Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Útěk I.

02. 02. 2024
11
20
170
Autor
Andreina

Ahojky, tak jsem po delší době opět tady, a jak se sluší a patří nejdu s prázdnou. Lahev se mi propašovat nepovedlo, tak alespoň trochu vypravování.

Tentokrát jde o trochu tragikomický příběh o tom, co všechno může spustit malá kulička. Tentokrát ne lavinu sněhu, ale připitomnělých událostí. Snažila jsem se to napsat s nadhledem a humorem, ale mohu ujistit, že taková sranda to zase nebyla.

Útěk

 (srpen 2006)

I.

 

Posledního července opustila Mary domovský přístav v Marseille a zamířila přes Středozemní moře k východu. Protáhla se Suezem, Rudým mořem, minula Srí Lanku, aby po překonání Bengálského zálivu dorazila Malackým průlivem do Singapuru. Něco přes šest tisíc námořních mil urazili za dvanáct dnů a v noci z jedenáctého na dvanáctého srpna zakotvili na rejdě západně od Sentosa Island. Tam vyčkají, až dostanou přidělené místo u některého mola. Měli štěstí, v pátek ráno je dispečer vmáčkl do uzavřeného nákladního přístavu mezi kolosy naložené šesti patry kontejnerů. Po doplnění paliva a zásob je čekají tři tisíce mil severovýchodovýchodně k ostrovu Amalaganu patřícímu k souostroví Severní Mariany.

Singapur zabírá kromě stejnojmenného ostrova ještě padesát malých vyčnělin nad hladinu moře na samém jihu Malajského poloostrova. Od Malajsie na severu je oddělen po anglicku Singapurským nebo malajsky Johorským průlivem. Na jihozápadě sousedí se Sumatrou.

Lví město, jak zní domorodý název, má více nej…

S téměř šesti miliony obyvatel patří k nejlidnatějším státům světa. Počet stále roste především díky imigrantům.

Na tak malý stát má čtyři úřední jazyky. Angličtinu, malajštinu, čínštinu a tamilštinu, což odpovídá i složení obyvatelstva. Největší podíl mají se třemi čtvrtinami Číňané, následují třiadvacetiprocentní Malajci a Indové. Zbytek je směska všeho, co žije roztroušené po matičce Zemi.

Další nej patří ekonomice. Singapur je doslova nabitý penězi. Patří k nejvyspělejším a nejrychleji rostoucím ekonomikám s tempem kolem deseti procent. Velký podíl na tom má druhé největší kontejnerové překladiště světa. V oblasti finančnictví a obchodu si stát drží zlaté akcie ve více než padesáti procentech firem.

Neroste však jen ekonomika, ale i území městského státu. Zasypáváním mělkého moře pískem neustále zvyšuje rozlohu. Za posledních padesát let došlo k rozšíření souše o celou čtvrtinu.

Díky vysokým příjmům investuje stát čtyři procenta rozpočtu do padesátitisícové armády a policie. V poměru k počtu obyvatel se řadí na páté místo na světě.

Poslední nej patří čistotě, na niž jsou obyvatelé náležitě hrdí. Plivání na veřejném prostranství, odhození nedopalku, žvýkačky, papírku, okusku, slupky nebo jakéhokoliv jiného odpadku nemusí vždy skončit jen pokutou astronomické výše.

Založení Singapuru se datuje rokem 1819 a za duchovního otce je považován Sir Thomas Stamford Raffless z Britské východoindické společnosti. Po necelých padesáti letech byl připojen k Průlivovým osadám se statutem kolonie. Vzápětí město obsadili britští vojáci s úkolem střežit přístav, který má v celé oblasti významnou strategickou polohu. Udrželi ho až do druhé světové války, kdy Singapur obsadili Japonci. Po jejich porážce opět padl do rukou Britů.

Z poválečných zmatků, násilností a nestability se Singapur vzpamatovával celá padesátá léta. Pouze po kouskách si na koruně dobýval malé ústupky směřující nejprve k samosprávě. Samostatnosti dosáhl v roce 1965, kdy byl vyloučen z Malajské federace, a téhož roku se stal členem OSN.

 

Stála na palubě a vykuleně zírala na monstra, proti nimž vypadala Mary jako trpaslík vedle obrů. Za čtyři roky na moři viděla všechny možné lodě, ale takové kolosy nikdy tak z blízka.

„Zavři pusu, Prcku,“ volal na ni se smíchem z můstku Plešoun, „přeletí racek a seš po snídani.“

„Sklapni, nebo tě nepustím do jídelny,“ použila pro věčného nenasytu nejhorší možnou výhružku, „kdy nás šéf pustí do města?“

„Až ti udělá osobní prohlídku, aby si byl jistej, že u sebe nemáš žvejkačku,“ pokračoval dalším rýpnutím kormidelník.

Přešla impertinenci bez odpovědi a zamířila do kajuty. S přípravou bude hotová rychle. Tričko, kalhotky, šortky, stáhnout vlasy gumičkou do ohonu, námořnická knížka, pár dolarů a kreditka, víc nepotřebuje. Líčení jako obvykle zavrhla. Nakonec zastrčila balíček žvýkaček do kapsy a další za lem šortek. Tam bude v bezpečí, i kdyby ji chtěl šéf opravdu prohledat, jak vyhrožoval kormidelník.

Před opuštěním Mary si posádka od šéfa vyslechla kázání o chování ve městě. Přetrpěli pětiminutový proslov a kapitán, který se s kormidelníkem vycházky neúčastnil, dal povel k odchodu.

 „Prcku,“ zadržel ještě kolegyni a natáhl ruku, „žvejkačky.“

Se srdceryvným povzdechem, aby nepochyboval o újmě, kterou jí působí, vyndala z kapsy balíček. Pokud pomineme neúctu k autoritám, zákonům obecně, tvrdohlavost, neposlušnost a další nepodstatné charakterové vady, až na jednu výjimku zlozvyky téměř neměla. Nekouřila, nepila, nefetovala, nelibovala si ve vulgárnostech, neujížděla na sladkostech, pouze milovala žvýkačky. Ne že by konkurovala přežvykováním býložravcům, ta trocha slušného chování v ní byla, a rovněž věděla, že do společnosti se nehodí. Všude jinde si však dopřávala bez zábran.

„Ještě tuhle,“ ukázal kapitán na ústa.

Zformovala v ústech kuličku a našpulila rty. Elegantním obloukem vystřelila projektil, který se odrazil od tři metry vzdáleného Pumpičkova čela na zábradlí můstku, odkud pokračoval do vody. Samozřejmost, s jakou to učinila, svědčila o dlouholetém tréninku, kdy dovedla toto umění téměř k dokonalosti. Oproti technikovi zřejmě kapitána výsledek uspokojil a podřízené vypustil do města.

 

- pokračování -


20 názorů

Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Evžo, tak to aspoň někdo na něj rád vzpomíná. Já tam nějakou dobu nesměla, ale je fakt, že takových míst jsem nasbírala víc.


V Singapuru jsem byla před mnoha lety a ráda na to vzpomínám.


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Mirku, děkuji za přivítání a s tím pořádkem máš pravdu. Myslím, že by se Tvá výhrada neměla týkat jen ČR, protože svět je odpadky zavalen.


Delfín
před 3 měsíci
Dát tip

Ahoj Andrejko! Mé přivítání systém kamsi odsunul, což se nestalo poprvé. Takže to zkouším znovu. Moc rád tě tu vidím, protože to je to je důkaz, že jsi v pořádku. Příběh znám, ale rád si jej přečtu znova. Ostatní čtenáři se jistě podiví, co všechno je v Singapuru možné. Na druhou stranu bychom trochu toho jejich smyslu pro pořádek tady potřebovali. Když vidím, co všechno se povaluje na zemi kolem přeplněných košů na odpadky či kontejnerů, ale i jinde, je mi z toho smutno...


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Ireno, snad Tě povídka zaujme. Myslím, že by mohla být docela čtivá.

Stanislave, je fakt, že Singapurci jsou podivní. Na druhou stranu je otázkou, zda při takové koncentraci obyvatel nejsou požadavky na pořádek oprávněné. Jinak by to mohlo být jedno velké smetiště.


Květoň Zahájský
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Přesně to jsem si myslel. Když slyším Singapur, vždycky si vzpomenu, že dovoz žvýkaček je tam hrdelním zločinem. Za některé menší prohřešky hrozí sice jenom výparask rákoskou, ale mnohé singapurské zákony jsou tak bizarní, že je naše hlavy neberou.


Gora
před 3 měsíci
Dát tip

Andreino, ještě se nestalo, že by mne tvé příběhy nezaujaly, a čtenářská zvědavost byla zažehnuta i nyní -  nově publikovaným seriálkem. Těším se, co nového se dozvíme, co dobrodružného prožijeme a jak se exotické zážitky a prostředí v dalších dílech promítnou.


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip

 

Děkuji za přesnou odpověď... :)


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Kočkodánku, děkuji za přivítání, i když si myslím, že až takové štěstí to zase pro místní komunitu není. Nicméně jsem tu s vámi ráda. A díky za tentokrát hodně vtipné veršíky - pobavily.


Kočkodan
před 3 měsíci
Dát tip dievča z lesa

Štěbetáme jako ptáci,

slzy štěstí, není mýlky,

tečou mnohým během chvilky,

na Písmák se Andy vrací.

 

Mary kotví v Singapuru,

část posádky chystá túru

po tom větším městě,

ženě stojí v cestě

šéfík coby kontrola,

P. totiž furt dokola

kouše v puse žvejky,

je to hobby velký,

s velkou dávkou umu

tvoří v hubě kuličku,

poté flusne gumu

a zasáhne Pumpičku.


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Maruško, neobyčejný asi ne, spíš do jisté míry absurdní. 

Zeanddrichu, i já opět ráda vidím písmenka u Tvého nicku. Myslím, že budeš mít i radost, protože různých informací bude ještě dost rozložených do celé povídky. Co se týká námořní míle, tak má hodnotu  1,852 km, což je přibližně oblouková míra jednoho stupně zeměpisné šířky. Stejnou hodnotu má i uzel (jednotka rychlosti).


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip

... .

Také Tě rád zde opět vidím, Andreino :).

V tomto úvodním dílu  - jako zrozenec v Býku :) - si  zase užívám spoustu encyklopedických informací ((prozradíš mi ještě, kolik je vlastně ta Tvoje námořní míle...? :); údaje ve veřejných zdrojích se totiž liší... :) )).


dievča z lesa
před 3 měsíci
Dát tip

Mary, Prcek a gulička ... teším sa ako obyčajne na neobyčajný príbeh***


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Lído, děkuji a myslím, že by ses nemusela nudit. 


Alegna
před 3 měsíci
Dát tip

Taky tě zase ráda čtu a věřím, že o napětí nebude nouze :)


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Aničko, děkuji za přivítání. O Vánocích už ani nevím, že nějaké byly. Od 8.1. už opět makám.

Law, se zákony se prát je celkem zbytečné, mají všechno omotané paragrafy, a tak se v nich nevyznají většinou ani ti, kdo je tvoří (nebo hlavně ti). Zákony lze ignorovat, ale poprat se člověk musí s policajtama a mlátit hlava nehlava.


lawenderr
před 3 měsíci
Dát tip

zas tě ráda čtu :) Možná moc naznačuješ ... tak už jen doufám, že se Prcek popere se zákonem jako vždycky! :D


8hanka
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

rada Ťa vidím, Andrejka, verím, že Vianoce s rodinou boli pekné a už sa zase tešíš na vodu a jej obyvateľov...tak nech máš tento rok čo najkrajší


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Jamardi, tahle kulička si spokojeně odplavala, horší to bude s tou další.


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Jsem zvědavá, jak se to vyvine. Jediná kulička zatím spadla do moře a plave?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru