Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Medvídek XIV.

07. 12. 2023
9
13
127
Autor
Andreina

Medvídek

(srpen 2005)

XIV.

 

Než obešla podstavec s kanónem, uslyšela klapot drápů. Medvídek se k ní vrhl, stoupl si na zadní a předními jí objal nohu. Vsadila by krk, že měl v očičkách výraz zoufalství, jaký Arktida ještě nepoznala. V patách za ním dorazil Zrzoun.

„Vypadá neohrabaně, ale je pěkně mrštnej,“ stěžoval si, „na okamžik jsem povolil a byl pryč.“

Zvedla medvídka do náruče, kde se snažil najít nějaký otvor ve svetru, kam by schoval čumáček. Když žádný nenašel, vydrápal se alespoň výš, kde ukryl hlavu v záplavě vlasů. Tam si spokojeně pobrukoval.

„Tak na to zapomeň,“ domlouvala nešťastníkovi, zatímco mířila zpět na příď, „chápu, že je ti smutno po mámě, ale já nejsem tvá máma a nemůžu bejt s tebou pořád. Tohle zrzavý lamželezo vypadá jako protiva, ale dušičku má hodňoučkou. Uvidíš, budete kamarádi.“

Několik metrů od bundy naznačila Zrzounovi, aby zůstal stát. Položila medvídka na palubu a přikryla ho. Chvilku se nic nedělo. Potom opatrně vykoukl čumáček následovaný hlavičkou.

„Zalez!“ křikla a medvídek se schoval. „Tohle je tvůj pelíšek.“

„Tady by se rybařilo,“ hlásil Čočka, který se vracel s rybami v kbelíku, „nahodíš, táhneš, nahodíš, táhneš. Co vyvádíte?“

„Mladej nechce nechat mámu odejít,“ ušklíbl se Zrzoun.

Méďa se zřejmě cítil pod bundou načichlou známým pachem v bezpečí, a tak opět opatrně vystrčil hlavu, aby zjistil, komu patří nový hlas. Sotva však nasál, vystřelil ke kýblu s rybami. Hlad je nejen dobrým kuchařem, ale asi i lékem na strach. Byl rychlý, jenomže jeho záměr postřehla včas. Na poslední chvíli popadla nádobu a zvedla do výšky.

 

„Čočko, prosím Tě, připrav taky něco do mýho žaludku,“ pověřila kolegu dalším úkolem. „Skamarádím malýho nenažrance s tím velkým, vlezu pod sprchu a za půl hodiny jsem v jídelně.“

Kameraman opět zmizel, tentokrát, aby se postaral o žaludek kolegyně, která podala Zrzounovi rybu z kbelíku: „Dřepni si na zem a nabídni mu ji.“

Teď měl mrňous problém. Když vyrazil za potravou, stála nádoba na palubě. Nyní držel rybu obr, připomínající velikostí samce medvěda. Nerozhodně přeskakoval pohledem z ženy na potápěče a po chvilce s bojácným kňučením popošel. Nakonec zvítězil hlad. Vytrhl Zrzounovi rybu z ruky a s kořistí zmizel pod bundu. Netrvalo dlouho, když z úkrytu opět vykoukl pátrající čumáček. Pro další příděl si již došel bez obav a stejně tak i pro třetí rybu. Také s nimi se vrátil do bezpečí skrýše. Tentokrát však skončilo natřásání látky doprovázené hlasitým mlaskáním podezřele brzy.

„Netušíš, co dělá?“ zeptal se Zrzoun, když klid trval dlouho.

Místo odpovědi přistoupila potichu k bundě a opatrně ji nazvedla. Pohled u obou vyvolal záchvat smíchu. Medvídek držel v packách ocas ryby, její hlavu svíral v čelistích a spal.

„Prosím Tě,“ požádala kolegu, „počkej, než vojáci udělaj ohrádku a dohlídni, aby ho nevzbudili. Já se jdu konečně osprchovat a najíst.“

„Jasně,“ slíbil, „ale doufal jsem, že mi řekneš, co se dělo na ledu.“

„Zrzounku, někdy jindy,“ odbyla ho a zamířila ke kajutám.

„Takže jako vždycky,“ brumlal nespokojeně, „neřekne nic.“

 

Pod pojmem sprcha si nelze představit luxusní zařízení. Úzká místnost s rourami u stropu, z nichž vedou další trubky zakončené kropítkem. Žádné zástěny ani boxy. Kromě kohoutků byly jediným doplňkem poličky na odložení mýdla a věšáčky na ručníky.

Po příchodu zjistila, že kromě jednoho místa jsou ostatní obsazené námořníky, kterým zřejmě skončila směna. S jejich přítomností si nelámala hlavu. Župan pověsila na věšák u dveří a zabrala poslední volnou sprchu. Když po vymytí šampónu z vlasů otevřela oči, byla v místnosti sama. Důvod zjistila při odchodu. Vojáci přešlapovali v loužičkách vody na chodbě, s ručníky kolem boků.

„Co tu blbnete?“ zůstala udiveně stát ve dveřích.

„Nehodí se být ve sprše s nahou ženou,“ dostala vysvětlení.

„To je hezký,“ okomentovala pro sebe tiše, i když se stejně pro jistotu uchýlila ke své mateřštině, „vojáci a bojej se nahatý ženský. Co by asi dělali, kdyby narazili na nepřítele.“

 

- pokračování -


13 názorů

Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Gora, 8hanka

Ireno, já jsme měla spoustu jiných myšlenek, ale na focení ani jednu. Jedině, že by měl kolega něco v soukromém archivu. Pozeptám se. Co se týká filmu, nevím, jestli by se našel druhý takový cvok, ochotný lézt do ledové vody a ještě k tomu se k sobě tulit s malým medvědem. Ono to v písmenkách vypadá docela nevině, ale jenom škrábanců, od drápů nebo pokousaných rukou bylo požehnaně. Nevím, která herečka by byla ochotná něco takového podstoupit.

Zeanddrichu, pod vodou je krásně a myslím, že je škoda to nezkusit. Otevřel by se ti úplně jiný svět.

Kočkodánku, krásně vystihnutá atmosféra.


Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip Gora

Medvěd Prcka objímá,

k hlavě tiskne čumáček,

tenhle obraz dojímá,

jak se bojí chudáček,

že maminka zmizí,

cit mu není cizí,

P. volí tón domlouvací,

na zem méďu potom vrací,

načež bundou přikryje,

zvířátko už tichý je.

Objeví se čočka s kýblem,

míšu jak když píchnou vidle,

z oděvu se řítí,

páč potravu cítí,

každý někdy chvíle má,

kdy zažívá dilema,

pro něj je to nyní,

rybu totiž vidí

v cizí lidské ruce,

má ji velký chlap,

šelma dělá „chňap!“

(bezpochyby prudce)

a utíká rychle s ní

pod bezpečný anorak,

tam i s druhou, další pádí,

Zrzoun stále méně vadí,

s třetí v tlamě zjihle sní,

stalo se to, ano, tak.


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip

... :).

Byl jsem řadu let členem horolezeckého oddílu :); můj (bývalý) švagr zase (rekre) potápěč... :). Jeho nabídky i k mělkým ponorům jsem zatím odmítal (podobně ovšem jako nabídky mých známých jeskyňářů z Moravského krasu, od Macochy... :) ).

 

((...)).

Nasadila jsi mi brouka do hlavy, Andreino... :):).


Gora
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Medvědí mimino... povedlo se ti medvídka nafotit?

Scénář pro film, jak tu někdo psal, by byl výborný, ale asi i neuskutečnitelný. 


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

Maruško, tím si buď jistá.

Stanislave, u šnorchlu je to vcelku jedno, ale kupovat pořádné ploutve a masku, nebo aspoň brýle, to je věda. To se nedá odfláknout někde b Baťovně.

Evžo, netuším, jak na tom byli, nemám ve zvyku šmírovat. 

Lído, to já nepochopím, protože jsem se za nahotu nikdy nestyděla. Méďa byl kouzelný, bylo v něm tolik bezbranosti. 


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip

Nechci se vojáků zastávat, ale chápu je :). To byl jistě pohled pro bohy, spící medvídek s rybou v tlamě, hezky to napsala Hanička Anička


Ne každý chlap je tak odvážný. Že by se měli za co stydět?


Jo, láska prochází žaludkem. Medvídka čekají napínavé okamžiky. A mě taky. Jak se teď nějakou dobu štrachám po horách, nemůžu doma najít ploutve, masku a šnorchl. Třeba je koupím na Cejlonu u Bati.


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

 ... keby sa tam sprchovali žraloky, Prcek by spokojne zaujala miesto pod posledným kropítkom***


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E., 8hanka

Aničko, musel být řádně vystresovaný, ale přesto dokázal s plným bříškem usnout. Příroda to má v tomto směru zařízené dobře.

Jamardi, že by až tak? Přesto si myslí, že zdrhnout před ženskou, i když je nahá, o jejich odvaze moc nesvědčí.

Zeandrichu, pokud máš na mysli, že jsou galantnější, tak možná. Ale stejně si myslím, že se spíš báli, vždyť by stačilo se otočit zády. 


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip

... .

(Jinej kraj, jinej mrav :); myslím, že v Česku by vojáci ze sprch neodešli... :) )


Jamardi
před 5 měsíci
Dát tip

Možná vědí, co dělají, možná nevíš, jak silné mají pudy.


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E., Alegna

Medvedi drobcek to mal tazke, zvykay si na nove pachy, zvuky...pohlad na spiaceho s rybou v labkach a papulke musel byt rozkosny, medvedi dudlik...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru