Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Domek u trati

25. 02. 2024
24
31
389
Autor
Gora

Téma: Cestování je život.

Mimo soutěž

 

Zahrádka u drážního domku s modrou pumpou vprostřed, železná rukojeť, která ti málem utrhne paži, když se hodně snažíš. Třikrát skřípne naprázdno, než se naloká vody ze studny. A spustí mrňavé vlny tsunami do plechového kýble. Voda cáká až na kolena a vedro se nezdá tak palčivé. Slunečnice se opírají o plaňky plotu, ohýbá je náhlý vítr. Po kolejích, které nikde nekončí, řítí se nablýskaná lokomotiva s vagóny, za jejichž okny tušíš lhostejné obličeje. Vlak do Západního Německa, kam se nejspíš nikdy nepodíváš. A přitom kopce za obzorem už patří tam…

Kopretiny, loubí z pnoucích růží, při okrajích záhonů afrikány. Mrkev, rajčata, trsy jahod, vše volá po pečlivé práci. Prázdniny na „chatě“, tedy přestavěném domku pro závoráře jsou prima, ale občas se musí rodičům pomoci. Uf. Ještě že stanicí, kde nic nestaví, často přejíždějí vlaky.

Nákladní vagóny ji nechávají klidnou, zatímco pro rychlíky má svou etudu „pilná včelka- zahradnice“ již dobře nacvičenou. Narovná záda, založí si ruku v pracovní rukavici a od hlíny proti slunci, aby alespoň zahlédla cestující, a sní. Být tak uvnitř, v měkce polstrovaném kupé, jet k moři anebo kamkoli do světa, potkat se s nějakým příjemným klukem a zamilovat se…

Co když v té vteřině, kdy se vlak řítí kolem, někdo takový zahlédne právě ji, a jednou si pro ni přijede?

Závora u silnice padá, přejezd cinká na znamení, že se blíží další. Narovnat – a nahodit úsměv modelky, byť v pracovním! Zvedá se vítr, hlavy slunečnic však naštěstí podepírá pevný plot...


31 názorů

Gora
před měsícem
Dát tip

Janino, uvědomila jsem si, že jsem podobnou báseň také kdysi četla, ale už nepamatuji autora. 

Kdysi jsem napsala tematicky podobnou: jako dítě, bydlící na náměstí, stojím u okna a dívám se na provazolezce, kteří přes náměstí mívali produkci po laně... a strašně bych chtěla jít s nimi, ale na druhou stranu jsem ráda za pevnou zem pod nohama. Zkusím ji někde pohledat...


Gora
před měsícem
Dát tip

Jinysi, strážní domky působí už jen jako závan starých časů. Ten náš byl po rozvodu rodičů prodán. Díky za podrobné info... u Břeclavi máme příbuzné.


Jinys
před měsícem
Dát tip

Strážní domek pod Žabčicemi ( Č.p. 82. Trať: Brno - Břeclav ) se zahrádkou stále stojí.
Jen v něm nikdo trať již nehlídá. 
Snad jen slimáky na zelenině. 
:-)


Gora
před měsícem
Dát tip

Z.E. - to už nejspíš ne.


Zeanddrich E.
před měsícem
Dát tip Gora

... .

((uvědomil jsem si, že ta naše trať byla rozšířena (koridor Brno - Břeclav); takže, s pravděpodobností 99 %, domek tam už tedy nebude...  ))


Gora
před 2 měsíci
Dát tip

Jani, díky,vážím si, že mé dílko v tobě vyvolává vzpomínky, ale hlavně tě tu moc ráda vidím!


vesuvanka
před 2 měsíci
Dát tip K3, Gora, Zeanddrich E.

Irenko, to je přímo krásně namalovaný obrázek, který mně připomněl cestování vlakem, okolní krajinu i malé nádražní domky se zahrádkami, které zářily barvami kytiček i zelení. Díky a Tip :-)))


Zeanddrich E.
před 2 měsíci
Dát tip Gora

... :).

Souhlasím se Supíkem i s Janou 6; také u nás, mezi Šakvicemi a Starovičkami, *býval takový romantický domek se zahrádkou... :).

*nebo tam snad ještě je, ale obávám se, že už ne obydlený... .


Gora
před 2 měsíci
Dát tip

kadeřavá, my si na vlaky tak zvykli, že nás již nebudily... díky moc!


kadeřavá
před 2 měsíci
Dát tip Janina6, Gora, Zeanddrich E.

Od malička Mám ráda vlaky asi proto že jsem bydlela u babičky blízko tratě před 10 rokama jsem si pořídila chatku kousek od železnice a tak mě vlaky ráno budily a večer když přestali jezdit tak jsem si uvědomila že bych měla jít také spát Prostě se mi tvoje vlaková líbí protože mám k vlakům vztah


Gora
před 2 měsíci
Dát tip

Rhode, děkuju, nějak jsem tě přeskočila:-)


Gora
před 2 měsíci
Dát tip

Přemku, to mě těší, že sis udělal chvíli na čtení TD. Ajznboňáci se prostě nezapřou. Náš táta jezdi na mašině, nejprve na parničce, poté na elektrické. Mamka dělala sestřičku na drážním středisku. Takže ti naprosto rozumím. Díky:-)


lastgasp
před 2 měsíci
Dát tip K3, Benetka, Gora

Irčo, i já ti děkuji. Víš, že tvoje díla (i dílka) již čtu dlouho a vždy mám příjemný pocit bezpečí, dokonalé jistoty a dědictví domova a klidu z minulého života. Jsem z ajznboňácké rodiny, bydleli jsme nedaleko strážního domku, vlaky, nám jezdily pod okny, mávali jsme tátovi, když jsme měli možnost ho zahlédnout na lokomotivě. Obdivuji zejména tvůj styl obsáhlého vyprávění ve zkratce. Je v tom určitě tvoje zkušenost z haiku. Sám to nedokážu. Jsem tak zvaně ubreptaný. Děkuji ti a zdravím. Písmák od Rio Botičo z Nuslí    


Rhodesie
před 2 měsíci
Dát tip Janina6, Alegna, Gora

Opět, což je u Tvých textů obvyklé, mě dílko vtáhlo o to víc, že mi připomnělo dětství.  Bydlení kousek od trati, sledování vlaků. Pamatuji si i parní lokomotivy.

I ta pumpa, ale zelená. Jen místo slunečnic kopřivy...


Gora
před 2 měsíci
Dát tip

Alegno, Karle, díky za názory...


K3
před 2 měsíci
Dát tip

Ztotožňuji se s Janinou. Ty domky, taky jsem je vždycky pozoroval, to je jedna velká romantika.


K3
před 2 měsíci
Dát tip Gora

Začínáš v próze čím dál víc používat poesii, jen tak dál.


Alegna
před 2 měsíci
Dát tip

Supík to napsal moc hezky a výstižně, snad nebude vadit, když se k jeho slovům přidám 


Gora
před 2 měsíci
Dát tip Benetka

Nami, supíku, Jinysi, Aru, Janino, Luboši, díky, že jste četli a komentovali.

Bene - ne, nikdenikdo:-)


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip K3, Benetka, Zeanddrich E., Gora

Pěkná poetická miniaturka. Připomněla mi mou lásku k domkům u trati (jako dítě jsem snila o tom, že bych v takovém chtěla bydlet). A taky jsi mi připomněla jednu báseň, bohužel si nedokážu vybavit autora (možná Dyk), ve které se vypráví o dvou lidech, první stojí u okna v jedoucím vlaku, dívá se na domek u trati a přeje si v něm žít, mít tu "pevnou jistotu" a vzdát se dobrodružného života, kdežto z domku se na vlak toužebně dívá ten druhý a vzdychá po změně, útěku do dáli, být tak v tom vlaku...! Neznáte náhodou tu báseň? 


Kočkodan
před 2 měsíci
Dát tip Benetka

Irčo, při čtení jsem vztekle neskřípal zubama a v komentáři se na tebe za dílko určitě písemně neutrhnu. Vždyť se mi přece líbilo. A ne málo. I když jsem ve svém takřka 66 letém životě nebyl ani vteřinku dívkou, tak si myslím, že se tentokrát dovedu docela dobře vcítit.


Benetka
před 2 měsíci
Dát tip supizmus

A přijel...?! :)

Moc pěkné! ;)


Aru
před 2 měsíci
Dát tip supizmus, Alegna, Zeanddrich E.

pečlivost detailům dává čtenáři ten pocit, který je mnohým "modernistům" zcela neznámý


Jinys
před 2 měsíci
Dát tip supizmus, Alegna

Hezké čtení o neobyčejných obyčejných věcech.
:-)
Takové bývá nejlepší...


supizmus
před 2 měsíci
Dát tip Nami 99, tanalarinova91, Benetka, Alegna, K3, Zeanddrich E.

Ty máš opravdu dar ty obyčejné věci napsat tak, že to člověka při čtení úplně vtáhne a chytí. Děkuju, že se o tento dar nebojíš rozdělit!


Nami 99
před 2 měsíci
Dát tip

Moc hezké čtení.


Gora
před 2 měsíci
Dát tip

Jarmilo, Safiáne, díky, cením si...


Safián
před 2 měsíci
Dát tip Benetka, K3

To je moc pěkné. Poezie svého druhu.


Jamardi
před 2 měsíci
Dát tip

Pěkně zasněné :)


Gora
před 2 měsíci
Dát tip

D-D, díky:-)


Day-Dream
před 2 měsíci
Dát tip

Čteno již dvakrát a musím ještě jednou... Tip. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru