Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Taipi VI.

08. 05. 2024
8
18
89
Autor
Andreina

Tak dneska jen trochu vzpomínání na první pobyt, a pár doplňujících informací o Taipiho oseklosti a lovení krysy.

Taipi

(prosinec 2006)

VI.

 

Další dny trávila střídavě na útesu a u žraloků. Úspěšně spárovala záznamy o predátorech a spolehlivě určila, že tři čtvrtiny návštěvníků průlivu jsou titíž, s nimiž se tu kdysi setkávala. Zbytek byly většinou mladší kusy. Podle všeho využívala vhodné místo pro odpočinek již řada generací žraloků šedých útesových. Byl to poznatek, který jistě správu parku potěší.

Také na útesu mnoho změn nezaznamenala. Co jí příliš radosti neudělalo, bylo rozšíření populace čtyřhranky Fleckerovy. Drobná medúza, jejíž zvon nepřesahuje pětadvacet centimetrů, má ve třímetrových vláknech dost jedu na usmrcení stovky lidí. Potápěče v neoprenu neohrozí, ale dotyk s holou kůží způsobí otok doprovázený palčivou bolestí, která často způsobí šok, končící utopením. Jako první pomoc jsou na většině australských pláží připraveny lahve s vinným octem, kterým je nutno zasažené místo potřít, zasypat pudrem a zavolat lékařskou pomoc. Setkání s medúzou má daleko víc obětí, než kolik je připisováno nebohým žralokům. Nemají zuby a obětem neteče krev, možná proto nejsou tyto případy pro novináře tak zajímavé. 

Zatím se vyhýbala jeskyni, v které žili mořští úhoři. Byli to jedni z mála mořských tvorů, z nichž měla strach. Před čtyřmi roky se teprve učila poznávat svět pod hladinou. Postupovala tehdy přesně podle zvyků svého národa metodou zkoušky a omylu s omezenými teoretickými znalostmi. Napřed vyzkoušet všechny čudlíky na přístroji a teprve potom číst manuál, tak to chodí. Občas takový postup vyjde, ale ve styku s třímetrovým tvorem obdařeným obrovskou silou v čelistech, a navíc zaměřujícím útoky na hlavu, je na pováženou.

Pro nezkušenou devatenáctiletou dívku mohlo být první setkání zároveň posledním. Sotva posvítila do ústí jeskyně, vyrazil z ní úhoř s tlamou otevřenou dokořán. Zareagovala na poslední chvíli, když nastavila před obličej svítilnu v naději, že ho prudké světlo oslní a zažene. Omyl, čelisti scvakly. Tehdy při ní stálo štěstí, což se však nedalo říct o úhořovi.

Stisk byl tak silný, že zmuchlal kovový kryt světlometu jako papír, ale zároveň prokousl i obal akumulátoru. Osmnáct voltů dokonalo zbytek. Kdo někdy zkusil napojit dva silné vodiče na baterii o takovém napětí, sednout si do napuštěné vany, a potom do každé mokré ruky vzít jeden konec pochopí, jak se asi úhoř cítil. Ještě ke všemu tito predátoři mají ve zvyku nepouštět, co jednou uchvátili. Než mu došlo, že má světlomet vyplivnout, vytrpěl si své a dívce poskytl čas na útěk.

Od doby, kdy začala rozum brát, si uvědomovala, že ji pojí se světem zvířátek podivná schopnost vnímat jejich rozpoložení. Většinou to byla zvědavost, příchylnost nebo nepřátelství, ale i strach. Dokázala proto spolehlivě rozpoznat, zda je některý z nich nebezpečný. Když se po útoku úhoře vynořila a analyzovala své pocity, zjistila, že tentokrát to byla emoce, jakou ještě nezaznamenala. Nezvladatelná zuřivost.

 

Při prvním pobytu končily Taipiho návštěvy v chatě vždy stejně. Každý večer vzala klacek se smyčkou na konci, kterou komíhala před jeho hlavou. Chvilku tkaloun sledoval, než zaútočil. Výsledkem byl had zakousnutý do konce dřeva a přiškrcený stahovacím okem. Potom ho odnesla do křoví za chatu, kde uvolnila smyčku, aby mohl zmizet.

Vše nasvědčovalo, že léty zmoudřel. První večer ho šerif otrávil natolik, že dobrovolně vyměnil pohodlné lůžko za úkryt pod verandou. Další den vzala klacek, připravená na souboj. K jejímu údivu však na smyčku nereagoval. Po několika šťouchnutích koncem tyčky dobrovolně opustil chatu. Od toho dne se bez přesvědčování vzdálil pokaždé, když šla připravovat večeři. Možná mu byly protivné vůně nebo prostě usoudil, že je nedůstojné vláčet jeho majestát na klacku. Kdo ví, jaké duševní pochody probíhaly v hadí makovičce.  

Na druhou stranu se stal dost oseklým. Dřív vždy vyčkal, až odejde a nechá otevřené dveře nebo okno. Čtvrtý den pobytu ji pořádně vyděsil. Ráno vstala, a jako každý den vedla první cesta ke dveřím, aby do chaty pustila čerstvý vzduch. Sotva otevřela, do místnosti se vhrnul Taipi. Vůbec mu přitom nevadilo, že má v cestě její nohy. Jednoduše se proplazil mezi nimi a zamířil k lůžku vedle dveří.

Byl to pořádný šok, ale naštěstí ji práce pod hladinou naučila nepodléhat panice. Bez pohybu vyčkala, dokud se neuložil na oblíbené místo. Většinou lehával s hlavou položenou na nejvrchnějším závitu zřejmě proto, aby měl přehled o dění v místnosti. Ten den ji však zavrtal do propletence těla, jako by měl pocit naprostého bezpečí.

„Tak to ne, neschovávej se!“ vykřikla, když se vzpamatovala a zadupala. „Koukej tu kebuli zas rychle vytáhnout.“

Taipi opravdu zareagoval, naspěch však neměl. Spíš to vypadalo na rozmrzelost, že ho vyrušuje. Několikrát kmitl jazykem, což bylo vše.

„Neřáde!“ pokračovala a pěstí bouchala do futra dveří, aby udržela hadovu pozornost. „Co si to dovoluješ takhle mě děsit? Uvědom si, že je jen moje dobrá vůle, jestli tě pustím dovnitř nebo ne. Tohle bylo naposled, rozumíš!?“

Jestli rozuměl nebo ne, nedal znát. Pouze opět nabral ze vzduchu několik molekul pachů a vrazil hlavu mezi závity těla na znamení, že audience skončila. Od toho dne si dávala při otevírání dveří pozor, zda návštěvník není připraven vrazit do chaty. A připraven byl vždy. 

 

Ještě jedna věc jí vrtala hlavou. Kdy Taipi shání potravu, když celý den prochrápe na posteli. Taipani jsou denní lovci a na noční výpravy za kořistí vyráží pouze v případě extrémně vysokých teplot.  Tak jí to alespoň připadalo do dne, kdy se vrátila do chaty krátce po poledni, aby zanesla do počítače objev malé rybky, kterou dosud nikdy v této lokalitě nepotkala. Ani na mapě osídlení útesu o ní nenašla zmínku.

Od samého počátku soužití měla pocit, že ji had ignoruje. Výjimkou samozřejmě bylo těch několik případů, kdy měla potřebu mu vyčinit a zjednala si pozornost dupáním. Přesto neopomněla každou chvíli pohlédnout na postel, jestli je Taipi na svém místě. Pokud by ho náhodou napadlo vyrazit na obchůzku chaty, mohla na něho neúmyslně šlápnout a o výsledku nepochybovala. Stejnou opatrnost zachovávala při vstupu do dveří. Nejprve pohlédla na postel, a když barevný polštářek ležel na svém místě, teprve vešla dovnitř.

Až jednou tam nebyl. Přejela pohledem po policích a vršku skříněk. Když usoudila, že z vyšších pater překvapení nehrozí, spustila se na všechny čtyři. Nakoukla pod postel, ale potom ji zaujal nepatrný pohyb u kuchyňské linky. Taipi ležel přitisknutý k soklu skříněk, pouze přední část těla esovitě prohnutou. Asi dvacet centimetrů před jeho hlavou si nacpávala břicho krysa kouskem chleba, který ráno ležel na lince. Jakým způsobem se ocitl na podlaze netušila.

Útok nepostřehla. Uměla si představit, jak proběhl, ale lidské oko nedokáže tak rychlý pohyb zachytit. Krysa vypískla a vyrazila ke dveřím. Asi půl metrů před ženou, která stále ještě klečela na prahu, aby jí z výjevu nic neuniklo, vypověděly hlodavci nohy službu. Skončil v křečích způsobených ochrnutím dýchacích svalů. O zbytek divadla již nestála a nechala Taipimu soukromí na pozření kořisti.

 

- pokračování -


18 názorů

Andreina
před týdnem
Dát tip

Kočkodánku, tohle jsou obzvlášť povedené veršíky a vyloudily bezděčně šťastný úsměv na mé tváři ožahlé sluncem.


Kočkodan
před týdnem
Dát tip dievča z lesa

Hezké práce má P. fůry,

je spíš z ranku zálib,

hned se chápe inventury

oblíbených paryb,

jedna věc ji souží,

čtyřhranka se množí,

ať zní pravda nahá -

strašně svinsky žahá.

Flashbacky se vynořej,

Prcek vidí úhoře,

moře prostě vždycky není

klidné jako pražská Kampa,

tvor vyrazil, zuby cení,

stiskem chrupu praská lampa.

Ukázněnost v hadu roste,

na noc jde ven, tam i spinká,

to kvituje mladá žínka,

že má volnou svoji postel,

co se stalo ráno čtvrtý,

zděsilo by mnohé k smrti,

když otvírá andy dveře,

Taipi se tu náhle béře

a proplétá mezi lýtky,

za což je pak objekt výtky.

Měl bych končit, chápu

(bez pomoci poradce),

ještě se mi dodat chce,

že měl náš plaz papů.


Andreina
před týdnem
Dát tip

Lili, i hadi dokáží být zajímavé bytosti a přesto je lidé mnohdy odsuzují k smrti bez soudu.


Lili.
před týdnem
Dát tip

Taipan, opravdu fascinující bytost. A nejen on. Pozoruhodné. 


Andreina
před 2 týdny
Dát tip Aru

Evžo, a znáš lepšího hlídacího psa?

Romane, asi nezbyde, než si na hady zvyknout. Nakonec, vždyť si Evropa zvyká i na jiné migranty, tak proč ne na plazivce. A nemusí to být jen hadi, třeba přijde čas, kdy bude potřeba si dávat pozor i při koupání v rybníce na krokouše nebo piraně. 


Zeanddrich E.
před 2 týdny
Dát tip Gora

 

Zrovna dneska jsem zachytil tenhle titulek: Jedovatí hadi budou kvůli globálnímu oteplování zřejmě masově migrovat... . No máme se asi na co těšit...!

 


Evženie Brambůrková
před 2 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

Domácí had a ještě užitečný. Ani přes to bych ho nechtěla.


Andreina
před 2 týdny
Dát tip Gora

Ireno, udělala jsi mi velkou radost, že dokážeš odhadnout duševní stav zvířátek. Nezáleží na tom, že jsou to tvorové z prostředí v němž žiješ. Kdybys nějakou dobu pobývala třeba v Africe, zjistila bys, že to funguje i jinde. Pokud člověk takovou schopnost má, je universální.


Gora
před 2 týdny
Dát tip

Skoro se zatajeným dechem jsem četla další díl. Na to, odkud se had vynoří, bych nejspíš nervy neměla... ale částečně s tebou sdílím pocity, které se týkají zvířat... na první pohled vnímám, že je kočka, pes nenaladěn, nemocen nebo potřebuje pomoc. To mě provází od dětství. Zvířata jsou pochopitelně adekvátní zdejšímu prostředí, s těmi tvými bych neuspěla:-). Díky, Andreino, za příběhy.


Andreina
před 2 týdny
Dát tip

Mirku, dělat odbornou práci s lidma z ulice, může být nebezpečné nejen pro ně, ale i parťáka. Nejlepší cesta k pořádnému maléru. Vím, o čem mluvím. Občas děláme doprovod pod hladinou těm, co si to můžou dovolit zaplatit. Většinou o potápění něco vědí, ti poslouchají. Nejhorší jsou čerství majitelé licence. Vědí kulový, ale chytrosti mívají jak parlament. 


Andreina
před 2 týdny
Dát tip

Lído, tak už chodí nejen na Australské pevnině, ale i v okolních mořích. Jedovatých potvůek tam žije opravdu požehnaně.


Delfín
před 2 týdny
Dát tip

Nepodezřívám tebe samotnou z těch pokusů s elektřinou, ale někdo by to mohl zkusit. No, i pokus s plochou baterií by stačil! Mimochodem, když jsem dělala na staré analogové ústředně, která se přepojovala na digitální, tak nám vždy po likvidaci účastnické stovky přišel někdo z montážní skupiny ty 2 stojany zlikvidovat. Já to musel napřed odpojit od napájení. Jednou jsem to málem nestihnul a ten montážnickej křovák s velkými kleštěmi, co v pohodě ucvakly troleje (mínus byl měděná tyč průměru 12mm v ochranné trubce z izolační hmoty, plus byla hliníková tyč asi téže síly kousek pod ní, už bez trubky a uzemněná) by se asi podivil, až by mu se mu čelisti utavily! Bylo to jištěno stojanovou pojistkou 6A! Byl to snad Ukrajinec...Tehdy prostě vznikaly takové skupiny, kdy někdo vyučenej si založil četu a dostal licenci, ale najímal si lidi, kteří nebyli z oboru a jen je zaučil...


Andreina
před 2 týdny
Dát tip Alegna, dievča z lesa

Maruško, také se někdy divím. Kdysi jsem si myslela, že jedna polovina mého srdce patří domovu uprostřed Evropy a druhé moři. Postupem času se však začalo drobit mezi další a další strvoření. Dneska už ani pořádně nevím, jestli nějaký kousek zbyl i pro mě. 


Alegna
před 2 týdny
Dát tip

Taipi má u mě malé plus, že za poskytnutí přístřeší zbavuje obydlí krys. A přibyla další nebezpečná potvůrka jedovatá medůza, je to tam samé nebezpečí, brrr 


dievča z lesa
před 2 týdny
Dát tip

do jedného malého obydlia sa toho veľa zmestí ... podivné bytosti a podivné udalosti***


Andreina
před 2 týdny
Dát tip

Mirku, Taipi jsou s Medvídkem a slůnětem Bimbem moje srdeční a jsem při jejich publikování vždycky dost naměkko. Pokud si počkáš na konec, tak jsem povídku doplnila ještě o Doslov. Jinak pokusy s elektřinou zásadně nedělám. Elektrony jsou potvorové, které nemám ráda, když se mi prohánějí tělem.

Aničko, jak dlouho budu psát nevím, již od loňska mi to moc nejde, ale třeba se zase vyčasí. Ještě k těm darům, co dostáváme od sudiček. Já myslím, že nějaký ten dar, mimořádnou schopnost, má každý. Většina lidí ji však po celý život v sobě neobjeví, protože k tomu prostě nedostane příležitost. Mnoho dalších o ní ví, ale buďto ji nechce z nějakého důvodu rozvíjet, nebo jsou prostě líní to alespoň zlusit. Ono za vše se totiž musíí něčím zaplatit, což se každému nechce.


8hanka
před 2 týdny
Dát tip Gora

skvelé čítanie, ako vždy...ani opakovanie nestráca na svojom čare, ale prežiť na vlastnej koži by som to nechcela. Ja, čo som doteraz nenabrala odvahu sama prespať ani len v záhradnej chatke, ani si predstaviť neviem, ako by som zvládla život v páre s Tajpím, aj keď...priznávam, že ti tak trochu závidím, že to dokážeš... a nielen s Tajpím. Niekto dostal od života takéto nádherné dary a dokáže ich bohato využiť a niekto ani netuší, či náhodou tiež niečo nemá nadelené, no radšej ani neskúša...a tak miesto živého farebného vankúša mám čierny z našej prítulnej mačky...dúfam, že ešte dlhoooo budeš písať a robiť nám radosť neuveriteľnými príbehmi...


Delfín
před 2 týdny
Dát tip

Povídku už nám, ale zrovna u téhle jsem si propláchl oči. Pokud jde o pokusy s proudovým zdrojem, nedoporučoval bych to zkoušet ani s akumulátorem s nižším napětím, třeba 12V autobaterií. Ona i plochá baterie má max. zkratový proud 0,5 A. A pamatuji se na pokus, popsaný u  Merkuru elektro, kdy se na ni připojili dvěma vodiči dva příborové nože, jeden se ponořil do plastové nádoby s osolenou vodou, druhý uchopil do ruky. A pak se dotyčný pokusil ho druhou rukou vytáhnout! Slaná voda je vodič 2.řádu a nikomu se to nepovede.         

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru