Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Pobřeží koster I.

10. 12. 2023
11
22
158
Autor
Andreina

Ještě mám pár dnů času, tak se po medvídkovi z krajů věčného ledu přesuneme do úplně jiného prostředí. Otevírám šuplíček, kde se v koutku třepetá strachem jen pár příběhů. Naštěstí. 

O existenci halucinací asi nepochybuje nikdo, kdo byl po delší dobu vystaven velké fyzické a psychické zátěži. Podvědomí potom vyšle varovný signál, že pojistky jsou na doraz a je třeba vypnout. Kolik řidičů po hodinách za volantem duplo na brzdu v přesvědčení, že jim přes cestu přeběhlo nějaké zvíře nebo stádo zelených mužíčků?

Někdy však haluška přeroste v blud. Potom je dobré zvážit hospitalizaci v naději, že člověka pánové v bílých pláštích té nepříjemnosti zbaví. Co však dělat v případě, když se blud stane realitou podepřenou fyzickým důkazem. Náhoda? Možná, ale jen v případě, že těch náhod není moc, protože moc náhod již náhoda není.

Dlouhý úvod není samoúčelný. Píši ho pro ty, kdo trpí utkvělou představou, že vše mezi nebem a mořským dnem lze vědecky vysvětlit. Pokud mezi ně patříte, prosím, klikněte jinam a povídku nečtěte. Potom snad můj nick z paměti nevymažete. Ostatním se omlouvám za poněkud rozsáhlejší popisné části v některých pokračováních, ale jde o místo, kam asi běžně na dovolenou nejezdíte.

Pobřeží koster

(říjen 2005)

I.

 

Po třech dnech, kdy Mary trčela u mola v Namibijském Luderitzu, dorazilo z hlavního města Windhoeku povolení ke vstupu na území národního parku. Cíl cesty ležel osm set padesát kilometrů severně, a nikomu nebylo jasné, proč museli čekat zde, když během plavby budou míjet pobřežní města Walvisbaai a Swakopmund. Jenomže pochopit myšlenkové pochody černošských úředníků ve vnitrozemí, je zcela mimo schopnosti obyčejných námořníků.

Nejhůř nesla čekání mladá žena. Před půl druhým rokem zde zažila ošklivou příhodu, kdy se ji snažil agent Interpolu obvinit z pašování diamantů. Jako jediná z posádky neopustila v přístavu loď. Na můstek vyšla, až když Mary zvedla kotvy.

„Jsem rád, že jsi naživu,“ přivítal ji šéf, „vystřídáš mě u kormidla.“

 „Najednou nevadí, že nemám kormidelnický zkoušky?“

„Nebrblej. Na patent musíš mít potvrzenou praxi.“

„No jo,“ odbyla ho, a pustila se do studování námořní mapy.

 

O šest hodin později stiskla tlačítko interkomu do Plešounovy kajuty a zařvala, co jí hlasivky stačily: „Kormidelník okamžitě na můstek!“

„Co se děje?“ vyhrkl Plešoun, když o minutu později rozrazil dveře.

„Konec lehára, kamarádíčku, makat budeš,“ oznámila a rozesmála se při pohledu na kolegu, který dorazil bos, ve slipech s trikem naruby.

„Holka pitomá, takhle mě vyděsit!“ mračil se, „udělej mi kýbl kafe, a mazej do postele.“

Kávu mu udělala, ale do postele nešla. Místo toho vartovala na můstku s dalekohledem v ruce.

„Na co zíráš, když tam nic není?“ zajímalo Plešouna.

„Skončí někdy ta mlha?“

„Těžko říct, tohle pobřeží je mlhou vyhlášený. Je hustá jak mlíko a táhne se stovky kilometrů. Od Swakopmundu po severní hranici Namibie v ní často nenajdeš díru. O Pobřeží koster si slyšela?“

„Něco málo, když jsme tudy pluli posledně.“

Plešoun chvíli rovnal v hlavě informace, než se pustil do výkladu.

 

Skeleton Coast (Pobřeží koster), dostalo jméno nejen podle velkého množství kosterních pozůstatků ploutvonožců a velryb, ale také vraků lodí. Torza plavidel ční z písku pobřežních dun a mělčin jako gigantické kostry prehistorických ještěrů. Pět set kilometrů dlouhé pohřebiště by mohlo nést i název Ďáblovo nebo Pekelné. Ne náhodou ho domorodí Namaové nazývají místem, které Bůh stvořil v hněvu. Sedm set kilometrů mezi Swakopmundem a severní pohraniční řekou Cunene, patří mezi nejnehostinější místa světa.

Z vnitrozemí je sevřeno pouští Namib, rozkládající se kolem dvacátého stupně jižní šířky, a z moře studeným Benguelským proudem. Vysoké písečné duny neznají vláhu. Dokonce ani časté mlhy nepřináší vyprahlé zemi úlevu. Zatímco ve vnitrozemí teploty překračují čtyřicítku, nad pobřežím zřídka vystoupí nad dvacet stupňů.

Vítr s příbojem chystá smrtonosnou past každému, kdo se přiblíží ke břehu. Zpěněná voda nad mělčinami je natolik řídká, že špatně nese lodě. Ani lidé, kterým se podaří dostat na břeh, nedopadnou lépe. Čekají je kilometry pouště bez kapky vody, kde vládne smrt. Na největším pohřebišti světa skončily pouť rybářské, obchodní i válečné lodě. Kolik vraků a těl námořníků skrývá pobřežní písek není známo. Stačí vzít lopatu nebo hrabat rukama. Torza lodního vybavení jsou promísena vybělenými kostrami.

Nejvíc zápisů v záznamech lodních společností je datováno od konce devatenáctého století, kdy se občas podařilo trosečníkům uniknout. Dnes si Pobřeží koster vybírá daň výjimečně, především díky satelitní navigaci. Tím, že si poušť Namib postupně ukrajuje z moře, leží některé vraky až v pobřežních dunách.

 

Jižní část Pobřeží koster po Torra Bay je volně přístupná. Dál na sever v říši dun se rozkládá Skeleton Coast National Park o rozloze šestnáct tisíc kilometrů čtverečních, kam je zakázaný vstup. Povolené jsou vyhlídkové lety, ale nebyla by to Afrika, aby byl zákaz dodržován. Občasné tajné výpravy terénními auty nekončí vždy dobře. Pokud se adrenalinoví blázni dovolají pomoci, čeká je pokuta, končící většinou v kapsách správců rezervace.

Přes první dojem je nehostinná část afrického pobřeží pustá jen zdánlivě. Studený Benguelský proud plný výživného krylu poskytuje potravu velkému množství ryb. Ty zase lachtanům, dravcům a mořským ptákům, jimž vévodí černý kormorán.

V místech, kde poušť zasahuje jen pár kilometrů do vnitrozemí, přechází v polopoušť a dál ve step. Tam lze potkat mimo gazel, žiraf a slonů, také hyeny, šakaly, nebo lvy. Posledně jmenovaní občas zabrousí do mlhy až k pobřeží. Možná mají v genech informaci z dob, kdy zde nacházeli snadnou kořist v podobě ztroskotaných námořníků.

 

„Bude snídaně?“ přerušil je Zrzoun, který strčil na můstek hlavu.

„Prcek byla zvědavá, tak jsem jí vykládal o tamtom,“ pohodil Plešoun hlavou k pásu mlhy, zahalující pobřeží, „zdržel jsem ji.“

„Co zajímavýho je na mlze?“ divil se potápěč.

„Dělá z lidí stíny a schovává zlo, mlha je špatná,“ odpověděla tiše.

„Prcku, snad se nebojíš obyčejný mlhy?“ zašklebil se Zrzoun.

„Bojím,“ špitla, „někdy v noci na můstku vídám věci, který asi nejsou z tohohle světa.“

„Blbneš,“ zakroutil obr nevěřícně hlavou, „víš co? Běž už radši uklohnit snídani.“

„Už jdu,“ odložila dalekohled a opustila můstek s nespokojeným brbláním, „taky by se moh postarat Čočka, když v noci makám.“

„Přestaň do Prcka rejpat,“ zastal se kolegyně kormidelník, „jsi v posádce jen o pár měsíců dýl než ona, ale strávila na můstku mnohem víc času.“

„Ještě ty vykládej, že mlha schovává něco divnýho.“

Plešoun poplácal kormidlo: „Točím tímhle dvacet let, a neumíš si ani představit, co člověk vidí v noci na můstku.“

 

- pokračování -


22 názorů

Každý správný tajemný příběh začíná mlhou. Už se těším.


Andreina
před 4 měsíci
Dát tip

Mirku, párkrát na mě už chuť měli, ale vždycky si nechali vysvětlit, že je to blbost.


Delfín
před 4 měsíci
Dát tip

A přesto tys výjimka, Andrejko! Ty přitahuješ mořské i jiné tvory, tebe "žerou" čtenáři zde i na pp, tebe by si i mořský krokodýl či žralok dal jako svačinku, i muréna by si smlsla...;-)


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Zeanddrichu, vkládala jsem ji loni v lednu a je pod názvem:

Dívka a moře - Návrat na loď I.

Asi budeš muset do mého profilu a seznamu děl hodně dolů.


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip

Andreino, tu povídku jsem tady nenašel (možná ale jen vidím ještě blbějš, než jsem si myslel; máš ji tady někde?... :) )


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Zeanddrichu, na Luderitz nemám dobré vzpomínky. Kdysi jsem vložila povídku "Návrat na loď", tam jsem popsala, jaké blbce přijímají k Interpolu.

Mirku, podle toho, co píšeš a je to i můj názor, každý, kdo to m v hlavě trochu v pořádku se od našeho druhu drží radši dál.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Andrejko, nečetl. Ale byly přece ty americké sci-fi filmy Muži v černém (1÷5), na you tube je plno videí, která dříve měla visačku "Přísně tajné!", ale Amíci i další jich teď plno odtajnili a mj. se tam mluví právě o těch ještěřích lidech, že snad skutečně existovali a někde existují, stejně jako yetty je v Himalayi i v jiných horách přežívající neandrtálec. Prostě tak jako homo sapiens zlikvidoval početně slabší byť fyzivky a inteligenčně vyspělejší neandrtálce (i když jsou prý dle DNA mezi námi i míšenci obou nebo i dalších humanoidních ras), tak i ještěří lidé podlehli tlaku a stáhli se...A podobně se psalo o výskytu "ďáblů" či další podivných tvorech, možná také výsledcích jistých biologických pokusů nebo snad mutantů, vzniklých přirozeným spářením.


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip

Hned ze začátku dosti zajímavé pro mne :)

(otvíráš mi nové (mimo jiné ) i zeměpisné obzory, Andreino; teď jsem například prošel dostupné fotky z města Lüderitz... :) ).


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Kočkodánku, a potom, že není o čem psát rýmy. Tento krát si sám sebe usvědčil, že to není pravda. Podařilo se Ti jich dost a dobrých.

Mirku, ať žije sci-fi. Nečet Ty jsi Milenium a Umraufy nebo, jak se ty ještěřičky převlečené za lidi jmenovali?


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Andrejko, ani nevím. Byli mi asi jako Evičce. Mezitím nabyli spíše podoby, popisované v hypnoze těmi unášenými. ;-)

Takové té hmyzí, s protáhlými hlavami...

Ale věřím, že se jich tu poflakuje víc druhů a někde v Antarktidě jsou v podzemí ti ještěří lidé...:-D


Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip

Mary trčí v Luderitzu,

než dostane povolení

ku návštěvě parku,

možných rýmů mnoho není,

tak P. bude dělat pizzu,

zvládat ohřev párků,

zlou vzpomínku zakouší,

neoctne se na souši.

Loď vyráží k severu,

s verši se moc nes…

šest hodin ji žena řídí,

pak Plešouna vyděsí,

podle něj dost drze,

za svuj žert se málo stydí,

jednou ten chlap zvykne si.

Zase tone v mlze,

co? Pobřeží koster,

nečteme už posté

o tom zdejším kraji,

lidé z něj strach mají,

trup plavidla čeří vodu,

u P. a P. nejdem shodu -

občas vidí věci divný

a není to v rauši pivním.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Maruško, mlha je pro mě vždy přezvěstí něčeho divného, před čím je nutné se mít na pozoru.

Mirku, mužíčci zelelení, to je ono. Měli tykadla?

Evžo, těch překvapení tady bude víc a ne všechny budou příjemné.

 


Necháme se překvapit.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Andrejko, já kdysi četl všechnono UFO a pak jsem viděl zelené mužíčky pid postelí...;-)


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip

podivná atmosféra hneď na začiatku ...***


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

Lído, tak jsem čekala na výsledek vzájemného vnímání s hrdličkami. Upřímně přiznávám, že jsem čekala cosi jiného a ne zrovna příjemného.


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka, Zeanddrich E.

Tak na tohle se těším, stalo se pár "podivných věcí", který kdyby mi je někdo vyprávěl, tak mu je nebudu věřit. Ale neboj, tobě věřit budu :). 

Taky občas bývám vnímavější, třeba kdysi, když jsem šla se psem ven, na zdi seděly hrdličky, šli jsme v jejich těsné blízkosti, cítila jsem, jak se navzájem vnímáme, věděla jsem, že hrdličky i pes zůstanou v klidu a hrdličky věděly, že si jich nebudeme všímat. Bylo to intenzivní.

 


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Ireno, v tomhle vypravování se sešlo všechno možné. Od informací z minulého století, přes zajímavé setkání s čičinami a poněkud ujeté zábavě s hromadou písku, až po trochu mystiky. Tak to bude chtít kapku trpělivosti.


Gora
před 5 měsíci
Dát tip

Jsem zvědavá na nový příběh se zajímavým názvem...


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka, Zeanddrich E.

Mirku, nestraš s nadpřirozenem, ještě toho trochu. Tenkrát jsem nebyla daleko od přesvědčení, že mi fakt hráblo.

Aničko, já jsem daru fantazie pobrala jen špetku, což je při mé práci asi štěstí. Nemohu proto posoudit, co si člověk vyfantazíruje, a co je dáno větší vnímavostí. Je ale pravda, že my ženy (nebo alespoň většina) jsme mnohem emotivněji založenější než muži. Proto asi historií procházejí ve valné většině věštkyně a jen minimum věštců. Jo, a teď mi to došlo, to je možná také důvod, proč bylo upalováno pro čarodějnictví víc žen než mužů.


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

dejú sa veci, ktoré sa nedajú vysvetliť, vidíme to, čo by sme nemali a nielen na mori...nie každý má schopnosť vycítiť, čo sa stane alebo vidieť, čo iní nie...

sú dni, kedy som viac vnímavá, neviem, v čom to je, ale zachytím niečo medzi nebom a zemou, čo mnou dosť zatrasie...nerada chodím večer sama, stáva sa mi, že počujem za sebou kroky, dych, pridám do kroku alebo zabočím, obzriem sa a nikde nikto...fantáziou to nebude...alebo viem vopred, čo sa udeje, čo mi niekto ide oznámiť...

 


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Trochu nadpřirozena neuškodí! ;-)

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru