Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Setkání s Moby Dickem V.

06. 02. 2023
10
24
255
Autor
Andreina

Dneska, ale u vás ještě pořád včera, jsem si dala trochu na čas. Zatímco si užíváte siestu, my tu máme už uterý jednu hodinu po půlnoci. Nicméně, dnes (u nás) mám pouzírovací den a nejdu pod vodu, tak jsem dobrovolně vzala noční službu na můstku. Je příjemně teplo, všichni chrápou, na nebi miliardy žároviček a hlavně nikdo po mě nic nechce.

Ale teď už k Povídce. Vrátil se a toho je třeba využít, i když je samozřejmě nutné se starat i o své tělesné potřeby.

Setkání s Moby Dickem

(leden 2004)

V.

 

„To bude zas keců,“ vyhrkla ve své mateřštině.

„Cos to řekla?“ zamračil se šéf, který sice slovům nerozuměl, ale podle tónu usoudil, že to nebude v souladu s úctou k jeho úřadu.

Lhát neuměla, a tak mlčky čekala na vynadání. Místo toho však kývl hlavou k hromádce šatů: „Koukej se oblíct a mazej do jídelny.“

Než si natáhla kalhotky, triko a šortky, přemýšlela, co to má znamenat. Čekala vynadání, možná i trest, ale přejít výlet mlčky se vymykalo šéfovým zvyklostem. Třeba mu už došlo, že se nezměním, usoudila nakonec a s pocitem, že vše je v nejlepším pořádku, vyrazila do jídelny, kde seděla posádka u snídaně.

„Cos to vyváděla?“ promluvil jako první Ichtyl.

„Koupala jsem se,“ pokusila se o dětskou výmluvu.

„Sama?“ navázal otázkou Pumpička.

„Jako normálně jsem se koupala ráno, když ještě chrápete, protože mám zakázaný bejt před váma nahá.“

„Od kdy je normální, koupat se s vorvaněm?“ přisadil si Plešoun.

„Vy jste ho taky viděli?“ zasvítila jí očička radostí. „Že byl nádhernej? Skoro bílej, říkám mu Moby Dick, podle tý knížky.“

„Viděli,“ kývl Ichtyl, „taky, jak si se po něm producírovala. Holka, copak tohle se dělá? Stačilo, aby plácnul ocasem a bylo po tobě.“

„Prcku, máš po dovolený a chápu, že ses na potápění těšila,“ promluvil konečně i šéf, „tak zapomenu, co se stalo. Ale jednou pro vždycky si zapamatuj, že vorvani nejsou na hraní. Je to jasný?“

Místo, aby rozumně mlčela, neodpustila si poznámku pronesenou dotčeným hlasem: „Já si s ním nehrála, já ho studovala.“

„A co jsi objevila,“ vyzval ji rychle Ichtyl, aby zabránil konfliktu, protože šéf se nadechoval k výbuchu.

 

Po snídani zamířili do laguny. Byla na potápění natěšená, ale také v rozpacích. Co když vorvaň neodplaval? Moře jí opět jednou nabídlo zážitek, který se nemusí opakovat léta nebo možná nikdy.

„Šéfe,“ začala nesměle, když zakotvili, „můžu mít prosbu?“

„Co chceš?“

„Co kdybych nešla s váma? Ostrůvek, u kterýho byl vorvaň, není vzdálenej ani kilometr. Doplavu tam a budu hlídat, kdyby se vrátil.“

„Na to zapomeň. Může bejt desítky kilometrů daleko, a i kdyby ne, výslovně jsem ti řek, že se od něj budeš držet dál!“

Než stačila odpovědět, ozval se Čočka: „Poplavu s ní. Dám pozor, aby nevymejšlela žádný blbosti.“

Šéf přeskakoval pohledem z jednoho na druhého. Věděl, jak to mezi nimi je. Dodržovali slib daný minulý rok v létě, že na palubě budou jen kolegové nebo alespoň je při ničem nenachytal. O tom, co se dělo při občasném pobytu na břehu, raději vědět nechtěl. Doufal, že mají dost rozumu. Případné těhotenství by bylo koncem Prckovy kariéry, a ještě mohl přijít o dobrého kameramana. Na druhou stranu chápal, co mládí potřebuje.

„Plavte,“ mávl rukou, „ale běda jestli…“

Větu nedokončil a ani nemusel. Výraz obličeje mluvil jasně.

 

„Vrátí se,“ pronesla o dvě hodiny později s pohledem upřeným na mělčinu šelfu.

„Kdo?“ vyhrkl Čočka, kterému ještě nedoklapla souvislost.

„Přece můj Moby Dick,“ zavrtěla nevěřícně hlavou, jak může být tak natvrdlý, „vím to, vrátí se.“

Seděli na okraji palmového hájku a pozorovali vodní pláň. Do této chvíle měli jiné starosti, ale když už šéfovi řekla, že bude vorvaně vyhlížet, chtěla dodržet slovo. Čočka o jejích slovech nepochyboval. Za rok a čtvrt, co je Prcek členem posádky, si zvykl. Kromě citu pro vše živé pod hladinou, má drobné stvoření i podivnou schopnost vycítit přítomnost mořských tvorů dřív, než je vidí.

„Jdem se vykoupat,“ ohlásila po chvíli mlčení, a aniž počkala na souhlas, zamířila k místu, kde kousek od břehu spadalo dno strmě do hloubky.

Pobřeží obrácené k oceánu neoplývá rozmanitými formami života, jako laguna. Přesto tu našli dost rybek, s nimiž si mohli hrát. Při volném potápění je sice nutné doplňovat zásobu vzduchu, ale na druhou stranu živočichy neplaší proudy bublin a jsou mnohem krotčí. Asi čtvrt hodiny od chvíle, kdy vlezli do vody, zůstala nehnutě viset kousek nad dnem. Potom dala Čočkovi sevřenou pěstí se zdviženým palcem znamení k vynoření.

„Co se děje,“ vyhrkl, když vykoukli nad hladinu.

„Je tady,“ šeptala, jako by se bála, aby velrybu nevyplašila, „ještě nevím kde, ale je tu.“

Rozhlíželi se po hladině, protože první zahlédnou vydechnutou tříšť. Po chvíli pár desítek metrů od nich vytryskl k nebi gejzír. Vzápětí zahlédli i mohutný hřbet, který se vynořil z vody.

„Von je fakt bílej,“ vydechl v údivu Čočka.

„Blbost, hodně světle šedej,“ oponovala, „jestli ho chceš vidět z blízka musíme máknout. Třeba jen odpočívá před dalším ponorem a za pár minut zmizí.“

 

Vyrazili k velrybě, ale brzy zjistili, že nemusí spěchat. Možná objevili oblíbené místo, kam se vracela odpočívat. Potkali ji na poloviční cestě k mělčině. Zatímco Čočka zůstal v uctivé vzdálenosti, Prcek překřížila vorvaňovi dráhu. Nemusel by se o něco tak nepatrného starat, ale změnil směr, aby nedošlo ke srážce. Počkali až je mine a plavali několik metrů za obrovským ocasem, kterým líně komíhal vzhůru a dolů. Na úrovni zlomu, kde dno spadalo do hloubky, zůstal nehybně ležet metr pod hladinou.

Dala kolegovi znamení k ponoření pod tělo velryby. Vedla ho pod ocasem směrem k hlavě. U kožního záhybu skrývajícího genitálie na okamžik zarazila, ukázala na velrybu a potom na Čočkovy plavky, což doplnila úšklebkem, o jehož významu nemohlo být pochyb. Netušila, že i pod vodou lze zrudnout, ale kameraman to dokázal. Poklepal si prstem na čelo a pokračoval v cestě.

Vynořili se po pravé straně vorvaňovy hlavy na úrovni oka. Do této chvíle vnímala pouze klid. V okamžiku, kdy se dostali do zorného pole, došlo ke změně. Pocit nemohla identifikovat jinak než jako strach. Reakci nechápala. Při ranním setkání projevil nespokojenost, když chtěla vidět zuby, ale jinou emoci nezaznamenala.

Přes obrovitost se vorvaň vcelku čiperně otočil na bok s tlamou dokořán. Stačil jediný pohyb ocasem a sklapnout čelist. Zatímco Čočka vyrazil směrem k pobřeží, Prcek před jeho hlavu. Pokud zaútočí, maximálně do ní narazí tupým čumákem. Počínání však bylo zřejmě pouhou výstrahou. Opět zaujal obvyklou polohu, a i v emocích došlo ke změně. Zklidnil se, ale nebyla to úplná pohoda.

Co blbneš, my ti nechcem ublížit. Jsi chytrej, tak to musíš cejtit, udiveně kroutila hlavou a znovu vyrazila před vorvaňovo oko. Tentokrát zůstal v klidu, tak se rozhodla pro další test. Vyplavala nad jeho hlavu, kde opatrně usedla před dýchacím otvorem. To, že mají tito kytovci silnou kůži, ještě neznamená absenci nervových center. Zcela jistě ji musel cítit. Reagoval však pouze mírným vynořením, kdy zůstala sedět po pas ve vodě.

 

- pokračování -


24 názorů

Andreina
08. 02. 2023
Dát tip

Evžo, ještě to bude zajímavé a i trochu bolestivé.


Tak to jsem zvědavá.


Andreina
07. 02. 2023
Dát tip

Jaroslave, děkuji za návštěvu.


Andreina
07. 02. 2023
Dát tip

Kočkodánku, napsal jsi to hezky. Touha poznávat je nekonečná a je potřeba za ní jít mnohdy bez ohledu na vše a všechny kolem. A riziko? I za pouhý okamžik stojí položit život.


Andreina
07. 02. 2023
Dát tip

Aru, já si myslím, že příroda se nakonec postará o pořádek. Svět bude vypadat jinak a my v něm nebudeme, ale život přežije.


Kočkodan
07. 02. 2023
Dát tip

Ruka byla bossovská,

toz tak trochu otcovská,

pak cekala reci

(lidoveji – kecy),

vynadání, sepsutí,

brucení a vrcení,

pres koleno prehnutí,

prekvapil ji mlcením.

Dívka krátce po snídani

projevila hrozný prání,

je to s ní holt bída,

prý by chtela hlídat,

na vorvane cíhat.

Strih – P., Cocka, ostruvek,

kdeze, ne sber boruvek,

nejdríve jsou k sobe „hodní“,

poté prisly hrátky vodní,

po kterých je náhle veta,

Prcek uz ví – je tam, je tam!

k prádelne to táhne ovce,

ty dva zase za kytovcem,

priplavali, málo funej,

nyní jsou uz tedy u nej.


Aru
07. 02. 2023
Dát tip

mě to napadlo v kontextu těch starých legend, že suchá země se s každou globální potopou postupně zmenšuje, kdykoli člověk rozbije řád "nebes", ale myslím že teď už se mu to nepodaří, dokáže tvořit jen ty své hračky, nemá moc, ani moudrost předků


Andreina
07. 02. 2023
Dát tip

Aru, vidíš, teď jsi to trefil s oceánem. Veškerý život z něho vzešel a možná se tam vrátí, aby ještě stihl před zánikem Slunce a Země vytvořit novou lepší společnost.


Aru
07. 02. 2023
Dát tip

člověk je ale odsouzen opakovat ty chyby, které nebyly vyřešeny, třeba i v úplně jiné generaci, pokud nenastolí harmonii sám v sobě, bude neustále padat a zvedat se tak dlouho, dokud bude mít půdu pod nohama, hluboký oceán bude jeho koncem, pak už žádnou možnost vyrábět omyly mít nebude


Andreina
07. 02. 2023
Dát tip

Stanislave, zatím ještě jo, protože ten nejblbější nápad teprve přijde.


Teda, jak tohle dopadne… Doufám, že jsi to přežila.


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip

Maruško, on měl kapitán opravdu pravdu, že vorvani nejsou na hraní. Nějak jim pro to nemají buňky. Tak nezbylo než ho studovat. Stejně nedeostatečně, jak se ukáže v dalším pokračování.


'Já si s ním nehrála, já ho studovala' ... a pekne sa s ním dohaduješ, telepaticky ... som zvedavá, čoho sa bál ... ***


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip

Aru, v jednom nesouhlasím. Pokud určitá společnost z větší části vyhyne, bude následovat úpadek. Pokud bude dostatečně hluboký (myslím tím luky a oštěpy) může jít vývoj jinou cestou a možná i lepší. 


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip

Alegno, tohle nebylo žárlení, ale strach. Důvod bude v dalších dílech.


Aru
06. 02. 2023
Dát tip

i vesnice převzala mnohé z městského uvažování, napojení na elektrárny, vodárny, závislost na dodávkách potravin, paliva, nikdo nejezdí na koni a mnozí vyměnili svá kamna a krby za televizi, která jim jen oblbuje hlavu.

ale Andreino, to že někdo vyhyne přece nic neřeší, pokud se ten typ uvažování vrátí.

civilizace stoupaly a padaly vždy, vývoj lidí není přímka, ale kruh, tak jako dnes vedle měst žijí lidé v pralesích, tak to bylo vždy, akorát že oficiální věda to odmítá, přesto že každá společnost kdekoli na Zemi má svůj mýtus o potopě.

vyhynutí nic neřeší, vždycky někdo přežije, kdo začne od začátku a jeho potomci budou znovu vše ničit, jde o paměť, kterou lidé nemají, respektive městské myšlení se snaží usilovně vymýtit všechny tradice a paměť přírodních a venkovských společenství a zničit je a tím zničit i sami sebe...... a začít zase od začátku, vše je propojené a neustále se vrací

 


Alegna
06. 02. 2023
Dát tip

Taky mě napadlo, že žárlil, i ostatní živočichové to mají z nákloností dost podobně jako mi, takže samec mužský moc nemusí :). A už se těším na pokračování.


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip

Aru, podle mého, když se do sebe zhroutí městská společnost, je na hodně dlouho po problému, protože z velké části vyhyne. Vesnice měla vždycky větší šanci na přežití. Jejich splatost s přírodou sice také pomalu mizí, ale pořád si uchovává základní vědomosti. 


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip blacksabbath

Ivi, moje neteř má jeden úžasný dar. Teprve jí sice táhne na třináctý rok, ale od mala má úžasný dar - ze všeho se umí vykecat. 


Aru
06. 02. 2023
Dát tip

hm, úterý bych taky bral, ale ještě si počkám :D

(i iví mě předběhla, asi i v Budějících je už zítra, nebo pozítří :)) )

to ti přeju Andreino, musel to být zážitek ;)

co si tak myslím, tak městské společnosti prostě ztrácejí nejen kontakt, ale i cit na faunu i flóru (narozdíl od venkovských typů společností) a pak podle toho vypadají náhodná setkání, no a když to dojde do extrému, taková společnost se prostě zhroutí do sebe a proces jede od znovu, protože lidi obecně nedrží tradice, ani vědomosti napříč věky, to jsem vypozoroval z nynější exkurze Země :D


P.S. aby nedošlo k omylu... tak upřesňuji.... "Vyplavala nad jeho hlavu, kde opatrně usedla před dýchacím otvorem...."


Teda......no přece ten Moby Dick:-))))))


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip

Tedy Ivi, tak ti teď nevím, co jsi myslela tím A byl tam? Ono by se to v kontextu s touto povídkou a zbytkem Tvého komentu nechalo vykládat různě.


Já si to myslela...A byl tam? Byl! Zamiloval se do tebe a žárlil na Čočku.

"Pocit nemohla identifikovat jinak než jako strach." A když Čočka vyrazil směrem k pobřeží, nechal se osedlat....jojo....tak je to.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru