo velkých žraloků, ale jde o výjimečné případy. Horší je to s člověkem. Mají ve zvyku krást rybářům úlovky ze sítí a ti je nemilosrdně zabíjejí. K největším masakrům dochází v Čínském a Japonském moři, kde jsou vražděny po stovkách. Mnoho jich také uhyne při hromadných sebevraždách, kdy se vrhají na pláže. Hypotéz již vědci vyslovili spoustu, ale důvod se nepodařilo uspokojivě vysvětlit.

Žádný druh kosatky není pro člověka nebezpečný. Pokud ho již napadne, jde o omyl, kdy si postavu splete s podobou své obvyklé kořisti. Jakmile chybu zjistí útok ihned ukončí.

 

Prcek se po snídani vrátila na můstek. Neposlechla, i když ji šéf posílal dospat noční službu. Dřepěla u sonaru nebo s dalekohledem na očích pátrala po kosatkách. Během dopoledne je již nezahlédla.

Po obědě chvíli okouněla u poklopu nad strojovnou, kde na jeřábu visela obrovská hlava motoru. Pumpička se Zrzounem vyměnili prasklé ventily a zkontrolovali ostatní. V doku v Marseille probíhala i částečná generálka motoru. Všechny díly rozvodů byly vyměněny za nové a podle Pumpičky tolik vad najednou mohlo mít jediný důvod. Celá série ventilů je vadná. Dalo se předpokládat, že dojde k další poruše. Šéf to nahlásil na firmu, která závadu vyreklamuje v docích a pošlou do Jakarty novou sadu pro oba motory. Při pobytu v Celebeském moři je Pumpička vymění všechny. Nemohli riskovat, že zůstanou trčet uprostřed Tichého oceánu.

Práce Pumpičky a Zrzouna mohla být pro někoho zajímavá, ale Prckovi připadala jednotvárná. Již uvažovala, že si půjde zdřímnout, když zahlédla delfíny. Táhlé a ploché vlny nedosahovaly půldruhého metru. Mohla proto spustit plošinu bez rizika, že neposedná vlna zalije rozebraný motor ve strojovně.

Usadila se na kraji s nohama ve vodě a plácala dlaní na hladinu. Bezpečně věděla, že tím delfíny přiláká. Po chvíli skutečně několik zvědavců připlavalo a jeden ji šťouchl čenichem do nohy. Dalších pět vystrčilo hlavy z vody, aby si zjistili, co podivný tvor provádí.

„Čau kluci,“ spustila rodnou řečí, „jsem ráda, že jste se na mě připlavali podívat. Povíte mi taky něco na přivítanou?“

Jeden z delfínů cosi zacvrčel a zmizel pod hladinou. Za okamžik byl zpět s několika dalšími. Rejdili kolem zádi, co chvíli vystrčili hlavu z vody nebo předvedli nějaký akrobatický kousek při výskoku nad hladinu. Dívka je chytala za hřbetní ploutve, když proplouvali těsně kolem jejich nohou. Po chvíli neodolala a sklouzla do vody.

Při rozhlédnutí pod hladinou měla pocit, že jich opět přibylo. Hladina vřela, jak dvoumetrová těla těsně pod ní prudce měnila směr. Vyhlédla si samce, jemuž se zavěsila za hřbetní ploutev. Provedl několik spirálových otáček a vyrazil pryč od lodi. Střídavě plaval těsně pod hladinou, což prokládal občasným ponořením do desetimetrové hloubky. Skupina vyrazila za nimi. Sto metrů od lodi usoudila, že je na čase zařadit zpátečku. Sotva vyrazila, otočilo se i stádo, tak opět využila služeb nejbližšího delfína.

Zbývalo asi třicet metrů k cíli, když delfíni zmizeli. Potopila se, aby zjistila důvod. Tak velká skupina nevzala do zaječích z obavy před predátorem. Delfíni jsou schopni nejen organizovaně lovit, ale v případě nebezpečí koordinovat obranu. Ani velký bílý žralok není takový šílenec, aby riskoval útok na stádo.

 

- pokračování -


30 názorů

Andreina
07. 02. 2023
Dát tip

Mirku, jak, kdy nebo kde? Nejsem v tomto směru odborník, tak to radši do hloubky nebudu rozebírat.


Delfín
07. 02. 2023
Dát tip

Ale zrovna v "Noci na Karlštejně" šlo snad o skutečné spříznění duší, Andrejko! ;-)


Andreina
07. 02. 2023
Dát tip

Mirku, ono to záleží na tom, z kterého popudu ta láska vznikla. Ne vždy je nesobecká.


Delfín
07. 02. 2023
Dát tip

Třeba jak ty psí blechy, co prý zaručeně nejdou na člověka, pojaly ušlechtilý záměr to změnit, abychom se necítili diskriminováni! ;-) 

A zjevně nepovažuješ lásku za dost ušlechtilou pohnutku...


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip

Mirku, jenže nejušlechtilejší pohnutky nevychází z lidí, ale zvířátek. 


Delfín
06. 02. 2023
Dát tip

Tak vidíš, Andrejko! Snad to moc nebolelo...Vzpomeň na to, co v "Noci na Karlštejně" říká arcibiskup o nejušlechtilejších pohnutkách...:-D


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip

Mirku, tak Tě beru na milost.


Delfín
06. 02. 2023
Dát tip

Andrejko, co škádlívá, rádo se mívá!

:-****


Andreina
02. 02. 2023
Dát tip

Mirku, srandičky, však přejdou.


Andreina
02. 02. 2023
Dát tip

Ireno, já vím, zas to nešťastné kombinování rodů. 

 

Ivi, uf, uf, ještě bude. 


uf....jdu hned na další díl!:-))))))))))))


Gora
23. 12. 2022
Dát tip

To jsem taky zvědavá, jak se situace vyvine...

zas Prcek smutně odkráčela - ?


Delfín
22. 12. 2022
Dát tip

Proč divnosti, Andrejko? Když může existovat whorfin...Jakoupak řečí asi komunikuje a rozumí mu kosatky i delfíni?! A létající Prcek je tsky hříčka přírody! ;-)


Andreina
22. 12. 2022
Dát tip

Jsi zvláštní druh delfína, který se kdysi zapoměl vrátit do moře, tak možná i proto Tě napadají takové divnosti.

Mně právě narostly brka, tak se valím ke gate. Ahóóóóój.


Delfín
21. 12. 2022
Dát tip

Chceš Delfína vyhnat na souš?! Nejsem ploutvonožec, Andrejko! A nezapomeň, že nebýt pomoci mých bratránků, tak už by zde Prcek nic nenapsal...;-)


Andreina
21. 12. 2022
Dát tip

Mirku, já Tě varovala. Vyhýbej se vodě, mám kamarády i v té sladkovodní.


Delfín
21. 12. 2022
Dát tip

To byla jen taková teoretická úvaha. 

Prcfín?! ;-)


Andreina
21. 12. 2022
Dát tip

Mirku, kosatku jsi našel správně, a co se týká křížení mé osoby s kýmkoliv jiným, tak k tomu jen varování - nezahrávej si s osudem!


Delfín
20. 12. 2022
Dát tip

https://g.cz/seat-kdyz-priroda-zlobi-8-zvirecich-krizencu/

Co by asi vzniklo z křížence Prcka s delfínem?;-)



Andreina
20. 12. 2022
Dát tip

Kočkodánku, pěkně popsáno a ještě víc mám radost, že je to o krásných a chytrých tvorech.


Andreina
20. 12. 2022
Dát tip

Stanislave, napsal jsi opět velkou pravdu. Delfín v zajetí již není tím delfínem, kterého můžeme obdivovat na volném moři. Neztrácí jen fyzičku, ale degeneruje i duševně. Lidově řečeno zblbne a stane se z něho pouhý cvičený medvěd z cirkusové klece. Ještě hůř snáší zajetí kosatky. Pár jich je po světě chovaných v zajetí a opět se jejich majitelé z nich snaží udělat cirkusovou atrakci. Jenomže kosatka není delfín. Po pár letech začně být agrasivní a moc se nemluví o tom, že jsou utraceny a nahrazeny novým jedincem. 


Andreina
20. 12. 2022
Dát tip

Maruško, mám je ráda, i když ty druhé trochu víc. S kosatkami dravými si víc rozumíme.


Andreina
20. 12. 2022
Dát tip

Alegno, pleteš se jen v jednom, bude to jeden z těch úžasných zážitků, které z blízka měl možnost vidět málokdo.


Kočkodan
20. 12. 2022
Dát tip

Dívčí složka posádky

pozoruje sonar,

nadšená je ona,

míhaj se tam kosatky,

přesnosti jsa věrný

dodám – tyhle černý,

touha ji k nim vyhání,

však musí dělat snídani,

chtěla si už hodit chrupku

na hoďku až na tři,

cítí chvění kolem pupku,

delfíny když spatří,

přemístí se na schůdky,

do hladiny buší

„plesky plesky plesky!“

příslib v žití lahůdky

více nežli tuší,

už jsou tady chlapci,

rozmilí a sladcí,

Prcek mluví česky,

jak jí zobák narost,

ze zvířat má radost,

nezvlád by to Hujer,

ona ale s chutí

v euforickém pnutí

se samečkem pluje,

náhle utrum, ouha,

hejno bere roha.


Je velký rozdíl v tom, když vidíte delfína v moři a v bazénu. V přírodě jsou aktivní, o všechno se zajímají, hrají si s něčím na mořském dně, ale ve vykachlíkovaném bazénu jen tak plavou a nudí se. V přírodě jsou zvyklí cestovat velké vzdálenosti, ale v malém bazénu toho moc neuplavou. Je to jako s lidmi, když měsíc leží na gauči v nečinnosti, taky jim ochabne svalstvo a jsou nakrknutí na celý svět. Nikoho nenapadne, že ten krásný a chytrý tvor, který je nám tak podobný, může v zajetí propadnout depresi.

 


žeby kosatky?***


Alegna
19. 12. 2022
Dát tip

To nevěští nic dobrého, jen mě uklidňuje, že kdyby to dobře nedopadlo, tak bychom si o tom nemohli číst.


Andreina
19. 12. 2022
Dát tip

Evžo, bude to zajímavé, zvlášť, když se dostaví i tygři.


Tak to jsem velice zvědavá, co bude dál.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru