Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Útěk IX.

10. 02. 2024
9
19
105
Autor
Andreina

Prcek se konečně dozvídá pravý důvod vyšetřovatelova konání a posádka vymýšlí, jak ji dostat ven.

Útěk

 (srpen 2006)

IX.

 

Prcek byla nedůsledná, když skončila u rozpůlené klávesnice, proběhlo kapitánovi hlavou, měla pokračovat i tím žlutým trpaslíkem. Za léta na moři měl dost zkušeností s různými úředníky a ty z orientu nesnášel nejvíc. Policista za pultem byl zřejmě klasickou ukázkou. Bude do omrzení opakovat, že není k ničemu oprávněn.

Pochopil, že je tu zbytečný, a zkusil požádat: „Můžete mi dát alespoň adresu soudu, kam ji převezete? K tomu snad oprávněn jste.“

Pan Wang na okamžik zaváhal, ale potom zřejmě došel k závěru, že informaci sdělit může. Načmáral adresu na kousek papíru a šéf s ulehčením opustil služebnu. Nechybělo moc, aby zaujal místo vedle své podřízené za napadení policejního úředníka.

 

Návrat do cely uklidnění nepřinesl. Mohla podepsat protokol, možná i dostat povolení telefonovat, ale nedokázala se ovládnout. Strach z komunikace s tím úlisným člověkem přehlušil schopnost rozumného úsudku. Sesula se na pryčnu, skryla hlavu v dlaních a rozplakala se.

„Prcku, Prcku, co se stalo?“ opakovala již po několikáté vyděšená Krys, která usedla vedle a objala ji kolem ramen.

Konečně slova pronikla do mozku, kde myšlenky vířily v šíleném zmatku. Nechtěla odpovídat, nechtěla nikoho vidět ani slyšet. Toužila se přenést na nejodlehlejší místo na světě, kde bude jen s tvory, co jí rozumí, nelžou a nikdy z ničeho křivě neobviní.

Polka se však nemínila vzdát a diplom z psychologie zřejmě nedostala zbůhdarma. Pochopila, že tady slova útěchy nepomohou, ale je třeba drsnějšího přístupu. Strhla nešťastné ženě ruce z obličeje a vrazila jí dvě sednoucí facky. Když ustalo vzlykání zopakovala otázku: „Uklidni se, přestaň plakat a konečně vyklop, co se stalo?“

Po chvíli se dočkala odpovědi: „Mám jít před soudce, křivě mě obvinili z úplatku.“

„Koho jsi měla uplatit?“

„Hlídku, co mě sebrala, protože jsem jim dala platební kartu na zaplacení pokuty.“

Číňánek strážící vězení stál před mříží od chvíle, kdy ji odvedl zpět do cely. Čekal, až se dostane ke slovu. Nyní využil okamžiku, než Krys v hlavě zformuluje další otázku.

„Slečno,“ zavolal tiše, obezřetně pohlédl ke dveřím do služebny a otevřel okénko v mříži, „pojďte sem. Pan Wang to sice zakázal, ale pokud mi slíbíte, že již nic nezničíte, sundám vám pouta.“

Nevěřícně pohlédla na zápěstí, které opravdu obepínaly ocelové kroužky spojené řetízkem. Byla natolik vykolejená, že je nevnímala. Vstala, prostrčila ruce okénkem a špitla: „Slibuju.“

„Počkejte,“ zarazil ji, když se obrátila k pryčně. Přinesl ze stolu lahev s vodou a přidal omluvně: „Je načatá, ale jinou nemám.“

Udiveně na strážného pohlédla: „Proč to pro mě děláte?“

Usmál se: „Vaše obvinění je nesmysl, ale pan Wang touží po povýšení a uplácení policistů by mu přineslo dost bodů. Tady ho rádi nemáme, proto také nikdo nedosvědčí incident s židlí.“

 

Cestou ke stanovišti taxi odvolal kapitán pátrání a nařídil návrat na loď. Předpokládal, že ho posádka okamžitě zavalí spoustou otázek. Přidal proto ujištění o podrobném vylíčení návštěvy policejní stanice, až na palubě, a vypnul vysílačku. Žádný volný taxík k dispozici nebyl, proto dorazil do jídelny jako poslední.

„Kde máš Prcka?“ zaznělo současně z několika stran dřív, než stačil otevřít pusu.

„Zatím sedí za mřížema, ale bude hůř,“ pustil se do líčení průběhu návštěvy, během něhož tváře kolegů nabývaly nebezpečně zachmuřeného výrazu.

„Co budeme dělat? Přece jim tu Prcka nenecháme?“ zareagoval jako první Čočka, když šéf skončil.

„Měli bysme požádat o pomoc ambasádu,“ navrhl Pumpička.

„To není tak jednoduchý, naši se s námi bavit nebudou, protože nejde o Francouzku,“ zavrtěl hlavou kapitán. Potom se obrátil na Ichtyla: „Zjisti, jestli tu má ta její zemička konzulát.“

Vědec chvilku klepal do klávesnice notebooku, než sdělil špatnou zprávu: „Pro jihovýchodní Asii maj velvyslanectví v Jakartě. Tady je zastupuje honorární konzulát a fungujou jen v pondělí a středu. To je pro nás pozdě. Kromě toho, už jste se někdy setkali s vedoucím jakýhokoliv úřadu, kterej má napsáno na vizitce Mr. Kwee Liong Seen Kwee Liong SEEN. Tak důležitej nebyl ani čínskej císař. Navrhuju zavolat její sestře. Občas jsem od Prcka zaslech zmínku o jejich právníkovi a prej je to kapacita. Třeba tu někoho bude znát.“

„Nebo sestřička najme tryskáč a máme ji tady s právníkem za pár hodin. Nechci bejt svědkem zániku Singapuru. Počkal bych, až po převozu k soudu,“ rozumoval Plešoun, „nebo zkusit rychlejší cestu. Dojdem si pro Prcka dřív, než ji převezou?“

„Taky mě to už napadlo,“ podpořil kormidelníkův návrh Zrzoun. Potom se obrátil na kapitána: „Šéfe, jak to tam vypadá?“

„Brzděte,“ snažil se zarazit šílený nápad Ichtyl, „to vážně chcete přepadnout hnízdo policajtů a Prcka unýst? Singapur není banánová republika, kde si můžem něco takovýho bez následků dovolit. Bejt to kdekoliv v Indii, Malajsii nebo Indonésii mimo hlavní města, sám bych navrhnul Prcka osvobodit, ale tady ne! Jediný, co víme, je, kde ji držej. Zkusím sehnat místního právníka, kterej by se zatím případu ujal a zjistil aspoň důvod zatčení, i když nevím, jestli máme přes víkend šanci. Teprve potom bych volal její sestře. V každým případě navrhuju odložit vyplutí. Jestli do Severních Marian dorazíme o pár dnů pozdějc, je jedno.“

„To zní rozumně,“ připustil šéf, „taky víme, že Prcek se řídí vlastníma zákonama a policajty nemá v lásce. Jsem přesvědčenej, že kdyby našla skulinku kudy utýct, využila by ji. Ostatně, pár zkušeností s tím už má. Ichtyl se pokusí sehnat právníka a zatím nikdo neopustí palubu bez mýho výslovnýho souhlasu.“

Závěr kapitánova projevu směřoval ke zbytku posádky, jejichž výraz obličejů svědčil o nesouhlasu s Ichtylovým řešením. Byli zvyklí jednat a dávali přednost přímočarým řešením.

 

- pokračování -


19 názorů

Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Lili, nejprve odpověď na otázku v prvním komentáři. Všechny postavy vystupující v povídce jsou reálné včetně děje. To zazanamenávám v deníčku opravdu poctivě. Tady je až drobnosti přesně vylíčen i příběh Krys, protože ten jsem si zapsala hodně podrobně. Co přesné není jsou dialogy. Ty domýšlím podle zaznamenaných událostí a útržků paměti. 

Ohledně druhého komentáře, tak je pravda, že orientální svět je pořádek v domělém chaosu. Ale když do něho člověk pronikne, smysl dává.


Lili.
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Překvapuje mě neustále asijský pořádek i v totálním nepořádku. To umí jen tam. Indonésie, malajská a čínská etnika... 

Dá se říci, že i bordel mají v pořádku. A pořádek v chaosu.

Ale pořád je to řád.

V tom je ten kontinent prostě jiný. 

Setkala jsem se s Filipínskými etniky, souhrně zvanými Filipínci... a to je jiná mentalita.

Obdivuhodné, jak tím teď musí hlavní hrdinky příběhu " proplout " bez ztroskotání.

 

:-)

 


Lili.
před 3 měsíci
Dát tip

Komplikace jsou snesitelnější v příhodách druhých...

...přesto cítím obavy, napětí a tlačím děj telepaticky tím správným směrem... jenže život není podle béčkového scénáře... tak jo, občas se něco podělá. Kousněme do toho kyselého jablka. Sem s tím.

( až budeš mít chuť přidat pokračování)

Mimochodem, jedna z nyní dějově stěžejních postav, je opravdu stvořena dle reálné předlohy? :-)


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Stanistave, Wang nebo Kwee, no je to jedno. Když někdo s takovým jménem dostane funkci, nemůže z toho koukat nic dobrého.


Květoň Zahájský
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Aha, no jo, Wang je ten kariérista. Kwee je honorární konzul. Kdo se v těch Asiatech má vyznat.


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Lili, a již se dočkáš nejen pokračování, ale i další komplikace.

Stanislave, pan Kwee ostrouhal, na někoho takového se obracet byla holá zbytečnost. Jenom si myslím, jestli sis ho nespletl s panem Wangem.


Tak indonéský lev pan Kwee si na tobě chtěl bezpracně vysloužit další frčku. Takovému pokušení se těžko odolává. Jsem celý napjatý.


Lili.
před 3 měsíci
Dát tip

Opravdu bohatý život máš...

Jsem ráda, že o tom můžeš tak barvitě psát. Tímhle Tvým rukopisem se snadno člověk začte a pak sdílí prožitky, které by jinak působily jako smyšlenky. Tak tedy: netrpělivě čekám, co se stane dále ...:)

 

@)--}-------

 


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Lili, věř mi, není o co stát.

Romane, doma jsem nikdy za mřížemi nebyla, zato pohostinství těchto zařízení jsem poznala za dvě desítky let víc. Jsou tam horší nebo méně horší podmínky, ale jedno mají společné - ze všech se dá zdrhnout.

Kočkodánku, že jsi systematicky okrádal pana Wanga o polovinu jeho W, jsem si pochopitelně všimla, ale nepovažovala jsem za nutné Tě opravit. On by si to ten šmějd stejně nezasloužil. Pro mne jsou daleko důležitější veršíky, kterými vždy pobavíš.


Kočkodan
před 3 měsíci
Dát tip dievča z lesa

(K chybě může lehce dojít,

zapomněl jsem Wanga dvojit.)

 

Není vrták nebo břídil,

neřadím ho k joudům,

přesto šéf moc nepořídil,

zná jen sídlo soudu.

Náš Prcek je v cele zpátky,

vystrčilo cele drápky

neřízené zoufání,

šanci nemá doufání,

teď vidíme ženu jinou,

proudy slz se z oček řinou,

trvá to, však přeci

sdělí Krys stav věcí,

výmysly a kecy

policejních složek,

Polka hlesne: „Cože?!“

Stále není nelidská

Číňankova povaha,

Češce sejme želízka,

té není furt do „haha“,

přesto ale slečna

je mladíku vděčná,

ten podává vysvětlení,

že W. ctnosti výkvět není.

Na Mary se chlapi sešli

a o všem se radí,

snad jen málo vadí,

že jsem nyní lakonický,

opět platí jako vždycky –

podrobnosti chceš-li,

průchod vzteku nedej,

v dílku si je hledej.


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip

... .

(Musím říci, že jsem docela rád, že mne některé zážitky i minuly :) -  i když vlastrně, já jsem také jednou několik hodin seděl v (pouze české) zadržovací vazbě... :)   ).


Lili.
před 3 měsíci
Dát tip

Je to hodně živé. Skoro, jako kdybys to zažila... :)

@)--}--------


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Lili, s odstupem času, jde opravdu o úsměvnou záležitost, ale tenkrát to moc k smíchu nebylo.

Evžo, již se to blíží a ledy popraskají.


Už aby se ledy hnuly :-)


Lili.
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Nakonec to bude něco, čemu se všichni jednou zasmějí, až budou vzpomínat na tohle dobrodružství...

...tak co nabídne pokračování?

Zatím tam žije naděje...


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip

Maruško, a určitě by nenechali, protože tak to v posádce chodí, i kdyby neblo toho slušného mladíka.


dievča z lesa
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

'Prcka im tu nenecháme'... a zdá sa, že všade na svete sa nájde dobrá duša***


Andreina
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Lído, ten maldičký Číňánek v uniformě byl poklad, jak se mělo ještě ukázat, ale i kdyby došlo k nejhoršímu, pořád tu ještě byla posádka. Nakonec by stejně zasáhla, protože, tak to v rodině má být.


Alegna
před 3 měsíci
Dát tip

Alespoň kousek sympatického jednání od strážníka, nevím, ale útěk se mi teď zdá reálnější :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru