Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Útěk III.

04. 02. 2024
9
19
127
Autor
Andreina

Začne být rušno na všech frontách.

Útěk

 (srpen 2006)

III.

 

„Kde máte Prcka?“ byla první kapitánova slova, když mužská část posádky dorazila před půlnocí na loď.

„Ona tu ještě není?“ vyděsil se Čočka. „Odpoledne se trhla, že se jí do hospody nechce a šla něco kupovat.“

„Koupila si kartu do mobilu?“ vyhrkl šéf.

„Když byla s náma, tak ne. Myslím, že neměla ani telefon,“ podal kameraman ne zrovna potěšující informaci.

„To je hezký,“ povzdechl šéf nad benjamínkem posádky. Hned rozdělil úkoly: „Ichtyle, obvolej špitály! Plešoun, Pumpička, Zrzoun a Čočka skočej na bránu přístavu, jestli se už nehlásila při návratu. Když jo, popadněte některou z místních patrol pod krkem, ať vyhlásej poplach, a začněte prohledávat lodě. Použijte všech prostředků, aby vás na ně pustili, i kdybyste měli jejich posádky naházet do moře. V případě, že ještě neprošla, Pumpička z vrátnice obvolá policejní stanice. Víc než padesát jich tu snad mít nebudou. Ostatní vyrazíte do ulic kolem přístavu a nevynecháte jedinýho pasáka, štětku nebo vrátnýho, co vartujou před podnikama. Všichni mohli něco vidět. Kdyby Prcka někdo přepad, není z těch, co by se nechala dobrovolně odvíst, a kolem by asi bylo pár potlučenejch. Nezapomeňte vysílačky, všechno budete hlásit. Rozchod!“

Kapitán zasmušile hleděl za kolegy, kteří vyrazili do půlnočního města za nesplnitelným úkolem. Pokud neuspěje Ichtyl dotazem v nemocnicích nebo Pumpička na policejních okrscích, je šance na úspěch minimální. Singapur patří mezi bezpečná města, ale i ono má odvrácenou tvář. Ta nejhorší se mohla týkat právě mladé kolegyně.

 

Prostituce je ve Lvím městě legální a policie nechává většinou vykonavatelky nejstaršího řemesla na pokoji. Nezasahuje do jejich podnikání ani v případech, kdy si pasáci na ulici vynucují násilím poslušnost sexuálních pracovnic. Jedna výjimka však existuje.

Již několik let si místní zákonodárci přehazují jako horký brambor normu, podle níž má být nelegální platit za sex dívkám mladším osmnácti let (pozn. zákon prošel až v roce 2008). Jejímu přijetí zřejmě brání obliba, které se právě mladičké prostitutky těší u vyšších vrstev společnosti a západních turistů nebo obchodníků. Místní mafie doručí požadované zboží klientovi až na hotelový pokoj.

Přes propracovaný systém zdravotní péče Singapuru je úmrtnost mezi dívkami velká. Aby nevznikl nedostatek, doplňuje podsvětí stav únosy. Oběti pochází z Malajsie, Indonésie nebo Thajska, ale nejžádanější jsou Číňanky. Právě u této národnosti se mafiáni dopustili zásadní chyby, když začali lovit v domácích vodách, kde jim v sítích často uvízly dcery z vážených vysoce postavených rodin.

Tyto omyly vedly k mnoha vyšetřováním a policii došla trpělivost. Nečekala, až papaláši normu schválí, ale začala jednat. Kde chyběla právní norma, přišla na řadu fabulace a křivá svědectví. V tom směru dosáhly policejní složky dokonalosti. Možná právě v Singapuru vzniklo přísloví křivý jak svědek, které se postupně rozšířilo do celého světa. Pasáci končili ve vězeních a pánové chtiví mladého masa plnili státní kasu obrovskými pokutami. Chtivost je však nad všechny zákony. I přes přísné tresty obchod vzkvétá dál, jen ceny stouply.

 

Takové myšlenky vířily šéfovi hlavou, když se vracel na můstek, kde Ichtyl obvolával místní nemocnice. Prcek ve třiadvaceti vypadala stále na sedmnáct a bílé ženy jsou stejně žádané jako Číňanky.

„Máš něco?“ vyhrkl s nadějí v hlase na Ichtyla, protože i zraněná bylo lepším řešením než unesená.

Doktor zavrtěl hlavou, ukazuje na mapu města s vyznačenými body a ze seznamu na monitoru počítače vymázl další položku: „Ještě dva špitály, ale ty už jsou daleko od centra.“

„Tentokrát doufám, že něco provedla a sebrali ji policajti. Snad bude Pumpička úspěšnější, protože jinak zbejvá jen jedna možnost. Vypadá pořád jak teenager,“ svěřil se kapitán s obavou.

„Myslíš únos?“

„Jo!“

„To je nepravděpodobný, znáš Prcka. Kolika chlapů je podle tvýho názoru potřeba, aby ji zpacifikovali?“ snažil se Ichtyl rozptýlit obavy.

„No, minimálně se dvěma by si bez problémů poradila, rvát se díky Zrzounově péči umí až moc dobře.“

„Jo, a bejt jich víc, tak některý odvezou sanitky nebo i pohřebáci. O takovým rozruchu by policajti určitě něco věděli.“

„Mohli ji omámit,“ oponoval šéf.

„Neblbni! Kdo by na dítě plejtval sedativama? V přístavu není, to bysme už věděli. Uvidíme, jak pochodí Pumpička. Jestli neuspěje, počkal bych ještě hodinu, a potom stáhnul kluky z města, aby si odpočinuli. Noční pátrání stejně nikam nepovede. Ráno znova obvoláme policajty a špitály, teprve potom začnem s hledáním. Víme, kde jsme se s Prckem rozešli, začal bych tam a rozšiřoval okruh. Někdo ji musel vidět.“

Ichtyl měl pravdu a šéf to dobře věděl. Když o chvíli později z vysílačky zaznělo Pumpičkovo hlášení o marném pátrání, rozhodl se postupovat podle jeho rady. Posádku pošle do postele a s doktorem do rána nad plánem města rozvrhnou další postup pátrání.

 

Nebylo to poprvé, kdy seděla v policejním autě. Občas se stávalo, že výlet posádky na břeh končíval za mřížemi. Mohla využít momentu překvapení a zmizet, než ji vecpali do auta. Stačilo utéct do nejbližšího obchodního domu, kde by se ukryla v davu. Pamatovala si však šéfovo kázání před první vycházkou v době, když přijala práci na Mary.

„Prcku, ne všechny návštěvy břehu končej dobře. Po pár skleničkách bejvaj chlapi trochu v ráži, což může končit i návštěvou policajtů. Pokud dorazej, snaž se zdrhnout. Když to nejde hned, počkej si na vhodnou příležitost. Klidně jim nech mobil, pas, peníze nebo kreditku, ale nikdy námořnickou knížku. Je to jediná možnost zjistit jméno lodi dřív, než zvednem kotvy a vrhnou se na nás jak vosy.“

Poučení si pamatovala doslova. Proto neodporovala při zatýkání a vše nechala na příhodnější dobu, kdy nejdůležitější osobní doklad opustí policistovu kapsu. Stačí, aby ho položil ve služebně na stůl. Chvilička nepozornosti a než se vzpamatují, stačí zmizet. Do té doby bude hrát vyděšenou holku smířenou s osudem. Byla přesvědčená, že provinění není tak velké, aby ji příliš hlídali. Možná ani nemusí utíkat, protože vše nakonec vyřeší kázání a pokuta.

 

- pokračování -


19 názorů

To bude ještě veselé.


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Zeanddrichu, ono to tak v některých přístavních městech funguje. Záleží na tom, jak jsou hodnocené z hlediska bezpečnosti. Singapur patří mezi obecně bezpečné během dne a méně bezpočné v noci. Je to zřejmě odvozeno od množství pilicajtů, kterých je tam opravdu hodně.


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip

 

No - já být kapitánem, nařídil bych třeba členům posádky v jakémkoliv cizím přístavu pohybovat se přinejmenším ve dvojici (zvláště,  pokud  je  součástí mužstva žena... :) )


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Lili, omlouvám se, tady mi vypadlo slovo - ... která ví, že není dobré  zpychnout ani v mezích zákona , ...


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Lili, Tvá dceruška již zřejmě chodí do první třídy a je to tedy už velká rozumná holka. Tak jí přeji, aby měla stejně rozumnou mámu, která ví, že není dobré  ani v mezích zákona , protože potom si člověk myslí, že něco umí. A to není pravda a nikdy nebude.  Já děti nemám a nikdy mít už nebudu, jednak by to po čtyřicítce už nebylo rozumné a ani by to nešlo. Tu šanci mi vzalo moře. Ale prožila jsem v roce 2014 deset měsíců se čtyřletou neteří, které jsem dělala chůvu, když sestra absolvovala stáž v zahraničí. Těch deset měšíců mě naučilo naslouchat dětem, jejich logice a moudrosti. Tehdy jsem zjistila, se od těch mrňousů můžeme hodně přiučit.

Zeanddrichu, absence účinných preventivních opatření je pouze otázkou úhlu pohledu. Vždy záleží na okolnostech, a nejprůchodnější cestě. Postihnout vše nelze.


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip

... 

((Ad kapitán, etc.; - mne, jako zrozence v Býku, mnohdy fascinuje absence účinnějších preventívních  opatření, a potom ta mnohdy mnohonásobně dražší snaha  svou nedůslednost  sanovat... )).


Lili.
před 3 měsíci
Dát tip

V roce 2017 pohlédla na svět moje dcera...

...v tom případě hezký rok.

A víš co, klidně zpychni... v mezích zákona a rámci možností... zdravě a neškodně. A potom vyměň " y " za " i " a budeš ne pyšná ale pišná autorka. Takže toho složíš více. :):):)

Růže pro Tebe 

 

@)--}------

Třeba budeš potom 


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Lído, bude hůř a o dost.


Alegna
před 3 měsíci
Dát tip

Ajaj, zatím to nevypadá dobře a jsem napjatá, co bude ...


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Ireno, neutíkám, dokud to není nutné, ale jsou chvíle, kdy není čas na hrdinství.

Stanislave, po těch létech to již nepočítám, ale nástěnka se stránkami z pasu, opatřenými razítkem "nežádoucí" je dost bohatá.


Už je zase za katrem. Děláš si nějakou statistiku, v kolika zemích tě zatkli?


Gora
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Že budeš na útěku, to mě nenapadlo:-)


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip dievča z lesa, Zeanddrich E.

Maruško, to není ani tak trénink na detektivku, jako spíš na vymýšlení, kde hledat díru, kterou by se nechalo zmizet.

Kočkodánku, Ty nezklameš a umíš se veršíky přesně trefit do černého. 


Kočkodan
před 3 měsíci
Dát tip dievča z lesa

Muži jsou zpět na lodi,

psychika jim marodí,

nikdo nemá pocit libý,

to přec nejde, když P. chybí,

klidu jasná demolice,

obvolávaj nemocnice,

ovšem také poliše,

i ulice prohlížej,

po Prckovi žádné stopy,

ve strachu se chlapi topí,

možná prosí Boha.

Kdypak vezme roha,

česká žena dumá,

zatracená guma!


dievča z lesa
před 3 měsíci
Dát tip

Prcek si trénuje akčný detektívny žáner na základe osobných skúseností ... veľmi dobre sa to číta***


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip Lili.

Lili, brzdi s tou chválou, abych nezpychla. Ono na tom vlastně nic není. Otevřu si v počítadle deník, potrápím paměť, a potom už jen skládám písmenka, mažu, přepisuji formulace, zase mažu, a tak pořád dokola, dokud nemám pocit, že je to hotové. No, a jednou to pak vložím. Tuhle povídku jsem třeba nadatlovala v roce 2017, a takových mám v zásobě napsaných ještě dost. 


Lili.
před 3 měsíci
Dát tip

Vypravěčsky hodnotné, vtáhne tě to do děje. Co víc říkat autorce: piš dál, což značí, že její díla jsou žádána a že se dají číst, protože o tom to se čtením i psaním je, únik z reality:)

Přístavní města v dílech mě vždy fascinují, ostatně nesla jsem přece zkratku jména jednoho irského kapitána... i když s úmyslnou přesmyčkou...fmrc ( frmc ) 

...aspoň se při čtení podívám taky po světě... Singapur... :)


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Lili, děkuji, pokračování zítra.


Lili.
před 3 měsíci
Dát tip

Pokračuj ve psaní, prosím. Styl je velmi čtivý...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru