Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nezkrotná Sofie a Albert

01. 08. 2023
11
19
219
Autor
Jamardi

„Rosswaldští, dobrou noc, ke konci se role chýlí. A jestli jsem ji hrál dobře, tak tleskejte do dlaní.“

Albert Josef Hodic

 

Hrabě Albert Hodic (1706 – 1778) , německy Hoditz, ze Slezských Rudoltic, dříve Rosswaldu, se ve svých 28 letech oženil s 49 letou Sofií, markraběnkou Brandenburk-Bayeruth, rozenou vévodkyní Sachsen Weissenfels (1684 - 1752). Sofie se zřekla svého protestanského vyznání a přestoupila na katolickou víru, pobouřila své příbuzné, kteří byli spříznění s císařským dvorem a hrozili Sofii vyděděním. 

Sofie se velice ráda bavila a tvořila něco nového. Z rodného Weissenfeisu si přinesla lásku k hudbě a svého prvního manžela Georga Wilhelma přiměla, aby u skladatelů objednal ne méně než padesát německých oper. Její koketní povaha ale nakonec způsobila, že ji vykázal do pevnosti Plassenburk. Když ovdověla, přesídlila na zámek Erlangen, kde osm let vedla velmi společenský život a seznámila se s Hodicem.

Albert ve svých sedmnácti letech po hádce s otcem odjel studovat na Rytířskou akademii. Byl vzdělaný a mluvil několika jazyky, ale jeho bouřlivý život a výstřelky během studia zapříčinily, že mu otec vzkázal, že se nemá vracet zpět. Studium nedokončil a začal cestovat. Otec mu toto cestování financoval. Podíval se do Rakouska, Německa, Anglie, Francie, Itálie a Španělska. Nadchla ho Handelova opera Almira, výroba porcelánu a zahrady ve Versailles. 

Snadno získával přátele. Stal se komořím u císařského dvora ve Vídni. A v roce 1741 dokonce členem zednářské lóže ve Vratislavi a o rok později ve Vídni. Členy zednářských lóží byli pruský král Fridrich II. a František Štěpán Lotrinský, s kterými se Albert dobře znal.

Po sňatku se Sofií v roce 1734 se přestěhovali do Rudoltic, kde po smrti svého otce začal s přestavbou zámku v barokním stylu a budováním zahrad po vzoru Versailles. Kromě květinových záhonů s fontánami, hájů s jezírky byly též součástí rozsáhlé pastviny se stády ovcí, krav a koz, čínská zahrada a arkády s průchody. Rozšířil knihovnu, kterou založil už jeho otec na asi 6000 svazků. Shromažďoval umělecké předměty. Založil divadlo, kapelu a hudební školu, kde vzdělával své poddané. Jídelna zámka byla vyzdobena obrazy antických bohů a sousoším, jednou ze soch byl i pruský král Fridrich II. S Fridrichem si Albert hodně psal, dochovalo se 105 dopisů. Fridrich též osobně Rudoltice navštívil. Líbily se mu prý živé obrazy, které vždy návštěvám předváděli poddaní. Lidé jako sochy natření na bílo, víly v lesíku, malé děti v šatech dospělých jako liliputáni, prérie s indiány....Nechyběl ani ohňostroj.

Kromě Fridricha II. navštívili Rudoltice například významní hudebníci jako Karl Ditters von Dittersdorf či Heinrich Klein nebo francouzský filozof Voltaire.

 Netradiční byl i Sofiin odchod z tohoto světa. Od 13. století byla první, kdo se v oblasti německy mluvících zemí nechal zpopelnit.

Albertovi nakonec peníze nestačily, zadlužil se a musel zámek opustit. Přesídlil pak do Postupimi, kam ho pozval Fridrich II. a tam žil až do své smrti. Fridrich si Hodice velice vážil. Složil na jeho počest dvě francouzské básně, ulice, kde Hodic žil, se jmenovala Hoditzstrasse a ještě dlouho po smrti obou přátel se v pruské armádě hrál pochod Hoditzmarsch.

Nedlouho po Hodicově smrti přešel jeho bývalý majetek do rukou arcibiskupství. To dalo celou zahradu zorat. Umělecké předměty a knihovna byly rozprodány.

 

https://www.zamekslezskerudoltice.cz/kultura/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Albert_Josef_z_Hodic

https://de.wikipedia.org/wiki/Sophia_von_Sachsen-Wei%C3%9Fenfels_(1684%E2%80%931752)

https://www.lozedilo.cz/work/hrabe-albert-josef-hodic/

http://www.haendel.cz/pdf/slezskerudoltice20170917.pdf


19 názorů

Jamardi
před 8 měsíci
Dát tip

Romane, díky :)


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip

Evženie, děkuju :)

Lami, to je pravda, to Albert mohl. Co se týče prvního manžela Sofie, byl jen o 6 let starší a zemřel v 48 letech.


Lami
před 9 měsíci
Dát tip

Jamardi - taky mohl být na starší ženy.Jsou takoví, co mají v pětadvaceti čtyřicítku a postupně se jim to zvyšuje jak stárnou.A vdávat se v patnácti?Žádná vyjímka.Muž byl jistě o dost starší a tak z ní mohla být ve středním věku dost veselá vdova.


Je milé dozvědět se něco nového.


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip

Al Jal Úde, dík :)


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip Lami

Lami, taky na to myslím. Ještě si vezmi, že Sofie se poprvé vdávala v 15 letech, vzala si Georga Wilhelma (odkaz na něho najdeš v povídání na wiki o Sofii), o kterém se píše, že byl zbrklý se sklony k excesům a šílenství a na druhé straně absolutický vládce. Takže je možné, že neměla ráda sex. Předvádět se je něco jiného než mít ráda sex. Nebo byli nezdrženliví oba dva a vzali se, protože nechtěli, aby je někdo káral.


Lami
před 9 měsíci
Dát tip

Zajímavé čtení.Myslím, že ve Vídni nikoho neznepokojilo přestoupení na katolicismus.Spíš je divné, že si Hodic vzal o tolik starší, i když zřejmě zajímavou ženu, když bylo jasné, že mu žádného dědice porodit nemůže.Nebyl gay?


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip

Nami, děkuju :)


Aru
před 9 měsíci
Dát tip

aha, tak to jsem v zápalu hrdosti na smetánku pomotal :D


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip

Aru, psali, že básně skládal Fridrich a ten zadlužený nebyl, ale možná že Albert také skládal. Máš pravdu, smetánka si starosti, jestli bude mít na chleba, dělat nemusí, aby měli alespoň to základní, vždycky někdo zařídí. :) No a tito se bavili, jak jen mohli, peníze měli, dědice neměli, vlivné přátele měli..... Dík :)

Alegno, děkuju :)


Alegna
před 9 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Taky jsem si ráda přečetla


Aru
před 9 měsíci
Dát tip

tady je vidět, že dřívější smetánka, narozdíl od té dnešní, uměla žít, užívat si života a ještě pro budoucí turisty stavět sídla, knihovny, parky a podobně, zadlužit a umřít při skládání básní, no není to sen každého básníka, potažmo Písmáka, umřít v dluzích, nic nedělat a skládat přitom populární básně? :D:D

rozdíl mezi chudým a zámožným v existeční krizi je ten, že zatímco chudý řeší kde koupit chleba, bohatý dumá, jestli vymyslí dobrý rým :D


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip

Ivi, děkuju :)


blacksabbath
před 9 měsíci
Dát tip

Řada jsem se dozvěděla něco nového 


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip

Safiáne, díky :)


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip Gora

Karle, Luboši, Ireno, dievča z lesa, potěšilo mě, že jste si článek přečetli a že vás zaujal. :)

Nedávno jsem tam osobně byla. Ten příběh mě překvapil. Předtím jsem věděla jen to, že je zámek opraven, což dlouhá léta předtím nebyl a že se tam konají různé akce.

Ireno, díky za připomínku, opravila jsem to. :)


Gora
před 9 měsíci
Dát tip

Díky, Jarmilo, za článek, je opravdu zajímavý! Ještě si prohlédnu odkazy...

 

Pěkně napsáno, jen zde bych poupravila - místo KDE  - KAM: Přesídlil pak do Postupimi, kde ho pozval Fridrich II. a


Kočkodan
před 9 měsíci
Dát tip

Díky tobě jsem si trochu rozšířil vědomostní obzory, což mi rozhodně neuškodilo.


K3
před 9 měsíci
Dát tip blacksabbath

Rád jsem si přečetl tvou miniaturu z toho odlehlého kraje.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru