Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O múzách a múzákovi

07. 02. 2023
14
33
463
Autor
Aru
Občas se stane umělcům, že je posedne múza, pak sochají antické sochy, malují barokní obrazy, staví secesní budovy, píší divadelní hry, nebo básně pro pár bláznů, které nikdo jiný nečte. Múz, (jak je všeobecně známo) je devět: Kalliopé, posedá epické básníky; Euterpé se věnuje hudbě lyricky obsedantně zmučeným básníkům; Erató navštěvuje milostné poety (někdy je spíše nenavštěvuje); Thaleia píše veselé básně a komedie, život s ní je o tolik jednodušší; Melpomené zná jen tragédie; Terpsichoré nejraději tančí; Kleió je múzou dějepisců, bez ní se do škol a na univerzity dostane mnoho historických nepřesností; Úrania hraje nebeský minigolf s astronomy a konečně Polyhymnia zpívá vždy sborově a hymnicky, prodlévá v chrámech.
 
A přece, nezdá se vám, že tu někdo chybí? Všechno jsou to ženy a nikde žádný múzák? Desátý, odstrčený múzak je Mirek Dovanin, je to takový budižkničema, přehlížený všemi múzami. K ničemu se vlastně pořádně nehodí, posedlé inspiruje hlavně ve sprše, vaně, nebo na záchodě, byť geniálními myšlenkami, ale než se takový posednutý jedinec vyškrábe z oněch zákoutí je po myšlence veta. Jenom skutečně duchaplní duchové si místo toaleťáku berou na záchod notýsek, psací stroj, nebo hliněnou tabulku a čekají při tlačení velké na Mirka Dovanina, až jim jednu 'múzne'.
 
Mirek Dovanin, když se zrovna nevtíral lidem se staženými kalhotami, nebo úplně obnaženým do soukromí, poflakoval se bez dokladů bezútěšně po ulicích. Měl takovou drobnou úchylku, ve volném čase žral padesátikoruny, v nouzi i menší drobné. Znáte to, dostanete náhlé vnuknutí že potřebujete drobný peníz, z peněženky zaševelí pouze zatuchlý vánek, to vám je zrovna sežral Mirek! Tak musíte sáhnou po Emě Destinové a skousnout kyselé obličeje. Ona Destinová a Masaryk teprv nejsou zrovna u velmi drobných obchodníků populární. Když se Mirek dosyta nahamká, pak; znáte to, když je vám ouvej, například sníte dršťkovou, tak voni ty dršky se tam v žaludku hádají a při tom to jde šecko ven. Zeblitý Mirek padesátikorunama si je našťouchá do kapes a jde je spořádaně utratit do hospody U Sedínků.
 
To je takový zařízení v divný ulici, kam se chodí pít v sedě. Společenští lidé nemohou pít doma a tak za společného mlčení, každý sám nad svým půllitrem společně zapíjejí samotu a jiné trudné neduhy a zbytek noci tráví už zcela pospolu v pangejtech. U Sedínků měli i své štamgasty, kteří tam seděli, tak moc furt, že už neměli trudný důvod k pití, jelikož je děti i manželky dávno opustily a pili jen tak, beze smyslu. Byli dva, Tykoš a pan Osina.
 
Pan Osina byl kdysi vysoký úředník, ale byl takovým trnem v oku svým podřízeným a tak moc lezl do zadku svým nadřízeným, až zakotvil natrvalo U Sedínků. To Tykoš nikdy nevykal, jednou zatykal v tak nevhodné situaci, že skončil naproti u vedlejšího stolu panu Osinovi U Sedínků. Tak tam spolu seděli na svých místech a nikdy ve společném družení spolu nemuseli promluvit. Společné ticho jim doplňoval Mirek, jen občas přijel zájezd Germanských türïstü, rozmlátili všechno hospodské zařízení, dali si po hubách a potom je polizei odveze zpět do Germanskije, než se půjdou na další víkend ztřískat do Holubie.
 
Po té co Mirek utratí všechny svý drobný a vyleze ze zdemolovaný hospody, bloudí prázdnými nadránovými ulicemi a jenom když si někdo v okolních domech skočí na malou, už tam má Mirka.

33 názorů

Aru
15. 03. 2023
Dát tip

díky Jani ;)


Janina6
15. 03. 2023
Dát tip

Vtipné a originální :-)


Aru
05. 03. 2023
Dát tip

díky Přemku,

mě ta antika přijde prostě geniální, oni to tak šikovně rozdělili, že múzy fungují dodnes


Aru
05. 03. 2023
Dát tip

hospody bývaly základnou psavců :))

díky Jamardi ;)


lastgasp
05. 03. 2023
Dát tip

Opožděné, ale vtipné konstatování, že máme z minulosti jen múzy. Nevím, jestli je to Dovanin, nebo jak se jmenuje, kdo mě často nalapá, když sedím na potřebném místě, ale mám odsud příběhy, dokonce oceněné v literárních soutěžích. Bezvadný fejeton, tipuji.  


Jamardi
04. 03. 2023
Dát tip

Text je sice náročný, ale je pravda, že Mirek Dovanin velice rád chodí do hospod.


Aru
02. 03. 2023
Dát tip

ano K3 ;)


K3
02. 03. 2023
Dát tip

Autore, lze nominovat do soutěže PM?


K3
09. 02. 2023
Dát tip

Trochu se mi tam vkrádal Mirek Dušín:).


Aru
09. 02. 2023
Dát tip

jo K3, i Aru stárne :D

díky ;)


K3
09. 02. 2023
Dát tip

Překvapilo mě jak jsi to dobře napsal. T. Řekl bych, velmi dobře, osobitě vyvedený fejeton.


Aru
09. 02. 2023
Dát tip

nebo se ho Mirek jen bojí :D

díky Evži ;)


Tak tam za mnou Mirek nikdy nebyl. Možná by ho sežral krokodýl, ten tam je namalovaný.


Aru
08. 02. 2023
Dát tip

pravda, já dělám nekonečný věty a tady ta nosná myšlena fakt není, proto i miniatury prozaický, i pro mě to bylo málo na povídku,

díky Zajíci ;)


Je to dost rozevláté, jaksi postrádám nosnou myšlenku, ale za tu očividnou radost z vyprávění budiž tip.


Aru
08. 02. 2023
Dát tip Crazy Ema

nejblíž je mi asi Thaleia, v básni pak dílem lyrika i epika? :))

s Erató je potíž, bez ní jsou milostné básně hluché, s ní máš v hrudi díru :D

díky Emo ;)


Crazy Ema
08. 02. 2023
Dát tip

Spíš bych se věnovala těm můzám ženského pohlaví, především Euterpé, která se věnuje lyricky obsedantně zmučeným básníkům, a možná bych dala šanci i Erató, která je někdy ráda opouští.

 

 

 


Aru
07. 02. 2023
Dát tip

málo! psal jsem to nadvakrát :))

ale měli to ti lidi v antice vymakaný, viď iví? 9 múz a jde to uplatnit i dnes

díky ;)


že tys vypil moc kávy? :-)))))


Aru
06. 02. 2023
Dát tip

jo, takhle je to rozhodně příjemnější návštěva Kočkodane :D

navíc po Mirkově odchodu ti zbyde úžasný nápad a po Vasilovi, víš co, no :))


Kočkodan
06. 02. 2023
Dát tip Aru, Alegna, blacksabbath, Gora

Budu mnohem raději, když za mnou na WC přijde Mirek Dovanin, než kdyby se objevilo jeho nevlastní dvojče Vasil Hemoroid.


Aru
06. 02. 2023
Dát tip

je to tak, všechny hádky stojí na nepochopení, všiml jsem si :D

je fakt, že asi každý má nějaké citlivé místo, pak je jak tygr v kleci


Ty vole, jakápak omluva? Serme na to, zkrátka došlo k nepochopení.


Aru
06. 02. 2023
Dát tip

měl-li to být humor Květoni, já to beru; bohužel v dnešní době takové komentáře kolují čím dál častěji a stahují náš ostrůvek :)

jestli ti moje reakce ublížila, tak se omlouvám


Vidíš, to je úplně přesně ten nejukázkovější případ, kdy se komentující snaží být vtipný, a autor, namísto toho, aby se podle očekávání zasmál, cítí se pohoršen a snad i roztrpčen. A dehonestovaný komentující si pak hryže nehty a zpytuje svědomí, kde se sakra stala chyba, na kterém citlivém místě se autora dotknul, má poruchy příjmu stravy, následně i vyměšování, do rána nespí, neví, jak by chybu, o které neví, měl odčinit. Člověk je tak unikátní tvor, že se cítí provinile i když nic neprovedl. 


Aru
06. 02. 2023
Dát tip

proč by to mělo být politicky korektní Květoni? píšu to pro sebe a nic na tom nevydělám, tudíž nemusím být politicky korektní, pouze psát v mezích zákona ;)

vážně Květoni, nechápu proč jsi s tím přišel


Ještě jsi zapomněl zdůraznit, že je Mirek Dovanin očkovaný homosexuální Afroameričan romského původu, aby to bylo politicky korektní.


Aru
06. 02. 2023
Dát tip

já na něho vysazený nejsem Andreino ;)

chtěl jsem jenom divnou figurku, není to nic proti výmýšlení nápadů na "divných" místech :)


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip

Aru, jen jestli nejsme na toho múzáka Mirka moc vysazení, když bez toho  sezení bychom často nic nevymysleli. Ač ženská, i mě občas napadne na onom místě světotvorná myšlenka. A přiznám se, není se za co stydět zvlášť, když jsem už padesátikorunu léta neviděla.


Aru
06. 02. 2023
Dát tip

AI, taky narážíš na Múzáka? :))

díky ti ;)


Aru
06. 02. 2023
Dát tip

no OsmiHanko, literatura a múzy jen z rychlíku :)

zpozoroval jsem, že se občas přihodí myšlenka na těch nejnevhodnějších místech, kdy když to nezapíšeš hned, zmizí to navždy.

jo jo, občas něco plácnu ze srandy a je to krutá pravda, stavá se mi to celý život :D

díky ;)


Al Jal Úd
06. 02. 2023
Dát tip geminy

Jó, takovej Mirek múzák :))


8hanka
06. 02. 2023
Dát tip Alegna

noooo, poriadne si mi rozšíril obzor ohľadne literatúry a múz, za mnou na ... žiadny Mirek nechodí, možno preto, že vtedy riešim sudoku a nechcem byť rušená...

je tu viacero zaujímavých myšlienok, s dovolením vypichnem aspoň túto:

už neměli trudný důvod k pití, jelikož je děti i manželky dávno opustily a pili jen tak, beze smyslu.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru