Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chodit tam častěji

Výběr: Eli.Benett, egil, Zbora, Print, Markéta, a2a2a
07. 01. 2013
36
36
5639
Autor
Jinovata

Jožkovi

 

Na chvíli tvůj, svěží vzduch
trvá lesu věčnost. Vždy podle rady:
obejmi strom, vyber si takový,
který neobejmeš. Vesnice z paměti
mizí, není ji přes stromy vidět.
Ani tvůj strom není vidět
z takové blízkosti.

Vyplaší tě až srnka, nebyl to kanec, sci-fi:
srdce ti přestane tlouci
až někdy někde v budoucnosti.

 


36 názorů

Martas1985
03. 05. 2014
Dát tip
ta tvoje sabotaz ti utvari osobity styl,jen tak dal:) tip

Martas1985
04. 04. 2014
Dát tip
taky mi tam vadi to scifi jinak super,tip

rybkaH
17. 02. 2014
Dát tip

jo!


mperdik
11. 06. 2013
Dát tip

myslím, že to není na výběr ani na T


Yup - tip.

MarK.
22. 02. 2013
Dát tip

fajnova! :).. *


a2a2a
20. 02. 2013
Dát tip

asi po přečtení tvé vydané sbírky jsem se bez zeptání naučil dívat za dveře a tam si potvrzovat své asociace - sci - fi. A tak mi, pokud by zde nebylo diskuse, toto slovo nepřišlo vůbec nepřirozené, dokonce ani z tvé strany tam není prvoplánově jako nějaká vyrovnávací plocha, např. já jsem to četl jako pojmenování vlastní úzkosti, když jsme neočekávaně postaveni před náhlý šelest a představa najednou předčí skutečnost a tak to sci - fi je jen sebeironické konstatování vytvářených a neuskutečněných dramat. A je to tedy i možná, v druhém sledu ona vyrovnávací plocha či spíše pomlčka, která dovoluje spolknout vřelost celé druhé sloky a bránit ji tak před módním nařčením z nedostatku cynismu.


mperdik
06. 02. 2013
Dát tip

ano srnka mne vyplašila


Jinovata
04. 02. 2013
Dát tip

IQ ani články ze studentských dob nepředurčují k chápání literatury. Stejně jako elitní neurochirurg není expertem na mokročipy. Inteligence je možná obecná vlastnost, čtení ale není podmíněné pouze inteligencí, ale také vědomostmi z oboru - tedy musíš mít načtenou literaturu podobného žánru a ještě k tomu mít talent pro čtení takového žánru. Tím se nevyjadřuji k tomu, zda je tato báseň dobrá či špatná - nijak jsi proti ní ostatně neargumentoval. Jenom se vyjadřuju k tvému účivu že ani s dost dobrým IQ a články něčemu nerozumíš. Mohl bys klidně dodat že tě udivuje, že tomu nerozumíš také vzhledem k tomu, že si umíš uvařit čaj, že jsi včera šel do práce obdivuhodně rychlým krokem atd... Člověk, který tohle dělá, je podle Nietzscheho definice tzv "šosák".


helgard
04. 02. 2013
Dát tip

a teď už jen zbývá všimnout si malého kluka v krátkých kalhotách s odřenými koleny a kusem tureckého medu upatlaného kolem pusy, jak se skrze tleskající dav, vzdávající holt hloubce té básně, nebo co to má být, snaží prodrat až k podiu a tam slabým hláskem nezkušeného vznáší dotaz......proboha o čem to je? ...a snaží se být slyšen a vyslyšen.....zadaří se?

Nechápu psychologa jenž mi na vojně měřil IQ a řekl "dost dobré"....nerozumím redakci Mladé fronty když mi řekla na články z dob studentských "na pulitzera to není ale na práci v oboru to bohatě stačí"...Kam se podělo všechno mé vědění, když si tu čtu díla u nichž nechápu ani to co mají sdělovat, natož pak proč.......kde jsi literaturo?


Anetté
03. 02. 2013
Dát tip

mně sci-fi nijak nepřekáží, i když obyčejně ho nevyhledávám:D*


Markéta
03. 02. 2013
Dát tip

občas se mi stálvalo, že jsem v prvních chvílích byla z tvých textů jelen... nyní jsem po třetím čtení bezmála stromem :) příjemná meditace....


Jinovata
31. 01. 2013
Dát tip

Já mám právě pocit, nebo aspoň tvůrčí záměr, že ta přehnanost sci-fi koresponduje s absurní přehnanosti budoucnosti jako takové. No každopádně číst to místo je vyložený masochismus.


Agibail
31. 01. 2013
Dát tip

výborná, ale stejně jako Bergovi mi v ní "vadí sci:fi "- přijde mi, že text  narušuje příliš...  **


něco mezi Zitou Legátovou a Total Recal, gratuluju


jednou bych tě rád viděl, jak jedeš na tom kanci

a tohle je dobrá výchozí pozice (chodit tam častěji než do kanclu)


Print
21. 01. 2013
Dát tip

ano...


Jinovata
17. 01. 2013
Dát tip

Chybí ti uvozovky u sese, stůl a smutné


Jinovata
12. 01. 2013
Dát tip

berg: Díky za komentář. Co se toho sci-fi týče, je to taková moje sabotáž. Dělám to docela často, je to takový můj vzdor proti přílišné medovosti textu, jako probuzení ze sklonu ke stereotypní interpretaci, jako osobně zabarvený zneklidňující bod v básni. V životě taky nechodí vznešenost odděleně od nízkosti. Ovlivňují se, kontaminují se jedna druhou. To se snažím zachytit. Neříkám, že se to musí líbit, jen se dělím o záměr.


berg
12. 01. 2013
Dát tip

Heh, cos tím. 

První strofa ajnfach super. Sám často chodím kolem vesnic, které (už) nejsou. Tady souzním, celkově, v tom pocitu fascinace a neuchopitelnosti. A pak ten úlek a zároveň úleva, která jednou nepřijde... kdoví, jak to bude (i když už i bylo, je...). 

Vlastně mi vadí jen sci-fi. Nějak mi nezapadá do celkové atmosféry básně. Asi chápu důvod a smysl použití téhle zkratky, ale stejně mně v kontextu celé básně nějak (spíš podvědomě) irituje. Ale i tak dvě a půl zvězdočky určitě.


alcap on e
10. 01. 2013
Dát tip

tippppp :)


ponedělí
10. 01. 2013
Dát tip

Báseň pro Miloše Zemana, chtělo by se napsat. Až srdce přestane tlouci, namouduši!


Petr.II
09. 01. 2013
Dát tip

jo, ... *


Zbora
08. 01. 2013
Dát tip

Je zvláštní. Člověk by řekl: normální - banální věci, no a co? ...ale něco za tím stojí, je cítit jak se to protahuje do hloubky (lesa :o) ...a taknějak nenásilně z ní ční ten prožitek. Už teď vím, že mi pocit z ní zůstane v paměti a bude se při určitých situacích nejspíš vyvolávat. Takhle to mám rád.


alcap on e
07. 01. 2013
Dát tip

dobrý-tip


Čudla
07. 01. 2013
Dát tip

/*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru