Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Do tepu vran

Výběr: Gora, Radovan Jiří Voříšek
09. 02. 2023
22
32
743
Autor
Muamarek

http://www.muamarek.cz/files/mp3/do-tepu-vran.mp3

Tentokrát učiním výjimku a vložím sem dílo, které anonymně uspělo ve zdejší soutěži, jíž jsem si vážil a již jsem měl rád.

 

 Vkládám ho sem i proto, že věřím, že dny tohoto serveru ještě nejsou u konce – a že se třeba rovněž soutěž, která si za roky trvání našla své sympatizanty, a jíž věnovala mnoho svých sil zdejší autorka Gora, na tento server vrátí. 

 

 

Advent se hrbí – chybí atmosféra,

jen vločka spadne – ihned začne tát.

Staleté vrby šeptnou u jezera,

že je prý snadné splynout v agregát.

 

Koleda nezní – v řevu houfnic vázne,

množí se hroby – mramor tiší pláč.

Slova jsou vězni v řeči nehorázné.

Granáty zdobí prasklý květináč.

 

Pod stromy leží místo darů tíha,

na nebi hvězda črtá do tmy kříž.

Když bláto sněží, úzkost v noře číhá.

Když se sen nezdá, prázdnota je blíž.

 

Cukroví lepí krví, která mládne,

zápach se vine jako černá nit.

Na větvích střepy nejsou nenápadné.

Zvon krytý stínem

bude z lesa znít…  


32 názorů

Markel
28. 02. 2023
Dát tip Muamarek

oslovilo *, i debata pod dílem zajímavá. Já si myslím, že  Litarts jenom provokuje, něco si od něho přečtu :-))


Litarts
14. 02. 2023
Dát tip

R.J.Voříšku,

totálně mi chybí soudnost? Pokud se někdo vyjadřuje o někom, kdo má uměleckou úroveň, takto jednoznačně a odmítavě, tak mluví zaujatě subjektivně a právě jemu chybí objektivnější soudnost. On každý dobře ví, na čem si stojí a podle toho vypadá i jeho sebevědomí.


Litarts: Nikdy bych nevěřil, že může existovat někdo, komu totálně chybí soudnost. Ale přesvědčil jsi mě, existuje. Jsi to ty.


Litarts
13. 02. 2023
Dát tip

Muamarku,

máš tu pod diskusí napsáno, že stojíš o hlubší kritiku, tak jsem ti ji ve zkratce napsal ze svého pohledu. Jinak bych se svým komentářem nepřipojil. Když nejsi schopen přijat i negativní názor, tak bych se spíše té hlubší kritice vyhnul a nechal se jen pochválit svými příznivci.


Litarts
13. 02. 2023
Dát tip

Očekával jsem takovou odpověď, je na tvé úrovni. 


Muamarek
13. 02. 2023
Dát tip

Litarts: Tohle už je z Tvé strany spamování - a upřímně docela obtěžující. Jasně jsem Ti napsal, v čem Tvou tvorbu pokládám za ubohou - a proč. Tvé ego je však k Tvé tvorbě v nepřímé úměře: Čím slabší a plytší tvorba, tím nadutější ego. Svůj pohled jsi zde sdělil již asi stokrát. Nikdo se Tě neprosí, abys ho stále někomu podsouval. Spíš se soustřeď na sebe. Na další Tvé invektívy již nebudu reagovat. 


Litarts
13. 02. 2023
Dát tip

Muamarku,

myslím, že by sis měl vážit spíše mé kritiky i poezie, protože se můžeš lecčemus přiučit. Písmák je podle mě z těch českých básničkových serverů nejlepší (po všech stránkách), proto by si zasloužil i růst umělecké tvorby. Je třeba dobrých příkladů, ne takové ignorovat a snižovat. Chápu, že je těžké uznat něco, co člověk sám není schopen vytvořit, ale bez kvalitních příkladů jsou vývojové tendence spíše opačné. Vedou k úpadku. Mnohé mé básně nikdo nečetl, nebo jen sem tak někdo, přitom obsahují velké rozpětí různých básnických nápadů, typů i poučení pro tvůrčí inspiraci.  


Muamarek
13. 02. 2023
Dát tip

Black - velmi děkuji a vážím si toho.

Rhodesie: To mě těší. 

 Pohodové dny oběma... 


Rhodesie
12. 02. 2023
Dát tip Muamarek

Tak tohle je superdílko! PARÁDA! 

Líbí se mi to od hlavy k patě. JO!!!


blacksabbath
11. 02. 2023
Dát tip Muamarek

Mně se ta báseň moc líbí...(proto byl také můj hlas pro ni - ve "FINÁLE SOUTĚŽE V POEZII pod názvem Báseň roku 2022"- na prvním místě!)


Litarts
11. 02. 2023
Dát tip

Muamarku,

to co jsi vyjmenoval, jsou právě pozitiva mé básně o duze, ve tvé subjektivní zaujatosti otočená jako negativa. Básnička je moderní, obsažná, plná emocí, s okouzlením z přírodního jevu. Verše mají dobrý rytmus, rýmy i lehkost. Ty jsi napsal nevkusný kýč. Verše máš právě těžkopádné, zbytečně mnohomluvné, neumělé, drhnou v rytmu, vybíráš špatné rýmy, metafory nepřirozené. Takové básně pochopitelně nutí ke kritice.


Muamarek
10. 02. 2023
Dát tip

Radovane - díky - za výběr, verše i postřeh. Velmi si cením právě komentáře o intenzivně děsné atmosféře. Tu jsem právě chtěl zachytit... Hezký víkend přeji. 

 Philoginy - to jsem moc rád. Díky.

 Evženie. Každopádně.

 Mějte se. 

 


Muamarek
10. 02. 2023
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Litarts: Promiň, ale když už si hraješ na arbitra, tak se Ti k básni "Z čista jasna" vyjádřím: Jestli toto má být moderní poezie, pak nikdy moderně psát nechci. Pro mě to představuje vše to, jaká by dle mého poezie být neměla: Bezobsažná, bez emocí, strnulá, rigidní, okleštěná od prožitku či jakéhokoli poselství. Bez rytmu, rýmu, lehkosti - toporná. 

 Má představa poezie je spojena s živelností, hravostí, vtipem, zálezáním pod kůži. S tím, že vzbouzí nutkání komentovat, dráždí, vyvolává protichůdné emoce. 

 Evidentně se tedy neshodneme. 


Dát tip 8hanka, Muamarek

Vybavuji si jen málo básní s tak intenzivně děsnou atmosférou. To říkám jako pochvalu.


Šedý kocour přilehl si ztuhle

k polotemnu prosince

Zvlhlé chlupy zplihle 

zavanuly po psince

 

Zmoklým střechám kručí 

po bělobě hlady

Mlha vlezle skučí

Vánoce jsou tady


Litarts
10. 02. 2023
Dát tip

Muamarku,

přečti si třeba tu moji "Z čista jasna", tam najdeš jednu z možností, jak psát moderní vázanou poezii. Jaká je optimální délka verše, počet slabik i změny v jejich počtu s využitím ve strofě (zde i se zapojením názvu do obsahu básně), vhodný rytmus, rýmy atd. Obsah je přirozený, bez násilných, křečovitých metafor. Doporučuji psát ve verších maximálně devítislabičných, s vypouštěním (pokud možno) tvarů slovesa "být" (je, jsou, nejsou, bude).


Philogyny
09. 02. 2023
Dát tip Gora, Muamarek

Čtu po několikáté. Moc se mi líbí ta třetí. Je tam syrový kus pravdy.


Je to moc smutné, ale je tomu tak.

Snad i drobná pomoc obyčejných lidí je užitečná


Muamarek
09. 02. 2023
Dát tip 8hanka

8hanka: Moc děkuji. Silný příběh, který dává naději...

Kočkodane: Děkuji. Rád tě tu opět vidím :-)))

Dobrou noc oběma. 


Kočkodan
09. 02. 2023
Dát tip Gora, Muamarek

Určitě není vydařený pouze název.

a opět zírám – i když by mě to vlastně už překvapovat nemělo - co se dozvídám za kritická slůvka... (hlavičkou lehce kroutící smajlík)


8hanka
09. 02. 2023
Dát tip Gora, Muamarek

nie som literárny kritik, teóriu som mala kedysi veľmi, veľmi dávno a nebavila ma...

mám rada poéziu, ktorej rozumiem, keď ju počúvam alebo čítam,  pred očami sa odvíja film, pri Tvojej básni je to veľmi silný príbeh o advente, ktorý nie je tým, čím by byť mal, o nepoučiteľnosti ľudí...

kamarátka cestuje každý mesiac na dva týždne na Ukrajinu do detského domova, je fyzioterapeutka, nepomáha deťom len cvičením, poriada zbierky, auto má vždy prepchaté fusakmi, LED svetielkami, dekami, hračkami, množstvom vecí tak potrebných pre maličkých...aj teraz tam je, mala by byť na ceste do Bachmutu so zásobami...neskutočne ju obdivujem, dokázala nadchnúť veľa ľudí, čo pomáhajú aspoň materiálne, doma necháva 15 ročnú dcéru a pomáha deťom,ktoré nemajú nikoho, jej dcéra je skvelá, samostatná, doma ju strážia traja kocúri ...

kamarátka robí s deťmi priam  zázraky, tie, ktoré bez záujmu o okolie  len tak ležali, začínajú liezť, stavať sa na nôžky a SMIAŤ sa...

prepáč, musela som...pre mňa skvelá báseň, o niečom...


Litarts
09. 02. 2023
Dát tip

Jen toho mistra slova a jeho jemné finesy rozpoznat, že ano. Díváš se na mou tvorbu svýma sebjektivníma očima a ty zde na nějakou objektivitu nemají. Gora dělá pro záchranu Písmáka co? Majitel serveru to již řekl, že se nebude ohlížet na lidství, prostě jej v tomto již zastaralém stavu ukončí. Mně to ale zase tak vadit nebude, realizuji se ještě jinde a na vyšší úrovni. Tady jsem jen odstrčen na okraj. 


Muamarek
09. 02. 2023
Dát tip Jarmila_Maršálová, Kočkodan, Alenakar

Blanko, Jano, Alice, Biskupe, Irčo - děkuji vám všem za zastavení a komentáře. Výběru si velmi cením.

 Blanko: Tato báseň již v anonymní soutěži uspěla. A když se hlasovalo o adresných básních za celý rok, umístila se na třetím místě.

 Litarts: Nikdo se tu po zádech nepoplácává. Nějaký čas už sem svá díla nevkládám. Tentokrát jsem učinil výjimku, kdy jsem uvedl argumenty, proč jsem se tak odhodlal. Rozhodně ne proto, abych byl někým poplácáván po zádech. Pokud se někomu mé dílo líbilo již v anonymní soutěži, je logické, že ho ocení i pod mým profilem. 

 Jestli někdo něco pro záchranu Písmáka podniká, je to mimo jiné i autorka Gora. Tvá výtka je tedy irelevantní a neodpovídá realitě.

 Spíš z Tebe cítím zatrpklost, což mě mrzí. Na krtitiku máš právo a beru ji. Někomu se něco líbí, jinému ne. Ale je mi líto, že kritizuješ něco, co objektivně pravdou není. Rozsypaný rytmus? Báseň je zde i namluvená, aby právě takovéto tvrzení vyvracela. 

 Hodnocení metafor je již subjektiví záležitost. Co se jednoho dotkne, jinému může připadat banální. V pořádku. 

 Od mistrů slova bych potom snesl jakoukoli výtku. Ale objektivně - když se podívám na Tvou tvorbu, nepřijde mi, že bys mezi ně zrovna patřil (a tím se opět dostáváme  k rytmu).

 Všem přeji klidný zbytek dne a mějte se krásně.  

 

 


Litarts
09. 02. 2023
Dát tip

Metafory jsou naopak slabé, laciné, verše napsané špatně, naivně.

Vy redaktoři, místo toho, abyste se navzájem podporovali, dělejte něco pro záchranu Písmáku.


Gora
09. 02. 2023
Dát tip Muamarek

Metafory jsou velmi silné, báseň podařená /jen jeden rým se mi nezdá, ale těžko vymýšlet jiné slovo/, ráda jsem ji četla.


Litarts
09. 02. 2023
Dát tip

Pravidelné střídání 11 a 10 slabičných veršů je zbytečně mnohomluvné, zní zastarale, forma se špatně čte, rytmus rozbitý. Metaforické představy jsou až chorobné, nepochopitelné. Patrně jde i o reakci na současné dění.

Kdo píše básně na více serverů a není tak závisný na nějaké autorské komunitě, tak se zániku jednoho z nich nemusí bát. Písmáku by ale byla škoda, nářky jej však nezachrání.


Biskup z Bath a Wells
09. 02. 2023
Dát tip Muamarek

pěkné obrazy, zajímavý název.. 


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip Gora, 8hanka

K válce se přidala zdevastovaná města po zemětřesení a další tisíce mrtvých. Katastrofy nabývají skoro až biblických rozměrů. Nemyslela jsem, že se dožiju něčeho takového.

Opakovaný tip.


Janina6
09. 02. 2023
Dát tip Alegna, Muamarek

Válečné Vánoce, to je vskutku kombinace k pláči.


Diana
09. 02. 2023
Dát tip Muamarek, 8hanka

Také doufám v Písmákovo přežití a věřím, že tato varovná báseň vyhraje v příští soutěži.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru