Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Malé motivy téhož

20. 11. 2022
16
24
479
Autor
Aru

"A stromy venku na dvoře, jindy černé, jsou bílé jíním, lesknou se v slunci, ojíněná dlažba, schody, železná mříže kol zahrádky, celý výhled je zimavý, i žluté listí blýská, jak na něm roztálo jíní." Proboha!!!

Jednou jinou cestou, jíním šel jsem, tam domek byl, kol železné zahrádky a žluté schody na všechny strany, jak už to na konci cest bývá. Nepozván vešel jsem do tajů domovního ticha, kde osamělé šero skrývá se. Byla zima, neb venku bílá Zima si chodila. Na stěnách v domku jímaly se fotky se stromy venku na dvoře. Díval jsem se mocně na ty jímavé fotky, až pocítil jsem mocné nutkání do nich vstoupit.

Cestou dvorní, černou i bílou, blýskala se mezi stromy zašlým matným světlem, rostly až k okrajům fotky. Vzdaloval jsem se od přední strany v touze zjistit co vzadu je. Však les osaměle stále menší byl, až nebyl docela, jen holá zem a malinkatá, tužkou nakreslená dvířka. Stál jsem zcela klidně, však zvědavost nenechavá stiskla kliku a vešli jsme spolu.

V novém světě nový chlad, staře křupající dlažbou v nové kroky za ruku veden se zvědavostí, nebyl jsem sám. Noc černá bez slunce, šli jsme nočním viděním bez konce k oceánu ledem a jíním pokrytým, znajíce staré motivy, dálky se táhly neznajíce míry. Po ledu našel nás kůň černý i bílý, pozval nás na sedlo a vítr zimavý do vlasů, které jsme si nechali pro ten účel narůst.

Kůň letěl k lesknoucím sluncím, svítivě visela ve skle ze střechy vzdáleného domku v koňské hlavě. Vzpomínka matná byla a dům napůl zbořený strašil nás shrbeným dojmem v železném sevření ticha, dokud zvědavost si neodkašlala. Stáli jsme před domem, který nás nepoznával přes matný čas, jež strávila nás cesta. Rez mříží i spladlá branka lákala za cestou vedoucí bez listí k matnému jíní, jež splašilo koňskou odvahu, vleže pozorovali noc, rozjímajíce nad žlutým listím, které našli jsme po kapse. Při sbírání sil ze země všimla si zvědavost ledabyle nastrčené fotky prastarých stromů, skryté za zpuchřelé stíny. Modří mrazem hřáli jsme se pohledem do fotky, dokud se nezželelo snu vzít nás sebou.

Ve snu vešli jsme jinému do snu, kde rostou železné stromy bez jíní a matně žlutá je tam zakázaná. Malá stájíčka trpasličích koníčků byla zaparkovaná vedle domku, svítil rezavou novotou. Zima se však za nehty zubila, zlákáni domovním teplem do stále zmenšujícího domku, zmenšovali jsme se, až výška zůstala nám kapesní.

V kapesním světě bylo vše obrovské, až na nás, zvědavost krčila se za mnou. Ztraceni docela chroupali jsme čokoládovou podlahu, nevěda jak se vrátit a být velcí.


24 názorů

Aru
27. 11. 2022
Dát tip

díky, to téma bylo dost podnětné :)


Al Jal Úd
27. 11. 2022
Dát tip

Zajímavé, objevné a nápadité Aru, líbí se mi 


Aru
21. 11. 2022
Dát tip

duch chce tančit, ale tělo klopýtá - tak to je přesné Loki. je pravda, že někde to skřípe, po mocném vzepětí, následuje pád, takhle psát to bylo docela náročný, ale i tak to byla zábava. proto se věnuju TD, nutí mě to do jiných poloh, než píšu běžně.

příště opět ryze ztřeštěná a všemi směry uhozená pohádková povídka, hlavní body už leží v zápisníku :)


Aru
21. 11. 2022
Dát tip

díky Biskupe, hodně udělalo téma samo


Aru
21. 11. 2022
Dát tip

díky i tobě za čtení Jednapoetko ;)


magicky pěkné a pěkně magické...


Jednapoetka
21. 11. 2022
Dát tip

Moje fantazie si užila a Vaši obdivuji..Díky!


Aru
21. 11. 2022
Dát tip

to věřím Kočkodane :D


Aru
21. 11. 2022
Dát tip

K3 je to psáno přesně tím jazykem a v tom stylu, jaké je zadání tématického dne, viz citát v prologu


Aru
21. 11. 2022
Dát tip

díky bixley!


Kočkodan
20. 11. 2022
Dát tip

Mým největším oblíbencem je chrchlající zvědavost.


K3
20. 11. 2022
Dát tip

Hrozně těžko jsem se tím, asi záměrně deformovaným, staročeským slovosledem prodíral... myslím že je to škoda, vážně nevím co jsi zamýšlel.


bixley
20. 11. 2022
Dát tip

Aru, nádherný proud fantazie, tentokrát v krásném poetickém hávu!


Aru
20. 11. 2022
Dát tip

ona se dikce a styl vlastně pomalu hroutí, bylo to sice intenzivní, ale nešlo to udržet dlouho a druhá půlka cca má množství úprav.

Yoda a Star Wars světy mě víceméně minuly, jen vím o co jde v kostce.

díky ti Anaso ;)


Aru
20. 11. 2022
Dát tip blacksabbath

díky iví, já naštěstí mrznul čiště tématicky :D


Aru
20. 11. 2022
Dát tip Gora

díky Goro, jo, propašoval jsem tam pár vtípků ;)


Aru
20. 11. 2022
Dát tip

Evži, chtěl jsem to zakončit jinak, ale už mě nic nenapadlo, díky ;)


Aru
20. 11. 2022
Dát tip

díky Alegno, to téma udělalo hodně, byl to takový impuls, který stačilo vzít za pačesy :))


Aru to se ti hodně moc povedlo...vtipné!!!!!! Mně se také včera "Zima se však za nehty zubila".....


Gora
20. 11. 2022
Dát tip

Aru, mně se tvé dílko k TD líbí, hlavně vtipné momenty jako:...a vítr zimavý do vlasů, které jsme si nechali pro ten účel narůst.

Dobíráš si téma, ale s nadhledem. Je to fajn.


Prošla jsem to s vámi, ale nechtěla bych zůstat malinká bez možnosti se vrátit.


Alegna
20. 11. 2022
Dát tip

Plné fantazie, jak jinak u tebe, tajemné a pro mě plné symboliky


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru