Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Medvídek V.

28. 11. 2023
8
17
129
Autor
Andreina

Dál na sever.

Medvídek

(srpen 2005)

V.

 

Na další plavbu k severním břehům Grónska vyrazili přesně v sedm nula nula. Také jak jinak, když loď patřila vojákům. Čekalo je přes tisícovku kilometrů volného moře, což při hlemýždím tempu ledoborce znamenalo víc než třicet hodin plavby.

Mimo četby o fauně polárních oblastí využila čas ke splnění slibu ohledně kuchyně. Přizvala Čočku a promluvili si nad jídelníčkem s poddůstojníkem zastávajícím funkci proviantního náčelníka. Po slibu, že nepřekročí denní dávky, dostali volnou ruku. Chtěla, pokud to plnění úkolů spojených s misí dovolí, zastat funkci šéfkuchaře, ale kolega jí to rozmlouval.

 „Prcku, dej jim šanci. Jeden si vezmem na starost přípravu masa a druhej přílohy. Ukážem, jak na to, a potom ať se hoši snažej.“

„Čočko, neblbni. Ty dva vypadaj na pěkný kopyta, neudržím se a ruce jim zpřerážím,“ oponovala.

„Zkusíme to podle mýho a dál se uvidí,“ uzavřel debatu.

Již při přípravě prvního oběda se ukázalo, že Čočka má pravdu. Mladíci nebyli taková nemehla. Kapitánovi, který po týdnu chválil změny v menu vysvětlila: „Kluci jsou šikovný, ale nestačí rozkázat, aby někdo uměl vařit, je potřeba ho to taky naučit.“

 

Zatímco Prcek s Čočkou trávili čas v kuchyni, Pumpička se Zrzounem připravovali výstroj. Kapitán přidělil skupině mladšího poručíka Sandvika, s nímž Ichtyl připravoval plán průzkumu.

Podle objednávky měli nafilmovat a nafotit narvaly pod hladinou a finanční ohodnocení odpovídalo obtížnosti. Záběrů kytovců, jak plavou puklinami v ledových polích, je mnoho. Těch pár, pořízených pomocí nástavců s kamerami strkanými pod hladinu, střeží výzkumné ústavy v archivech. Věda a výzkum je tvrdý byznys a získat takový materiál stojí majlant.

Konkurz vypsala kanadská výzkumná stanice Bamfield Marine Sciences Centre v Britské Kolumbii. Zřizovatelem jsou přední kanadské university (University of British Columbia, Simon Fraser University, The University of Alberta a University of Calgary), které disponují obrovským rozpočtem pro vývoj a výzkum. Nabídka firmy nepatřila k nejlevnějším, ale konkurenci porazila díky referencím od IUCN, které výběr podpořilo grantem. Známosti s penězi vládnou světem a úplatkářství funguje úspěšně na všech úrovních.

 

Kurz ledoborce směřoval do východní části Lincolnova moře k mysu Morris Jesup. Název je poněkud zavádějící, protože mysem není obvyklý výběžek, ale velký poloostrov oddělený od Pearyho země úzkými fjordy. V letních měsících je pobřeží Grónska holé, a led z moře ustoupí o několik kilometrů, nemělo by proto nic bránit v pokojné plavbě. Cílem bylo pobřeží u malé dánské výzkumné stanice na nejsevernějším cípu poloostrova, vzdálené pouhých sedm set kilometrů od severního pólu. Dorazili k ní druhý den odpoledne.

„V tomhle někdo bydlí?“ zeptala se nedůvěřivě. „Vždyť to vypadá, jak větší garáž.“

„To je přechodná stanice, k měření posunů magnetického pólu,“ informoval kapitán Fadness, který také sešel na palubu, „on totiž není totožný s tím zeměpisným, jak snad víte.“

„Vím,“ odsekla dotčeně, že ji považuje za nevzdělance a spustila, „severní magnetickej pól není severní ale jižní, a byl tak definovanej, protože přitahuje střelku kompasu. Teď leží zhruba na osmdesátým stupni severní šířky a sto patnáctým západní dýlky a pomalu driftuje k severnímu zemskýmu pólu.“

„Slečno Prcku, když už jste tak chytrá,“ pokračoval kapitán, „mohla byste vědět, že jsou polární výzkumné základny s rozsáhlým zázemím a měřící stanice využívané jen občas. Mezi ně patří tato.“

„Až budu stará jako vy, budu taky chytřejší,“ kontrovala, „ještě mi není ani dvaadvacet, nemusím zatím znát všechno.“

„Na to, jak jste mladá máte pusu pěkně proříznutou, o tom jsme se již přesvědčili při vašem příchodu na loď,“ zasmál se kapitán.

„Vidět moc není, ale ozvat se umí,“ nenechal si Zrzoun ujít příležitost, „a pozor, taky se hned pere.“

„Tak sklapni nebo ňákou chytneš,“ šťouchla do hromotluka, což vyvolalo smích okolostojících.

„Slečinko, nejsem třasořitka,“ připojil se k debatě mohutný vědec z německé výpravy, „ale tuhle horu svalů bych nepokoušel.“

„Pff,“ odfrkla si, „tomu nařežu, kdy si vzpomenu.“

Poznámka opět vyvolala smích a Zrzoun si neodpustil ještě přiložit: „Když šéf přived představit Prcka, jako novýho člena posádky, první, co jsem od ní schytal, byla facka.“

„Už toho nechte,“ zarazil je Ichtyl, „Prcku, švihej se připravit, ještě dneska začnem s průzkumem.“

„Koukám, že jsou na sebe, jak kočka s myší,“ okomentoval výjev kapitán, když potápěči odešli.

„Působěj dojmem, že by si nejradši zakroutili krkem, ale zkuste si k jednomu něco dovolit, a druhej vás pošle do špitálu.“

 

O hodinu později startoval vrtulník k prvnímu průzkumnému letu. Měli v úmyslu prohlédnout volnou hladinu pobřežního pásma sto kilometrů na obě strany od Svalbardu. Pokud narvaly objeví, budou sledovat jejich pohyb až k některému průplavu mezi ledovými poli. Hned ráno potom vyrazí za stádem se vší výbavou.

Prcek se těšila ze dvou důvodů. Prvním bylo na setkání s novými tvory a druhým vrtulník. Zklamání přineslo obojí. Po narvalech ani památky. Zahlédli pár běluh, ale ani jeden kel. Z helikoptéry také nadšená nebyla, vadil jí velký hluk.

 

- pokračování -


17 názorů

Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Evžo, bude legrace.


Nechám se překvapit.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

Lído, ona je taková plavba ve skutečnosti dost nuda, pokud se něco neděje. Tak proč občas nezvířit vlny?


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip

Hezky zní slečno Prcku :), zdá se, že Prcek narušuje jednotvárnost dlouhé plavby a je takové její koření


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Kočkodánkova veršovaná shrnutí jsou fakt pěkným doplňkem i ilustrací zajímavého vyprávění. ;-)


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Kočkodánku, s tím závěrem jsi trefil hřebík na hlavičku, žádná sláva to fakt nebyla.


Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip Gora

K severnímu břehu Grónska

vyplul Svengard přesně,

jeho rychlost není koňská

jak při Velký pardubický,

potrvá to děsně.

V kuchyni daj radu vždycky

P. s č. norské dvojici,

za víc nyní stojící

je příprava krmě,

chvála stoupá strmě.

Loď připlula k cíli,

k výzkumnické stanici,

trochu větší garáži,

žena brblá chvíli

(bez emočních návalů),

nemá oči zářící,

skromný vzhled ji zaráží.

Filmování narvalů

je naprosto nulové,

místo zvířat kulové

a vrtulník řve jak kráva,

najevo teď češka dává:

Zatím tedy žádná sláva…


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Gora

Ireno, pokud nemá docházet k ponorce, tak si každé malé společenství lidí,  musí nají způsob odreagování. Pokud jde o humor a je přijímané všemi stejně, je to obrovská výhra.


Gora
před 5 měsíci
Dát tip

Baví mě číst, jak vaše "partička" mezi sebou hovoří, jak spolu vycházíte - hodně uvěřitelně jsi to zachytila. A dobrodružství jsou pověstnou třešničkou...


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip dievča z lesa

Maruško, i v zemi ledu žije spousta tvorů, s nimiž je radost se potkat. Jen nebývají tak přítulní, jako ti z teplých oblastí. Tedy, abych nekecala, jeden přítulný bude až moc.


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip

zaváňa to diaľkou a hádam sa ukážu aj tvory, ktorých prítomnosť by Prcka potešila ...***


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Mirku, vidíš, co všechno se dá ve 22 letech stihnout, když se chce.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Andrejko, to nerozporuji! Jen jsem chtěl naznačit, že jsem ty dva roky na vojně bral jako jistou ztrátu času a vedle toho, že jsem si zopakoval, vo jsem zapomněl a dál to rozvíjel, samozřejmě jsem se snažil si užívat svobody. Přišel jsem v dubnu, skončil v Tesle a nastoupil ke Spojům jako mechanik na ústředně. Musel jsem se naučit takové ty manuální věci, jak co seřídit a taky se zkoušečkou najít poruchu, dokonce jsem i zabodoval na Soutěži dovednosti spojařů, napřesrok jsem musel dělat zkoušky na výučák mechanika (já byl montér), další rok jsem dal zkoušky na průmku. Krom toho jsem chodil na 3 jazyky, měl permici na sobotu i neděli do bazénu etc...


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Stanislave, mám pocit, že kromě těch našich jich do dnešní doby moc nepřibylo. I když člověk nikdy neví. My jsme je dokumentovali v roce 2005 a první z těch záběrů uvolnili pro veřejnost až v roce 2017. Možná jich bylo od té doby natočeno mnohem víc a lepší, ale klienti si své investice dobře střeží. Vidím to často, nafocené nebo natočené obrázky končí na dlouhé roky v trezorech. Jedinou výjimkou bývají zakázky pro vědecko-populární média.

Aničko, když je holce 22 a často se pohybuje po dost pochybných přístavech, přilehlých hospodách nebo divných přístavních městech musí se umět o sebe postarat. 

Mirku, člověk si má užívat v každém věku podle možností, které má.

 


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

22 let, to už jsem byl v civilu a užíval si toho. :-D


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

22.. to už si ani nepamátám...určite však viem, že som sa s nikým nepobila, lenže mój a tvoj život to je rozdiel... a ísť pod vodu v takej zime dobrovoĺne, brrr...to už radšej robiť kuchtíka v kuchyni..


No vlastně ano, máš pravdu. Záběry narvalích hřbetů v puklině ledu jsem viděl už mockrát, ale pohled zespodu ještě nikdy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru