Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Goblin IV.

15. 07. 2023
9
13
137
Autor
Andreina

Goblin

(říjen - 2004)

IV.

 

S přistáním si dělala zbytečné starosti, přístav byl úplně prázdný. Přesto podle předpisu oznámila úmysl zakotvit lodní sirénou. Posádka se vyrojila k bočnímu pažení, aby okoukla místo, kde dosud nebyli. Jen kapitán přišel na můstek dohlédnout na manévr. Zvládla ho perfektně, fendry (nafukovací vaky chránící boky lodě) se jen lehce opřely o pneumatiky roubící molo. Zrzoun s Čočkou přeskočili na břeh, kde přehodili smyčky vázacích lan přes pacholata.

„Volala jsi správu?“ zajímalo šéfa, když přehlédl liduprázdné molo.

„Podle atlasu tu žádnou nemaj, dokonce ani celňáky nebo pobřežní hlídku. Máš se hlásit u někoho ze samosprávy města.“

„Kde?“

„To tam není,“ zkusila potěšit neobvyklou informací.

Potěšeně nevypadal. San Antonio de Palé je provinční díra s šesti stovkami obyvatel zabírající asi kilometr čtvereční. Možná mu nedělala radost představa, jak páčí popis cesty z domorodců mluvících annobonskou kreolštinou.

„Co teď?“ zajímalo Prcka, když viděla kapitánovu zamračenou tvář.

Pokrčil rameny a ukázal na městečko: „Můžu courat po týhle přerostlý vesnici a hledat místní úřad. Nebo zavolat do Malabo na Bioko, který je snad ještě hlavním městem Rovníkový Guineye…“

„Cožééé?“ protáhla.

„Co cože?“ nedošel šéfovi důvod přerušení.

„Je nebo není Malabo hlavním městem?“

„Netuším. Prezident má asi nahnáno, že pobřeží sopečnýho ostrova nemusí bejt nejbezpečnějším místem pro hlavu státu. Po zvolení rozhod o stavbě novýho sídelního města Ciudad de la Paz uprostřed džungle, a hlavně na pevnině. Kdyby se přestěhovali, mohlo by mě čekat pár set kilometrů pro povolení. To je moc daleko od vody.“

„Mám návrh,“ přidal nápad Ichtyl, který se již dostatečně vynadíval na pustý přístav a také dorazil na můstek, „počkáme do zejtra, a jestli nikoho nebude zajímat, co tu děláme, na úřady bych se vykašlal.“

„A IUCN?“ namítl šéf.

Doktor pokrčil rameny: „Co oči nevidí…“

Nápad nebyl od věci. Měli dost zkušeností s úředníky černého kontinentu, aby znali jejich povahu. Kromě úplatnosti byla nejvýraznější vlastností neobyčejná lenost. Pokud místní hlavouni neprojeví zájem, mohou s klidným svědomím vyúčtovat IUCN jakoukoliv částku za poskytnutí úplatku a nikdo se nebude na nic ptát.

 

Následující den počkali do deseti hodin, a když pustina mola nezaznamenala změnu, tiše se vytratili. Zamířili kolem letiště k jihozápadu, kde obepluli výběžek s koncem ranveje. Od něho pokračovali podél pobřeží k jihu na první stanoviště ve skryté zátoce na úrovni kráterového jezera Lago Mazafim.

Ještě večer dostal Pumpička od kapitána příkaz připravit dozimetry. Při snídani oznámil potápěčům, že je pod hladinu zatím nepustí. Místo toho vypluli s technikem na člunu podél pobřeží k jihu. Vždy po padesáti metrech přirazili ke břehu, kde přístroj umístili.

Když potápěči s Ichtylem osaměli v jídelně, vyjel na něho Čočka: „Můžeš už konečně vyklopit, o co tu kráčí? Jestli chce IUCN ověřit kondici kaniců ve Guineyským zálivu, proč zrovna Annobón a bez povolení? Žádnej z vás se včera pro něj moc nehrnul.“

„Podle toho, co vyváděj šéf s Pumpičkou, jde asi o to radioaktivní svinstvo, o kterým psali Němci. Jestli je to tak, Prcka bych do vody nepouštěl,“ mračil se Zrzoun, „tohle není práce pro mladou holku.“

„Brzděte,“ uklidňoval potápěče Ichtyl, „naše práce jsou kanicové a tu odvedem. Žádný počítání, na hloubkové ponory je nás málo. Víc času bysme trávili dekompresí než prací. Budem kroužkovat a odebírat vzorky kusů, na který narazíme do třiceti metrů…“

„Takže práce pro práci,“ uklouzlo Prckovi.

„Práce za peníze,“ opravil ji Ichtyl a vrátil se k tématu radioaktivity, „zamoření moře je starostí šéfa a Pumpičky. Zejtra budou k dispozici výsledky měření na jednom a půl kilometru pobřeží. Jestli budou na jediným bodě hodnoty mimo normu, do vody nejdem. Osobní dozimetry mít budem, ale nic nám nehrozí.“

Potom došlo na nejhorší. Čočka již přišel s kanicem vroubeným do kontaktu několikrát, což ovšem neplatilo o Prckovi a Zrzounovi, který byl členem posádky jen o pár měsíců déle než mladá žena. Ichtyl proto došel k názoru, že je třeba kolegy patřičně poučit.

 

Kanic vroubený (Epinephelus marginatus) stále ještě patří k nepřehlédnutelným obyvatelům korálových nebo skalnatých útesů a podmořských luk porostlých posidonií. Potkáme ho do hloubky 300 m ve Středozemním moři, Atlantiku a Indického oceánu.

Oproti příbuznému kanici obrovskému z Indo-Pacifického pomezí nedorůstá kanic vroubený velikosti přes 3,5 m a váhy 4 metráků, ale vystačí si s délkou 1,5 a hmotnosti do 60 kg. Také si potrpí na štíhlejší postavu, poměr výšky k délce nepřesahuje 1/4, zatímco u větších bratranců je 2/3. Všechny druhy mají obrovskou tlamu s přerostlou spodní čelistí, umožňující lepší uchopení kořisti.

Na lov vyráží z úkrytů ve skalních průrvách, jeskyních nebo porostu dna. Dobré maskování pro výpady ze zálohy poskytuje šedohnědé zbarvení doplněné tmavšími skvrnami. Díky řídkým zubům polyká kořist celou a cestou ji drtí zubními deskami v hltanu. V mládí se živí hlavně krevetami nebo langustami, v dospělosti loví i ryby.

Kanic žárlivě střeží své teritorium proti vetřelcům, které bez milosti vyhání. Co je však zajímavé, že to úplně neplatí v případě potápěčů. K lidem je mírný a nechá se od nich krmit z ruky. Ke své vlastní škodě. Někteří rybáři této vlastnosti využívají, nabídnou kanici sousto a v druhé ruce již mají připravenou harpunu.

Díky velké poptávce po kvalitním a lehce nasládlém mase kaniců se dostala ryba v klasifikaci IUCN mezi ohrožené druhy. Přispívá k tomu i pomalý reprodukční cyklus. Nejpočetnější populace žije v Atlantiku a Středozemním moři, ale podle odhadu zaznamenala za 30 let pokles o 80 %. Pokud nebude dodržováno omezení lovu, úbytek dosáhne kritického množství. Zatím však pravidla dodržuje jen JAR, která omezila lov na 5 kusů denně a Francie, kde došlo k úplnému zákazu.

 

Příští ráno odplul kapitán s technikem zkontrolovat dozimetry. Pokud bude vše v pořádku, dají vysílačkou potápěčům zelenou a opět rozmístí přístroje za zálivem Bahia de Aual u vesnice Aual. Tím pokryjí jihozápadní pobřeží až na úroveň vesnice Mábana. V případě, že displeje vykáží jakékoliv hodnoty, k žádnému nahánění kaniců nedojde a bude pokračovat pouze měření pobřežních oblastí.

 

- pokračování -


13 názorů

Andreina
před 9 měsíci
Dát tip

F.M.R.C., díky a pukrle.


Lili.
před 9 měsíci
Dát tip

Vždycky propásnu úvod a čtu napřeskáčku, sedm, dva, čtyři, deset...ale pokaždé se neztratím. Mohu jen obdivně říci, ( napsat ), že Ti psaní opravdu jde. 


Andreina
před 9 měsíci
Dát tip

Stanislave, to mi povídej. Jednou jsem kousek od Kanár odřízla jednohu šílenci ze šňůry šestimetrového velkýho bílýho. Jenomže mi žralok utáh smyčku kolem dlaně a nemohla jsem se pustit. Byl chudák tak vystresovaný, že mě táhnul pár stovek metrů, než zvolnil, abych se mohla odříznout a celou tu dobu mi každým mávnutím osasu dal jednu na zadek. K velkému pobavení kolegů jsem potom vypadala, jako když jsem hóódně dlouho seděla na hrachu. 


Já bych se s tak velkou rybou radši nemazlil. I když tě nechce zrovna sežrat, taková facka ploutví pod vodou taky není nic moc pocit.


Andreina
před 9 měsíci
Dát tip dievča z lesa

Maruško, a pesně to je důvod, proč nás naše práce baví i po létech. Pořád se setkáváme s něčím novým a i my se učíme.


dievča z lesa
před 9 měsíci
Dát tip Jamardi

práca posádky na Mary je naozaj rozmanitá ... a na každom mieste záujmu je nevyhnutné improvizovať a skúmať možnosti ... teším sa na pokračovanie***


Andreina
před 9 měsíci
Dát tip Gora, Jamardi

Ireno, je smutnou zkušeností, že kanicové si svou důvěřivostí nejspíš přivodí i vyhynutí. Zatím se je pokouší chránit jen Frantíci a JAR, pro ostatní jde o velice výnosný bysnys. 


Gora
před 9 měsíci
Dát tip

Podobně jako Alegnu mě hodně zaujala poznámka o důvěřivosti kanice... i jinak moc zajímavé!


Andreina
před 9 měsíci
Dát tip

Evžo, snad nezklame.


Taky se těším na pokračování.


Kočkodan
před 9 měsíci
Dát tip

Mary vjela do přístavu

(logicky prost bobřích hradů),

dodržuje předpisy,

prsty v uši necpi si,

nebledni jak mouka,

když siréna houká,

manévr byl na jedničku,

bez podprdy, v tmavém tričku

stojí Prcek u kormidla,

vesnická jsou vůkol bydla,

San Antonio de Palé,

Toť hnízdo dost malé,

nelze spatřit živáčky,

náklaďáky, tiráčky,

slony, tygry, žádnou krávu,

kde však hledat samosprávu?

šéfa drobné mektání,

pak nastal den čekání,

něčí zájem roven nule,

tož posádka jinam pluje,

na vzdáleném pobřeží

nezarostlém protěží

umísťují technik s bossem

(trochu drbů, patří to sem –

oba pořád nosí svetry)

pravidelně dozimetry.

Stačím klukům, holkám říci,

že je závěr o kanici.


Andreina
před 9 měsíci
Dát tip Alegna

Lído, jsou to hravé rybky a bývá s nimi docela legrace. Tyhle v Atlantiku jsou menší, ale když se rozhodne jeho 3,5 metrový pacifický příbuzný , že si s Tebou zadovádí, může jít i o život.


Alegna
před 10 měsíci
Dát tip Gora

Lidi jsou fakt bestie, když zneužívají důvěry nějakého tvora. Ale to není nic nového. Kanic je zajímavá ryba, docela velká ryba, tak to budou i zajímavé zážitky


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru