Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Medvídek VI.

29. 11. 2023
10
21
117
Autor
Andreina

Ono se řekne skútroškola, ale zkuste to, když měříte stopětapadesát a ta mašina je tak velká, že musíte napůl stát.

Medvídek

(srpen 2005)

VI.

 

Narvalové se v zimě stahují do hlubší vody a v létě vyhledávají pobřežní mělčiny. Odtud dělají výpravy puklinami v ledu nebo ho podplavávají. K nádechům využívají díry, ale dokáží si je i prorazit v místech, kde je vrstva tenčí. Činí tak hlavou a ne klem, jak panoval donedávna chybný názor. Byl stejně mylný, jako ten, že využívají až půl třetího metru dlouhý zub k šarvátkám v době říje. Dnes vědci dávají za pravdu Eskymákům, kteří dávno ví, že jde o citlivé čidlo. Slouží k orientaci, snímá tlak k určení hloubky, teplotu vody, sílu proudů a s bzučivými tóny má zřejmě i význam v komunikaci.

Během dalších tří dnů prozkoumali oblast u západního pobřeží, až k úžině oddělující Grónsko od Ellesmerova ostrova, nejsevernějšího území Kanady. Opět bez výsledku. Čtvrtý den zamířili na sever, nad ledová pole, kde konečně zaznamenali úspěch. Stádo narvalů mířilo k mísu, kde se v ledu otevřela volná vody.

Objev vyvolal na Svalbard horečnou činnost. Vojáci přepravili na ledové pole tři sněžné skútry, za něž připřáhli saně s výstrojí. Nakonec přidali speciální žebříky, které umožňovaly přemostit pukliny do tří metrů šíře. Byly dost pevné, aby po nich přejel skútr s naloženými saněmi. Ke kanálu, v němž byli spatřeni narvalové, zamířil člun s vybavením tábora a zásobami. Podle Ichtylova rozhodnutí stráví posádka z Mary venku dobu, než ledoborec změní kotviště o dalších čtyři sta kilometrů západně.

 

V době, kdy dvojice potápěčů hlídkovala v helikoptéře, zbylí absolvovali kurz v řízení sněžných skútrů. Po zklamání z vrtulníku, žena již nebyla do jízdy tak horlivá, jako si to představovala na Svalbardu. Dělaly také hluk, což neměla ráda. Měla však příznivý vztah k adrenalinu, a hned první lekce ji opět nadchla.

Björnsen splnil slib a osobně se věnoval výcviku. Po praktické ukázce se blýskl kromě smyků i pár skoky. Vše se zdálo stejně jednoduché jako jízda na kole. Když došlo na Prcka, první pokus skončil škytnutím a zhasnutím motoru. Další nebyl úspěšnější.

  „To by nešlo,“ kroutil hlavou Björnsen, „sednu si na místo řidiče a vy se postavíte přede mne. Povedu vám ruce na spojce a plynu.“

Po pár ukázkách opět napůl seděla a napůl stála za řídítky sama. Podle nejlepšího vědomí se snažila napodobit poručíkovu manipulaci s plynem a spojkou. Hned první pokus předčil očekávání. Zatímco Pumpička s Ichtylem řvali smíchy, Björnsen sprintoval za skútrem, který s páčkou ručního plynu na doraz upaloval k severu. Po několika desítkách metrů najel na vyčnívající kru a převrhl se. A Prcek? Dřepěla na hromádce sněhu, který při startu nahrnuly drapáky pásu, jak jím prohráblo osmdesát koňských sil.

„Děvče, nevzdáte to? Tohle je nad vaše schopnosti,“ snažil se ji Björnsen odradit od dalších pokusů.

Kdyby Prcka znal, nic takového by nepronesl. Výrazné povahové rysy, jako umíněnost a tvrdohlavost, se opět projevily v plné míře.

„Nikdy!“ odsekla. „Žádná pitomá mašina mě nedostane!“

Trvalo to ještě hodinu, než přiměla skútr k plynulému rozjezdu, ale dál šlo učení rychle. K večeru drandila po oválu vyježděném v průběhu výuky a několikrát vyrazila i do hlubokého sněhu. Ráda by vyzkoušela i skok, ale to jí Björnsen zatrhl, že by si mohla ublížit.

„Nekecejte, že vám jde o moje zdraví,“ reagovala nevrle, „bojíte se o skútr, i když má bejt blbuvzdornej, když ho používaj vojáci.“

Nicméně i další dva dny pilně věnovala tréninku, a když nastal čas vyrazit na cestu, zvládala silný stroj s lehkostí ostříleného řidiče.

 

Před odjezdem dostala od Pumpičky kázání: „Pojedu první, v mojí stopě ty a poslední Zrzoun. Budem držet dvacetimetrový rozestupy. Nebudeš vymejšlet blbosti. Můžem narazit na sněhovej most nebo čerstvě zamrzlou díru a nechci tě lovit z ledový vody. Jasný?!“

„I ty Pumpičko?“ parafrázovala Caesarův výrok. „Zklamal jsi mě. Myslela jsem, že o mým rozumu pochybuje jen šéf.“

„Můžeš si bejt jistá, že o tvým rozumu pochybujou všichni,“ ujistil ji technik a dal pokyn k odjezdu.

Čekalo je čtyřicet kilometrů po relativně rovné zamrzlé pláni, kterou jen místy narušovaly hromady ker. Během cesty lákalo prověřit, co skútry dokáží. Tachometry končily sto osmdesátkou, ale podle Björnsena dosahovaly maximálně sto padesáti. Varoval je však, aby nejezdili víc než osmdesátkou. S ohledem na sáně naložené několika metráky nevyužil Pumpička ani doporučenou rychlost.

Po tři čtvrtě hodině dorazili k ploše volné vody o průměru asi padesát metrů, k níž se ze tří stran sbíhaly kanály. Podle leteckého průzkumu to bylo jediné místo v okruhu desítek kilometrů, kde mohli narvalové doplnit vzduch. Z vrtulníku parkujícího asi padesát metrů od vody, vyskočili Ichtyl se Zrzounem.

„Rychle,“ popoháněl je doktor, „stádo je asi tři kilometry odtud. Chci natočit první záběry ještě v kanále. Čočko s Prckem převlíct a pojedete jim naproti. Nebudete ve vodě dýl, jak čtvrt hodiny. Potom se vrátíte. My zatím připravíme ponor tady.“

Speciální teplé overaly měli již na sobě, ale do vody, která měla dva stupně nad nulou, navlékli další, a potom suché neopreny. Když o pět minut později dorazili k čelu stáda, s uspokojením zjistili, že jim štěstí přeje.

„Jdem na to, vypadá to, že nespěchaj,“ pochvaloval si Čočka, „budem mít čas natočit celý stádo.“

Napatlali obličeje speciálním krémem, chránícím před chladem a natřeli jím i okraj masky. Oba byli dobří ve freedivingu, proto šli pod vodu bez vzduchu. Nevýhodu ztráty radiového kontaktu vyváží lepší pohyblivost. Vklouzli do kanálu deset metrů před vedoucí stáda.

Snažili se způsobit co nejméně hluku, ale vedoucí samice jejich přítomnost zaznamenala a zastavila. Musela se ujistit, že pro stádo neznamenají žádné nebezpečí. Výsledek připomínal řetězovou dopravní nehodu. Zatímco dva narvalové těsně za ní stihli dobrzdit, další ne. Naráželi do sebe nebo prudce uhýbali všemi směry.

Podle plánu zamířili každý pod jednu stranu ledového příkrovu proti směru pohybu kytovců. Díky velkému množství krylu, které v tomto ročním období láká k bohaté hostině, nebyla viditelnost větší jak patnáct metrů. I tak nemohli přehlédnout, jaký zmatek způsobili.

Narvalice možná již člověka zahlédla, ale pravděpodobné ne pod vodou. Potápěčka zamířila k vedoucí samici. Vnímala zmatek v její hlavě a pokusila se ji uklidnit hlazením. Podle dvouletých zkušeností věděla, že pokud bude sama klidná, metoda nezklame. Nemýlila se.

Po chvilce samice opět vyrazila na cestu. Když stádo nabralo původní směr, přišel čas začít plnit povinnosti. Otočila se, aby zvolila nejvhodnější místo pro pořizování fotek. Přitom zahlédla velkého samce, jak k ní míří s výhružně vytrčeným klem.

 

- pokračování -


21 názorů

Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Evžo, zajímavé to bylo, jak na ledu se skútrrem i potom pod ním. Ten narval se fakt tvářil nas...


Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip

P. se zvolna seznamuje

se skútrovým vehiklem,

že řidičská hvězda tu je,

to se říci nedá,

všechno nové, nezvyklé

a docela věda,

pesimismus Nora chytá,

nezří pokrok ve výuce,

motor zatím jenom škytá,

nejde to, ty brďo, hravě,

nepřestává tvrdohlavě

malá žena s učením,

nemá obě levý ruce,

i když vnitřně bručí,

úspěch zvolna pučí

a za pár dní, div se světe,

ovládání krásně kvete.

Lidé z lodi nejsou chátra,

po narvalech s pílí pátraj,

to nic nemá sladkost medu,

pak objeví džuznu v ledu,

kam připlavat musí,

každý z nich vzduch nasát chce

bouchá sekt a džusy

(pouze v mojí nadsázce),

potápěči oblíkaj se,

budou fotit, tedy maj se.

Ve vodě jsou strůjci zmatku,

vyděsili vůdčí matku,

ta poznala žití bídu ,

už je ale zase v klidu,

avšak dívka tuší tanec -

blíží se k ní totiž samec...


Něco se prostě přihodit musí :-)


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Maruško, netvářil se tak.


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip Gora

samica v pohode, možno aj samec chce pohladkať ...***


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

Lído, kdybych pokaždé končila nějak obyčejně, co by pak lákalo k dalšímu čtení. I autor musí být trochu vypočítavý.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Mirku, samice je ženská, a ta si umí vždycky poradit. Například přesunutím těch nervíků a čidel do horní čelisti.


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip

Jak je tvým zvykem, v tom nejnapínavějším :), ale ano děláš dobře, už se těším :)


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Andrejko, k tomu klu: Odkaz z osla zmiňuje i ta ta nesmyslná vysvětlení, ale pak to uvádí na pravou míru. A odkaz s videem z čt24 přímo ukazuje, jak ho narval používá jako když slepec šátrá svou bílou holí. Je mi ovšem záhadou, jak se tedy orientují samice, když tohle čidlo mají jen některé.

:-)


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Tak to se omlouvám, ale já nic takového nedělal. To bude nějaký nový fenomén tohoto portálu. Ja jen zjistil, že když se prokliknu přes poslední avízo, tak nevidím své následné komenty. Bylo mi divné, že v "KRITIKÁCH" to je zaznamenané v tom seznamu akcí autorů, takže systém to musel vzít. Tak jsem sem šel přes profil, kde by to logicky mělo mít aktualizované. Ale že bych já mohl duplikovat cizí dílo, to je trochu podivné...Ještě tak chápu, že to zdvojí komentík, když jsem netrpělivý a odpálím to znovu v domnění, že se to neodeslalo... Což se stává na Totemu, kde se systém leze jak slimejš. Nebo takhle blbnou pp, kde jsem měl 7x stejný čísi komentík a sám jsem ho párkrát taky zmultiploval...

Chybí tu stará možnost editace či smazání (po dobu 15 minut) ze starého písmáku.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Mirku, buď od té dobroty a přestaň expedimentovat s kopírováním. Mně jsi vytvořil a vložil ještě jednoho Medvídka VI., kde byl pouze jeden tvůj koment a moje odpověď. Pak mi došlo, co se děje a vymázla jsem tu duplicitu.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Stanislave, když člověk vidí tyto kytovce poprvé zblízka, může desetkrát vědět, že ten jejich přerostlý zub není kopí, ale v hloubi duše se obavám neubrání. 

Aničko, to opravdu na výzvu k pokecu nevypadalo. Spíš na pokus o přeměnu lidského těla na odpudivý protlak.

Mirku, netuším, co vědci zjistili za 18 let od doby, kdy se odehrává tato povídka, jedno je však divné, proč v jednom článku je uvedeno, že je prodloužený zub používán k lovu, možná k soubojům nebo prorážení ker a zároveň, že jeho konec obsahuje velké množství zakonečení nervových vláken, senzorů, snímajících kde co. Něco o přírodě vím a tohle se mi zdá dost ujeté. Každý tvor v přírodě si chrání své nejdůležitější orgány před poškozením nebo dokonce ztrátou, což by mohlo mít fatální důsledky. Narval s ulomeným klem by na tom byl asi podobně jako slepý lev. A ten lov tresek máváním klu? Jak se potom asi živí samice, kterým v mnoha přépadech kel chybí?


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Tak jedna záhada asi vyřešena. Když se sem prokliknu znovu přes starší avíza, nevidím své nové komentíky. Když přes profil autorky na daný díl povídky, tak to tu je. 

Andrejko, začíná to být zajímavé a asi i trochu nebezpečné. I když ta poslední věta o výhružně vytrčeném klu je trochu zavádějící, vzhledem k tomu, co o "klu" říkají i mé odkazy. 

Taky jsem se dočetl, že kel je vlastně "samčí" znak, ovšem vzácně ho mají i samice. Jsou tedy hermafroditky?! 





Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

https://www.osel.cz/1602-tajemstvi-narvaliho-klu-bylo-odhaleno.html


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2121105-jako-sermiri-video-odhalilo-tajemstvi-jak-narvalove-pouzivaji-svuj-roh



8hanka
před 5 měsíci
Dát tip

Ak som dobre vyssie citala,  kel sluzi na komunikaciu nie na utok, mozno si chcel s tebou len trosku pokecat...ako zvycajne si to utla v najnapinavejsom, uvidime, co bude..


Pobavila mě představa narvala s ještě výhrůžněji vytrčeným klem než normálně. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru