Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Měsíc svítí

03. 11. 2019
6
6
731

Několik polských básníků a přátel – Borowski, Bazcynski, Rozewicz, … přemýšlelo, jestli se dá po Osvětimi ještě použít v poezii obrat jako je „Měsíc svítí“. A jaká má být poezie po takových zkušenostech. Rozewicz na to reagoval tím, že ji složil. Jedna kamarádka, Polka, mi o tom říkala a onu báseň znala, tak mně ji, v originále, zarecitovala.

Polsky rozumím na úrovni průměrného Čecha, který se ten jazyk neučil. Zachytil jsem nějak obsah, dojem a takto to zpracoval.

Měsíc svítí

na apel plac

není kudy

není kam

 

Měsíc svítí

člověk bledne

zhasíná

měsíc svítí dál

 

Měsíc svítí

ostnatým drátem

tvář mrtvého taky

a kaluže

 


6 názorů

Musaši
09. 11. 2019
Dát tip

Tip za báseň jako přetlumočení jiné básně jen po paměti. To je zvláštní postup.  Jinak si ale myslím, že lyrika týkající se měsíce, by se v koncentráku vyskytovala jen těžko. Dovedu si ale představit haiku na tohle téma. V tomto případě se ovšem o žádné improvizace nepokouším. Haiku, například zenové, může být až antipoetické a při tom velmi hluboké. Napsat ale skutečně hluboké haiku je něco tak obtížného, že se to v češtině patrně ještě nikomu nepovedlo.


dík za komentář


Alegna
03. 11. 2019
Dát tip

Smutné, ale výstižně



Kočkodan
03. 11. 2019
Dát tip

Zaujalo mne dílko i prolog.


mesiac ... tvár mŕtveho ... kaluže ... veľmi smutné a veľmi nádherné


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru