Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Medvídek IX.

02. 12. 2023
9
18
145
Autor
Andreina

V jednom z prvních dílů zazněl v komentáři dotaz, kdeže je ten medvěd. Tak dneska vstupuje na scénu a už se ho nezbavíme. 

Medvídek

(srpen 2005)

IX.

 

Seděla na okraji kry a krátila si čekání pokřikováním na narvaly, proplouvajícími kousek o ní. Ze zkušeností s delfíny a kosatkami věděla, že ji slyší. Přesto žádný nereagoval.

„Asi ovládaj jen grónštinu,“ usoudila po chvíli a netrpělivě pohlédla na hodinky. Půlhodina od Čočkova odjezdu již minula.

Potom se ve stejném okamžiku udály dvě věci. Narvalové zamířili na druhou stranu volné hladiny a běloskvoucí sněhovou pokrývku překryl stín. Při pohledu na oblohu zjistila, že nenápadná šmouha nejen ztmavla, ale zakryla polovinu do té doby modré oblohy.

„To je nadělení,“ vyhrkla a stiskla tlačítko mikrofonu vysílačky, „haló, může mi někdo říct, co se děje? Přepínám.“

Pustila knoflík, ale odpověď žádná. Ani na druhý pokus neuspěla. Přetočila volič frekvencí, vrátila ho do původní polohy, a opět zkusila volat. Nic. Až pohled na ukazatel stavu baterie vysvětlil vše.

„Nejdřív kamera, teď klekne vysílačka a obloha vypadá na pořádnou nadílku,“ uchýlila se k samomluvě, což často praktikovala v situacích vybočujících z normálu. Sundala sluneční brýle, které byly k nepotřebě, a pohlédla na pláň, zda zahlédne přijíždějící skútr. Místo něho uviděla blížící se bílou stěnu. Vločky dopadly dřív, než došla ke stanu. Naházela dovnitř věci a zalezla také.

Zůstala v bílé pustině bez šance zavolat o pomoc, ale v relativním bezpečí stanu. Větší starost jí působil Čočka. Podle rychlosti, s jakou chumelenice přišla, možná nestihl dojet do tábora a zabloudil. Nebo se rozhodl k návratu, což by s největší pravděpodobností dopadlo stejně. Myšlenky na přítele ji rozplakaly. Nad děsivými představami nakonec zvítězila příroda. Po náročném dopoledni upadla do spánku plného ošklivých snů.

 

Čočka dorazil do tábora v okamžiku, kdy z ledoborce přišlo hlášení o blížící se sněhové nadílce, které nejsou na sever od Grónska neobvyklé. Upozornění bylo zbytečné, pohled k jihu řekl vše.

„Kde je Prcek?“ vyjel Ichtyl, sotva Čočka slezl ze skútru.

„Jedu pro baterku do kamery, náhradní asi cestou praskla. Prcek…“ zarazil se uprostřed věty, když sundal sluneční brýle, a ukázal na mračna, která právě zakryla slunce, „co to je?“

„Sněhová bouře. Podle Svalbardu postupuje rychle, ale tady to prej není nic výjimečnýho. Shodí trochu sněhu a někdy rozláme led. Máme zůstat ve stanech, než se přežene. Ptal jsem se, kde je Prcek.“

„Musím hned zpátky,“ vykřikl Čočka a znovu naskočil na skútr.

„Nikam nepojedeš,“ chytil ho Ichtyl za bundu, „nestihneš to a ve vánici zabloudíš.“

Čočka trhl rukou, ale doktor držel pevně: „Je tam sama.“

„Nikam, Prcek to zvládne. Proč si jezdil až sem a nevrátil se dřív? Muselo ti bejt jasný, že z takových mraků něco spadne.“

„Tmavě modrá obloha a mraky vypadaj přes brejle stejně. Varoval jsi ji aspoň vysílačkou?“

„Volám už dvacet minut, ale marně. Buďto má vysílačku vypnutou nebo ji někam zahrabala.“

„Ichtyle, mám o ní hroznej strach, pust mě.“

„Ne!!!“ zaznělo rezolutně. „Přikrej skútr a zalez do stanu. Až se to přežene požádám Svalbard, aby pro Prcka poslali vrtulník.“

 

Probudila se s pocitem nedostatku vzduchu. Zarazila ji tma a důvod pochopila při pohledu k vrchlíku stanu, kterým slabě pronikalo trochu světla. Našmátrala zip uzavírající vchod. Sice za to zaplatila hromádkou sněhu, ale uvolnila otvor, aby dovnitř mohl čerstvý vzduch. Několikrát zhluboka vdechla, než uvolnila vstupní otvor a vyházela sníh. Nestála o loužičku, co by zbyla po roztátí.

Jemně, ale hustě sněžilo a viditelnost klesla na sto metrů. Podle odhadu přinesly mraky dvaceticentimetrový příděl prašanu. První pohled po opuštění stanu vyvolal v Prckovi šok. Nevěřícně zírala na hradbu vyvrásněných ker v místech, kde byla volná hladina. Místy dosahovala výše dobrých šesti metrů. Provedla čelem vzad a šok přešel do stavu beznaděje. Místo souvislé pláně, byla voda, začínající dvacet metrů za stanem. Spala tak tvrdě, že neslyšela praskání ledu.

Vytáhla z kapsy kompas v naivní naději, že došlo k otočení kry, na které tábořili, o sto osmdesát stupňů. Samozřejmě nedošlo. Střelka neúprosně ukazovala sever k ledovému valu. Cesta k jihu, k táboru a kotvišti Svalbardu, byla přerušená.

„To je fakt průser,“ zkonstatovala nahlas, „co budu dělat?“

Zůstat trčet na některém z ostrůvků tropického nebo mírného pásma, nelámala by si s tím hlavu. Tam by přežila dlouho, ale netušila, co si počne v bílé pustině. Mimo svačiny jiné potraviny sebou nevzali, protože počítali s návratem ještě odpoledne. Chvíli se opět zaobírala myšlenkami na Čočku, než ji rozklepala zima. Mraky zastiňující slunko zřejmě způsobily pokles teploty až pod nulu.

„Tak tohle nepůjde, musím něco dělat nebo ze mě bude zmrzlej sněhulák,“ vypudila pro tuto chvíli přítele z hlavy, a rozhodla se odstranit nános sněhu z povrchu stanu.

Díky tomu, že nefoukalo, působilo obydlí jako iglú. Jen červená šošolka na vrcholku prozrazovala, co se pod sněhem skrývá. Laminátové pruty konstrukce byly upravena pro arktické podmínky, ale netušila, jakou váhu usnesou. Při příjezdu sundali ze skútru hliníkové boční vaky s výbavou. V jednom byla skládací lopatka, která se nyní stala velice prospěšným pomocníkem. Během deseti minut byla s prací hotová a rozhodla se zjistit, co skrývá ledový val.

Hezký nápad s drobnou vadou. Z dálky vypadal jako homogenní hradba, kterou bude snadné zdolat. Na úpatí pochopila svůj omyl. Porůznu naskládané kry s ostrými hranami, co by daly zabrat i horolezci, ale nebyla zvyklá se vzdávat.

Po čtvrt hodině stála na vrcholu. Nutno podotknout, že zbytečné námahy. Žádný zázrak se nekonal. Kam jí jemné sněžení dovolilo dohlédnout, nebylo nic než bílá placka. S povzdechem chtěla slézt, když o kus dál něco zahlédla. Přes složitou situaci zvítězila zvědavost. Sešplhala na druhou stranu valu a zamířila podivnost prozkoumat. Po pár krocích zůstala stát jako zkamenělá.

„Panebože, zač mě ještě trestáš, co jsem udělala tak strašnýho? To nestačí, že tu trčím úplně sama?“ šeptala neschopná pohybu, když rozeznala v ležící hromadě ledního medvěda.

 

- pokračování -


18 názorů

Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Evžo, tak z tohohle medvídka by zahřál tak už jen a si kožich.


Tak to bude vylepšení programu, ale mohli by se spolu ve stanu zahřívat :-)


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Ireno, klidně jsi to mohla napsat naplno, prostě když se to se..., tak se to se... a výjimky nejsou připuštěny.


Gora
před 5 měsíci
Dát tip

Andreino, tento díl mi skoro vyrazil dech. Někdy se to v životě semele! Těším se na pokračování.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Kočkodánku, opět skvělé zachycení atmosféry ztracence v bílé pustině.


Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip Gora

Prcek tedy zatím čeká,

jasně, nečte F. L. Věka,

pozoruje narvaly,

příroda zas „zaválí“

(či je to čin od Boha?),

změnila se obloha,

hrozný mrak je nyní z mráčku,

žena zkouší vysílačku,

baterce proud chybí,

P. zas pocit libý,

v stanu úkryt hledá,

tam přežít snad se dá.

Č. v základnu přijel,

Ichtyl na něj vyjel,

kolegyni kdeže má,

hlava Čočky svěšená

je jen zlomek vteřiny,

skrz sněhové peřiny

chce za dívkou zpátky,

vzniká náznak hádky,

zůstat ale musí.

P. se skoro dusí,

tent zapadal sněhem notně,

není tu hic jako v plotně,

Češka výlez provede,

ještě žasnout dovede,

to, co vidí, oko bolí,

její mladou duši

převelice kruší,

je odřízlá od okolí,

navíc, běda přeběda –

má společnost medvěda!


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Ztracena na kře ledové...Je fajn, že nepropadáš panice, ale uvažujš...

Nu, méďa má pěkný kožíšek a když tak si můžou zahrát na honěnou...


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Jamardi

Zeanddrichu, jaképak sobecký, mě naopak moc těší, že jsi Medvídkovi věnoval tolik času. Doufám, že ani závěrečné díly Tě nezklamou.

Jamardi, přirovnání k požáru a strachu z pomoci je výborný příklad. Člověk stojící v pátém patře v okně hledí na velký nafouknutý vak, do něhož má skočit. Při druhém pohledu už se mu ten vak tak velký nezdá. Při každém dalším je menší a menší, až skokan dojde k přesvědčení, že ho nemůže trefit. Potom má velkou šanci, že se udusí nebo uhoří v domě, popřípadě, že skočí a opravdu cíl mine. Proto je důležité v takové chvíli moc nepřemýšlet a udělat, co je třeba. Spousta lidí již zbytečně přišlo o život, protože moc mysleli.


Jamardi
před 5 měsíci
Dát tip

Jsi zvyklá, že ti v určité chvíli nikdo jiný nepomůže. To každý není. Nebo někdo má strach z toho, co by mu mohla pomoci. Třeba když hoří a měl by vyskočit z okna.


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip

... .

(V příběhu začíná docela přituhovat - a já přitom (sobecky ?) pocťuji jisté uspokojení... . - Dohnal jsem totiž několikadenní skluz v mé četbě, a dočetl dnes až sem... :):).  ). 


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

Aničko, pamatuji, že jsem měla sníh také ráda. Bohužel, jako rožená Pražanda jsem si ho moc neužívala, jen když jsme vyrazili na hory nebo na chalupu. Ale to je už dávno, moc dávno. Dneska mám radši teplo, pro práci teplou vodu a sníh maximálně při pohledu z okna vyhřátého můstku nebo kajuty. 

Maruško, netuším, zda jde o prokletí nebo nabídku úžasných setkání. Asi jak kdy, ale je fakt, že Prcek je magnetem nejen na průšvihy všeho druhu, ale i na neobvyklá překvápka v podobě nejrůznějších živočichů.

Jamardi, to není o dobrých nervech. Život na hraně, kdy nevíš, jestli ještě bude nějaké zítra, Tě naučí nejdřív zhodnotit šance. Pokud nějaká je, nemá cenu panikařit, ale snažit se ji využít a tomu nějaký strach určitě nepomůže. No, a pokud již není, strach i panika jsou také zbytečné, protože nic změnit nemohou. Je to stejné, jako když se s Tebou utrhne výtah, pomůže k něčemu vyšilování?

Lído, tenhle medvídek tím hlavním hrdinou nebude, ale bez něho by to nešlo. A děkuji, že jsi počasí svedla na Svatého Petra, já jsem zvyklá, že se všechno vždycky svede spíš na mě.


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

No ty jó, to je situace a ke všemu je tady medvídek z nadpisu, Ten sníh, co máme všichni za okny, to ti seslal svatý Petr, jako kulisu k našemu čtení :)


Jamardi
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

Prcek má velice dobré nervy, to obdivuju.


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

 ... zdá sa, že príroda so svojimi premenami rada obdaruje Prcka novými zážitkami na ľubovoľnom miestečku planéty Zem***


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip

Andrejka, sneh, zima, Advent k sebe patria...vo mne snezenie prebudza dieťa, cakam, kedy ho bude trochu viac a rozbehnem sa von uzit si ho...nasa macka sa ukecat neda, jej je najlepsie v teple...zila asi 8 rokov na ulici, stacilo jej...


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

Pro všechny - přísahám, že když jsem začala vkládat tuto povídku, neměla jsem ponětí, jakou nadílku vám shora pošlou. Kolegové mě obviňuji ze spousty průšvihů, ale za počasí fakt nemůžu.

Stanislave, tak doufám, že ta kočka dopadla lépe, než ten medvěd.

Aničko, což o to sama, ale vidina hladového žaludku, to je pravé peklo. Také jsem občas poznala, co je hlad a možná proto nikdy nepochopím lidi, co se dobrovolně týrají snahou něčeho dosáhnout hladověním.


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

Nechcem byt nevdacna, ale utnut to teraz...u nas snezi tiez, ale sneh sa na nezamrznutej zemi meni na kaluze, na bielu krajinu si musim pockat...ostat ako ty samax v pustine a bez jedla by som veru nechcela


Květoň Zahájský
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E., Gora

Přesně načasováno. Za okny taky vytrvale sněží a na dvorku jsem cosi zahlédl v ležící hromadě… Naštěstí je to kočka.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru