Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Paříž I.

08. 07. 2023
9
21
189
Autor
Andreina

Když má člověk toulavý ploutvičky, potká na svých cestách hodně různých tvorů. Bohužel i lidí a nebývají to vždy příjemná setkání. Pár jsem jich za dvě desetiletí na moři zažila. Politiky, co vůbec neměli přijít na svět. Takového druhého vola jako byl třeba Marco Antonio Rubio, senátor za stát Florida a zamýšlený republikánský protikandidát Trumpa, člověk aby pohledal. Nebo Steven Spielberg, můžete si být jistí, že vědět, o koho se jedná, nechala jsem toho krokodýla, aby ho slupnul. Takovou pomstu za tisíce zbytečně zabitých žraloků kvůli hysterii, kterou vyvolal film Čelisti, bych si s radostí užila. Potkala jsem také fanatické muslimy, piráty, pašeráky drog, kahunu, který mě skoro přiměl k sebevraždě a vrahy, kteří setkání nepřežili.

To byla nejhorší skupina, ale jsou i lidé, které jsem nikdy neviděla, nikdy jsme se nesetkali a dokonce ani o mé existenci nevědí, ale přesto mi pomohli. Jednoho z nich všichni znáte. Pomohlo mi jeho jméno, hodnost a funkce, kterou v roce 2017 zastával v NATO. Kdyby neseděl na té správné židli, asi bych strávila nějakou dobu u Amíků ve vojenské base. 

No, a potom je tu třetí skupina. Jsou to lidé, jichž si nesmírně vážím pro to, co dělají nebo dělali a mám tu čest je nazývat svými přáteli. V prvé řadě biologové jako Nan Hauserová, Dermont Keane nebo Ian Singleton. Lidé, kteří stejně jako my se snaží prodloužit agonii umírající planety doufajíce, že ještě existuje naděje. 

O těch všech až někdy jindy, dneska začínám vkládat příběh jednoho večera, kdy jsem měla možnost se seznámit s úžasným člověkem, který má navždy kousek místa v mém srdci, i když tu s námi již není.

Paříž

(květen 2004)

I.

 

Začalo to nenápadně v polovině května 2004 u poloostrova Musandam v Hormuzském průlivu. Ráno dorazil Ichtyl na snídani pozdě, což bylo dost neobvyklé.

„Jak si dopad?“ zajímalo kapitána.

„Pozvánka došla, dvacátýho musím bejt v Paříži. Zabukoval jsem dvě letenky na devatenáctýho tam a jednadvacátýho zpátky.  Do Abú Dhabí se dostanem hydroplánem,“ vysvětlil Ichtyl.

„K čemu dvě letenky, myslel jsem, že letíš jen ty?“

„Šéfe, na takovou akci bez doprovodu nemůžu.“

„Do čtrnácti dnů budem s prací hotoví, výpadek dvou lidí na tři dny doženem,“ usoudil po chvilce přemýšlení šéf a dodal, „předpokládám, že budeš chtít Prcka. Brát s sebou chlapa by vypadalo divně.“

„Určitě, navlíkne se do šatů, opentlí šperkama, namaluje a můžu tam nakráčet s nosem nahoru,“ vypadalo to, že Ichtyl reaguje na kapitánova slova, ale celou dobu s vážnou tváří hleděl na kolegyni.

Polil ji studený pot. Představa, že by měla jít do společnosti, naháněla mladé ženě husí kůži. Ještě k tomu v šatech a ověnčená cingrlátky. Zeptala se přiškrceným hlasem: „O co jde?“

„Letíme do Paříže a nechci slyšet námitky. Víc tě pro tuhle chvíli nemusí zajímat,“ oznámil vědec, jako by se jednalo o běžnou záležitost v programu mise.

„Já nikam nechci,“ zaúpěla.

„Bez keců,“ připojil se šéf, „tohle je velká událost a Ichtyla nemůžu pustit bez dohledu.“

„To dostal nobelovku za objev nový potvory?“ rýpl si Plešoun.

„Pitomče, pro nobelovku by neletěl do Paříže,“ opravil kormidelníka Zrzoun, „spíš mě zajímá, jestli se bude Prckem chlubit jako s manželkou, milenkou nebo dcerou? V prvních dvou případech by to mohlo bejt dost nebezpečný.“

„Jo, protože při zchátralým zjevu může putovat rovnou do cvokhausu za pokus o sebevraždu,“ přiložil polínko Pumpička.

„Ichtyle, varuju tě,“ zamračil se Čočka, „netuším, proč ji do Paříže bereš, ale sáhneš na ni a v mojí přítomnosti pod vodu nelez.“

Poznámky kolegů nevnímala, jen celou dobu vyděšeně hleděla na kapitána: „To fakt musím?“

„Jo!“ ujistil ji tónem, který další námitky nepřipouštěl.

Ještě jednou se z nich pokusila vypáčit důvod cesty. Mlžili, jako by se jednalo o tajnou misi. Ani zbytek posádky neměl o ničem ponětí. Hrála uraženou a přestala komunikovat, což se však při časté málomluvnosti minulo účinkem. Vypadalo to, že výpadek několika vět, které jindy denně pronesla, nikomu nechybí.

 

Po příletu do Paříže vedla první cesta do Pasteurova institutu za Ichtylovým známým, ale ani tady se nic nedozvěděla. Pouze si všimla, jak šuplík opustila obálka, aby skončila v kolegově kapse a dozvěděli se jméno hotelu, kde budou ubytováni. K tomu přibyla omluva, že díky začínající turistické sezóně se nepodařilo sehnat nocleh blíž k místu, kam zřejmě mířili. Když o půl hodiny později převzali klíče od pokojů, Ichtyl sdělil, že má ještě zařizování a v půl osmé se sejdou před hotelem. Do té doby má pracovat na zevnějšku.

První přišly na řadu lodičky, které neměla rok na nohou a za čtyři hodiny si na ně musí zvyknout. Před odletem šaty pečlivě vyžehlila, ale přes opatrnost při skládání do troleje stejně dostaly zabrat. Nezbylo než zavolat na recepci pro žehličku. Za pár minut přispěchala pokojská zjistit, co má za problém. Samozřejmě bez žehličky. Místo toho popadla šaty a zmizela. Po hodině je přinesla nejen vyžehlené, ale na ramínku v cestovním vaku. Prcek si všimla, jak přejela s úsměvem ubohou kazetu šminek na stolku před zrcadlem.

„Madam, váš partner požádal recepčního, abychom vám vyšli vstříc, pokud budete něco potřebovala. Chápu, že si člověk na cesty veze jen to nejdůležitější,“ kývla pokojská k toaletnímu stolku, „neberte proto prosím jako nezdvořilost, když nabídnu pomoc. Do půl hodiny zajistím vizážistku, jejíž služby hosté občas využívají.“

Cítila se trapně a v duchu proklela Ichtyla, šéfa i okamžik, kdy vstoupila na palubu Mary. Za půldruhého roku poznala hodně ze života na moři i pod hladinou. Dokázala přežít jako trosečník na pustém ostrově, umí řídit loď, zvládne opilé námořníky v přístavní hospodě, ale neumí pořádně to, co činí ženu ženou.

„Jestli mohu poprosit, tak jo,“ přijala nabídku červená jak rajče.

Za třicet minut přišel šok. Do pokoje vtrhly tři ženy, z nichž dvě tlačily stolky na kolečkách a hodinu si připadala jak hadrová panenka. Pedikúra, manikúra, i když měla čerstvě umytou hlavu, musela proceduru absolvovat znova. Potom přišly ke slovu krémy na obličej a obrovská kazeta s neuvěřitelným množstvím šminek. Po skončení procedury měla pocit, že na ni ze zrcadla hledí cizí člověk.

Přesně v půl osmé vyšla před hotel, kde již čekal Ichtyl. V první chvíli kolegu nezvykle nacpaného ve smokingu téměř přehlédla. Vědec uznale kývl hlavou, když ji přejel pohledem od hlavy k patám a zpět. Zřejmě chtěl něco říct, ale neměl šanci.

„Ani slovo,“ zarazila ho varovně zdviženým prstem, „neumíš si představit, co jsem vytrpěla, a v tuhle chvíli tě nemám vůbec ráda.“

„Chtěl jsem …“

Dál se nedostal: „Řekla jsem mlč! Slovo o mým vzhledu a zdrhnu.“

„Mám prosbu,“ vyhrkl, aby opět nevyjela, „chtěl jsem jen poprosit, abysme se tady veřejně oslovovali jmény a ne přezdívkama.“

 

- pokračování -


21 názorů

Delfín
před 10 měsíci
Dát tip

Tak jsem tu včera vystřihnul básničku na ty toulavý ploutvičky a je fuč...


Delfín
před 10 měsíci
Dát tip

Díky, Andrejko, za svolení!


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip

Mirku, toulavý ploutvičky klidně použij.


Delfín
před 10 měsíci
Dát tip

Ty toulavý ploutvičky se mi líbí, Andrejko! Možná to, s tvým dovolením, použiju. Zrovna mi v uších zní "Cesty toulavý" od Michala Tučného...


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip

Lído, děkuji za přivítání.


Alegna
před 10 měsíci
Dát tip

Přidávám se k přivítání na dovolené a začala jsi hezky napínavě, těším se na další ....


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip

Jaroslave, moc děkuji.


revírník
před 10 měsíci
Dát tip

I tady tě rád vidím.


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip

Tak jo, snad si moc nenatluču.


Pádů se neboj. Zvláště ne těch literárních. Ostatně čeština s pády vysloveně počítá, že, jinak by jich neměla hned sedm. 


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip

Stanislave, děkuji za moc hezký komentář. 

Když jsem byla malá, tak mě sestry na zahradě občas zvedly, abych se zachytila větve staré třešně. Nechaly mě tam viset a čekaly, za jak dlouho uzraju a spadnu. Takže si vážím Tvých slov o zrání mé tvorby, ale douvám, že ještě chvíli bude trvat, než dozraju a bude následovat pád.


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip Gora

Ireno, už si užívám. Když jsem v noci přistála v Irakleiu, byla jsem za hvězdu, následucí den mne rodina obletovala, včera jsem si už kafe musela udělat sama a dneska ráno mi sdělila moje drahá neteř Eva, že by potřebovala, abych s ní konecem měsíce zaletěla na univerzitu v Heidelbergu a potom ještě do Britského muzea v londýnském Camdenu. Pustila se  do studia minojské kultury a domluvila si návštěvy v depozitáři muzea a přístup do archívů univerzity. Teď už jen čekám, kdy přijde s požadavkem na "letmou" návštěvu Austrálie, kde je další část ukradených vykopávek z Kréty. A všichni se tváří, že tetička samozřejmě ráda místo části dovolené bude létat po světě. Jako bych toho neměla jinak dost. Taže jo, užívám si. 


Květoň Zahájský
před 10 měsíci
Dát tip Gora, Alegna

Už úvod nenechává čtenáře na pochybách, že jak čas plyne, vyzráváš nejen profesně ale i literárně. Těším se na každý další příběh, jako dítě na Vánoce (nebo jako křesťan na Velikonoce) a prožívám tvá dobrodružství, jako by byla moje vlastní.  


Gora
před 10 měsíci
Dát tip

Těším se na nový příběh a odpočiň si od nástrah moře v kruhu rodinném...


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip

Kočkodánku, opět zdařilé shrnutí a tentokrát Ti vyšlo až na 32 řádek. Úctyhodný výkon a díky za něj. 

Nezapřažená jsem byla včera a možná budu ještě trochu dneska, ale podle zkušenosti potom rodinka usoudí, že by se mi zřejmě mohly zkrátit žíly a zapřáhne mě. Tím jsem si naprosto jistá.


Kočkodan
před 10 měsíci
Dát tip dievča z lesa, Alegna

Servus dosud nezaprase... pardon, chtěl jsem napsat nezapřažená Andy. Užívej si dovču, my si zase budeme užívat tvoje seriálová vypravování.

 

Děj začíná po ránku,

kdy se koná snídaně,

Ichtyl dostal pozvánku,

bude tři dny v Paříži

a Prcka chce s sebou,

což jí nervy zatíží,

toto pro ni bída je,

mezi oči šlehou,

sakra, lidská společnost,

sanici má dole dost.

Nějaký čas poté -

„místo činu“ hotel,

zříme jistou atrakci,

přípravu P. na akci,

zjišťuje, že šatičky

maj po cestě faldíčky,

ty též v dívky čelíčku,

požaduje žehličku,

pokojská se zjeví,

helfne s šaty děvy,

zařídí i vizážistku

a další dvě pracovnice,

v branži staré harcovnice,

v zjevu Češky dělaj čistku,

dílo se jim zadaří,

Ichtyl málem zazáří,

moc uznalé kývnutí,

chce i něco dodat,

oči jeho kolegyně

začnou ale bodat

(jak to někdy koulej tchyně),

k mlčení ho přinutí.


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip 8hanka, dievča z lesa

Maruško, ta vizážistka, to byl hrozný zážitek, i když se opravdu moc a moc snažila. Ale udělej z něčeho tak nepoddajného člověka. To je přímo nadlidský výkon.

 

Jamardi, však ji kolegové dobře znali. Bylo jasné, že pokud by věděla, co ji čeká, nikdo by ji do Paříže nedostal. 

 

Evžo, díky za přivítání. Tenkrát bylo veliké štěstí, že tam žádný fotograf nebyl. To by nedopadlo dobře.

 

Aničko, děkuji za přivítání a přání dovolené. Trefilas to dobře. V noci jsem dorazila na Krétu a užívám si obletování rodiny. Zatím, protože je to brzy přestane bavit a zapřáhnou mě v kuchyni a kdoví, kde ještě. Rodina je prima, ale nějak rychle si vždycky na mou přítomnost zvykne.


8hanka
před 10 měsíci
Dát tip Alegna

Som rada, ze si zase s nami,  asi mas dovolenku, prajem ti, nech ju prezijes co najkrajsie... niekedy si znova citam tvoje pribehy a predstavujem si, ake by to boli krasne filmy vizualne i obsahovo...na pribeh z Pariza sa velmi tesim...


Evženie Brambůrková
před 10 měsíci
Dát tip 8hanka, Alegna

Je milé, že jsi zase tady.

Určitě si pokračování nenechám ujít. Jednou mě podobně upravili na dceřinu svatbu a dodnes váhám, kde na fotkách jsem.


Jamardi
před 10 měsíci
Dát tip Alegna

Já jsem napnutá hlavně z toho důvodu, že dosud neví, o co jde.


dievča z lesa
před 10 měsíci
Dát tip Alegna

Prcek a vizážistka, chichi ... začína to bojovo a tajomne ... a prológ o rôznych tvoroch má svoje čaro***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru