Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Setkání s Moby Dickem IV.

05. 02. 2023
11
14
242
Autor
Andreina

Tak něco o tom případu, když vorvaň potopil rybářskou loď a jde se na věc. Je nutné obříka pořádně prozkoumat.

Setkání s Moby Dickem

(leden 2004)

IV.

 

Srovnání s nejslavnější velrybou všech dob nebylo od věci. Mocha Dick, kterého použil Melvill jako předlohu pro román Moby Dick, obrovský vorvaň nahánějící hrůzu velrybářům v polovině devatenáctého století v Atlantiku a Pacifiku, byl pravděpodobně částečný albín. Podle pověstí měl na svědomí potopení více rybářských lodí. Jediným doloženým případem je však americký velrybářský škuner Essex. V roce 1820 byl napaden a potopen obrovským bílým vorvaněm.  A nešlo o náhodnou srážku.

Podle výpovědi přeživších rybářů, útok na loď následoval po harpunování jiného vorvaně ve stádu. Ten vyrazil na útěk s člunem na laně a Essex ho následoval. Po chvíli se ze stáda oddělil bílý samec, jehož délku odhadli na osmdesát pět stop. Odplul asi pět set metrů od lodi, kde se otočil a velkou rychlostí vyrazil proti jejímu boku, který silně poškodil. Potom zopakoval útok na příď s hlavou napůl vynořenou z vody. To byl konec Essexu. Mužům, kteří se vměstnali do jediného zbylého člunu, naštěstí nevěnoval pozornost.

 

Vorvaň se netvářil, že by ho návštěvnice zaujala. Po chvíli proto podplula pod úzkou dlouhou spodní čelistí, kde na úrovni oka na levé straně hlavy zamávala. Opět žádná reakce. Kašle na mě, nezdvořák, usoudila a vyrazila podél těla k ocasu. Když míjela, v poměru k obrovskému tělu relativně malou prsní ploutev, neodolala, aby nevyzkoušela, jak se na ní sedí. Vyplavala nad její úroveň a nechala tělo pomalu klesnout. Tentokrát zareagoval sotva dosedla. Mávl ploutví dolů, potom následoval prudký pohyb vzhůru. To neustála a skončila rozplácnutá na vorvaňově hřbetě, vyčnívajícím nad hladinu.

„Pitomče!“ zabušila mu pěstí do zad. „Tak se chováš k návštěvě?“

Možná její muší váhu přes tlustou kůži necítil nebo usoudil, že mu nestojí za pozornost. Pouze vyfoukl z dýchacího otvoru oblak jemné vodní tříště a ponořil tělo necelý půl metr pod hladinu, kde opět zůstal nehybně ležet.

„On snad bude chrápat?“ zamumlala nevěřícně. „Tak to si tě kamaráde prohlídnu hezky zblízka.“

Vstala a opatrně vyrazila po hřbetě k hlavě. Očekávala, že se ji pokusí setřást, ale kytovec se nepohnul. Došla na úroveň, odkud před chvílí vyrazil proud vody, usedla na bobek, aby zblízka prostudovala nozdry. Vorvaň vydechuje dopředu, mohla proto bez nebezpečí zasažení další erupcí prostudovat esovitě zakřivený dýchací otvor. Průzračná voda dovolovala pozorovat každý detail.

Když došla k názoru, že víc vidět nemůže, vydala se opačným směrem. Na okamžik zastavila u půlmetrového hrbolu suplujícímu hřbetní ploutev. Nic zajímavého na něm nebylo proto pokračovala k obrovské tlusté ocasní ploutvi trojúhelníkového půdorysu. U kořene nerozhodně zastavila. Ráda by se prošla i po ní, ale usoudila, že plácnutí ploutví stačí. Kromě toho nebylo jisté, zda by ho přežila.

Opustila vorvaňův hřbet a pod břichem plavala zpět k hlavě. Na okamžik zastavila u kožního záhybu skrývajícího gigantické genitálie. Při představě, jak musí vypadat v akci jí přejel mráz po zádech. Zahnala erotické myšlenky a pokračovala v cestě. Ještě musí vymyslet, jak obřího ignoranta přesvědčit, aby otevřel čelisti. Chtěla vidět zuby, vážící každý přes kilo, a přitom se nenechat slupnout.

 

Vorvaň i nadále zachovával stoický klid, ačkoliv mu několikrát překřižovala před tupým čumákem. Mám pocit, usoudila v duchu, že některej z tvejch dávnejch předků honil kořist, která prudce uhnula před překážkou a on nestih zabrzdit. Taková placka místo pořádnýho čumáku se jen tak nevidí. Ale nebuď smutnej, i na souši jsou tvorové, co to nezvládli. S takovým boxerem by sis o tom mohl povyprávět. Teď chci vidět tvoje zoubky, tak je vyceň.

Kytovec na její myšlenkové pochody nereagoval. Obnovila zásobu vzduchu a ponořila se pod hlavu. Úzká, dlouhá čelist začínala téměř metr od tupého konce hlavy, ale délka o hodně přesahovala výšku potápěčky. Kdyby ji otevřel dokořán, pohodlně by se do ní celá vešla. Zájem o zuby pramenil z literatury. Podle domněnek vědců je vorvani při lovu nepotřebují. Byli objeveni jedinci, kterým chyběly.

Vorvaň neměl tlamu úplně zavřenou, tak zkusila nahlédnout dovnitř deseticentimetrovou škvírou. To nestačí, takhle nic nevidím, musím ti pomoct, rozhodla. Zaujala vodorovnou polohu pod hlavou, uchopila konec čelisti a vzepřela se koleny. S ohledem na objem zareagoval s překvapující rychlostí. Otevřel tlamu dokořán ve snaze setřást dotěrného tvora. Na okamžik měla možnost pohlédnout do jícnu, kudy by možná projelo malé osobní auto. S uspokojením zjistila, že má řídké, ale mohutné zuby seřazené v párech.

Vzápětí čelist sklapla a opět se otevřela, což vorvaň doplnil cuknutím hlavy do strany. Na ženu měla v rukou síly dost, ale k udržení na čelisti to nestačilo, plápolala jako fangle ve větru. Musí zmizet dřív, než se naštve. Zatím vnímala pouze překvapení a rozmrzelost z divného tvora, který obtěžuje jeho majestát, ale žádná trpělivost není nekonečná. I když jsou tito dobromyslní obři poměrně mírumilovná zvířátka, a kromě onoho pradávného případu nejsou důkazy, že by zaútočil na člověka, raději vyklidila pole.

Vyplavala asi pět metrů od kytovce. Opět se ukázalo, oč víc rozumu má takový vorvaň oproti střelené ženské. Vystrčil hlavu z poloviny nad hladinu, jako by chtěl ještě pohledem varovat před dalším obtěžováním a zmizel po způsobu, který je jejich druhu vlastní. Je opravdu zážitkem vidět z bezprostřední blízkosti padesátitunový kolos, jak zaujme téměř vertikální polohu s ocasem vysoko nad hladinou a zamíří do hlubiny.

Naštěstí toho přečetla o vorvaních dost, aby věděla, co bude následovat. Naplnila plíce vzduchem a nechala se vtáhnout vírem. Měla dost zkušeností, aby odhadla hloubku podle tlaku v uších. Usoudila, že ji strhl asi do dvaceti metrů. Získala důležitý údaj, podle něhož dokáže Ichtyl odhadnout váhu vorvaně.

 

Pokud si myslela, že výlet unikne pozornosti, byla na velkém omylu. Jako často, když potkala pod hladinou něco zajímavého, zapomněla na čas. Na první pohled byla paluba Mary prázdná. V okamžiku, kdy vyšplhala po kotevním řetězu a chtěla se chytit pažení, vykoukla nad ním šéfova hlava . Natáhl ruku, aby jí pomohl.

 

- pokračování -


14 názorů

Andreina
08. 02. 2023
Dát tip

Evžo, když ono to neznámé tak láká.


Jsou místa, kam bych se podívat nešla.


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip

Stanislave, s tím samozřejmě souhlasím, ale ony se k vorvaňům také vždycky slušně nechovají a jejich příbuzné krakatice ještě hůř.


Olihně tvůj názor na neškodnost vorvaňů určitě nesdílejí.


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip

Stanislave, rozdíl bude možná v tom, že oproti autobusu je vorvaň naprosto neškodné stvoření.

Kočkodánku, opět mi nezbývá než poděkovat za veršíky do sbírky. Pěkně se mi rozrůstá.


Kočkodan
06. 02. 2023
Dát tip

Prcek plave pred kytovcem,

tomu je vsak jedno, co chce,

uz víme dost o zene,

známe ciny pro nás drsný,

na ploutev si sedla prsní,

vorvan se hned ozene,

dívka delá raketu,

rychle koncí na hrbetu,

 nevsímavý není nouma,

takze telo velmi zkoumá,

koukne se mu znacne zblízka

hodne lacne na peníska

po prohlídce trupu,

patrí zájem chrupu,

rozevrela celisti,

jinak prílis nezjistí,

a kdyz hubu „roztrhla“,

vskutku vidí do hrdla

velikému Physeteru,

to jen zrídka smí se, veru,

potom doslo k rozlucce,

P. se k lodi vrací,

víru v stísko ztrácí,

prijde zmínka o rucce…


Jsem také zvídavý, ale do tlamy bych vorvaňovi rozhodně nelezl. A k ocasu už vůbec ne. V podstatě je to stejně bezpečné, jako když si chceš pohladit jedoucí autobus. 


Andreina
05. 02. 2023
Dát tip

Alegno, Ty by sis rozuměla s naším kapitánem - střelená, oseklá, nerozumná, .... prostě cvok. Kapitán šel loni v létě do penze, ale po tom jeho hodnocení se mi občas stýská.

Aru, v tomto případě je to trochu sporné. Když potopil Mocha Dick Essex, tak to byl ještě boj mezi velrybářema a velrybou. I velryba měla šanci. Bohužel, dneska jsou velryby proti těm kolosům a třaskavým harpunám bezmocné.

Ivi, bodejť by neměl víc rozumu, když má o tolik větší mozek. Rozmluva v jídelně bude probíhat přece jen trochu jinak.

Maruško, se šéfy to nebývá jednoduché, ale občas mají pochopení. 


máš bohaté vedomosti o morských tvoroch a o všetkom, čo s nimi súvisí ...  v akcii ich vieš v okamihu vytriediť a využiť ... percento rizika vždy prítomné, na to treba odvahu, guráž a šťastie ... v tomto prípade som zvedavá, čo na to šéf ...*** 


blacksabbath
05. 02. 2023
Dát tip Aru, 8hanka

"......se ukázalo, oč víc rozumu má takový vorvaň oproti střelené ženské...Pokud si myslela, že výlet unikne pozornosti, byla na velkém omylu..."

"Cos to zase prováděla? , slyším říkat šéfa.

"Získala jsem důležitý údaj, podle něhož dokáže Ichtyl odhadnout váhu vorvaně," zní tvá odpověď!?

nebo tak nějak....už dychtím jestli jsem to odhadla:-)))))

 


Aru
05. 02. 2023
Dát tip

každá velryba, která potopí "z takových důvodů" loď má moje sympatie :D

kdo by nebyl překvapen a rozmrzen, kdyby se mu kdokoli dobýval do úst :))


Alegna
05. 02. 2023
Dát tip

Při tení mě napadalo: to musí být úžasný zážitek, který se zcela vymyká schopnostem mé fantazie, dál pak, ta ženská je naprosto střelená, co to dělá, to nemůže přežít..... Jsem zvědavá, co bude na lodi :)


Andreina
05. 02. 2023
Dát tip

Jaroslave a Jamardi, děkuji za tipy.

Aničko, vidíš, jaké výhody může mít setkání s takovým drobečkem? Je pravda, že člověk se vedle něho cítí naprosto nicotný a možná i zbytečný.  Co se týká těch erotických myšlenek, tak mohu odpovědně říct, že v takovém případě myšlenky na erotiku úplně přejdou.

My tu máme za chvilku půlnoc, tak mažu do postele.


8hanka
05. 02. 2023
Dát tip

ejha, téma, ktorú tu často nevidno - erotické myšlienky:)

Ani predstaviť si neviem, ako by som ja, docent, mohla byť v blízkosti päťdesiattonového kolosu, vôbec by ma v tej chvíli netešilo, že konečne vyzerám byť drobučká...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru