Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Medvídek XI.

04. 12. 2023
9
18
180
Autor
Andreina

Medvídek

(srpen 2005)

XI.

 

„Tak kamaráde, co s tebou?“ uvažovala nahlas. „Vypadáš, že bys něco slupnul, a já nic nemám. Pokud tě to utěší jsem na tom stejně, už mi hezkou chvíli kručí v žaludku. Mohli bysme ulovit rybu, těch je o pár metrů níž dost. I s udičkou bych si poradila, ale nemáme návnadu…,“ zarazila a pohlédla na mrtvou medvědici, „máme návnadu, celej kopec návnady. Kámo, budeš mít baštu.“

Během řeči si medvídek opět dodal odvahu, popošel až k ženě, kterou důkladně očichal. Sundala rukavici a zkusila ho pohladit. Trochu se přikrčil a zakňučel. Cítila, jak se chvěje, ale neucukl.

„Ono to půjde, viď? Teď musím vstát, abych vzala z tvý mámy kousek masa. Naposled ti ještě poslouží.“

Pomaličku začala vstávat. Mládě bojácně couvlo, ale pak i ono zaujalo postoj na zadních, s předními tlapami nataženými do výšky. Tentokrát mu pokus o výhružné zamručení téměř vyšel. Aby dalo najevo svou velikost, prudce zvedlo hlavu, což byla chyba. Jako všechny medvědí dětičky i ty ledních mají vůči tělu velkou hlavu. S tím je spojena váha. Vratký postoj neustál a překulil se na záda, kde zůstal ležet, vydávaje zoufalý nářek.

„Ty si mi vozembouch,“ rozesmála se a pomohla nemotorovi na všechny čtyři, „chceš mi nahnat strach, namísto toho se tu válíš jako úplně malý škvrně. Ale jsi chlapík, žes to aspoň zkusil.“

Očekávala, že medvídek vezme do zaječích. Ten si místo toho jen odfrkl, aby dostal z čenichu sníh. Poodešla k medvědici, kde po delší námaze upižlala ostrou hranou lopatky z odkryté rány kousek masa.

 

Lední medvědi se po opuštění brlohu vydávají na pouť za potravou trvající do příchodu další zimy. Platí to i pro mláďata, kterým velí instinkt následovat samici. Čerstvý sirotek rychle vyměnil mrtvou matku za podivného tvora chodícího po dvou. Asi došel k názoru, že přes rozdílný vzhled i pach mu poskytne bezpečí a něco do žaludku. Proto ji následoval k mrtvole, kde se pokusil lízat zaschlou krev.

„To ne!“ plácla ho přes čumák. „Žádnej kanibalismus.“

Strčila maso do kapsy a zamířila k valu. Mládě poskakovalo po jejím boku, odkud se snažilo dosáhnout na potravu ukrytou v kapse.

„Už jsem řekla, že ne,“ okřikla medvídě a ukázala na hradbu, „nejdřív nás čeká tohle. Potom zkusíme chytit nějakou rybku.“

U valu jí došlo, že neví, jak dostat drobka na druhou stranu. Přemýšlela, opřená rukama o kru čnící do výše dvou metrů. Po chvilce pohlédla na medvídě, které ze zvyku napodobovat matku, stálo po jejím boku na zadních s předními také opřenými o kru.

„Nevím, jak jste to dělali s mámou, ale půjdeš první,“ popadla medvídě pod zadkem, a zvedla ho k plošince nad svou hlavou.

Odhadla, že neváží víc než deset kilo, což jí nedělalo potíže. O další se postaral medvídek. Sotva zachytil předními tlapami kraj kry, začal hrabat zadními. Díky drápům se rychle vyhoupl nahoru. Z plošinky zůstal zírat na ženu, jako by říkal a co ty? Na třetí pokus zachytila ve výskoku hranu a vytáhla se k mláděti. Stejným způsobem pokračovali na vršek hradby.

Již přestalo sněžit a za téměř rovnou hradbou mraků zářila modrá obloha. Odhadla, že do půl hodiny odkryjí slunce, a potom je šance na záchranu. Vysílat vrtulníky za snížené viditelnosti nemělo cenu, a pokud někdo vyrazil na skútru ze základního tábora, skončil na druhé straně vodní plochy. Od východu k západu konce nedohlédla, šíři odhadla na půl kilometru.

Z myšlenek na záchranu ji vytrhlo zakňučení. Zatímco sledovala oblohu, medvídek přešel k velké kře, která spadala k úpatí valu. Dřepěl na zadečku, přední packy zapřené drápy na šikmé ploše. Usoudila, že neví jak dál a má strach. Sotva udělala krok, aby mu pomohla, vyložil si to zřejmě jako pokyn k další cestě. S roztaženými tlapami, kdy zadním kormidloval a předními brzdil, sjel po břiše dolů, kde udělal pár kotrmelců, ale hned vyskočil na všechny čtyři.

„Týýýjo,“ vykřikla obdivně, ale hned se zamračila, „ty neřáde, netvrď mi, že jste s mámou už pár takovejch překážek nepřelezli. Já se s ním dřu nahoru a milostpán by to určitě zvládnul sám.“

Medvídek netvrdil nic, ale zřejmě očekával, že Prcek použije k sestupu stejný způsob. Špatný nápad to nebyl, jen jízda po břiše se jí nezdála. Zkusila to po zadku a přistála těsně vedle něho.

Pohladila méďu po hlavě: „Je vidět, že se od tebe můžu taky něco naučit, i když chápu, že tvůj styl je o moc lepší.“

 

Před stanem nezaváhal a bez rozpaků ji následoval dovnitř. Zatímco probírala bedýnky s materiálem, hledajíc něco na udičku, projel čumáčkem povrch spacáků. Potom usoudil, že slouží k dosud neznámé zábavě. Tak dlouho je muchlal a přehazoval, až do jednoho vlezl. Po chvíli Prcka vyrušilo úzkostlivé kňourání. Zamotal se tak, že nemohl ven.

Boxy obsahovaly všechno možné, jen udici ne. Nezbylo tedy než se uchýlit k hrubému násilí. Ze zámku víka kazety na nářadí vytrhla pero. Po značném úsilí naohýbala kleštěmi háček a ze stříšky nad vchodem do stanu uřízla provázky spletené ze silonových vláken. Výsledkem byla slušná udičku.

„Jdem rybařit,“ oznámila malému společníkovi.

Medvídek asi předpokládal, že skočí do vody, odkud vyplave s rybou v tlamě, jak to vídal u mámy. Možná však pochyboval, jak by chytla rybu do divných bílých knoflíčků, nahrazujících pořádné žluté tesáky. Opět nastalo dohadování, když kousek masa putoval na háček místo do jeho bříška.

Během pár minut sebou šňůrka cukla. Žádný obr to nebyl, ale i dvaceticentimetrový kapelín přijde vhod, když kručí v žaludku. Ještě nesundala úlovek z háčku a méďa již útočil. Skákal všemi čtyřmi naráz, což provázel něčím podobným mručení. Hodila kapelína kus od břehu, méďa ho jednou tlapou připlácl a druhou mu uštědřil ránu do hlavy. Během okamžiku ryba zmizela.

Po pečlivém olízání sněhu se vrátil k náhradní mámě a s naprostou samozřejmostí jí položil přední tlapky a hlavu na klín. Za okamžik tiché pochrupování svědčilo o hlubokém spánku.

„Ty drobečku,“ pohladila medvídka a vzdychla, „kdybych tak věděla, co s náma bude. Já se snad vrátím ke svým, ale co s tebou?“

 

- pokračování -


18 názorů

Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Ale já vím, cos psala ty i co 8hanka. Jen jsem u těch dvou ryb hledal, zda by byly dostupné na improvizovanou udičku. A protože u obou bylo psáno, že jsou spíše v hloubce, nebo u huňácka, že tam je přes den, pripisival jsem heho výskyt při hladině tomu, že ryby "cítí" krev ve vodě...


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka, Gora

Evžo, a jakej byl heboučkej, úplnej plyšák.


A už máme domácího mazlíčka :-)


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka, Gora

Zeanddrichu, je to divný svět. O tom pod hladinou se často mluví, jako o světě ticha. To je však hrozný omyl, protože spousta vodních tvorů, včetně ryb, je hodně ukecaná. Jestli chce někdo poznat svět ticha, tak je to ta bílá ledová pustina.


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip

Pro mne úplně neznámý svět... :).

 

(( ...)).

Také jsem zvědav, jak to bude dál... :).


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Gora

Kočkodánku, díky za další várku veršíků. Ukládám.


Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip Gora

Váhá nejdřív mládě,

pocity boj sváděj,

ještě to s ním mává chvilku,

pak však přijme za maminku

to podivné stvoření,

nedůvěry zboření.

Prcek s méďou v sněhu, chladu

mají oba pocit hladu,

dívka je už dost stará,

o zvíře se postará,

jeho prázdný žaludek,

aby nebyl z žalu vztek,

chytrý mozek dodá radu,

pakliže jde o návnadu

a náhradu udice.

K vodě lezou funíce,

rybička se chytí,

míšu trochu sytí,

když v něm zmizel kapelín,

u své „mámy“ našel klín

pro složení hlavy, tlapek ,

polar bear teď tady chrápe.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Mirku, opět se projevuje Tvůj sklon nečíst pozorně a dělat proto špatné závěry. U kapelína nerozhoduje jen den a noc, ale i blízkost ledového pole. Co se týká platýse, tak toho měla v uzeném provedení k obědu 8hanka. Takže do povídky vůbec nepatří.

Maruško, to byl opravdu problém. Jediná šance byla záchrana z ledoborce, ale to ještě neznamenalo, že budou ochotni se postarat i o méďu.


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

veru, čo s drobčekom, ktorý potrebuje prítomnosť starostlivého tvora ...***


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

bys


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Bohužel, jsou dnes i takoví, u kterých je ta lepší stránka tak hluboko skryta, že o ní ani neví, Andrejko. 

Jinak mne teď zmátla ta vaše diskuze, našel jsem si huňáčka i halibuta. U toho prvního je div, že ti ve dne vůbec zabral na krátkou udičku, když se píše, že se pohybuje v hloubkách 0-725 m, ale přes den se stahuje právě hlouběji. Ale holt cítil to maso jako návnadu...

A u toho halibuta grónského jsempodle popisu nabyl dojmu, že se zdržuje jen v hloubce, takže nys ho nechytila...


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka, Zeanddrich E.

Mirku, myslím, že takové bezmocné stvoření pohne v každém tou lepší stránkou.

Aničko, medvídek volil to, co mu radil intinkt. Halibut patří do rodu platýsovitých a obecně jsou platýs nazývány tři poddruhy.

Lído, přijdou ještě na řadu veselejší, ale i smutnější chvíle.


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka

Při čtení u tebe není o vyvolané emoce nouze, tentokrát mi zvlhly oči, jo a taky jsem zvědavá, co s vámi bude dál.


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Gora, Zeanddrich E.

To by bol nadherny film...medvedik nepotreboval premyslat ci ano ci nie, vedel, ze si ta jedina, dobre urobil, ked si ta adoptoval...idem si vygoolit kapelina, nic mi to nehovori...ale vcera som mala uzasneho udeneho halibuta...


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

Zase jsi nám ukázala kousek toho dobrého v sobě. A medvídě, napřed coby "Velký šéf" a pak zase zranitelný tvoreček, který se s důvěrou svěří lidské samičce, své nové kamarádce i adoptivní matce, to je taky půvabná představa...:-D


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Ireno, žádná statečnost, jen lítost nad bezbraným tvorečkem, který najednou zůstal na světě sám. Potom jde všechno ostatní stranou. Však o tom asi víš své.

Stanislave, naprosto souhlasím, ale pochybuji, že méďa tenkrat přemýšlel, jestli kapelín chutná líp uzený, vyžený nebo opečený. Slupnul ho jak malinu hezky za syrova.


Kapelína bych si taky s chutí dal. Lahůdková ryba, obzvláště vyuzená, nemá chybu. Dokonce se z jejich jiker dělá něco jako falešný kaviár.


Gora
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka, Alegna, Zeanddrich E.

Andreino, hluboký obdiv!!

Mám dost podobných zážitků s opuštěnými zvířaty, ale to jsou psi, kočky, beran, páv apod. Bravurně zvládáš neobvyklé situace a bez statečného srdce a citu bys to nezvládla...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru