Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Asfaltová cesta

Výběr: Jinovata, Fouckault, Zbora
03. 09. 2012
45
52
4645
Autor
nikotin

 

Asfaltová cesta

v tomhle životě
jsi nezvlád něco
co už nezměníš -

odkvétá a roste nová tráva

stromy a keře
kolem kterých jsi chodil s taškou na zádech
viděly už pár
        takových příběhů

kde se mění jen odpadkový koše
dokola natírají barevný ploty
a blednou bílý čáry
jasně daný středem
        asfaltový cesty

jinak vše zůstává - -

měním se jen já
a mizejí ty chvíle kdy 
jsme seděli na kolotoči
bylo nám pět a
ty jsi měla červený tepláky -

nádhernej úsměv a
a já
taky -
        kolo a
        šusťáky - -

a nebylo tak těžký říct...
              něco správnýho -

měníme se

jinak vše zůstává

 

 


52 názorů

Alojs
03. 10. 2012
Dát tip
takové lehké, přestože nijak revoluční... ale líbivé*

Ta Ká.
30. 09. 2012
Dát tip
Hezké...

Miroslawek
26. 09. 2012
Dát tip
nic moc pro mne, tak trochu instant

Zbora
24. 09. 2012
Dát tip
Připomíná mi jednu Fouckaultovu báseň ještě z pravěku Písmáka, nad kterou jsme se (jak to tak bývalo zvykem) pohádali s Lyrykem. Lidé se v té básni měnili zatímco mraky na nebi zůstávaly stejné. Přišlo mi to tenkrát také taknějak prvoplánové a fádní, ale dodnes se k tomu textu občas v mysli vracím a říkám si jestli jsem měl tenkrát pravdu...a nevím. Tenhle text je trochu brnkačka na city. Mně to celkem nevadí. Mám rád jistou dávku sentimentu. A mám za to, že se to lidem celkem dost líbí. A není to zas taková hlušina, aby se to pro ně nedalo doporučit ke čtení...

Markéta
14. 09. 2012
Dát tip
text se odvíjí pouze v rovině konstatování, což jej činí uzavřeným a nekomunikujícím. přijde mi to jako sentimentální pokyvování hlavou nad prázdným stolem... Téma pomíjivosti je rozhodně nosným tématem, ale v tomto podání postrádám jakoukoliv invenci... text na mne působí oploštěle a fádně

pekny, hlavne ty teplaky1 T

Petr.II
07. 09. 2012
Dát tip
*

8hanka
06. 09. 2012
Dát tip
pripomenulo nieco :)*

pre mňa,milé dielo s jemným úsmevom za pointov *T

black8
05. 09. 2012
Dát tip
"...a nebylo tak těžký říct něco správnýho"... pekné, pekné!

"a nebylo tak těžký říct... něco správnýho -" tohle mě dostalo, další Tvůj parádní kousek! *

marcela.m.
05. 09. 2012
Dát tip
úžasné..T


Tony.cs
04. 09. 2012
Dát tip
jop *

Annabella
04. 09. 2012
Dát tip
Díky, že to můžu vidět. Chce se mi říct, že mě to těší, ale ono mě to asi nemá těšit, že jo. Tak radši řeknu, že se mi to líbí a proti dalšímu avízu nic namítat nebudu. Tip.

patryCIA
04. 09. 2012
Dát tip
no hej, v závere máme niekedy sklon zbytočne "nalepiť " doslov,- akoby si stále chcel, vyťažiť z toho viac...a nestalo sa, samozrejme, úvod je tak neotrieskane famozny že ma dokázal očariť,- pre mna osbne fakt škoda tej naivnej detinskej romantiky v druhej "sumarizačnej" polke,- písať vieš, o tom sa baviť nemusíme

filemon
04. 09. 2012
Dát tip
Ja to beriem aj s tou spomienkou na detsvo :))

Jo, podle mě to dílko není vůbec špatný. Pro mě docela blízké. Tip*

Fouraix
04. 09. 2012
Dát tip
krom několikanásobných se ti nějak podařilo poslat avi i mně, kterej tu dosud nefiguroval, což teda nevim jaxeti povedlo, bez toho abys mě přímo vyťukal na klávesnici.) ale když už jsem tady taxe vyjádřím. tohle je poezie, která ani tak netvoří, jako spíš spoléhá na poetiku některých partií života samotného. nic proti tomu, ale osobní vhled mi částečně chybí, neb jsem náklonnost s druhému pohlaví pocítil až velmi opožděně, ve věku více než dvojnásobném. takže mě nejvíc oslovila první strofa s takovou tou univerzální pravdou, kterou si má každý nač aplikovat, ale běžnému lůzru, kterému se časem nezaplácne ego úspěchy jinými, rezonuje v hlavě víc.

vk
04. 09. 2012
Dát tip
toto ostáva, tamto sa mení - teda pominuteľnosť, potom idealizácia detskej lásky, na záver všetko doslovne zhrnuté - veľmi ma to poeticky nevykoľajilo najzaujímavejšie sa mi zdali časti: blednou bílý čáry j a s n ě daný středem asfaltový cesty a a nebylo tak těžký říct... něco správnýho - ale ostali nerozvité a v podstate zavalené sentimentom a príliš explicitne rozpísanou pominuteľnosťou

nikotin
04. 09. 2012
Dát tip
Dalimir: a? :-)

Dalimir
04. 09. 2012
Dát tip
měníme se - - - ...jinak ...vše ...zůstává

Ď za avi...je to zdělení, mi už dost blízké,jen jsem neměl šusťáky a kolo bylo dámské po babičce.Každý člověk se jednou začne ohlížet,má-li za čím.Jsou to vzpomínkové sny,typu:co kdyby.I to nás žene kupředu, nejen realita současnosti.Samotný výplod je poklidný i vyrovnaný,ale díru do světa neudělá,natož do Písmáku*

Jinovata
04. 09. 2012
Dát tip
Trochu moc doslovně pointované, v celku prvoplánové, ale přesto v konkrétních místech silné. Výběr za rozporuplnost.

feferonka
04. 09. 2012
Dát tip
Moc hezke, s tvym poslednim komentarem, o tom problemu, souhlasim. Ja se v tom svym zpusobem nalezam tez, takze pro me velky tip. *

nikotin
04. 09. 2012
Dát tip
Mimoni, malinko tě musím podezírat, že tam značně podceňuješ úlohu spojení „a nebylo...//to tak těžký... říct.../něco správnýho//měníme se - -“ Život je o tom umět říct správný slova ve správnou chvíli. Když byl člověk dítě, nepřemýšlel nad tím, neuvědomoval si to, a proto to nebylo tak těžký jako dneska. A v tom textu je to promítnutý do vztahu dvou lidí, který k sobě měli v dětství mnohem blíž než dneska, protože se nebáli říkat, co cejtí. A můžem to stavět i dál, že je to stará a dneska už nenaplňovaná láska z dětsví, která už se nevrátí, protože on neví správný slova a i kdyby je věděl, tak ona neví, jak se k nim správně postavit. Nevidim v tom nic kýčovitýho, naopak- vidim v tom načrtnutej závažnej problém.

Max Hutar
04. 09. 2012
Dát tip
No já jsem všechny ty básně četl a pamatuju si je, poďme se bavit:-). Uznej sám, že motiv lásky přetrvávající z dětství je v literatuře passé už od romantismu a ve filmu je to nadužívaný klišé (např. Forrest Gump, ale miliony jinejch, většinou americkejch dojáků). V kontextu věci bych očekával, že pokud už to téma použiješ (a já ti věřim, že ho opravdu potřebuješ použít, vyrovnáš se nějak se zatěžkáním, které s sebou v umění nese. Možná nejsi syrovej básník, ale postromantickej kýčař přece určitě nejseš.

nikotin
04. 09. 2012
Dát tip
avi ( omlouvám se, podařilo se mi u někoho poslat vícenásobně ) + velký dík všem, kdo mi napsali kritiku nebo dali tip

Dobrý. Ale..ale..skoro mě to tlačí přesně tam kam chci..chytře napsaný, tak že až předvídám další pokračování a mám radost, že jsem se do něj trefil. A nevím zda to je dobře nebo špatně :)

nikotin
03. 09. 2012
Dát tip
Mimoň: Když si přečteš Zubní pastu, Dva kilometry za pubertou, V Siestě, Někde za margarínem a další, mohli bysme se bavit o tom, nakolik jsem básníkem syrovosti. Ovšem romantický klišé- to přece ne.

Max Hutar
03. 09. 2012
Dát tip
Tuhle možnost jsem zanedbal. Přišla mi natolik nesamozřejmá (že by šlo o stále tu samou holku) že by to - opět - potřebovalo nějaký zdůraznění. Kdybys byl romantik, tak neřeknu, ale tebe znám jako básníka syrovosti. Syrovost by se s faktem, že to takové romantické klišé dotáhlo až na realitu, měla krásnou šanci vypořádat... a nevypořádala. Tedy tak.

nikotin
03. 09. 2012
Dát tip
o samotný dětství tam ani tak nejde, jako o tu holku, mimoni

Max Hutar
03. 09. 2012
Dát tip
První polovina je dobrá, hezký ántré k pomíjivosti, vychází to z pozorování "přírody dneška", má to atmosféru. Ten sentiment po dětský lásce mi ale přijde pak už naservírovanej nešikovně: To by člověk byl pěknej troglodyt, kdyby se bez dalšího zakonzervoval ve svejch pěti letech... je pravda, že bychom si mohli ze svý pětiletý fascinace ponechávat trochu víc, ale to tam není rozvedený. Prostě jen konstatovanej smutek po dětství bez nějakejch zajímavejch atributů.

sveřep
03. 09. 2012
Dát tip
dobrý

Alegna
03. 09. 2012
Dát tip
pěkné nasané, mně blízké pocity*

Alegna
03. 09. 2012
Dát tip
pěkné nasané, mně blízké pocity*

gabi
03. 09. 2012
Dát tip
nostalgia, clivota...pekne vyjadrené *

Dobré*

Čudla
03. 09. 2012
Dát tip
/*

srozumeni
03. 09. 2012
Dát tip
***

Hagrid
03. 09. 2012
Dát tip
*

Lucie-at
03. 09. 2012
Dát tip
líbí

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru