Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Křížovka s tajenkou (v 1.1REL)

17. 11. 2021
7
27
501
Autor
Kamamura

Napodobuji legendárního Magistra Kelleyho a míchám dnes v noci ve své literární laboratoři amalgám z živého stříbra a dvou recyklovaných vtipů. 

Poznámka - Zde musím poděkovat netwoorovi, který mi uštědřil důležitou lekci ohledně akcentů v českém jazyce (školní poučka platí, a ne, že neplatí), na což se pokusím nezapomenout. Původní báseň (v 1.0REL) jsem tedy upravil tak, aby těžká doba třídobého rytmu básně vycházela vždy na první slabiku slova (v 1.1REL). Pokud vidíte stále starou, chybnou verzi, je třeba donutit prohlížeč, aby jí přestal kešovat a stáhl si ze serveru opravenou verzi - v Brave je na to zkratka Shift + F5, podle mě bude fungovat i v jiných prohlížečích. Pokud jste tu poprvé, vidíte správnou verzi. 

Historické palivo na tři


27 názorů

Al Jal Úd
19. 11. 2021
Dát tip

Pobavil jsem se. I dobré komentáře :)


Aru
18. 11. 2021
Dát tip

vidíš, je zbytečný se o něco snažit, já to říkám dávno, už na škole, než jsem zcela prohlédl jsem se ještě občas někdy dokázal možná snažit a stejně z toho jedničky nikdy nebyly. ať se budeme snažit sebevíc, vždycky přijde někdo, kdo ti řekne, že ses snažil málo, nebo pak začnou chodit lidi, že ses snažil až moc :D


Aru
18. 11. 2021
Dát tip

Kamamuro, pokud paní čeština tvrdí, že přízvuk je vždy na první slabice, tak nechápu jak se ti povedlo dát přízvuk jinam, (takže to není česká báseň? nebo není v češtině?) a potom bys ji měl zahodit do Recycle Bin :D


Kamamura
18. 11. 2021
Dát tip

Tak jsem nad tím fakt přemýšlel, a už jsem zas chtěl napsat nějakou odpověď, ale řekl jsem si, radši najdu nějaký protipříklad - a člověče, nenašel jsem ho. 

Takže to vypadá, že pravdu máš tentokrát ty. Přemýšlel jsem taky, jak jsem mohl tak dlouho nevědět tak zásadní věc (poučku o tom, že v češtině je přízvuk na vždycky na první slabice samozřejmě znám, ale zrovna jsem se včera z dcerou učil španělsky, a tam je přízvuk většinou na předposlední slabice, pokud poslední končí samohláskou, nebo na poslední, pokud končí souhláskou, ale jsou i výjimky, u kterých je ale přízvuk označen čárkou nad přízvučnou samohláskou - comprendar vs. pendejo, ale acar nebo xico, atd.) Možná je to proto, že už českou hudbu (vyjma zmíněného Bárty) skoro neposlouchám, a asi bych to měl změnit, protože rytmika soundtracku k filmu Amores Perros mi opravdu při tvorbě českých "blbůstek" nejenže není moc platná, ale jak vidno mě dokonce svádí na zcestí. 

Já jsem si to odůvodňoval tím, že jako existuje k normálnímu civilnímu slovosledu básnická inverze a stylizace, že je přípustné hýbat přízvukem sem a tam v zájmu oživení rytmické stránky básní a písní, ale vypadá to, že není. I u toho Bárty je fakt těžká doba vždycky na první slabice slova, poslouchám zrovna jeho Ilustratosféru, a na výjimku jsem nenarazil. 

No tak jo, ještě jednou se omlouvám, že jsem se hádal jako pitomec, a uznávám, že máš s největší pravděpodobností tentokrát pravdu ty!


netWoor
17. 11. 2021
Dát tip

Hm, no nechtel jsem se hadat. Cestina rika, ze je vzdy prizvuk na prvni slabice, v pripade, ze ma slovo predlozku, prechazi prizvuk na ni. Nikdy neni prizvuk uprostred slova. Muzes mi tvrdit, ze ty nebo nekdo to tak neciti, ale voda nikdy netece do kopce a je fuk, ze ty si myslis, ze nekdy jo. Ale to sem se zamotal. Pochopil jsem, jak vnimas rytmus a chapu, ze se neschodnem. Tip sem ti dal, bo si rymaru vazim.


je to výborný, nápad jak Brno, vtipný, trefný ...


Lili.
17. 11. 2021
Dát tip

Koukám na to jak Hus-a do flašky a dávám tip-ec.


Kamamura
17. 11. 2021
Dát tip

Říká kdo? Poetické ředitelství pro střední a východní Evropu? Není to špatně, jenom to vybočuje z chlívečku, který ti někdo nakreslil prstem do písku, a ty ses rozhodl, že to jsou nepřekonatelné hradby. 

Poslechni so, co na tvojí poněkud zkostnatělou poučku říká Dan Bárta.

Existují polyrymické skladby kde je základní rytmus třeba na tři doby, a akcenty na čtyři. 

Hele, já jsem perkusista, o rytmu vím svoje. Let's agree to disagree ;-)

Jo - a na kolik dob je Florica? ;-D


netWoor
17. 11. 2021
Dát tip

:))))) aha, nu, ve skutecnosti nemuzes dat prizvuk (takt, byt pisnickari to svindlujou) doprostred slova, ten je vzdy na prvni slabice ci na predlozce hisTOrickem je spatne, musis zvolit slova, ktete po trech slabikach  zacinaji prizvukem, slovo historicke ma 4 slabiky a tedy ho nikdy nemuzes pouzit do valciku :) OK?:)))


Kamamura
17. 11. 2021
Dát tip

Na závěr malé cvičení na rozšíření chápání rytmu a frázování s kvízovou otázkou - na kolik dob je následující skladba?

Thiery Robin - Florica


Kamamura
17. 11. 2021
Dát tip

Tak nevím, co tě vlastně zmátlo - je to valčík, tři osminové noty na takt, čtyři hudební věty po čtyřech taktech. Těžko si lze představit něco jednoduššího nebo pravidelnějšího. Možná ses nedopočítal díky té osminové pauze na konci, možná tě zmátlo, že v poslední větě nevychází těžká doba na začátek slova - to je ale denní chleba. 

Jsem žádostiv tvého vysvětlení!


Kamamura
17. 11. 2021
Dát tip

Zkusme počítat doby - rytmus je zjevně třídobý (3/8), těžkou dobu zapisuji tučně, osminovou pauzu označím (_) Na konci řádku uvádím počet znělých slabik lomeno celkový počet dob v daném řádku:

He - re - tik za - ho - řel pro vie - ru pra - vú (_) [11/12]

 - sa - jí ma - za - ní kost - nič - tí bra - tři (_) [11/12]

V kří - žov - kách - - ží - vá -Hus - v no - vém - há - vu (_) [11/12]

Ja - ko - his - to - ric - ké - pa - li - vo - na - tři! (_) [11/12]


Kamamura
17. 11. 2021
Dát tip

netWoor - co se ti konkrétně nelíbí? Rytmicky je to podle mě úplně v cajku. 


netWoor
17. 11. 2021
Dát tip

jásají mazaní vs. jako historické - to je otřesná rytmika, ch jo, takovej šikula a na čtyřech řádcích to takhle odflákne :)


Aru
17. 11. 2021
Dát tip

úplně špatně, Hus byl první český kosmonaut, jenž uhořel při neúspěšném startu v Kostnickém kosmodromu, není zač ;))


Hus byl jediným pro víru opravdu zapáleným katolíkem.


annnie
17. 11. 2021
Dát tip

Trefil. Myslela jsem sice mumie, který se jako levný topivo hromadně vozíky do Ameriky, ale taky může znít odpověď Palach nebo Zajíc, to bylo dokonce samotopivo. O topivu na Ž nechci ani zmínku, ani pomyšlení...


Kamamura
17. 11. 2021
Dát tip

Už to mám - BRUNO!

Giordano Bruno, upálen kvůli obsedantnímu heliocentrismu, nautorizovanému astronomickému výzkumu, jakož i nehoráznému chování příčícímu se "dobrým mravům"!

Uživatel StvN by řekl: "Ten Bruno prostě neuměl normálně diskutovat!" A měl by pravdu - co je dnes učivo pro základní školy, byly tenkrát nevídané a šokující výroky, které otřásaly stabilitou celého tehdejšího staletími prověřeného společenského řádu! 

Tak co, trefil jsem se?


Kamamura
17. 11. 2021
Dát tip

Kacíř? - Tohle mi nedělej, teď nebudu moci usnout! 


Kamamura
17. 11. 2021
Dát tip

Dřevo? Nafta? Papír? Listí? Mazut? 

Kolik mám vlastně pokusů? ;-D

 


Kamamura
17. 11. 2021
Dát tip

Hmm... strom? ;-D


annnie
17. 11. 2021
Dát tip

Jojo. A víš, co je historický palivo na pět?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru