Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Až dostihne nás stáří

13. 11. 2023
10
5
335

Je mi… no… skoro dvě stě let. Alespoň tak jsem to lidi slyšela povídat, když jsem byla stará. Pak už tolik nemluvili, zmlkli, když jsem začala zpívat o naději. Zacpala jsem si uši a oni mě napodobili. A tak jak já v tichu mládla, oni se scvrkávali. Já dál zpívala, ale už jen všem těm staletým kmenům kolem. Zapustila jsem kořeny do nebezpečna a vratce se kývala ze strany na stranu. Pak přišla bouře. Celkem mírná, laskala mou rozvrásněnou kůru a brázdila tu jejich hladkou. Lehli si. Chtěli odpočinout. Jenže já ráda tančím. Chci totiž zestárnout. Svými kořeny prorůst vesmír a položit si hlavu na dlaň mého milovaného. Prostě jen tak odpočívat na jeho mladé dlani, nechat nohy vlát v bouři a koukat do jeho scvrklého obličeje se zářícíma očima. Chci moc? Je mi tisíc. Alespoň tak jsem to zaslechla ze svých vlastních úst. Úst, které stále žvanily o životě. Do doby, než jsi mi je zacpal kusem mlhy utrženým z tvých snů. Tehdy přestanu. Protože ticho přeci ke stáří patří. A Slunce. A ranní probouzení s bolavými klouby. Probouzela jsem je? Své kořeny? A probudí ony tebe, až vydechneš naposled? To mi bude pět…


5 názorů

Gora
před 6 měsíci
Dát tip

Dobře komponovaný text s pevným rámcem, víš docela přesně, co a jak sdělit. Prostředky k tomu máš...

Výborně.


Philogyny
před 6 měsíci
Dát tip Alegna, Janina6

Eliško, takhle píše jenom láska. Je jedno, ke komu. Ale ta poezie, je v tobě. s tím se člověk musí narodit. 


Alegna
před 6 měsíci
Dát tip Janina6

Zajímavé čtení, trochu mystické a hlavně jsou tu stromy, mám je moc ráda. Asi to k té magické fantazii patří, chvilku jsem měla totiž dojem, že jste si vyměnili role ty jsi nejdříve mládla, ostatní se stali staletými kmeny, ale potom bouře laskala tvou rozbrázděnou kůru a brázdila tu jejich hladkou. A závěr je moc krásný.


Janina6
před 6 měsíci
Dát tip

Hodně dobré. 


Al Jal Úd
před 6 měsíci
Dát tip Alegna

Starý strom, mladý stromek, oba zaslouží úctu, i tvé psaní!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru