Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

všude kam dal jsem své oči bylas

01. 04. 2012
15
18
1389
Autor
syn Téza

Všude
kam dal jsem své oči
bylas

míhala ses v mozaice
velkoměsta
mezi auty a semafory
mezi roboty
co mají dělat
lidi šťastnějšími

bloudilas
v šumu mrakodrapů
schovávala
v řezavých hlasech motorů
smála ses
ve smutku
uspěchaných mužů
kteří už ztratili
naději...

všude
kam dal jsem své oči

bylas;

a tak mi svět připadal
trochu
                 hezčí


18 názorů

zvedavec
29. 09. 2012
Dát tip
tip

nonamebeast
13. 05. 2012
Dát tip
Pěkně rytmické a lidsky blízké, nechávám tip!

syn Téza
06. 05. 2012
Dát tip
díky všem, teď jsem tu nějak poslední dobou nebyl..každopádně, básnička je už i zhudebněná, když budeme mít s kapelou peníze, tak ji i nahrajeme!:)

Jéé.. Pro mě nádhera. :)

Markéta
14. 04. 2012
Dát tip
se značným zpožděním, ale přeci...něco k tomuto textu: Patrně (alespoň zatím)tíneš k jednoduchosti. Proč ne...nicméně je třeba rozlišovat mezi formální jednoduchostí a přímočarostí. Prostá, jednoduchá forma může skýtat nezměrné přesahy, v přímočarosti není uplatněn poetický pohled na svět a působí triviálně. Tvé texty jsou spíš přímočaré, než jednoduché. Psal jsi, že s psaním začínáš. Jedna dobrá metoda, kterou si je dobré osvojit hned na začátku je škrtání. Hodí se to prakticky vždycky (méně znamená více...koneckonců báseň, jenž působí je vždy koncentrátem, zhuštěnou formou možných obsahů vědomí, které chceme do textu vtisknout). Konkrétně zde místa, co po takovém zásahu přímo volají: "míhala ses v mozaice velkoměsta mezi auty a semafory mezi roboty co mají dělat lidi šťastnějšími" V básni není dobré vysvětlovat. Prostě to nepůsobí dobře, je to začátečnicky prkenné, navíc není to nic, co by dělalo báseň básní, ta není manuál. Zkus ponechat čtenáři prostor pro jeho imaginaci, ponech mu možnost jeho vlastního uchopení tvé výpovědi. jedině tak bude i on účasten tvého prožitku a bude se cítit skutečně osloven. Pokud toto text neumožňuje je pro čtenáře bezcenný. mezi roboty co mají dělat lidi šťastnějšími obsah slova "robot" už tvé další dvě strofy nepotřebuje, že "má dělat lidi š´tastnějšími"...proto byl vyroben, proč to vysvětlovat, nepíšeš pro malé děti. Totéž zde: "ve smutku uspěchaných mužů kteří už ztratili naději..." máš tam "smutek", "uspěchání"... to stačí. ta beznaděj je CÍTIT už v těch prvních dvou řádcích (strof). Nesděluj, báseň je víc jak o slovech o pocitech, které jednotlivé obrazy mají schopnost v člověku vyvolat Je k tomu ještě mnoho co říct, ale takhle to zatím myslím stačí.

Honzyk
03. 04. 2012
Dát tip
...to ja dekuju...: na strance, jez otevrela se mi pred ocima veru moc lahodneho ke cteni nebylo...u tebe rad jsem se zastavil:)

syn Téza
02. 04. 2012
Dát tip
ó, díky všem:)

Budteveseli
01. 04. 2012
Dát tip
i mé zlomené srdce zaplesalo :D

Honzyk
01. 04. 2012
Dát tip
*

...fajn*

..moooc hezké:)

syn Téza
01. 04. 2012
Dát tip
díky:) jH: jéé, psí vojáci:) Byl jsem na světě krátký čas a když jsem si k nim našel cestu, zjistil jsem, že už spolu nehrají:-O

snake_01
01. 04. 2012
Dát tip
trochu přímočaré, ale na druhou stranu velmi příjemný text s myšlenkou...

marcela.m.
01. 04. 2012
Dát tip
pekne..jemné

Petr.II
01. 04. 2012
Dát tip
jo, * ( i s názorem) *

jH
01. 04. 2012
Dát tip
:) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru