Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Goblin X..

21. 07. 2023
9
13
188
Autor
Andreina

A jsme na konci s povídáním, víc už se mi do těch pár dnů zbývající dovolené nevejde. Ještě do neděle budu nakukovat a potom se budu věnovat už jen rodině.

Doufám, že vás povídky aspoň trochu zaujali a třeba jste se dozvěděli i něco nového.

 

Abych vás neošidila o ten největší zážitek, našla jsem web s obrázky Goblina – šotka s českými popiskami:

https://www.google.com/search?sxsrf=AB5stBjSmrUAwg5QMoWIhhbgf176exARww:1689940827225&q=%C5%BEralok+%C5%A1otek&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiSxsqV4J-AAxWS-KQKHca4DaQQ0pQJegQIDBAB&biw=1745&bih=886&dpr=1.1

 

Pokud vás příběhy Prcka a kolegů ještě neomrzely, až se příště objevím, pozvu vás ke čtení povídky Medvídek (a myslím tím skutečného úplně chlupatého medvídka), odehrávající se za severním polárním kruhem. Zase samozřejmě budu obtěžovat nějakými informacemi, ale moc jich nebude. 

Goblin

(říjen - 2004)

X.

Na palubě sledovali přibývající lano na bubnu navijáku, až se nad hladinu vyhouplo prázdné závaží. Ichtyl, který hlídal stopky, zavrtěl nechápavě hlavou. Potápěči měli ještě půl minuty a nebývalo zvykem vzdát ponor před limitem. Ještě podivnější byla kamera zavěšená na laně.

„Zrzoune, kameru!“ křikl na obra, který otočil jeřáb nad palubu.

Ir vyvlékl kameru z lana a seběhl na plošinu. Hodnota na stopkách se blížila k šesti minutám. Než Ichtyl povolil závěr vodotěsného obalu, aby spustil přehrávání, potápěč vykoukl nad hladinu. Přetáhl téměř o třicet vteřin. Zrzoun ho vytáhl na plošinu, kde chvíli lapal po dechu.

„Už dobrý?“ zeptal se Ichtyl, když usoudil, že se dočká odpovědi.

„Prcek,“ vyhrkl Čočka, „šotek ji stáhnul dolů.“

„Co se stalo?!“ vykřikl Zrzoun.

„Nevím,“ dostal plačtivou odpověď a kameraman skryl obličej v dlaních.

Ichtyl spustil záznam kamery, ale z výsledku moudří nebyli. Záběr blížícího se šotka zakončený výpadem Prcka. Víc nic. Stopky ukazovaly osm minut a čtyřicet vteřin od začátku ponoru.

 

Žralok goblin (Mitsukurina owstoni) patří k druhům žijícím většinou v hloubce mezi 100 až 1500 metry. Což však neznamená, že by si občas neudělal výlet k hladině, nebo se nepoflakoval v menších hloubkách. Obecně je považován za vzácnou živoucí fosilii starou 125 milionů let a zastupující jako jediný čeleď Mitsukurinidae. Ač je to žralokovi asi zcela jedno, ke svému jménu se dostal složitou cestou.

První ho popsal v roce 1898 americký ichtyolog David Jordan na základě uloveného kusu, jako nový rod, druh i čeleď. Vzorek potom získal přírodovědec Alan Owston, který ho předal profesoru Kakichi Mitsukurimu z Tokijské univerzity. Ten jej přivezl do Jordánska a tamní učené hlavy žraloka pokřtily na počest obou mužů Mitsukurina owstoni. Jméno goblin pochází ze starofrancouzského gobelin, což je název démona strašícího kdysi v okolí města Évreux.

Zda jde opravdu o vzácné obyvatele mořských hlubin, je otázkou, protože se zřídka vynoří okouknout svět nad hladinou. Nejčastěji bývají zachyceni sítěmi při hloubkovém rybolovu v pobřežních oblastech tropického až mírného pásma obou polokoulí. Zdržují se na kontinentálních svazích, podmořských horách nebo kaňonech.

Mezi vědci panuje názor, že goblin dorůstá délky 3 až 4 metry. Vědcům však nelze stoprocentně věřit, protože podle rybářů byly již vyloveny kusy i přes 6 metrů. Rozpor plyne z malé znalosti. Podle odhadu dospívají v 16 letech a dožívat by se měli 60 roků. Přitom ještě nikdo nebyl schopen stanovit věk ulovených kusů.

Nejvýraznějším rysem goblina je protáhlý plochý čenich obsahující velké množství Lorenziniho ampulky pro vnímání elektrického pole. Jde o pomalého plavce, o čemž svědčí ochablé tělo a malé ploutve. Živí se rybami, hlavonožci nebo korýši, které loví vysunutím čelistí. Oči postrádají obvyklé krycí blány. Měkká poloprůsvitná narůžovělá kůže je pokryta ostrými dermálními dentikuly tvaru hřebene.

Z několika málo pozorování byla vytvořena teorie způsobu lovu. Díky nízké hustotě svaloviny a přemaštěným játrům se může bez pohnutí vznášet v prakticky libovolné hloubce. Jakmile supercitlivý encefalograf v placatém čenichu zaznamená přítomnost kořisti, nepatrným pohybem ploutví k ní zamíří. V okamžiku, kdy je na dosah, vystřelí čelisti. Umožní to dva páry vazů, které připomínají při zavřené tlamě stlačené pružiny a uvolní se při otevření. Současně dojde k rozšíření ústní dutiny, čímž vznikne podtlak, který kořist nasaje.

O rozmnožování goblina je známo velmi málo, spíš by se dalo říct, že nic. Jde o sbírku informací, jimž vévodí slůvko pravděpodobně.

Goblin, zvaný též žralok šotek, byl známý mořeplavcům již v dobách faraonů, o čemž svědčí zobrazení na stěnách chrámů. Za celé věky není zaznamenán jediný útok na člověka. Přesto je díky zjevu postrachem všude, kde se objeví. Snad jen to, že žije v hloubce, kterou běžně člověk nenavštěvuje, žraloka zatím zachránilo od vyhlazení kvůli poněkud strašidelnému zjevu.

 

Deset minut a šestnáct vteřin od začátku ponoru vyplavala dvacet metrů od lodi. Zrzoun jí okamžitě vyrazil na pomoc. Když přetáhla dobu pobytu pod vodou, nebývala na tom vždy dobře.

„Tys nám dala,“ zamračil se, „deset minut je dost přes čáru.“

Pomohl Prckovi na plošinu, kde čekal Ichtyl s Čočkou.

„Jak si na tom?“ zeptal se doktor.

Protáhla ruce i nohy a kývla: „V pořádku.“

„Cos to vyváděla?“ vystartoval Čočka.

„Promiň,“ špitla a přidala vysvětlení, „nemohla jsem rozklíčovat, co má v úmyslu. Normálně nepanikařím, ale tentokrát se mi to povedlo.“

„A kde ses doteď flákala?“ přidal otázku Ichtyl.

„Odtáhla jsem mu čumák od Čočky. Jenomže najednou vystrčil čelisti, zakous se do baterky, kterou jsem měla na poutku na zápěstí a táhnul mě dolů. Až někde v osumdesáti metrech se mi podařilo vytáhnout nůž a šňůrku přeříznout. Vy víte, co to je za obludu?“

„Goblin, taky se mu říká šotek, a je neškodnej,“ vysvětlil doktor.

Vyděšeně přejela kolegy pohledem: „Panebože, a já mu možná tou lampou ublížila. Kolik toho máme natočenýho?“

„Asi půl druhý minuty,“ informoval Čočka, „je to škoda, protože pokud vím, moc záběrů goblina neexistuje.

Chvilku přemýšlela, což pravidelně předcházelo něčemu pořádně střelenému. Ani tentokrát nezklamala: „To mě mrzí. O kousek dál jsem zaznamenala ještě jednu potvůrku. Odpočinu si a půjdu znovu dolů. Tentokrát sama, abych měla víc času na natáčení.“

Ichtyl jen zavrtěl hlavou a zavolal na Plešouna: „Balíme a vyrážíme za šéfem.“

 

Nebývalo zvykem, aby mladá žena něco vzdávala. Hledání kaniců bylo zrušeno, tak měla dost času po zvláštním žralokovi pátrat. Za dva dny u východního pobřeží, když si šla před snídaní zaplavat, narazila ve třiceti metrech na téměř pětimetrový exemplář goblina. Pořádně si ho prohlédla a vysvětlila mu, aby počkal, než se vrátí s kamerou.

Jestli naléhaní pochopil není známo, ale počkal. Výsledkem byly tři sedmiminutové sekvence záběrů, přerušované pouze nutností obměnit zásobu vzduchu, kdy při posledním ponoru sledovala goblina do sedmdesáti metrů. Jako vedlejší produkt si vysloužila od kapitána dva týdny domácího vězení za nepovolený sólový ponor.

 

- konec –


13 názorů

blacksabbath
před 9 měsíci
Dát tip

Jsem ráda, že jsem tě dokázala v těch 435 avízech najít. Děkuju za parádní chvíle při čtení.

Pa a opatruj se!


Fujtajbl, ještě že se do takové hloubky nikdy nepotopím. Toho bych potkat nechtěl. Ale jsou lidé, kteří by určitě nejradši žili taky tak hluboko, kdyby měli žábry, že?


Delfín
před 9 měsíci
Dát tip

Θα τα ξαναπούμε σύντομα!✌️


Potrvora je to šeredná. Ale vypravování parádní. 

Budu se těšit, až se zase objevíš.


Gora
před 9 měsíci
Dát tip dievča z lesa

Hodně štěstí na cestách - a přivez nám své příběhy, Andreino...


Andreina
před 9 měsíci
Dát tip dievča z lesa, Gora

Maruško, je fakt, že on to kapitán neměl lehké, protože na lodi musí být pořádek. Jsem ráda, že se Ti šotek líbil. Děkuji za přání, přeji hezké prožití léta a dávej ne sebe pozor.

Kočkodánku, děkuji za poslední básničku a přání. Ať Ti to i nadále tak hezky veršuje, a když ke mně bude moře milosrdné, tak zase někdy ahoj.


Kočkodan
před 9 měsíci
Dát tip

Uvítací výbor

na Mary už čeká,

proud času furt plyne,

přišel Čočky výnor,

s Prckem je to jiné,

všichni trnou společně,

támhle! sláva! konečně!

nezmizela navždy,

raduje se každý,

v pořádku je “žába” vcelku

a po jejím vysvětlení:

“Táh mě dolů za baterku”

na programu výsměch není,

skoro smrti dotek

způsobil jí šotek.

Pozdějc v době ranní

plave tajně za ním,

filmuje jak divá,

šéf, žádný vůl, chlívák,

chlap z dobrého těsta,

nekázeň však trestá.

 

Andy, tož pleasantní restovní holidejování a lejtr zase ahoj.


dievča z lesa
před 9 měsíci
Dát tip

je to prakrásavec, možno pramimozemšťan ... kapitánovi sa ani za mak nečudujem ... lenže, keby sa mu tvoje úlety nerátali, včítane hĺbkovej dokumentácie, tak by ťa zrejme dávno z Mary vypoklonkoval ... želám pokojnú prácu, pozdravuj to tam od dna po mraky a teším sa na budúce príbehy***


Andreina
před 9 měsíci
Dát tip

Jamardi, vidíš, jak hodný pejsek to byl, když Tě ušetřil. Třeba to všechno byly jen pomluvy.


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip

K zulíbání? To bych neřekla, ale možná jde o zvyk.

Zrovna teď jsme měli několik dní na návštěvě psa, který ačkoli je už starší, má pověst, že zkouší sežrat všechno. Byl ale velice hodný. I tak jsem byla až do konce trochu napnutá, protože úmysly zvířat neumím odhadovat.


Andreina
před 9 měsíci
Dát tip

Lído, jsem ráda, že se Ti goblin líbil, je to potvůrka k zulíbání.  Jinak těch dnů v kajutě mělo být nepočítaně, ale naša jsem způsob, jak utíkat. O tom až někdy jindy.

Ireno, jsem ráda, že závěr zaujal.


Gora
před 9 měsíci
Dát tip

Hodně zajímavý díl, Andreino!!


Alegna
před 9 měsíci
Dát tip Gora

Tys mi snad četla myšlenky, včera jsem chtěla do komentáře napsat, jestli bys nemohla dát odkaz na nějaké jeho obrázky, ale nenapsala. Takže díky moc za odkaz. Je to podivná potvůrka, to že žije tak hluboko a to jak vypadá vyvolává pocit tajemna. Konec dobrý, všechno dobré a ty dva týdny zaracha jistě nebyly poslední :) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru