Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TÁBOR

20. 08. 2011
13
21
1696
Autor
delaware

Stále mě udivují reakce lidí okolo nás. Až podle opovržlivých nervózních řečí: ,,On snad neví kam čumí a klidně do mě vrazí..." a pod, si uvědomuji, jak je vlastně super, že zapadáme do davu, když ani není poznat, že jsou trošku jiní.

Mají svůj vlastní svět. Vše je v něm jasnější a přímočaré. Není v něm místo pro přetvářku a pokrytectví . Svůj vztek a hněv dávají na odiv hned. A není nic, co to změní. I radost je taková nefalšovaná.

Každý je něčím zvláštní. Některý nemluví, jiný zas mluví příliš. Další, ten neví, na co se ptá, ale bez odpovědí neodejde. A všechny tak zdeptá. Ještě jednou se zkusí zeptat: ,,Můžu se jít odpoledne vykoupat, když bude hezky?" Dnes od rána teprve potřicáté. Už to ani nepočítám. A jen v duchu si říkám: ,,Proč tak strašně breptá?" Bizardní pohyby, které nás provázejí na každém kroku, už ani nevnímám. Někdo si třepe rukama před obličejem, jiný má chůzi podobnou skokům.

Miloš nám během dne  zmizí do chatky,  lehne si na postel, oblékne pyžamo, ale nezjistí, že je cizí. I chatka i postel i pyžamo. Nevadí. Michalky noční košilka mu přece tak sluší....

Všichni se moc těší na výlet do města a na cestu vlakem. A to i přesto, že někteří pod pojmem vlak a výlet netuší, co si vlastně představit. Davová psychóza funguje všude stejně dobře. Ale že v cukrárně nad zmrzkou se hřeší a na dietu nedbá, to všichni moc dobře znají.

 Procházíme trhy na náměstí. Miloš se neohlíží okolo, kráčí jako tank a naráží do lidí. Než ho stačím vzít za paži a zavěsit se do něj, stačí svým křikem vyděsit několik kolemjdoucích. Ti netuší, že on křičí jen ze strachu z nich. Kdo se v tom má, ksakru, vyznat....

Michalka vypráví sobě, nám i nezvaným posluchačům, velmi nahlas, celou svou rodinnou historii. Zmíní se o pohřbech, politice, vložkách menstruačních. Neopomene zmínit své sexuální zážitky před dvaceti lety. Raději se snažím jí na vše trpělivě odpovídat a přikyvovat a pokouším se nenápadně hovor odvádět jinam, protože už dávno vím, že toto ,,živé rádio" prostě nejde vypnout. Mé úsilí však není ověnčeno patřičným úspěchem.

Tak si jen v duchu pro sebe říkám: ,,Ještě dva dny a jedeme domů." ( A  stejně už se těším, že budu mít spoustu hezkých zážitků, na které budu vzpomínat.)
                                 


21 názorů

delaware
09. 10. 2011
Dát tip
IMo, děkuji

delaware
22. 08. 2011
Dát tip
StvN, to mě obzvlášť těší, že od kritika takhle trochu pozitivní...moc děkuji.

StvN
22. 08. 2011
Dát tip
Celkem fajn napsané.

delaware
22. 08. 2011
Dát tip
Gymnazistko i koloušku, oběma vám moc děkuji.

koloušek
22. 08. 2011
Dát tip
Musím si položit otázku. Jsou šťastnější oni nebo my? Neměla jsem možnost být s těmito lidmi v kontaktu, takže děkuji za Tvoje přiblížení. Napsala jsi to pěkně, bezprostředně.T*

Gymnazistka
22. 08. 2011
Dát tip
Nechci odporovat zkušenějším, ale mně se ten slovosled líbí. Je osobitý a činí autora originálním a nezaměnitelným...

delaware
21. 08. 2011
Dát tip
Jeffe. děkuji

delaware
20. 08. 2011
Dát tip
Honzyku, děkuji.Máš pravdu.

Honzyk
20. 08. 2011
Dát tip
..ja teda mel jet taky na letni tabor s mentalne postizenejma detma, ale nakonec "mi to nedali", ze bych je moc rozdovadel...a ze nejsem manualne zrucnej...ale moje zkusenost, jo: ja dycky vod nich dostal vic, nez oni ode me, myslim, i kdyz me treba stokrat voslintali...*)

delaware
20. 08. 2011
Dát tip
Alegno, děkuji.

Alegna
20. 08. 2011
Dát tip
určitě zajímavé téma

delaware
20. 08. 2011
Dát tip
R.L. děkuji

delaware
20. 08. 2011
Dát tip
blboune, děkuji

...jo*

delaware
20. 08. 2011
Dát tip
gabi, děkuji. (já už to trošku předělala)

gabi
20. 08. 2011
Dát tip
viac som sa zamerala na obsah ako formu, zaujímavý obrázok, vďaka za nakuknutie do sveta "trošku iných"*

delaware
20. 08. 2011
Dát tip
avox, děkuji. Možná to nějak předělám, ten slovosled.

avox
20. 08. 2011
Dát tip
momentka, asi by šla rozvinout... pokud jde o téma, chápavě přikyvuji, pokud jde o zpracování, místy bych změnila slovosled... když tedy o kritiku stojíš i nestojíš :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru