Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Medvídek X.

03. 12. 2023
10
17
139
Autor
Andreina

Snad vás na začátku neodradí pár slov o pánu severu. Zredukovala jsem to na úplné minimum, ale třeba někoho jeho výkony zaujmou.

Medvídek

(srpen 2005)

X.

 

Lední medvěd žije na severních pobřežích všech kontinentů sousedících s Arktidou a nepatří mezi drobečky. Dospělý samec dosahuje v kohoutku půl druhého metru s hmotností sedm set kilo. Pokud chce nahnat strach, postaví se na zadní s úctyhodnou výškou přes tři metry. Samice jsou menší a neváží většinou víc než čtyři metráky. Přes úctyhodné proporce patří mezi všestranně zaměřené atlety. Na souši vyvine až čtyřicetikilometrovou rychlost a je zdatným plavcem pod vodou i na hladině. Při přesunech mezi ledovými poli uplave bez zastávky sto kilometrů. Velmi zdatně šplhá po nahromaděných krách nebo pěstuje skok daleký přes kanály, při nichž překoná i čtyři metry.

Tělo pokrývá nažloutlá srst, která je výborným tepelným izolantem. Efektu je dosaženo zvláštní stavbou dutých a průsvitných vláken. Zajišťují pronikání slunečních paprsků k černé kůži, která vstřebává tolik potřebné teplo.

Medvěd lední je všežravec, který nepohrdne bobulemi nebo kořínky, ale hlavní zdroj potravy tvoří maso. Je zdatným lovcem. Na jídelníčku má ryby, kytovce, ploutvonožce, drobné hlodavce a v blízkosti civilizace zbytky vyhozené lidmi. Hlavním zdrojem jsou však tuleni. Jejich mláďata objeví díky vynikajícímu čichu až metr pod sněhem. Na moři připlave ke kře, odkud shodí odpočívajícího tuleně do vody, kde ho omráčí. Je ekologicky zaměřeným strávníkem, neboť kromě kostí zkonzumuje vnitřnosti i kůži.

Není doporučeno navazovat s nimi bližší vztahy. Kromě jarních měsíců, kdy probíhá páření, jsou zarytými samotáři. Na souši přirozené nepřátele nemají. Ve vodě však musí dávat pozor na mrože, které také loví, ale ti dokáží medvěda rozpárat svými kly.

Samice rodí koncem roku většinou dvě mrňavá, holá mláďata. Zůstává s nimi v podzemním sněhovém doupěti, které opouští s příchodem jara. Začátkem léta přechází malí medvídci na tuhou stravu, ale matka je odežene až mezi druhým a třetím rokem života.

 

Sledovala nehybnou postavu ležící na břiše s roztaženými tlapami s pocitem, že něco není v pořádku. Po chvíli usoudila, že situaci horší být nemůže a opatrně se přiblížila. Teprve nyní uviděla rezavou skvrnu na krku, kterou ještě nepřekryl sníh. Zaměřila pozornost na čenich, kolem něhož dráhu padajících vloček nic nenarušovalo. Pochopila, že strach z pána severu mít nemusí.

Neležel tu dlouho, neboť svaly kolem rány nebyly ztuhlé. Krk měl roztržený od páteře a rána těsně minula tepnu. Brázda ve sněhu roubená místy hnědými skvrnami značila směr, odkud přišel. Vzpomínala, co četla o nepřátelích medvědů. Pamatovala si mrože a jedince stejného druhu. Ploutvonožce zavrhla, ti útočí na břicho, ale lední medvědi zasazují tlapami pohlavky, jejichž síla dokáže rozbít lebku. Pokud rána mine hlavu mohou drápy krk rozpárat.

To byla poněkud znepokojující informace. Nedokázala odhadnout, jak daleko s takovým zraněním došel. Pokud je útočník nablízku spadla opět do pěkné kaše. Bude nejlepší vrátit se ke stanu a čekat, zda přijde dřív medvěd nebo záchrana.

Udělala však pouze krok k hradbě, když v mezeře mezi krami postřehla pohyb. Z úzké díry vykukoval černý knoflík čumáčku. Na okamžik zůstala udiveně stát, než jí došly souvislosti.

„Tak takto je to,“ vyhrkla polohlasně a pohlédla na mrtvého medvěda, „žádnej medvěd, ale medvědice s maličkým.“

Teď bylo vše jasnější. Došlo k dramatu, který se občas na ledových pláních odehraje. Samec překvapil medvědí mámu s robátkem v místech, kde nemohli uniknout, a zaplatila životem. Jen výjimečně rodí medvědi jedno mládě. Je proto možné, že druhé padlo samci za oběť. Potom nechal zraněnou samici jít. Neměla sice o životě těchto predátorů moc znalostí, ale bylo jasné, že pokud mládě pochází z letošního vrhu, je odsouzeno k smrti hladem. Bylo třeba dostat ho ven z díry a odhadnout stáří podle velikosti.

 

Dřepla si asi tři metry od úkrytu a tiše spustila: „Tak z tebe je siroteček, chudáčku maličkej. To máš hezký dětství. Vůbec sice nevím, co s tebou. Jestli jsi batole, udělám všechno, abych ti pomohla. Jo, ale jak? To zatím fakt nevím, ale slibuju, že něco vymyslím. Nejdřív ale musíš vylízt z tý díry…“

Mluvila a mluvila. Ze zkušenosti věděla, že tichý monotónní hlas většinu tvorů z živočišné říše uklidňuje. Potřebovala získat důvěru medvíděte, aby opustilo úkryt. Vsadila na zvědavost vlastní všem mláďatům a strach ze samoty.

Během monologu vystrčil medvídek opatrně hlavu ze štěrbiny. Hlasitě nasál pach podivné bytosti a zvědavě si ji prohlížel. Zmlkla očekávajíc, jestli v sobě najde odvahu, aby vylezl celý. Po chvíli vystrčil nejprve jednu, potom i druhou tlapu. Opět pronesla několik tichých slov, což mělo za následek couvnutí s bojácným zakňučením. Mluvila dál a začínala vnímat jeho pocity. K velkému překvapení převládal zmatek nad strachem. To bylo dobré znamení.

Zlom přišel neočekávaně. Medvídě vyrazilo z úkrytu s pokusem o cosi, co zřejmě mělo být výhružné zabručení, ale skončilo táhlým kňučením. Zřejmě překvapené vlastní odvahou zarazilo metr od Prcka a rozpačitě dřeplo na zadek. Měla vyhráno.

„Ty jsi mi odvážný medvídek,“ pochválila výkon a pomaličku k němu posunula po sněhu ruku.

Místo ústupu natáhl čumáček, aby dlaň očichal. Nyní měla možnost prohlédnout si mládě zblízka. I bez znalostí mohla podle velikosti s jistotou odhadnout, že je z letošního vrhu. Neměřil přes půl metru a vypadal vyhuble. Do běhu přírody nezasahovala, pokud se nejednalo o nápravu škod způsobených lidmi. Být mládě loňské, vrátila se ke stanu a medvěda nechala svému osudu.

 

- pokračování -


17 názorů

Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Evžo, to musíš vydržet, ale dozvíš se to.


Copak se s ním asi stane?


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Stanislave, tak to je pro mě novinka.


A všichni lední medvědi jsou leváci.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Kočkodánku, opět bez chyby.


Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip Gora

Tvá přednáška o zvířeti,

jež je pánem severu,

není pro mě slovní smetí,

tak ji vskutku neberu.

nyní veršem hodlám říci,

na méďu se Prcek dívá,

zjistí, že jde o samici,

která není živá.

Objeví se její dítě

nezrozené loni,

je drobečku líto mi tě…

hlavou P. se honí.

Nastává boj o důvěru,

nerovná se žena zeru,

má veliké schopnosti,

od spěchu se oprostí,

ledy strachu pukaj,

kontakt čumák – ruka.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Ireno, nadejdou chvíle v lidském životě, kdy přítomnost jiného stejně postiženého tvorečka je tou největší oporou.


Gora
před 5 měsíci
Dát tip

Je to tedy hodně dojemné, držím palce medvíděti i tobě a všem, kdo byli tehdy v nebezpečí.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Mirku, byl roztomilý, jako každé vykulené mládě. 

Lído, k té nepsané povinnosti se ještě dostaneme. Při představě, že z roztomilého chlupáčka vyroste několikametrátové monstrum, totiž člověk přece jen trochu znejistí.


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip Gora

A tak tady je medvídek, chápu, že starost o jiného živého tvora odvádí pozornost od sebe, je to vlastně taková terapie. Ale je taky nepsaný zákon, že když někoho zachráníš, tak máš povinnost se o něj starat, někdy napořád :())


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Půvabné...


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Jamardi, houby dobrá, je tenkrát moc šťastná, že jsem nezůstala sama. Starosti zůstaly, ale bylo možné napřít pozornost jinam.


Jamardi
před 5 měsíci
Dát tip

Jsi moc dobrá.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka, Gora

Anička, on tu adopci vzal opravdu vážně, což bylo hodně náročné.


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Gora

Maly plyšáčik mal šťastie v nešťastí.  Stretnutie s človekom, čo miluje všetko živé a urobí aj nemožné pre záchranu je to najlepšie, čo sa mohlo stať...nová "mama"


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip dievča z lesa

Maruško, já vím, že se to může zdát divné, ale i takové setkání člověka povzbudí. Není už sám a najednou je tu tvoreček, který je na tom vlastně ještě hůř. To odvádí myšlenky od všech nebezpečí.


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip Gora

v krajine ľadu a snehu sa stretli dvaja stroskotanci ... veľká zvedavosť, čo ich čaká***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru