Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tomeho way of life

14. 02. 2021
10
13
388
Autor
Movsar

Když v roce dvaapadesát Tome Slanina jako dvacetiletý utíkal do Ameriky, netušil, co všechno ho čeká.

Už v Bavorsku se podivnou náhodou připletl do přepadení pošty. Ještě zvládl překročit hranice s Francií, ale nezbylo než se nechat naverbovat k cizinecké legii. A protože svět ještě válkám neřekl konec, čekali ho v Indočíně. Džungle, ohně bitev, uši nepřátel na opasku, jinak žádný med. Podařilo se mu ale utéct a konečně dostat do vysněné Ameriky.

Hranice překročil z Mexika a aby nešel jen tak zbůhdarma, Gonzales s Pablem mu do tašky přibalili kilo heroinu, peníze do začátku se budou hodit. Nevydržely dlouho, byla to otázka času a zas se ocitl na rozcestí. U pumpy v poušti se semlela loupež a Tome musel být u toho.. Někdo upilovanou brokovnicí pumpaři ustřelil hlavu. Byl by tu svou dal za to, že on to nebyl. Šerif byl ale jiného názoru, a tak se Tome stal opět psancem.

Ani nevěděl proč, ale Alabama mu připadala svým líným bezčasím příhodná pro nový začátek. V lokále se seznámil s chlápky, co nesoudí druhé, pokud to náhodou nejsou černoši, pozvali ho na grilovačku k Samovi, kde mu nabídli účast na skvělém podniku: Tome se stal rytířem Ku-Klux-Klanu. Párkrát s novými kamarády griloval, i trestnou výpravu, po níž na sekvoji zůstal viset místní reverend, s nimi podnikl, ale měl zas toulavé kecky.

Kalifornie tenkrát začínala žít moderní way of life. Tome byl nadšený svobodnou atmosférou klubů, hudbou, drogami, perverzí, a v jednom takovém si našel ženu, která byla směsí toho všeho. Striptérka Trinity byla báječná milenka, ale strašná manželka, jednoho večera ji uškrtil. A zas chtěl vzít čáru, jenže tenkrát to nestihl a ocitl se před velkým porotním soudem. Jeho advokát byl ostře střižený muž v dobrém obleku, přesně jako z hollywoodských filmů, spílalal prokurátorovi, porotu opíjel dramatickými party: Uškrtit manželku.. To se dnes stává i pařížským profesorům filosofie! Že, pane Althussere.. Ale porotce tak úplně nepřesvědčil, možná i proto, že nikdo z nich nikdy o žádném profesoru filosofie neslyšel. Tome byl uznán vinným vraždou prvního stupně. Soudce, Mikolas Jenicek, měl ale z neznámého důvodu slitování a uložil Tomemu pouhých čtyřicet let ve státní káznici.

Dnes ráno Tomeho, v požehnaném věku devadesáti let, propustili. Připijte na jeho budoucí dobrodružství.


13 názorů

Josephina
24. 02. 2021
Dát tip

chybí mi tam vylíčení asi 25 let Tomeho života, ale dobrá!


annnie
18. 02. 2021
Dát tip

To je sice od tebe vskutku šlechetný a dík, ale je to odpověď na mou otázku??? Je to reálná postava? Nebo je to tajný? :)

 


lastgasp
17. 02. 2021
Dát tip

Myslel jsem,že autor předběhl dobu o rok.


Někdo si prostě i po dlouhou dobu dokáže držet jednu lajnu. „Nahoru" to jde těžko, „dolů“ snáz.. .


Movsar
16. 02. 2021
Dát tip

Annnie, rozhodně se za tebe u Tomeho přimluvím, aby tě ze svých dobrodružství vynechal. Nebo? 

Jak to myslíš - předběhli?


lastgasp
16. 02. 2021
Dát tip

Stručná a jasná linie k požehnanému way of life in the future. Trochu jsme se předběhli.  


annnie
15. 02. 2021
Dát tip

Je to jen fabulace? Nebo kdes nějakej základ??? Výborně napsaný, tip a.


Movsar
14. 02. 2021
Dát tip Gora

Díky za čtení, přátelé. S Radovanem mě to ani nenapadli, ale je to příhodné srovnání. Jsou lidi, kteří jsoz doma všude na světě. 


Ten se teda s životem neštval :) Toho ještě pustit neměli. Vždyť má devadesát! Ten toho ještě hodně stihne... myslím, že bychom se divili :)

Hezky se mi dílo četlo. Pěkné oživení mého valentýnského večera! TIP!


stromeček
14. 02. 2021
Dát tip Gora, Alegna

Nezodpovědnost, hloupost, naivita, jo takoví lidé často končí s nohama ve sračkách a nemají na to ty správné boty. Hezky napsané, tip.


blacksabbath
14. 02. 2021
Dát tip Gora, Alegna

možná se ještě k něčemu došourá.......*/******


Alegna
14. 02. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath

tak  tomu se říká  dobrodruh, i když nemělo by být spíš zlodruh?*


Gora
14. 02. 2021
Dát tip blacksabbath, Alegna

Raději ho pouštět neměli... připomíná mi jistého Radovana, taky se ke všemu přichomýtl nejspíš náhodou...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru