Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sígr

04. 03. 2024
5
11
150
Autor
Day-Dream

Na základní škole byl Lukáš sígr toho nejvyššího kalibru. Patřil k těm, kteří za dobré známky dostávali zaplaceno. Motivace to jistě byla, ale moc tisícovek za jedničky stejně neposbíral. Takovými, jako byla Eliška, z duše opovrhoval. Byla to pro něj šprtka a podle jeho názoru si zasloužila zvláštní zacházení. Na prvním stupni to bylo poměrně neškodné. Občas ji na lavici čekala mokrá houba nebo vysypaný penál. 

Elišku to nechávalo chladnou. Houbu uklidila, penál uspořádala zpět a Lukáše ignorovala. Když postupovali do vyšších tříd, Lukášovy žertíky byly stále zákařnější. Jednou, když většina třídy odešla trávit přestávku na chodbu nebo do bufetu, nalil jí do pití projímadlo. Eliška ale ve škole moc pití nevypila. Lukáš nebyl žádná hlava a s množstvím projímadla to přehnal. Zvláštní zápach způsobil, že si Eliška nedala ani doušek. Sice ji nenapadlo, co je skutečně ve věci, ale pití nedůvěřivě vylila do umyvadla. 

Lukášovo počínání si vysloužilo i dvojku z chování. Za tu dostal stokorunu, protože to přece není ta nejhorší známka, kterou z chování mohl dostat. To už byli v deváté třídě a Eliška doufala, že když na střední školu půjde na internát, bude daleko od Lukáše a nepotká ho už ani ve městě. 

Několik let se skutečně nepotkali. Pak ale Elišku kontaktovala Lukášova sestra. Říkala, že by ji chtěl vidět. Elišce připadalo zvláštní, že za ní nepřišel sám a posílá za sebe sestru. Vlastně jí připadalo zvláštní vůbec to, že ji chtěl vidět. To jí chtěl ještě na závěr hodit mokrou houbu do vlasů?

Lukášova sestra nebyla moc sdílná. Vypadala nepřítomně. Elišku přemohla zvědavost a souhlasila, že se s Lukášem setká. Třeba se jí chce přece jen za všechno omluvit. „Můžeme za ním jít spolu,“ řekla sestra a Elišce se ulevilo, že to nebude žádné rande s překvapením. Napadaly ji různé scénáře. Klidně by za sebe dokázal poslat nějakého kámoše, který by se jí vysmál. 

Děvčata se potkala na náměstí. „Kousek se projdeme,“ řekla sestra. Šly na kraj města a Eliška se podivovala, že míří k nemocnici. Celou cestu nepromluvily ani slovo. Eliška si všimla, že výraz v obličeji Lukášovy sestry je stále smutnější. Když dorazily na místo, Elišce najednou všechno začalo dávat smysl. 

Vstoupily do pokoje. Lukáš nejprve vrhl vyčítavý pohled na sestru. Dalo se v něm vyčíst, že je v rozpacích. Nedokázal promuvit ani slovo. Jeho velké, svěle modré oči zaplavily slzy. Trvalo mu dlouho, než se odhodlal podívat na Elišku. Když to udělal, vzala ho za ruku a rozplakala se, protože viděla tu nesmírnou lítost v jeho očích. Cenu za svou zákeřnost zaplatil skutečně vysokou.


11 názorů

K3
před 2 měsíci
Dát tip

Benetko, to je na dlouhou diskuzi, zda se to děje nebo neděje přece nehraje roli. V autorově textu se to zkrátka dělo. Důležité je jak je to napsané a zda si to dokážeš představit.


Zajíc Březňák
před 2 měsíci
Dát tip

Vše podstatné už asi bylo řečeno. Mně miniatura připadá poněkud předvídatelná. Máš tam nějaké překlepy ("promuvit" místo "promluvit" apod.)


Danny
před 2 měsíci
Dát tip

je tam takové nejasné, co se mu vlastně stalo, že musí ležet v té nemocnici


Kočkodan
před 2 měsíci
Dát tip Day-Dream

Tvoje dílko jsem si četl  maje na klíně Elišku, jednu z našich čtyř koček. Ona se ti nevyjádří, ale já (člověk bez sígrovské minulosti i přítomnosti) napíšu, že si po tomto textu rád přečtu i eventuální pokračování. 


Benetka
před 2 měsíci
Dát tip Day-Dream

Jeden by řekl že tohle se prostě v reálném světě neděje. 

Možná to bude znít lacině a možná překvapivě ale já taky nebyl na základce žádné neviňátko. Kdyby si každý jeden z těch co jsem mu něco provedl vzpomněl právě na mě když to má za pár... Proč? Z jakého důvodu? Po mnoha letech?

Nuž ale na světě je možné všelico...

Jinak potenciál určitě máš. Píšeš zajímavě a poutavě. Tak jen tak dál! :)


Alegna
před 2 měsíci
Dát tip Day-Dream

Bavilo mě číst, závěr mi taky přijde nejasný, pokračování by bylo supr.


K3
před 2 měsíci
Dát tip Alegna, Gora

Velká škoda, že z toho není povídka. Přímo si to o to říká. Stačilo by přidat trochu živé řeči a vylepšit konec. Ten je nejasný, čtenář by měl vědět o co šlo. Stačil by náznak. Lukáš je nejspíš těžce nemocný a hryzalo ho svědomí...


Day-Dream
před 2 měsíci
Dát tip Janina6, Alegna

Příběh měl končit nějakou blíže nespecifikovanou nehodou, po které se Lukášovi otevřely oči. Ale žádnou vážnou nemocí. Možná by stálo za to napsat nějaké pokračování. Potěšilo mě, že by o něj byl zájem. 


Day-Dream
před 2 měsíci
Dát tip Janina6, K3, Alegna, Benetka

Jamardi, Janina6: Děkuji za tipy a za kritiku. Mám se ještě hodně co učit, těší mě, že dokážu alespoň poutavě podat nedokonalý příběh, tedy příběh s nedokonalým koncem, který nezapůsobil příliš dobře. Mám radost, že příběh má aspoň potenciál a uvidíme, jestli se mi podaří ho vylepšit nebo příště vygradovat do lepšího závěru. 


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip K3, Benetka, Gora

Moc dobře se mi to četlo, umíš poutavě vyprávět a celé to vypadalo na nějaké zajímavé rozuzlení, ke kterému jako by děj směřoval. Doufala jsem, že z toho Lukáš "vyroste", nebo se naopak stane něco, čím ta jeho škodolibost vyvrcholí. "Vyřešit" to Lukášovým vážným onemocněním mi přijde poněkud laciné, příliš mi to připomíná jistou kategorii filmů, které se okatě snaží dojmout... A ta poslední věta s vyzněním, jako že nemoc je jakási odplata, je fakt hloupá. Nebýt toho závěru, líbilo by se mi i případné pokračování tohohle příběhu, píšeš opravdu šikovně.


Jamardi
před 2 měsíci
Dát tip Janina6, Gora

To je smutné.

Vynechala bych poslední větu. Pokud byl vážně nemocný, nejde říct, že je to odplata za zákeřnost. To by se pak mohlo říct, že všichni vážně nemocní mají zasloužený trest. Jestli byl po úrazu, byla to odplata za nafoukanost, bezohlednost.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru