Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Medvídek XV.

08. 12. 2023
10
15
117
Autor
Andreina

Medvídek

(srpen 2005)

XV.

 

Druhý vrtulník se vrátit během doby, kdy byla ve sprše, protože v jídelně byla očekávána. Kromě Ichtyla, Pumpičky a pár vědců z druhých skupin, tam seděl Björnsen se dvěma oprýmkovanými kolegy. Okamžitě zařadila zpátečku s úmyslem utéct do kuchyně za Čočkou, kde by se v klidu najedla, a vymámila informace o dění v táboře po příchodu chumelenice. Nestihla to.

„Prcku, nástup na raport!“ zavolal Ichtyl.

S povzdechem se usadila u dlouhého stolu. Představa, že bude odpovídat na připitomělé otázky, jí naháněla husí kůži. Přehlédla shromáždění s podobně vyděšeným výrazem, jaký měl v očích medvídek, když na palubě utekl Zrzounovi.

„Co se děje?“ špitla.

„Tak já vám řeknu, co se děje!“ zareagoval na otázku zvýšeným hlasem Björnsen, „nejdřív zmizíte ve sněhové bouři, odplujete si o pár desítek kilometrů západně, než máte být. Když vás objevíme, pokusíte se sestřelit vrtulník světlicí. Nakonec přivedete na palubu medvěda. Ženská, jak jste vlezla na palubu, tušil jsem, že s váma budou problémy, ale skutečnost předčila nejbujnější představy.“

Monolog směřoval k posádce Mary. Jelikož Pumpička studoval něco důležitého na desce stolu, zbyla odpověď na Ichtyla.

„No,“ začal s marnou snahou o zachování vážného výrazu, „já si myslím, že se tolik nestalo, vrtulník nespad, Svalbard se nepotopil a vánici bych jí za vinu nedával. Počasí snad ovlivnit neumí, nebo jsme si toho zatím nevšimli.“

„Jestli jsem pro srandu, můžu jít,“ vyhrkla dotčeně a zkusila utéct.

Marně. Sotva vstala, vešel Čočka a začal před ni servírovat jídlo. Na jednom talíři dva patnáctidekové steaky, druhý obsahoval řádnou porci pečených brambor, z třetího voněla zelenina grilovaná na pánvi v olejové zálivce se směsí koření. Servírování zakončil pepřovou omáčkou a roquefortovým přelivem. S úsměvem přehlédl společnost, kde někteří naprázdno polykali při pohledu na hostinu.

„To všechno sníte?“ vydechl nevěřícně jeden z nižších poručíků.

„Nezbyde,“ ujistila ho.

„Tak si nech chutnat,“ popřál Ichtyl, k němuž se připojili i ostatní, „a přitom vyklop, co všechno se stalo po Čočkově odjezdu.“

„Učili mě, že se plnou pusou nemluví,“ odbyla ho, „začni ty.“

Znal ji natolik, aby věděl, že naléhání je marné. Začal vylíčením příjezdu Čočky do tábora a marnou snahou o navázání spojení. Když vánice přešla, vyslal kolegy pátrat po Prckovi. Necelých pět kilometrů severně narazil na kanály vzniklé rozlámáním ledového pole. Několik jich přejel pomocí žebříků, ale nakonec skončili před pruhem volné vody. Nezbylo než požádat o pomoc Svalbard.

„A teď ty,“ vyzval ženu, když shrnul zážitky do návratu na loď.

Utřela pusu ubrouskem, odstrčila poslední vypucovaný talíř a mrkla na hodinky: „Mám audienci u samotného kapitána Fadnesse a bylo by neslušný nejvyšší lodní autoritu nechat čekat.“

Zmizela dřív, než jí v tom stačili zabránit.

 

Zaklepala a strčila hlavu do kapitánovy kajuty: „Můžu dál?“

„Už tu napůl jste, pokračujte,“ pozval Prcka se smíchem.

„Tak co s ním bude,“ vyhrkla netrpělivě.

„Volal jsem do Iqualuitu na Baffinově ostrově, kde je útulek pro medvědí mláďata. Přiletí si pro něj, než připlujeme do Nuuku. Kanaďané s medvědy kšeftují, ale prověřují podmínky, v jakých budou žít. Nemějte obavu, bude o něho dobře postaráno.“

„Nepatří náhodou Grónsku, když jsme ho našli v jejich vodách?“

„Byli jste padesát kilometrů na moři čili v mezinárodních vodách.“

„Skončí někde v zoo,“ vzdychla, „narodil se jako svobodnej tvor a skončí za mřížema. To není fér.“

„Pokud s ním chcete zůstat, naučte ho lovit, bojovat, potápět se a všechno, co medvěd potřebuje k životu. V opačném případě jste za něho odpovědná do chvíle, než si ho Kanaďané vyzvednou.“

 

Příštích čtrnáct dnů měli na Svalbardu o zábavu postaráno. V jakékoliv denní či noční době mohli vidět po palubě pobíhat ženu s medvídkem v závěsu. Zvolila ověřenou taktiku. Vyčerpat malou šelmu a nacpat jí bříško rybami nebo tulením masem, kterého pro něho ulovil jeden z Němců. Fungovalo to spolehlivě. Po dlabanci mrňous upadl na několik hodin do spánku. Vedlejším produktem byl tloustnoucí medvídek a hubnoucí Prcek.

Byl to pořádný záběr, ale když přišel den znamenající konec namáhavé služby, měla oči plné slz. S nikým nemluvila a od rána dřepěla na přední palubě s medvídkovou hlavou na klíně. Občas se zvedl, aby ji šťoucháním čumáčkem pobídl ke hře, ale bez odezvy.

„Dneska ne, drobečku. Ještě nevíš, co tě čeká, a nebude to nic hezkýho, půjdeš na doživotí za mříže.“

 

- pokračování -


15 názorů

Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Kočkodánku, už se blížíme ke konci a takové oučení bývá hodně slzavé.


Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip

Prcek čerstvě ospršená,

nepáchne už mladá žena,

vidí šarže v jídelně

a znervózní citelně,

Björnsen nejdřív hartusí,

Ichtyl chechtot zadusí,

Čočka přines papání,

to v odchodu zabrání,

cítí se už méně blbě,

jídlo dělá nebe v hubě,

hltá, div se nedusí,

mluvit přitom nemusí,

pak si utře mastné rtíky,

u kukadel mrkne víky,

od stolu se zvedá,

důvod, ten má teda –

kapitán ji čeká,

společnost je měkká,

nikdo Češku nezadrží,

dveře dělaj bezva vrzy,

k Fadnessovi vchází,

v duši to s ní hází,

cíl médi je Kanada,

ostrov s jménem Baffina,

nemůže být záhada,

že P. smutnit začíná,

za dva týdny (strašně brzy)

přidruží se ještě slzy.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Lído, máš pravdu, a proto medvídek nedostal ani jméno, ale stejně to bylo houby platné. 

Evžo, s tím mám celý život problém, zda je lepší doživotí za mřížemi nebo nic. Za sebe bych volila druhou variantu. 

Mirku, pokud se pamatuju, hostel Kotva musí být někde mezi Barranďákem a mostem Inteligence u Vltavy . Za Modřanskou je potom Branický pivovar. Je to v areálu bývalých ledáren.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

No, za mne byl Libeňák taky už jen pro tramvaje a v metru psali, že by se měl opravovat, ale problém byla ta uzavírka pro MHD. Tak to nechávali...

Jinak, já spal u Vltavy (hostel Kotva)mezi ní a břehem byla betonárka a na dohled železniční most. Kousek nad námi byl ten polský kostel na lodi. 


Evženie Brambůrková
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Sám by tam nepřežil. Tak to snad ta druhá možnost je lepší.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Maruško, končil smutně, ale pro mne bylo mnohem větší slzavé údolí, které popisuji v příštím, posledním díle.


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip

Loučení je smutné a tam, kde vznikne citové pouto bolavé a obzvlášť, když jde o bezbranného tvora


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Mirku, tak zkratky HM a SM opravdu neznám. Libeňák byl ve špatném stavu už v době, kdy jsem ještě byla v Praze. Auta už po něm tehdy nesměla jezdit. A v letech 2013 až 2015 už jsem byla zasloužilou námořnicí.


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

tento diel je ku koncu slzotvorný ...***


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

HM =hypermarket, SM=supermarket. Rozdíl znát budeš! Libeňskej most to byl, tolik stanic to nebylo nebo mi to ani nepřipadlo. A vím, že pak byl omezenej provoz, protože byl be špatném stavu. Já dělal v Praze po vozovnách od 17.11.2013 do cca 14.1.2015. Ten Kaufland jsem podle toho mostu našel. Tuším ta Voctářova ulice.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Aničko, dneska už by to asi bylo jinak. Život mě naučil se nevracet a držet si odstup, i když zvířátka miluji. V prvním případě jsem zažila většinou zklamání a ve druhém bolest, která přetrvávala dlouho. 

Mirku, panuje obecný názor, že na nadváhu je s nadsázkou dobrý malý dvůr a dlouhý bič. Prostě pohyb a nepřejídat se. Ještě by mě zajímalo, co myslíš zkratkou HM. Mě napadají pouze Horní Měcholupy, ale nepamatuji z dob mládí, že by tam nějaká Kaufland kdy byl. Také na Libeňák je odtamtud tramvají mnohem dál, než pár stanic.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Andrejko, já už tolik nejím...A pokud jde o to sádlo, ten starý pes jsem já a fakt bych klidně 20 kilo sádla oželel. Při 178 cm by to bylo tak akorát! V Praze jsem měl 82 kg a i to bylo už trochu nad plán. Ale tam jsem se cpal   sladkým pečivem. Ona u metra v Holešovicích měla stánek nějaká malá pekárna, tak jsem si koupil 5 ořechových či makových loupáků a než jsem dojel na Pankrác, byl jsem po snídani. Nebo jsem občas zajel večer po směně do HM  Kaufland, měli do půlnoci a po 19. zlevnili pečivo, to jsem bral i 25 makových či tvarohových koláčků a ráno mi dojídal poslední! Vím, že z toho HM jsem pak jel pár stanic tramvají přes Libeňský most. :-)


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip

smutné ...rozdelenie dvoch tvorčekov, ktorí k sebe priľnuli, muselo veľmi bolieť...a niečo boľavé vo vás zostalo navždy...s Vami zostať nemohol,  zostáva len popriať mu čo najkrajší život...


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Mirku, já bych Ti přála být tak dlouho v zimě a o hladu. Také bys vypucoval, co by Ti naservírovali. Ale to s tím psím sádlem poněkud nechápu.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Asi si taky opatřím medvídka, když jinak neudám cca 20 kilo starého psího sádla...

Prcka je asi lepší šatit, než živit!;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru