Pravda o Jánošíkovi

Výběr

Pravda o Jánošíkovi
Jánošíkova legenda je stále vděčným tématem nejedné diskuse, avšak, jak se mi podařilo zjistit, bylo na ní napácháno více škody než užitku. Je politováníhodné konstatovat, že i slovutní historici si ponechávají na svých očích černé pásky a spokojí se smálem, které si po večerech přečtou vliteratuře nevalné úrovně. Například Jánošíkova záliba vlingvistice je pro mnohé znich překvapením. Po konzultaci sprofesorem Némethem jsem dospěl knázoru, že je potřeba tuto legendu doplnit.

26. 09. 2002
13
0
2914
Fejetony

Něco o vzniku tělocvičné jednoty Sokol

Výběr

Něco o vzniku tělocvičné jednoty Sokol
Nošením dříví do lesa, anebo nošením čehokoli, čeho je moc někam, kde je toho ještě více, by bylo vyprávění o zakladatelích Sokola, panu Tyršovi a panu Fugnerovi. O tom jaký kdo byl, co pro danou věc vykonal, kterak přiložil svou vlasteneckou ruku kdílu tak monumentálnímu a nesmrtelnému se dočteme i vté nejběžnější sokolské příručce, avšak já bych vám rád prozradil něco více.
Nebudu se tajit svoji náklonností khistorickým výzkumům a ačkoli vznik sokola nepatří do věků mě nejoblíbenějších, přesto jsem neváhal a na celou tuto záležitost jsem se podíval opravdu střízlivýma očima.
Nedovolím si nikterak spekulovat a ani zatajovat skutečnosti, tak jak byly a tak jak se je někdo snažil předělat.

24. 09. 2002
7
0
2331
Fejetony
Nahoru