Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S doklady

09. 03. 2022
0
7
210
Autor
Litarts

-

Doklad o tom, že jsi žil,

podala i krev tvých žil.

-

Doklad o tom, kde jsi žil,

podalo ti, co sis zryl.

-

Doklad o tom, co jsi žil,

podalo též, čím sis zbyl.

-

Doklad o tom, cos i snil,

to světlo, jímž jsi svítil.

-


7 názorů

co není na kritice snake odborného???


Litarts
10. 03. 2022
Dát tip

Kritiku připouštět, ale odbornou, na úrovni věci. Každý autor si je víceméně vědom toho, co píše, a pokud se vzeře nějaké kritice, tak asi ví proč. Moje poezie je náročná, není pro každého. Samozřejmě i střetová s konkurenčními autory, což je přirozené.


snake_01
10. 03. 2022
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Při interpretaci textu hraje hlavní roli čtenář (viz R. Barthes), ne autor. Autor ani není zdaleka nejlepším interpretem vlastních textů, a především není často (z pochopitelných důvodů) schopen posoudit, jak hodně se mu podařilo naplnit určitý záměr. Od toho jsou tu čtenáři, ev. kritici (tzn. poučení čtenáři). Nepřipouštět kritiku znamená zůstat stát na místě a nikam se dále nevyvíjet.


Litarts
10. 03. 2022
Dát tip

Všechno je tam poskládáno dle záměru básnické myšlenky. Váš významový rozbor jde mimo ni. 


snake_01
09. 03. 2022
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Tohle je celé takové ukoptěné. Myslím, že nešťastné je už to sloveso "podalo", a ostatně i poměrně abstraktní spojení "podalo doklad". Upřímně - významová linie mezi polem nebo krví a dodáváním dokladu o něčem je jen velmi volná. Závěr se pak rytmicky vymkne a poslední verš s nejexponovanějším místem v básni to uzavírá nešikovně zvoleným gramatickým rýmem. Shrnuto: pokud šlo o to předat čtenáři nějakou konkrétní emoci vztahující se k životu konkrétního člověka, pak se to (zřejmě) nepovedlo, a na vině je docela určitě mix konkrétního a abstraktního výraziva, který text činí emocionálně těžko přístupným. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru