Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Křivý patník

17. 01. 2024
2
37
301
Autor
Litarts

-

Stály, v pravidelném odstupu,

vzorně podél komunikace.

Rovně, v zranitelném postupu,

znaly roli mezníků v poli.

-

Jeden z nich, jak unikát, zrádce

se vymykal tím, že křivý byl.

Zvykal si tak unikat z práce,

z dáli i zřivý model zvolil.

-

Za ním pak dáno ještě vzniku,

takto dalším křivým patníkům.

Pro pozornost v cestě ze zvyku,

vzhledem k snazším, čtivým trikům.

-

Ty v zástup tam srovnány byly,

pro vzornost a pořádek dbalý.

By v masu, ne k hrám se tu kryly,

jako obranný řádek stálý.

-


37 názorů

Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip

Litartsi,

já už budu hodná. Pochopila jsem, že Góngora tady zajímá jen jednoho jediného člověka - Safiána. Takže s ním už nebudu na Písmáku dál nikoho obtěžovat. Básně jím inspirované byly jen slepou uličkou a diskuse o nich rovněž, ostatně stejně jako všechny diskuse o vázaném verši tady na Písmáku. Už se nebudu pokoušet žádné takové diskuse vyprovokovat ani s tebou. Tak jako tak neměly vůbec žádný smysl. Měj se.


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Vy se snažíte urážlivým trollením vyprovokovat diskusi o vašich básních. To je ale smutné. 


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip

Litartsi,

já nejsem zdaleka tak sebevědomá, jak si představuje Norsko, nevím dopředu, zda moje sonety mohou čtenáře zaujmout. Dokonce o tom píšu i v jednom z dalších "španělských" sonetů, ze kterého ti posílám ukázku. U mne je "poctivá poezie", tedy vázaný verš na prvním místě, ale když nezabere, budu zase muset "převléct kabát".

 

Ve vzletných frázích krása nepřežije.

Vždyť zestárnou i verše samotné

a básníkovy snahy klopotné

se s čtenářovým vkusem mohou míjet.

 

Když odfoukneš prach z dávné poezie,

šíp tvoje srdce asi neprotne,

neb sonety jsou hračky nicotné

a samotný bard Shakespeare troufalý je...

 

 

 


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

To já vím, že píšete také tzv. volné verše a také podle těch japonských miniatur. To ale pro mě není skutečná, poctivá básnická tvorba.


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip

Litartsi,

kdyby sis dal aspoň jednou v životě tu práce a podrobně si prohlédl mou autorskou stránku, zjistil bys, že je na ní právě tolik volných veršů, haiku a senrjú jako vázaných veršů. Já na rozdíl od tebe mohu střídat tvorbu ve vázaném verši s tvorbou ve volném verši nebo s psaním haiku. Nejsem v žádném případě závislá na psaní sonetů. V minulosti jsem pro Písmák napsala hodně anglických sonetů a k psaní "španělských" sonetů jsem se vrátila až v lednu 24, před tím jsem nic takového pro Písmák nepsala. Jde mi o to, jestli bych dokázala přizpůsobit tuto formu potřebám a vkusu současného českého litwebu. Experiment ještě není u konce, takže sonety ABBA ABBA CDE EDC budu ještě nějakou dobu psát a hledat náměty, které by čtenáře eventuálně zaujaly. Za tři měsíce budu snad už vědět, jestli je o klasické sonety ještě zájem nebo ne. Zároveň se mnou píše občas sonety i Lami a ten je nyní úspěšnější než já, takže mě zajímají i jeho výsledky.

Myslím, že vázaný verš zatím není úplně mrtvý a že má, minimálně na litwebech své příznivce. Jde hlavně o to, jestli jsem schopná se přizpůsobit vkusu a požadavkům čtenářů.


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Opravuji: Alenakar


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Aleneker,

už zase trollíte, sama trpíte sníženou čtenářskou úspěšností, mně moje malá čtenost nevadí, nejsem jí frustrován. Vy jste příliš sečtělá a závislá na historických básnických formách (sonetech), což se negativně odráží ve vašich kompilačních básních, které mají tak i slabý obsah. Chybí jim suverénní, tvůrčí umělecká síla.   


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip

Norsko, ty mně nebavíš už dávno. Opravdu ses za poslední roky velmi změnil k horšímu. Je z tebe starý zapčklý škarohlíd. Něco jako pan Litarts.


Norsko 1
před 3 měsíci
Dát tip

Milá alenakar, musaši , umbratica a kdoví co ještě.. mě nebavíš. Moc si fandíš


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip

Litartsi,

ale já přece jsem troll. Tos ještě nepoznal za tu dobu, co jsi tu? Ale zvyšuji tvým básním svým trolením velmi podstatně čtenost.

Ty moje básničky už nekomentuješ proto, aby náhodou neměly ještě větší čtenost než ty tvoje. Já jsem ale přejná a ráda bavím veřejnost.


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Jako troll se tady chováte vy, vstupujete mi do diskuse nepravdivými, urážlivými provokacemi a odvádíte pozornost od díla, pod kterým píšete. Přečtěte si toho víc z mé básnické tvorby, je tam i mnoho vážných a lyrických témat. 


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip

Litartsi,

pro mne jsi jedním z nejlepších humoristů na Písmáku. Při četbě některých tvých básní jsem se zasmála často dokonce víc, než při četbě dílek Namiho nebo Kočkodana a to už je co říct. Možnosti tvých "děl" jsou dokonce tak úžasné, že ani sám nevíš, jak mohou "fungovat". Velké procento čtenářů tě totiž považuje za internetového trolla a tvé básničky i tvé kritiky a diskuse za báječné "trolení".

Já ti ten zvýšený zájem čtenářů (viz Norsko a ptakopysk) přeju a těším se, že budou tvá díla už brzy zdobit tabulku výběrů. 


Norsko 1
před 3 měsíci
Dát tip

Litartsi, alias Stratile, tvůj boj mě zajímá a začínám ti fandit. Jako společnému projektu místní komediální dvojice S+A


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip Ptakopysk

Alenakar,

vy se měníte ke stále horšímu, proč se vůbec takto trefujete do mých básní a vůbec do mě? Já si vašich básní nevšímám, protože mi nejsou ničím užitečné, ale vy jste zahájila novou ofenzívu nepravdivých, subjektivních komentářů pod mými díly, ač jim nerozumíte. No právě proto a žere vás, že jste zde čtena stále méně. Moje básně se naopak vyvíjejí, nestagnují, mají široké spektrum možností. 


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip

Pokud tím máš na mysli škatulky "dobrá poezie" a "špatná poezie", tak se mýlíš. Mě zajímá hlavně cesta od špatné poezie k té lepší, od špatného člověka k lepšímu člověku. Zajímá mě to, co je v pohybu a lidé, kteří se vyvíjejí a někam se posunují. Ty se neposunuješ vůbec nikam. Přešlapuješ tady na místě už asi ět let a za tu dobu ses ani trochu nezměnil. Nechtěla bych jednou dopadnout jako ty.


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Alenakar, žijete ve škatulkách, já ne. 


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip Ptakopysk

Litartsi,

když si píšeš svoje a je ti při tom dobře, tak proč vlastně jsi tady mezi námi na Písmáku? Vystačíš si přece sám.

Pro tebe by byla přínosem i jednoduchá dětská říkanka, kdyby se ti nějaká povedla, jenže i v případě dětské říkanky ve vázaném verši existují pro to, co je a co není dobré, objektivní kriteria. Pokud se člověk řídí čistě subjektivním úsudkem jako ty a vždycky si zacpe uši, když mu někdo radí, jak se zlepšit, dopadne to zákonitě tak, že sebe dál považuje za génia a ostatní za blbce. K takovémuto solipsistickému světonázoru ti srdečně blahopřeji.

Skutečně nežiješ v té "mé realitě", protože ty především vůbec nežiješ v objektivní realitě, jen ve svých bludných představách.


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Alenakar,

to jsou vaše mindráky, já nemám takový problém. Píši si svoje a je mi v tom dobře. Nedělám z nouze ctnost. Vaše španělské sonety ze 16. a 17. století mě opravdu nezajímají, mám svoje vlastní básnické formy. Žiji v realitě, ale ne v té vaší, pochopte, že se nemohu přizpůsobovat tomu, co je pro vás srozumitelné. Napsat bezchybný sonet není podmínkou psaní dobré poezie. I kdybych nějaký takový napsal, určitě by nebyl pro mne přínosem. 


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip Ptakopysk

Litartsi,

u tebe je hlavní problém ten, že ty pouze "vybočuješ, vybočuješ a vybočuješ", protože nic jiného, než "vybočovat" neumíš. Děláš z nouze ctnost. Vyzvala jsem tě, aby ses pokusil napsat správně a bez chyb aspoň jeden jediný sonet. Kdyby měl navíc ještě nějaký srozumitelný, nejlépe zábavný obsah, nebyl by to sice ohromný přínos pro lidstvo, ale byl by to přínos hlavně pro tebe. Vrátil by ses nohama na zem a přestal by sis představovat, že jsi velký a dosud nepochopený umělec.

Opravdu si nemyslím, že by nějaká tvá báseň mohla zdejší nováčky pozitivně ovlivnit při psaní vázaných veršů, protože ten, kdo má dobrou vůli a odhodlá se, že si přečte některou z tvých básní, se do textu tak zamotá, že mu z toho jde hlava kolem. Čtenář se nesmí v básničce ztratit jako v temném labyrintu. Básnička musí být jasná, srozumitelná a průzračná. Vůbec nejlepší by bylo, kdyby se čtenář v básni neztrácel, ale nacházel se v ní. 

...Já doufám, že tady není nikdo, kdo by tě vážně chtěl napodobovat. Jen někteří z nás tě napodobují nevážně. Ale to si způsobuješ sám svou zarytostí. Už celé roky se tě snažíme Safián, R.J. Voříšek a občas i já vrátit zpět do reality, ale ty se pořád jen vznášíš ve světě svých narcistických fikcí.  


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Alenakar,

já nemyslím komerčním způsobem jako vy. Mým cílem není stát se slavným popovým básníkem. Píši si, co mě zajímá, tvořím ze svého pocitu a rozumu a také experimentuji v básnické formě. Hledám nové postupy ve verších, které dávají i nové možnosti obsahovému vyjádření. Vysoký stupeň prorýmování veršů určitě nebude velkým přínosem pro lidstvo, ale může třeba někoho inspirovat k jeho vlastním básnickým výletům. Vždyť klasické, historické veršování i to tzv. "moderní rozbíjení básní" je již hodně ohrané. Já z historie také vycházím, ale nebojím se z ní vybočovat po svém. Tady jste se dověděla, co tím prorýmováním myslím, ale vaše básnička se o to vůbec nepokusila. Je to těžké, chápu. 


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip

Danny,

díky. Svou tvorbu beru velmi vážně a investuji do ní ohromné množství odpovědné práce. Doufám, že vysoký stupeň prorýmování mého textu bude pro lidstvo velkým přínosem.


Ptakopysk
před 3 měsíci
Dát tip

proč tohle vzniklo?????????


Danny
před 3 měsíci
Dát tip Alenakar

Alenakar: super :)


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip Danny, Zeanddrich E., Ptakopysk

 

Stojí patník za patníkem

pravidelně v rovné řadě...

Ouha - a je po parádě!

Jeden se stal záškodníkem.

 

Odklonil se od linie,

nahýbá se do příkopu,

z řady trčí nejmíň o půl

centimetru. Tragedie!

 

Co s tím zrádcem uděláme?

Skvělý dojem z díla kazí!

Kladivem se třeba srazit

hřebínek mu!  Bác!  A ámen...

 

 


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Pane Safiáne,

vaše záměry mě nezajímají, jen ty, které se strkají do mých básní. Ty tápou mimo věc. Pro mě je směšné v 21. století, v překladech do češtiny, vynášet a oprašovat poezii ze 16. a 17. století, navíc cizího původu. Ale koneckonců je to jedno, jak si kdo píše.    


Norsko 1
před 3 měsíci
Dát tip

Chlapci chlapci, už se smiřte. Jste jeden jako druhej


Safián
před 3 měsíci
Dát tip

Pane Litartsi, vaše představa o mých záměrech je směšná. Já netápu, to vy.  Mně je koneckonců jedno, jak píšete.


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Pane Safiáne,

a co byste s tím chtěl udělat, abych psal podle vašich utkvělých představ? Chyba je něco jiného, jako stylový záměr tvůrce. Píšete mi, že si podle vás kazím díla, nekazím. Vaše poučování zní, jako tápání zaujatého kritika, který není schopen se vyznat ani v docela jednoduchém podání obsahu a formy básně. Je to trošku jiné, než na co jste byl doposud zvyklý, to ano, ale ne chybné.    


Safián
před 3 měsíci
Dát tip

Když ve vás utkvělá představa tak pevně sedí, nic s tím neudělám.


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Pane Safiáne,

omyl, já své duchovní představy přenáším do básní, jsou v nich přítomné, jenže vám jak je vidět unikají. Zřejmě proto, že jsou, kromě pocitového a citového sdělení, také intelektuálně náročnější. Myslím, že text této básně je dostatečně srozumitelný, a to i v přenosu popisované věcnosti do života člověka, vymykajícího se z řady, ale srovnávaného do ní. Moje básně jsou víceznačné. Technická nedostatečnost? To ne.  


Safián
před 3 měsíci
Dát tip Alenakar, Ptakopysk

Pane Litartsi, to je právě to. Vy takovou poezii, o které mluvíte, nepíšete. Ta existuje jen ve vašich představách. Možná byste na ni měl, ale to byste musel nejdřív přijmout, že vám v tom brání právě technická nedostatečnost. První strofy většinou ukazují, že by to šlo, ale pak se zamotáte do násilné nesrozumitelnosti. Důvod je prostý. Nedokážete srozumitelně (nemyslím tím prvoplánovou srozumitelnost) nalít sdělení do kadlubu, který jste si zvolil. Není to ani ryba ani rak. 


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Pane Safiáne,

jste mimo věc! Nejde mi jen o techniku verše, ale také o uměleckou, duchovně-kulturní rovinu a obsah psaného textu. Nepíši brakový odpad! Ono je důležité, jak se vše použije a v díle propojí. Plácat nesmysly, jak to pod ruku přijde, hlava nehlava, je velmi jednoduché. Napsat dobrou báseň ale velmi náročné. Já jsem nikdy žádnou cizí báseň, psanou v podobně důsledné prorýmovanosti veršů a celého textu, nečetl. Vzpomeňte si na toho ceněnémo, křesťanského básníka a já vám potom, pokud najdu alespoň jedno jeho dílo, napíši k němu svoje. Držím vám palce.  


Safián
před 3 měsíci
Dát tip Ptakopysk

Pane Litartsi, ať je to jak chce, myslím že kdybyste chtěl, mohl byste Ptakopyskovu báseň v komentu k vaší smazané básni Léčitelem, považovat za důkaz, který vy sám jste dosud nedokázal podat. Začátečník v ní dokazuje, že vaše metoda není zase až tak složitá a je možné s ní dosáhnout  i přirozeného a srozumitelného obsahu. Má tam, pravda pár rytmických, ale snesitelných, kiksů. Vulgární slova jsou sice pro druh básně charakteristická (trochu připomínají podobné výtvory ze 16 a 17 století), ale ta si je možné odmyslet. Vaše metoda není ani v současné době ničím novým. Vzpomínám si, že ji používal jeden ceněný křesťanský básník (jméno mi vypadlo). Držím vám palce.


Dát tip Ptakopysk

Žil byl kdysi patník,

jenž byla ale matný.

Moc se o tom nepíše,

že nevěřil v Ježíše. 

 

Na jaře přišla obleva

a auto, co jelo doleva,

blátem ohodilo patník,

a teď je to s ním špatný.

 

Naštěstí majitel pračky

umyl z něj ty sračky.

Vydrbal mu uši,

pryč je chmura v duši.

 

Teď je ten náš patník

řidičům zas platný.

V řadě sobě rovných

hlídá škarpu s hovny. 


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Díky, potěšilo. 


Norsko 1
před 3 měsíci
Dát tip

Skvělé rýmy. Ó, ta múza


Danny
před 3 měsíci
Dát tip

vtipné


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru