Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŠMoulijáda

17. 11. 2004
8
0
4037
Autor
Aaria

Zvonek.  Zabalená do deky jsem otevřela dveře a stanula tváří v tvář dvěma máminým kamarádkám a tašce plné brambůrků a vína. S obvyklou větou: „Jenom na skok, musíme hned domů,“ si to šinuly do útrob našeho bytu.

Ono NA SKOK se začalo prodlužovat na skoky dva a můj bratránek byl vyslán, aby dokoupil zásoby vína, protože jeden litr je pořád jeden litr a ženským se to zdálo moc málo. Po hodině čekání u prázdných skleniček a docházejících brambůrku připochodovalo pět litrů vína a chipsy navíc. Mejdan mohl začít.

Pokaždé, když se otvírala nová flaška, ozývaly se protesty a pádné argumenty pro její opětné zašpuntování, které zněly: „Už ne! Musím jít domů. Manžel na mě čeká.“ (manžel je starej protiva a beztak čekal na smaženej květák, co si zrovna tak mohl udělat sám – a bezpochyby udělal). „Já musím opravovat písemky!!! Děti jsou už nedočkavé…“ Se vzpomínkou na svou školní docházku jsem paní učitelku ujistila, že děti jsou všechno jen ne nedočkavé na písemku, kterou pohnojily.

A tak se vesele pilo, mluvilo, jedlo (hlavně ti, co nepili) a pilo a pilo a pilo a…

            V pozdních nočních hodinách, kdy prý už slušní lidé spí a ti neslušní se řídí heslem: Slušní lidé chodí domů za svítání, se blížil okamžik nejvášnivějšího tance.Bylo to ve chvíli,  kdy se přišlo na to, že i ta nejposlednější láhev v naší domácnosti trpí defektem totálního vypařování. Jako hlavní  DJ jsem již po několikáté vyměňovala desku, když bratránek zavzpomínal nostalgicky na mladá léta (je mladší než já) a dožadoval se desky Šmoulů, kterou u nás poslouchal jako malej. Po vyslovení zaklínací formulky: „Šmoulové,“ se strhlo hlasité skandování: „Šmoulové, šmoulové, šmoulové.“ Inu když šmoulové tak šmoulové. Po zaznění prvních tónů se ozvaly hlasy: „Vohul to!!!“ A tak, v jedenáct v noci, ve třetím patře panelákového domu, řvala deska Šmoulů z velkých repráků od gramofonu a tři ženský se vlnily do rytmu diska.

„Takhle se paří!!! Jen se dívejte vy mlaďáci! Ani bavit se neumíte!!! To je pořád tuc tuc tuc, to není hudba! Tohle je to pravý pařmenský,“ pořvávaly na nás babice – zvláště paní učitelka -  a bouřlivě máchaly rukama a vlnily bokama, co jim jen alkohol dovolil. Když se jejich těla unavila, přišel na řadu zpěv, který byl snad ještě zběsilejší, než tanec sám o sobě.

„Šmoulalí šmoulalá, šmoulalílalá,“  pořvávaly jedna přes druhou a pokoušely se vlnit do noty. Ovšem hymna večera měla teprve přijít. Šmoulové už dozpívali a já si pomalu oddechla, že moje bránice bude mít pauzu, když tu se ozval hlas jedné z čarodějnic: „Tak to teda néé! Á, hajdy hajdy hajdy hou, šmoulové šmoulujou, kamarádům pomůžou… Tak zpívejte přece a ty nekoukej a pusť to znova!!! Hajdy hajdy hajdy hou, šmoulové šmoulujou, kamarádům pomůžou, všude jsou, jsou, jsou…Á, hajdy….“

„Gargamel má svůj hrad, v něm zkouší čarovat má z toho akorát bouléé…kam přijdou tam jen jsou, skáčou a šmoulujou…“

A tak pořád dokola. A nezůstalo jen u šmoulů a jejich písniček. Debata se mezi neodolatelným zpěvem přenesla až k šmoulím podprsenkám a kdoví čemu ještě.

            Večer byl zakončen zhruba kolem půlnoci, když moje matka pronesla památnou větu: „Ne, ty zelený zmrdy už ne!!!“ Když jsem ji tuto formulku zopakovala druhý den, kdy měla relativně čistou hlavu, udiveně se na mě podívala a pravila: „A nejsou šmoulové modrý?“

            A kdo říkal, že ženský nad čtyřicet se neumějí bavit stejně jako puberťáci. Ba dokonce ještě líp (pro střízlivé přihlížející)?

 

12.11.2004


Andulka
24. 11. 2004
Dát tip
ses dobry vypravec...:-)..i kdyz se priznam....ze teda zrovna ja neparim.....:-))) ze po dvou sklenickach koncim....:-)))) nastesti...

rainman
21. 11. 2004
Dát tip
:-)))))))))))))))))))) je to boží, díky :-)))))))))))))))))))))

Sunmoon
20. 11. 2004
Dát tip
(v)anilinová: jjj taky mi to právě něco připomnělo...:o)

Aaria
20. 11. 2004
Dát tip
Co je seznámit? Třeba pro tak různorodou společnost zabere i Maxipes Fík nebo Včelí medvídci (ty zas ráda já):-))))

Sunmoon
20. 11. 2004
Dát tip
to by nemuselo bejt marný...ty včelí medvídci musej zabírat na každýho, ne? :o))

Drusada
19. 11. 2004
Dát tip
no jasně že se i generace našich rodičů umí bavit! A tohle musel být supr mejdan :-)

Aaria
19. 11. 2004
Dát tip
Tak tahle učitelka je normální (v rámci možností):-))))) Ale to, co popisuješ ty, je vážně děsivý.

..díky za avi trnko :)))) zas jsem se po dlouhý době parádně zřezala, takže posilování břišních svalů mám odbytý.. "Gargamel má svůj hrad...." no slzím a pak to s těma "zelenýma zmrdama" - né že bych si potrpěla na tyhle výrazy, ovšem tady seděly! Výborný!!!!!!!! :))))))) A ty rodinný nákupy vína jsou mi povědomé, ovšem naše matinky se zas takhle neodvázaly - asi jsme jim nepustily tu správnou muziku, co Sun?

dracon
18. 11. 2004
Dát tip
Koukám Arai, já taky řekla na skok.. a jen co jsem vytáhla paty od tebe tak se to tam rozjelo.. hmm příště to bude delší skok:))) Btw. potěšila si :)))))

Sunmoon
18. 11. 2004
Dát tip
Ari...ano, napsaly to Tvoje maminka s kamarádkama, ale takhle úžasnej vypravěčskej talent hned tak někdo nemá. Např já to neumim, proto to tak obdivuju...:o) hodim sem ještě avi pro sestřenku..:o))

clovrdik
18. 11. 2004
Dát tip
ty zelený zmrdy už ne :-)))); dobře jsem se bavil, určitě za to TIP :-)

"Jen se dívejte vy mlaďáci! Ani bavit se neumíte!!!" - tuhle větu v mnoha obměnách jsem už taky párkrát slyšel. Je to spíš vyprávění než fejeton, ale plynule zdařilé. Tip

Sunmoon
17. 11. 2004
Dát tip
:o))) dokonalé Ari..:o) t*

Aaria
17. 11. 2004
Dát tip
Jééé, díky. To napsal sám život (a moje maminka se svýma kamarádkama:-)))))

Leela
17. 11. 2004
Dát tip
Hehe, tak to je dobrýýý!!*:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru