Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Strašek a piráti II.

17. 04. 2023
10
29
271
Autor
Andreina

Já vím, že popisy různých tvorů nebývají nic moc, ale tohle je fakt exot. Vyrůst jen do poloviční výšky člověka a dostat se na souš, dneska tu stoprocentně nejsme.

Strašek a piráti

(duben – květen 2004)

II.

 

„Informace dostávají piráti asi z hlavního města. Proto jste po létech první, kdo dostal povolení k průzkumu. Jinak jde o turisty, které provezeme po laguně a po pár hodinách musí pryč. Vláda dbá, aby k případnému přepadení nedošlo v blízkosti Aldabry. Asi se budete cítit dotčeni, že jsme vás neinformovali, ale máme to zakázané.“

V jídelně se rozhostilo ticho. Tentokrát byl míč na straně šéfa, který v první chvíli nevěděl, jak reagovat. Ichtyl s Prckem s obavami sledovali rudnoucí obličej představeného. Blížil se výbuch, který nemusel skončit dobře. Dočkali se.

„Měl bych vás vyhodit!“ zařval z ničeho nic kapitán, až sebou trhli. „Nejde o útok pirátů, s těma jsme před pár lety měli co dělat a víme, jak se ubránit. Ale na moři platí zákon, že kdo o nich mlčí, je spoluviník. Před pár stoletíma bych vás nechal pověsit! Všechny!“

„Omlouvám se, že jsme obtěžovali,“ vysoukal ze sebe vědátor a vstal. Nebylo jasné, zda ho urazil výlev zlosti nebo měl strach, aby na exekuci nedošlo. Zamračená tvář mohla znamenat cokoliv.

„Sednout!“ zavelel kapitán. Potom se obrátil k Ichtylovi: „Ty víš, jaká potvora demoluje tu škatuli?“

Doktor přikývl: „Strašek, neznám jinýho tvora, kterej by dokázal vyklepat v plechu takový důlky.“

„Kdo je strašek?“ osmělil se mladík.

Bylo jasné, k čemu dal otázkou podnět. Šéf zvedl oči k nebi, což jinak činí výhradně v případě komunikace s neposlušnou podřízenou, a vstal. Prcek zacouvala do kuchyně ve snaze nenápadně zmizet.

„Prcku, zpátky, zůstaneš tady!“ rozkázal kapitán. Zamířil ke dveřím a cestou sdělil kolegovi potěšující rozhodnutí: „Já jsem s nima skončil, další postup zvol sám, když jste všichni studovaný hlavy.“

Došlo na nejhorší. Nic nemohlo Ichtyla potěšit víc než přednáška, z které přítomní nemají šanci utéct.

 

Vzhledem vzdáleně připomíná langustu, ale ve skutečnosti je Strašek paví (Odontodactylus scyllarus) příbuzný raků. Obývá písčité nebo bahnité dno Indického oceánu po 40° jižní šířky v hloubce do 40 m. Zelená barva pokrytá podobnými skvrnami, jaké zdobí kožich leoparda, řadí strašky mezi frajery oceánu. Jak tomu však v moři bývá, krása maskuje zabijáka.

Dorůstá 20 cm délky, ale přesto jde o agresivní monstrum s boxerskými vlohami. Ranami klepet usmrtí mnohem větší tvory, než je sám. Schopnost využívá při lovu ryb nebo korýšů, které uspí nebo zabije vzorovým KO. Stejně spolehlivě středně velký jedinec přerazí potápěči prsty nebo nos. Každý rozumný tvor jde proto straškovi z cesty. Jeho končetiny platí ve zvířecí říši za stejně smrtící jako u ninjů mezi lidmi. Podle vědců dosahuje rychlost úderu i přes odpor vody 23 m/s, což odpovídá 83 km/hod a výpad netrvá ani 3 milisekundy. V porovnání s výstřelem z pušky jde zhruba o čtvrtinové zrychlení.

Díky atraktivnímu vzhledu bývá obyvatelem akvárií a neznalé chovatele šokuje, jak rychle ho dokáže vyprázdnit. Když dojde potrava, útočí na stěny, kde vidí odraz protivníka, a bývá úspěšný. Zkušení chovatelé umístí straška jako jediného obyvatele do nádrže, jejíž stěny nejsou skleněné, ale ze silného plexiskla.

Další zvláštností jsou oči. Lidské mají tři receptory pro rozeznání barev, strašek dvanáct. Vidí barvy až za hranicemi ultrafialového a infračerveného záření a vnímá polarizované i nepolarizované světlo. Zázrak takového vidění může mít převratný význam pro medicínu. Vědci zjistili, že rozezná rozdíl mezi zdravou a rakovinou napadenou buňkou v samém zárodku. Probíhají pokusy vyvinout fotoaparát, který by dokázal funkci napodobit a nemoc léčit s větší úspěšností.

 

První se z výkladu vzpamatoval vedoucí stanice: „Jsem ornitolog, netuším, že něco takového v moři existuje.“

„Tohle nám o straškovi na univerzitě neřekli,“ přiznal mládenec, „víte, jak na něj? Odpovídám za měření a vybavení, které dochází.“

„Co studuješ?“ zajímalo Ichtyla.

„Vliv oteplování moře na změny proudů a složení planktonu.“

„To bys měl mít potápěčskou licenci.“

„Mám licenci i desítky ponorů, ale stáž byla ze strany Seychel podmíněna zákazem potápění na atolu,“ vysoukal ze sebe mladík.

„Proboha proč?“ vystartoval Ichtyl na vedoucího.

Vědec vzdychl: „Mořský výzkum je okrajový a za kolegu neseme odpovědnost. Také smrt potápěče byla uzavřena jako panika po útoku žraloka. Vy si myslíte, že to může mít na svědomí právě strašek?“

„Pravděpodobně. V masce viděl vlastní obraz, který vyhodnotil jako soka. Potápěč neměl šanci,“ vysvětlil Ichtyl.

„Můžete nám pomoct?“ požádal vědec.

Doktor se na okamžik zamyslel, než přikývl: „Myslím, že řešení je jednoduchý, ale mám podmínky.“

„Splníme všechno, pokud to bude v našich silách,“ přišla okamžitá odpověď, z níž se dalo soudit, že jsou na základně opravdu zoufalí.

„Chci straška natočit, jak buší do přístroje, jeden budem potřebovat. Záběry vám pochopitelně předáme. Uvidíte, jak je krásně zbarvenej, mimo noční natáčení si na něj taky posvítíme A mladej se zúčastní ponoru. Musí určit místo, kde byla krabice umístěná.“

„Zařízení poskytneme,“ souhlasil vedoucí základny, ale ze zbytku asi nadšený nebyl, „to musíte filmovat v noci, kdy je laguna plná lovících žraloků, murén a dalších potvor. A světlo je ještě přiláká.“

„Nejspíš připlavou zjistit, co se děje,“ souhlasil doktor a kývl hlavou k Prckovi, „pokud by měli nemravný úmysly, vyžene jim je z hlavy. O každým návštěvníkovi ví dřív, než ho uvidí, a taky co má v úmyslu.“

Vedoucí základny nedůvěřivě zavrtěl hlavou: „Kolega, který vás v prvních dnech doprovázel, říkal, že madam zřejmě nemá respekt z tvorů pod hladinou, ale tohle je hodně přitažené za vlasy.“

 

Pohlédla z okna, kde slunce mířilo pomalu k obzoru a obrátila se k mladíkovi: „Potápěl ses v noci?“

Osmělil se i odpovědět: „Párkrát jo.“

„Jak jsi na tom s výstrojí? Budeš potřebovat kompletní overal, masku s vysílačkou a teplý spodní prádlo.“

„Jen prádlo,“ přiznal. 

„Technik ti něco najde. Zvládneš pár minut na free a bez brejlí?“

„Tři až čtyři určitě,“ přiznal mládenec.

„Chci vidět místo ponoru za světla,“ vstala a zamířila ke dveřím.

„Počkejte!“ pokusil se Prcka zarazit vedoucí základny. „Musíme se dohodnout o postupu a dát vědět na stanici, že poplujete do laguny.“

„Přestaňte kecat do věcí, kterejm nerozumíte!“ odsekla. Vystrčila mladíka za dveře a podala mu ruku: „Prcek a tykáme si.“

„Jacob Mason,“ potřásl jí rukou, „to nemáš normální jméno?“

„Tady ne,“ přiznala.

 

 

- pokračování -

 


29 názorů

Andreina
před rokem
Dát tip blacksabbath

To ne, oni nekoušou, ale spíš by tě zmydlil.


asi by mě kousnul:-)))))


Andreina
před rokem
Dát tip

Tak krsavec? Kdyby Tě tak slyšel.


jo...krsavec


Andreina
před rokem
Dát tip

Ivi, krasavec, že jo?



Andreina
před rokem
Dát tip

Evžo, mně to trvá vždycky déle, než se dostanu k tomu, o čem vlastně píši.


Už se nám to rozjíždí :-)


Andreina
před rokem
Dát tip

Jano, je to stejné jako s těmi popisy míst. V moři je hodně tvorů o nichž většina suchozemců buďto vůbec neslyšela, nebo jen letmo. I tady se je snažím trochu přiblížit. 


vesuvanka
před rokem
Dát tip

Andrejko, o straškovi pavím čtu poprvé až teď. TIP a těším se na pokračování :-)))


Andreina
před rokem
Dát tip Gora

Ireno, jsem ráda, že je Ti posádka blízká. Co se týká straška, tak na pozorování je to zajímavý tvor, ale kamarádit s ním nelze. Je stoprocentní individualista. 


Andreina
před rokem
Dát tip

Mirku, Tebou uvedená rčení, ale mohu Tě ujistit, že jsou případy, kdy mi ani po desátém přečtení není obsah jasný. Netvrdím však, že to je vina autara.


Gora
před rokem
Dát tip

Podobně jako Delfín mám už pocit, že osádku vaší lodě znám osobně:-). Na straška se těším.


Delfín
před rokem
Dát tip

Tak se zase vracím k tomu, co už jsem jednou četl. Ale kdosi prý řekl, že při prvním čtení si člověk v obrysech na chvíli zapamatuje hlavní děj, při druhém se lépe seznámí s podrobnostmi a až při třetím ví lépe, oč šlo.

A u tvých povídek navíc platí to, co kdosi jiný řekl o knize: Čteš-li ji poprvé, získáváš přìtele, čteš-li ji podruhé, potkáváš starého.

A tak už jsem občas to přátelství utužoval...:-D


Andreina
před rokem
Dát tip

Kočkodánku, omlouvám se, máš samozřejmě pravdu, já byla už myšlenkami o pokračování napřed.


Kočkodan
před rokem
Dát tip

Aha, tak to jsem vetu „Chci vidět místo ponoru za světla“ mylne pochopil, ze si P. chce nejdríve sama okouknout ve dne i místo dole, kam potom pujdou v noci.


Andreina
před rokem
Dát tip

Kočkodánku, opět výborné, jen ta poslední věta nesedí. Půjdou v noci.


Andreina
před rokem
Dát tip dievča z lesa

Maruško, madam z tvorů pod hladinou respekt má a velký, jen se jich nebojí, a to je velký rozdíl. Jenomže jsem zjistila, že čím učenější hlava, tím méně to chápe. Přitom právě takoví vědátoři by měli vědět, že když nějakého tvora prostudují, ví, jak se k němu chovat.


'madam zrejme nemá rešpekt z tvorov pod hladinou' ... nočné fotenie straška určite vyžaduje opatrnosť a skúsených potápačov***


Kočkodan
před rokem
Dát tip

Zamlčeli piráty

pracovníci vědečtí,

zrudnutí moc nevěští

šéfa dobrý rozmar,

jeho klid se vytratí,

reakce je hrozná,

rety středně masitý

křičí věty hlasitý,

bouchnul jako flaška,

koktejl pana Molotova,

potom se ho dotklo znova,

že neznají straška

k něčemu teď došlo,

Ichtyl drží proslov,

prý příbuzný račí

útočí a jančí,

má povahu hrubou,

P. si tyká s Kubou,

rozhodnutí padne –

jdu tam nejdřív za dne.


Andreina
před rokem
Dát tip

Stanislave, aby nebyl dobrý k jídlu, když patří k rakům. Ti stejně jako krabi nebo langusty jsou v případě dobré přípravy lahůdkou. Pokud tedy člověk zrovna není alergik.

Je také fakt, že boxovat s ním se nevyplácí.


Andreina
před rokem
Dát tip

Lído, já ty podmořské potvůrky mám ráda, ale někdy je třeby k nim přistupovat hodně opatrně, i když se zdají malé a bezmocné. Na druhou stranu je fakt, že kolegové si ze mě občas utahují, že jsem jako strašek. Taky se prý nezdám.


Strašek je nebezpečně rychlý boxer podvodního světa. A také poměrně chutný korýš. Jsem zvědavý, jak nakonec dopadne.


Alegna
před rokem
Dát tip

Strašek je pěkná potvora, snad to všechno dobře dopadne


Andreina
před rokem
Dát tip

Aru, i tak to může být.


Aru
před rokem
Dát tip

nejspíš se k nim dostaly zprávy co všechno člověk sežere :))


Andreina
před rokem
Dát tip

Aru, pořídit si straška není úplně dobrý nápad a spousta lidí už na to dojela vytopeným obývákem nebo dokonce fyzickou újmou. Dokážu se skamarádit s většinou tcorů pod hladinou, a tak jsem to před lety zkusila i se straškem a skončila s přeraženou zápěstní kůstkou. Nemaj vůbec smysl pro legraci nebo kamarádšoft.


Aru
před rokem
Dát tip

jo jo, úplně vidím ty lidi, jak si ho pořídí jako mazlíka a sežere jim své kamarády a potom rozmlátí akvárium :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru