Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Medvídek XII.

05. 12. 2023
9
14
136
Autor
Andreina

Medvídek

(srpen 2005)

XII.

 

Chvíli hleděla přes vodní pláň, kterou již z poloviny osvětlovalo slunce. Musí se vrátit ke stanu. I když je hodně otužilá, dlouhé sezení na sněhu může odstonat. Také tam nechala sluneční brýle a pořídit si ke všemu sněžnou slepotu by mohlo dopadnout špatně.

Pokus o odsunutí, během něhož rukou podpírala medvídkovi tlapky s hlavou, vyšel bez probuzení. Chrněl dál, i když ho vzala do náruče a odnášela do stanu, kde se jen trochu zavrtěl při uložení do spacáku. Ty jsi mi pěkná šelma, smála se v duchu, máš mít lehký spaní, ale místo toho chrápeš jak o půlnoci.

Ukládala do bedýnek věci, které nechala roztahané při hledání udičky, když pojednou zpozorněla. Měla pocit, že zaslechla vzdálený zvuk, který do bílé pustiny nepatřil. Vylezla ze stanu a nasadila brýle, neboť hranice slunečního dorazila světla už k ní. Zkoumala obzor, pátrajíc po zdroji, který po chvilce skutečně objevila. Daleko na západě zahlédla malou tečku, mířící z jihu na sever.

„Hledaj mě,“ vyhrkla nadšeně, ale hned zvadla, „jenže jinde.“

Do této chvíle jí nedošlo, že po rozlámání ledových polí mohou mořské proudy zanést kru se stanem tak daleko. Věděla o vlivu větru nebo rotace Země na jejich věčné putování, ale zarazila ji rychlost.

Vrtulník zmizel pod pásem mračen, ale po chvíli ho uviděla znovu. Tentokrát mířil k jihu, a vsadila by krk, že byl blíž. Také hluk zesílil. Při další otáčce bylo jasné, že po někom nebo něčem pátrá. Pokud nezmizel ve vánici ještě někdo, může být cílem ona.

Vrátila se do stanu a znovu přehrabala bedýnku, ve které předtím narazila na signální pistoli. Nikdy z něčeho takového nestřílela, ale dnes na tom může záviset život. V pouzdru byly ještě dvě zelené a dvě červené světlice. Po chvíli zkoumání mechanizmu pistoli otevřela a vložila nábojnici. Zbylé strčila do kapsy. Helikoptéra mezitím dokončila další obrátku, a i hluk zesílil. Přemýšlela, zda již nemá raketku použít, ale usoudila, že raději počká, až bude ještě blíž.

Vrtulník dokončil další dvě obrátky, když ji z pozorování vyrušil zoufalý nářek medvíděte, které vyrazilo ze stanu. Doběhlo k Prckovi, postavilo se na zadní a předními objalo její nohu. I přes několik vrstev oblečení cítila, jak se chvěje. Sedla si, aby mohlo vlézt na klín. Jenomže ani to vystrašenému mláděti nestačilo. Pro jistotu zavrtalo hlavu pod bundu ve snaze uniknout zvukům přicházejícím z oblohy.

„Tak se už neboj,“ konejšila ho jako malé děcko, „to jsou jen pánové, co nám přiletěli na pomoc. Uvidíš, že jsou moc hodný.“

Při další obrátce helikoptéry se rozhodla vystřelit. Namířila a po malém váhání stiskla spoušť. Raketka explodovala za vrtulníkem v dráze letu. Udivilo ji, že kromě celkem malé rány při výstřelu, mohla sledovat i dráhu letu. Horší bylo, že posádka nereagovala.

„Kam čumíte,“ vykřikla vztekle, ale potom jí došlo, že díky místu výbuchu a nízko položenému slunci nemuseli nic vidět. Nabila znovu a zamířila do předpokládané dráhy letu.

„To ne!“ vydechla vyděšeně, když sledovala, jak se k sobě světlice a vrtulník nezadržitelně přibližují. Nedokázala odhadnout, zda dosáhla výšky, v níž měla splnit poslání nebo ji k výbuchu přivedl střet s listy vrtule. V jednom okamžiku zahalila helikoptéru červená záře a ve druhém viděla, jak klesá v dlouhé spirále k zemi.

„Panebože,“ vyjekla, „já ji sestřelila.“

 

- pokračování -


14 názorů

Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Evžo, tohle je asi vlastní všem ženským.


Když nechci, pak se vždy trefím, to znám.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Kočkodánku, dneska si mě rozesmál, ten konec se obzvláště povedl.


Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip Gora

Prcek s méďou v náručí

se do stanu vrací,

stan jí teplo zaručí,

nést ho nedá práci,

kožíšek jak z plyše.

Po určitém čase

české ženě zdá se,

že ňáký zvuk slyší,

vylezla (má brýle),

přišla hezká chvíle,

vrtulník zří na obloze,

pak však dívka krčí nosem,

stroj lítá moc v dáli,

vzala pistol signální,

jednou dvakrát pálí,

sten děsu se vydral z ní,

málem brka natáhla,

že záchrance zasáhla.

 


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Gora, Alegna

Jamardi, to nabíjení nebylo nic složitého, žádný ostrostřelec jsem nikdy nebyla a nikdy nebudu, ale tohle byla nejvyšší nouze a v takovém případě člověk dokáže neuvěřitené věci.

Ireno, mám v deníku i hezké vzpomínky, ale tahle patří k těm nej.

Lído, myslím, že si nikdo nemůže ztěžovat, že by si se mnou nějakou tu legraci neužil. I když nechápu, proč někdy bývají trochu vyvalení?


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

No uf, s tebou si užijou všichni. Důvěra medvídka v novou mámu je ale  odzbrojující ....


Gora
před 5 měsíci
Dát tip

Andreino, tvé vypravování o ledním medvídkovi je pro mě ze všech tvých příběhů nejkouzelnější. Pravda, asi jsem nečetla všechny, ale méďa je méďa.


Jamardi
před 5 měsíci
Dát tip

Takže umíš i rychle nabít pistoli!  Že to umíš se zvířaty jsem si už zvykla.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Dík za odpověď, Andrejko! Jistou představu mám...Tvůj táta by to věděl líp!

;-)


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Aničko, nenávidím střelné zbraně, protože dělají rámus, ale třeba se vzduchovou harpunou trefím s naprostou jistotou na deset metrů pomeranč. Medvídka nejprve čeká pořádný stres. 

Stanislave, ještě toho tak trochu. Naštěstí jsou vrtulníky asi docela odolné, jen to červené tečkování k vojenské kamufláži podle všeho nepatřilo.  

Mirku, jak mi později vysvětlili odborníci z posádky, za určitých okolností by se to opravdu mohlo povést. Třeba, kdyby světlice explodovala těsně před nácucem vzduchu do motoru, nebo dokonce v turbíně. Ty už určitě budeš vědět, co by ten prášek vyvedl.

Maruško, přesně tak. Kdyby při pátrání pořádně koukali, nebylo by potřeba druhou světlici střílet.


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

Prcek dala jasne najavo, kde sa nachádza ...***


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Asi hodně koukáš na akční filmy...;-)

Sestřelit signální raketou vojenskou helikoptéru, to je trochu silná káva!


Ztroskotanci se na kře začínají množit. 


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Gora, Alegna

Na to, ze si strielala prvy raz, mas presnu musku, skoda len, ze si trafila zachrancov) Nastastie to ustáli  a nehavarovali. Medvedik zažíva neuveritelne veci, ktore so svojou mamou nepoznal,  má akčnú nahradnu maminku...je take krasne, ako sa na teba upnul...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru