Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tíha

15. 02. 2023
2
20
438

Nesu desetkrát větší tíhu, než unesu. Mlčím o tom jako vorvaň s nalomenou ploutví. Dívám se pravdě do očí. A nacházím tam modravý svit. Podzim s jarem nosí silné nařasené ataky. Kdo neprožil, nemá zlatý klíč. To neuchopitelné tajemství nedostatku dopaminu. Vítá mne doživotní úděl coby hořká pilulka. Díra v srdci. Sebevražda volá za úplňku. Lék by byl na Nobelovku jako proti rakovině.

 


20 názorů

Ahoj Arthusi,

já si tvých kritik velmi cením, neháízej flintu do žita. Skleněná osnova je nůj první rukopis básní v próze, ne vše se povede. Zkus nrknout na Celek, je to U vyjímka: pozitivní báseň. Dík, za kritiku, Lubor.


Arthurs
19. 02. 2023
Dát tip

Ahoj Lubor :), ja si mylim, ze sa zmeniť chceš, zmeniť v zmysle oslobodiť od tých svojich sračiek, ktoré každy má, podľa mna si aj preto začal písat básne, chceš to a ideš si za tým, aj ked to neprehanaš ale tá snaha tu je .... a čo sa tyka mojej kritiky na teba, nie som nato veľmi hrdý, mám pocit, ze som arogantný, obmedzený a až priliš priamy, proste nic moc, teši ma, že máš nadhlad a berieš to vcelku láskavo, diky zato, nech sa ti darí :) 


Ahoj Arthusi,

beru na vědomí, už se asi nezměním.  Přesto díky za kritiku. Lubor.


Arthurs
18. 02. 2023
Dát tip

Lubore, ved ti to tu pisu všetci, nie len ja, že je to ploché ... jedna vec je niečo prežívať a naozaj sa tym trápiť a druhá vec je si to uvedomovať, byť vedomi, vyniesť veci z podvedomia a nevedomia do vedomia a v tomto si uplny začiatočnik, hoci mas o par rokov viac ako ja, s vekom to nesuvisi, btw. rok terapie vôbec aleže vôbec nie je veľa, atď. držím ti palce a prajem ti pekný deň :)


Ahoj Arthusi,

neřekl bych, že to není do hloubky, já to tak prostě prožívám. Pak možná neprožívám do hloubky ani své nemoci :-) Lubor.


Ahj Safiáne,

nerozliším, jestli přicházím jako lékař nebo pacient, ale snažím se k trablům přinést nějaké východisko nebo aspoň pocit, že v tom není žádný člověk sám. Lubor.


Arthurs
18. 02. 2023
Dát tip Zajíc Březňák

Lubor, ale v tomto nie je problem, to, že sa poeziou liečiš ti myslim nikto nevyčíta, problem je v tom, že ideš malo do hlbky, opisuješ iba veci na povrchu, nepracujes so svojim vnutrom, nepozorujes ho, aspon to rozhodne nevidno v basni, preto je to ploche, preto to nakoniec vyzera len ako zoznam stažností ....


Ahoj Safiáne,

u mně jde o autoterapeutickou poezii, jakmile to dostanu ze sebe ven, uleví se mi na duši. Ale na to může mít každý různý názor. Díky za kritiku. Lubor.


Safián
17. 02. 2023
Dát tip

Lubore, to určitě. Pokud přicházíš jako lékař nebo diagnostik, mohou si čtenáři, při své dobré vůli, něco najít na své trápení. Ale když přicházíš jako pacient a nic nepřinášíš, jen své trable, co s tím ostatní. Mohou tě sice chápat, povzbudit tě atd. Já mám ale pocit, že toho chápání je u nás v poslední době až dost. Horší je to s vůlí něco vytvořit, něco přinést. Já tady reagoval na stanovisko Gory, ne na tvůj text, který mi tentokrát přišel příliš plochý.


Lubor Vyskoč
17. 02. 2023
Dát tip Arthurs

Ahoj Safiáne,

myslím, že literatura může fungovat i teraupeticky. Dík, Lubor.


Ahoj Zajíci Březňáku,

 

nedostatek dopaminu značí buď bipolární poruchu v depresivní fázi nebo schizofrenii. Lubor.


Ahoj blatouchu,

z trablů se dá dobře vyspat, jen pak mít tu odvahu k zveřejnění. Lubor.


Ahoj Arthursi,

chdil jsem na analýzu rok každý pátek na hodinu, od té doby se více znám... Dík, Lubor.


Gora
17. 02. 2023
Dát tip

Safiáne, autor svůj text předložil čtenářům, aby získal odezvu. Škoda, že sám nehodnotí tvorbu jiných... jistě by se dočkal více ohlasů na tu svoji.

Toto dílko (mezi jeho dalšími, podle mě zhusta povedenými), jak jsem již zmínila, také beru spíš jako "vypisování se z trablů". Navíc je, zdá se, ostatním těžko srozumitelné.


Safián
17. 02. 2023
Dát tip

Nesouhlasím. Literatura není vypisování se s trablů.


Gora
16. 02. 2023
Dát tip

Souhlasím s předchozími - kdo netuší, s jakou dg. autor zápolí, mohl by text brát jako "světabolný"... ale i kdyby čtenář věděl - kolik je lidského trápení na světě, třeba i doživotního... je těžké vypsat se z něj s nadhledem!


Arthurs
15. 02. 2023
Dát tip

to že pišeš o depresii je očividne ale tá rada, aby si to viac rozviedol nie je až tak od veci. bolo by fajn keby si pisal viac o sebe, mohlo by to mať vačši potencial zaujať nás čitateľov ale hlavne tebe by to mohlo výrazne pomôcť pri spoznávani seba 


No, asi by to chtělo trochu rozvést, zvlášť s jakými problémy se náš hrdina vlastně potýká.


Alegna
15. 02. 2023
Dát tip

Nenapadá mě nic chytrého, díky bohu, že nejsem, kdo to musí nést


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru