Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Kolik je objevitelů, tolik je kontinentů, někdy i víckrát

26. 05. 2024
9
17
171
Autor
Aru

Dnes nebudeme objevovat nové kontinenty, dnes budeme potřebovat nové lidi, jak je citován Jules Verne. Možná to řek', a možná také ne, to ale není prozatím podstatné. Také se ukáže, že nejenom celé kontinenty, ale i lidé došli. Ale nakonec osoby a někdy i ti lidé, jak jinak, nejsou nakonec tak docela skuteční, pouze to co prožili je pro ně pravdivé. 
Příjemnou, šílenou a zvrhlou zábavu při čtení.

Psalo se 11. října 1492, stručné americké historie USA, když Kryštof Koglóbus západní cestou do Indie se přibližoval ke karibským ostrovům a chystal se následujícího dne na Koglóbův den objevit ve 41 letech nový kontinent z pověření jejích veličenstev Ferdinanda II. Aragonského a Isabely Kastilské.

Následujícího dne o druhé hodině ranní Kryštof svým zástupným mužem spatřil nový kontinent, Novou Indii, později známou jako Americkou, jehož obyvatele, které objevil spolu s novou Americkou zemí nazval Los Indos, zkráceně 'los', tak jak je nazýváme i my dnes.
Los se dožívá mezi 15 až 25 léty s váhou od 200 do 825 kg, záleží na kmeni, s délkou těla mezi 240 až 310 cm.
Losové, kteří se cítili poctěni, že je někdo objevil, chovali se ke Kryštofovi Koglóbovi přátelsky a nabídli mu něco chutného stromového listu, který Kryštof se zdrženlivým díkem odmítl, s tím že je listovegetarián a jí pouze maso.
Tak vzniklo velké americké přátelství mezi španělskou korunou a losy.

Zatímco Kryštof Koglóbus se vracel s loďmi plně naloženými listovými dary, o něco severněji na kanadském Vinlandu se zpožděním dozvěděli se o Koglóbovi, objeviteli i místní Vikingové, díky vytáčenému připojení k internetu. Ihned poté tito bezejmenní kanadsko-americko(/novoindicko)-norští Vikingové počali se stavbou válečných drakkarů, aby podle starého obyčeje, který už nějaký pátek neprovozovali vyplenili Koglóbovi objeviteli pár vesnic na pobřeží.
Zatímco 'kanadští' Vikingové stésávali své drakkary, na nový kontinent se začali přisírat noví lidé ze staré vlasti, tak jak je tam Kryštof Koglóbus do jejich nové vlasti kyvadlovou lodní dopravou dovážel, protože španělská koruna měla asi tři lodě, -plus mínus 17- které darovala Koglóbovi na jeho šílené výpravy, nikdo ale nepočítal s tím, že objeví Novou Indii v Americe. Poté co kanadští Vikingové vypluli uvítat Koglóba osobně, zmizeli z dějin v námořní bouři neznámo kde. (Leč jisté zdroje uvádějí, že trhlinou v časoprostoru se objevili po boku Agamemnóna při dobývání Tróje.)
Naštěstí i Koglóbus to jednoho dne na konci května v roce 1506 sám v 54 letech zabalil selháním srdce a tak už nemusel nic objevovat a měl od všech pokoj. Jejich španělská veličenstva se sama domnívala, že kdyby Koglóbus žil déle objevil by ještě několik Indií a o to nikdo nestál.

Zatímco Španělé a Portugalci objevovali horlivě Ameriku - JiH, Amerika SEvER čekala na své trvalé britské objevitele až do roku 1607 (povšimněte si, že je to přesně 99 let od smrťouství Koglóba, což nemůže být náhoda!), po připlutí do Ameriky - SEvER, objevili po svém vylodění první trvalou britskou osadu Jamestown, která jenom čekala na osídlení a kde mohli pít čaj o páté a hrát kroket.
A co se tam dělo? To se hned dozvíme.
"James, mé hodinky ukazují pět hodin, ale čaj na stole před sebou dosud nevidím."
"Omlouvám se sire, dnes ráno sběrače čaje sežral krokodýl."
"Och, to je strašné James, už někdo hledal ten čaj v krokodýlovi?"
"Zajisté sire, ale madam si přála z krokodýla kabelku, proto příprava čaje tak trvá."
"Dobrá James, zatím si zkrátím čekání pohledem na můj anglický trávník."
"Zajisté sir, nebo byste si mohl zahrát kroket."
"Och, výborný nápad James."

Tato idylka se skončila až jednoho chmurného listopadového dne z roku 1773, (což je přesně 267 let od smrti Koglóba a to rozhodně nemůže být náhoda!) kdy britským Američanům se indický, britský Darjeeling natolik zapíjel, že naházeli všech 342 beden čaje (což je téměř plus mínus na chlup stejný počet, jako počet Koglóbových lodí při první výpravě) do moře a vyhlásili svou malou proamerickou, nebo indickou revoluci a taky se objevili Vikingové převlečeni za Velšany, protože jim nikdo nerozuměl.


17 názorů

Gora
před 6 dny
Dát tip Aru

Jasně, mne to nadchlo hned:-)) a díky.


Aru
před 6 dny
Dát tip Gora

Goro, aby to někomu nezpůsobilo újmu na zdraví :D

ale jestli ti to udělá radost :)


Gora
před 6 dny
Dát tip

Aru, mohli bychom dílo Nominovat do PM?


Aru
před 3 týdny
Dát tip toot

díky moc Lili, tentokrát to bylo řádně okořeněno, hlavně časové výlety Vikingů :))

mmmochodem, četl jsem jednu legendu, vono to moc nesouvisí, ale že prý po návštěvě legendárního Avalonu návratilci nesměli už vystoupit na zem, neb prošli jakousi časovou osou, ve které by je zem, už přivítala pouze do podzemní říše


Lili.
před 3 týdny
Dát tip Aru, supizmus

Těžký život objevitelů... za Tvůj badatelský přínos k jejich připomenutí uděluji mi propůjčený tip a za tím letí chvála - zpracování je totiž boží!


Aru
před 3 týdny
Dát tip Alegna

díky Lído, ale jenom jsem sebral internetové postřehy k pomezní historii a naházel to do mixéru, žádná věda v tom není :))


Alegna
před 3 týdny
Dát tip supizmus

Tvoje fantazie nemá hranic, bavilo mě číst :)


Aru
před 3 týdny
Dát tip

díky Kočkodane :)


Kočkodan
před 3 týdny
Dát tip Aru

Aru, tvoje dílko se líbilo i mně, což rozhodně nemůže být náhoda.


Aru
před 3 týdny
Dát tip

díky moc vesuvanko ;)


vesuvanka
před 3 týdny
Dát tip Benetka, Aru, supizmus, Alegna

Aru, moc pěkně napsané, a Koglóbus nemá chybu :-))) Tip


Aru
před 3 týdny
Dát tip Janina6, Gora

děkuju mockrát ;)

Jani, možná tvým učitelům prostě chyběla jen hravost a radost z objevování historie pro dětského posluchače.

já si vzpomínám, že v podstatě celých devět let bylo nemožné udržet bdělou mysl při látce, jejímuž výkladu snad pomalu nevěřili ani ti co byli státem pověřeni ji předati školnímu dítku :D

Goro, pohrával jsem si s myšlenkou, že bych to jednou snad, jako omylem i vydal :D

ale oni sami historikové mění historii oficálně s tím, když jednou za čas provětrají archívy, dnes se už prý neučí, že Přemyslovci vyvraždili Slavníkovce, ale že to byli Vršovci. v podstatě dítko se s pílí sobě vlastní něco učí, aby se po 20. letech dozvědělo, že se učilo zbytečně :D

to je pochopitelné Bene ;)


Benetka
před 3 týdny
Dát tip Gora, Aru, Alegna

Mám to štěstí že žiju po boku (bezmála téměř teda) praprapra x 10 vnučky Kolembusa.  A ačkoli na historky o objevení americké indie nejsu zvědavý tak na Ní je toho zase k objevování ažaž.


Gora
před 3 týdny
Dát tip Benetka, Aru, Alegna

Aru, ty tvé hlášky, nečekané souvislosti čtenář vychutnává s radostí, tedy já určitě. 

Tak jako /prý/ objevil Kolumbus Ameriku, tys našel osobitý styl a věřím, že bys s ním v nějakém vydavatelství mohl uspět.

Ale i kdyby ne, tady máš své čtenáře jisté!

Díky za senzační příspěvek.


Janina6
před 3 týdny
Dát tip Benetka, Aru, supizmus, Alegna

Úžasné. Ve škole jsem mívala problémy s dějepisem, ale to muselo být tím, že mi dějinné události nikdo nedokázal tak srozumitelně podat, jako to umíš ty!


Aru
před 3 týdny
Dát tip

díky moc, ještě těsně před vydáním jsem to dopilovával, protože mi to přišlo moc chudé :))

nevím jestli genialita, ale je tam všechno co tam šlo nacpat :D

naopak, vsechno je provázané se vším, což je na tom to nejlepší


supizmus
před 3 týdny
Dát tip Aru, Janina6, Gora, Benetka, Alegna

Nevím, jestli to napíšu správně americky, indicky, americky-seversky anebo tak nějak, ale mému mozku, nebo spíše centru vnímání psaného textu, připadá, že se v Tobě usídlila genialita. Tato si vzala za muže humor a táhnou to spolu šťastně jako Koglóbus na Indii v Americe. Díky za Tebe, za Tvůj um a tak vůbec. Nechápu, co mě je co do mýho života. S textem to nesouvisí, ale co dnes s něčím souvisí, že?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru