Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Zkáza městské knihovny hlavního města P.

Výběr: Biskup z Bath a Wells, Zajíc Březňák
26. 03. 2023
20
41
519
Autor
Aru

To už je neděle? Ještě hodinu! :D

 

"Ale zůstává skutečností, že jsme pozváni, abychom úplně zapomenuli sama sebe, zahodili do větru svou strašlivou vážnost a připojili se ke všeobecnému tanci." (Thomas Merton - Nová semena kontemplace)

V knihovně panovalo knižní ticho. Knihovník Oni Vonten brouzdal v rukavicích ve Wikipedii na pracovně knihovním PC se speciálně zvuk-odhánějící klávesnicí; strašně rád by se Oni Vonten stal jedním z legionářů vět, totiž wikipedistou, leč na Wikipedii běžel projekt: "Chcete-li přispět k rozšíření článků na Wikipedii, staňte se ženou," neboť byl březen a to je pro Wikipedistky měsíc žen.
 
Oni Vonten si jen smutně, ale neslyšně povzdechl, v knihovně musí být absolutní hermetické ticho, aby knihomilovní čtenáři nebyli rušeni, i rychlejší otočení stránky by mohlo někoho nejenom rušit, ale i zvířit nánosy stoletého prachu, jenž se za tu dobu stal základem knihovny a jeho pohyb by mohl ohrozit její samotnou stabilitu.
 
Do knihovny vešel nový čtenář Dobrouš Tutyčka, ale nezavřel dostatečně opatrně polstrované dveře a ozvalo se tichounké klapnutí. Zvuk to byl i tak natolik knihovním prostorem otřásající, že všichni čtenáři zvedly hlavy, jako jeden muž a zlostně se dívali na Dobrouše co za knižní hovado, neotesance, hrubiána a nevychovance to vešlo do knihovny a vůbec neví jak se chovat! I knihovník Oni Vonten se v údivu podíval na Dobrouše, podobné vyrušení takového rázu zažila knihovna naposled v r. 1941, když ve městě byli Gërmâchni a to byla válka!
 
Dobrouš bleskově v absolutně tichém přihopknutí vlítnul za první polici knih, kde v úkrytu na něj zapomněli, poté si nasadil papuče, rukavice, roušku, gumovou čepici a odplazil se, aniž by zvířil snítko prachu ke knížce, kterou si hodlal půjčit. Když vstal ze země před cílovou policí, shledal se s nelehkým úkolem, který čtenáře tu a tam potká. Dobrouš si chtěl přečíst cosi od jakéhosi Mertona, o kterém mu vyprávěl jeho přítel Jarmil Kravin s takovým zápalem a vzrušením, že se Dobrouš domníval, že jde o lechtivou četbu k večeru do ložnice.
 
Dobrouš byl v šoku, vedle sebe byli dva Mertoni a ani jeden nenabízel lechtivou četbu, jeden jakýsi R. K. Merton a druhý stejně pro Dobrouše, také jakýsi T. Merton.
 
"No to je v řiti." Pronesl nahlas!!!!!!!!! Na celou knihovnu Dobrouš! Nedoslýchavým knihomilům vypadla naslouchátka, obrýleným pihovatým studentům popraskaly brýle a vybledly pihy a starším knihomilům slezly vlasy. Vzápětí se začal zvedat prach a nestabilní knihovna se otřásala v praskajících zdech, aby se zřítila v sutiny, čtenářsky plamenná díla dokončila dílo zkázy samovznícením a spálením knihovní ruiny. Hasiči přijeli pozdě, všichni byli mrtví, jediná kniha nebyla zachráněna, ani od Mertona. Knihovna ztratila i historická díla, skrývající v archivu, před zraky-ničících čtenářů, neboť už pouhý pohled na knihy dávnověku je poškozoval a navíc by se poslední případný čtenář mohl setkat s obsahem nevhodným do moderní doby. Tak byla ztracena např. kniha z r. 1213, jenž pojednávala, "kterak vázati háček na vlasec, aby neskončil na dně potočním," od neznámého rybáře-pytláka, nebo jiná z r. 1870: Kde římsko-německý císař Karel IV. před pěti sty lety spával.
 
V kavárničce Za Rohem, kam nedoléhalo ševelení hroutící se krypto-knihovny seděli hosté, jimž městské katastrofy byly natolik vzdálené a cizí, že jim nevěnovali jediného vzdechu. V rohu u čtyřstolku seděli dobří přátelé: Thomas Merton, píšící mnich; Robert K. Merton, píšící sociolog, Thomas Brodie Sangsters, hrající sociolog a Thomas Anders, zpívající sociolog. Vedli spolu učenou disputaci, jenž ze sociologického pohledu rozebírala, jak lze bez zpěvu a hraní existovat v klášteře, největším obhájcem byl Thomas, zatímco zarytými odpůrci byli Thomas a Thomas a co Robert? Ten si při sepisoval, ostatně jako vždy.
 
V Za Rohem byl vyhlášeným dezertem Krtkův dort, recepturu vymyslel Krteček, původně pohádková postava z večerníčku, která se v porevolučních časech, stejně jako mnoho jiných vrhla do podnikání. Krteček vedl dlouholetý soudní spor s Čínskou Pandou, která mu ukradla identitu, nyní bažila i po jeho Krtkově dortu, ale Krteček, jakožto typický večerníčkový hrdina obsluhoval kavární hosty pouze s nabitou bambitkou (kterou mu sehnal Rumcajs, jenž vedl s Cipískem obchod se zbraněma), připraven kdykoli střelně konfrontovat paní Pandu, nebo její rudé agenty.
 
Thomas, Thomas, i Thomas si vstříc Krtečkově namířené hlavni raději objednali dort, aby se vyhnuli podezření z agentění pro Čínu; zatímco Robert v Za Rohem byl vyhlášeným nemluvou a psacím kutilem, řez dostával automaticky. Krtkův dort je vyhlášená pochoutka, chutí mezi krtincem a čerstvě pohnojenou zahrádkou, (zahradnicí vědí, že je potřeba hnojivo nejdříve okoštovat, zda-li je čerstvé,) proto velice vyhlášená i v zahraničí. Bývaly roky, kdy Krteček téměř přivedl na dlažební mizinu France Sachra s jeho stejnějmenným kouskem a zaplavil téměř celou Wien Krtkovými dorty, až Sacher šel s prosíkem za Metternichem, aby s tím něco udělal. Ze Sacherova dortu se stal národní poklad a Rakušáci si ho začali dávat jako desert ke každé snídani, svačině, obědu i večeři a Krteček se stáhnul na Šumavu, kde za Krtkovými dorty čeká na příznivou frontu dodnes.

41 názorů

Aru
před rokem
Dát tip

díky ti Zající ;)


Po novém přečtení jsem dospěl k závěru, že dílo si pro svou originalitu zaslouží výběr. 


Aru
13. 04. 2023
Dát tip Zajíc Březňák

je vidět, že Krteček je bonuspříběh, hlavní děj končí zhroucením knihovny, díky ;)


niniw
12. 04. 2023
Dát tip

- knižní hovado :o)

- největším obhájcem byl Thomas, zatímco zarytými odpůrci byli Thomas a Thomas :o)

- o Krtečkovi ma až tak nebavilo, ale ináč fajn 


Aru
02. 04. 2023
Dát tip

díky Přemku, Krtkův dort je skutečná věc, můžeš si ho dát :))


Aru
02. 04. 2023
Dát tip

zažít by to bylo šílenství, čtení k pobavení :))


lastgasp
01. 04. 2023
Dát tip Gora

Po přečtení blbůstky jsem se jel podívat na moji domovskou pobočku Jezerka, jestli nedošlo rovněž k jejímu samovznícení od čtenářsky plamenných děl, kterých je tam bohatě. Ulevilo se mně, stojí pevně. Radostí jsem si dal kávu a začetl jsem se do knihy Veroniky Monetové, "Vědomá prostitutka", která je věnovaná posvátné sexualitě, která žije v každém z nás. Škoda, že tam nejsou k dostání Krtkovy dorty.


Lili.
01. 04. 2023
Dát tip IQ nick

Tohle je tak parádní, že by to snad člověk chtěl zažít:-D


Aru
01. 04. 2023
Dát tip Gora

ou! ano ;)


Gora
01. 04. 2023
Dát tip

Aru, mohli bychom nominovat do PM??


Aru
31. 03. 2023
Dát tip

ne, myslím že ne, jsem češtinář samouk :))


Aru
27. 03. 2023
Dát tip

v knihovně se dá bydlet? možná se přestěhuju :D

díky Zajíci, strašlivá vážnost (i když ji z času načas také propadnu) je úplně k ničemu, dobře to ten Merton vymyslel


Na Městskou knihovnu Hlavního města Prahy mám jen dobré vzpomínky. Snad až na těch pár bezdomovců, kteří tam příležitostně hledali a nalézali útulek.

Jelikož text je blbůstka a jelikož je třeba zahodit strašlivou vážnost, přidávám se k všeobecnému tanci, ačkoliv tančit neumím ani trochu.


Aru
27. 03. 2023
Dát tip

díky Biskupe, zadání mi tentokrát naprosto sedlo, když jsem prohlédl o co tomu Mertonovi šlo, v podstatě se podle toho dá s klidem žít :))


Aru
27. 03. 2023
Dát tip

díky Květoni, jo, nejlepší pasáž :)


hodně povedené a dobře napsané...


Studentům leknutím vybledly pihy! To je naprosto skvělá hláška. 

 


Aru
26. 03. 2023
Dát tip

oni ji už vyrobili? :D


Kočkodan
26. 03. 2023
Dát tip Gora

Ani po dnešku neuvažuji o pořízení speciální Arua odhánějící klávesnice. ;-)


Aru
26. 03. 2023
Dát tip

díky ;)


vtipná fantázia***


Aru
26. 03. 2023
Dát tip

díky K3, on už Krtkův příběh je přídavek navíc, víc natahovat by to nemělo smysl


K3
26. 03. 2023
Dát tip

Je to tak akorát dlouhé na to, aby mě to nepřestalo bavit. Je to dobré, v tvém potřeštěném ale originálním duchu.


Aru
26. 03. 2023
Dát tip

už je nejspíše jiná doba :D

tu knížku vrátili rodiče, už tenkrát jsem nebyl schopen fungovat ve společnosti, navíc ta knihovna byla na druhým konci města, kdybychom ji měli ve vchodu v baráku, vážně bych uvažoval o docházení :))


Aru
26. 03. 2023
Dát tip

díky Al ;)


Janina6
26. 03. 2023
Dát tip Zajíc Březňák

Tak naše knihovna je teda vesněs přívětivé, hlučné a životem kypící místo... Ztratit knížku je nepříjemné spíš proto, že často už nebývá k dostání, peníze pak nejsou nic platné. Ale hlavu jsme za to nikomu neutrhli :) Jsme rádi, že lidi ještě čtou :)


Al Jal Úd
26. 03. 2023
Dát tip

Pěkné, vtipné, čtu mezi nočními, pobavilo 


Aru
26. 03. 2023
Dát tip

díky iví, tentokrát téma bylo nesmírně jednoduché, chtělo se jen blbnout a já blbnu v každé povídce (plus tohle soutěží jako blbůstka) :D:D


Aru
26. 03. 2023
Dát tip Janina6

Jani, mě zakázali před 30ti lety vstup do všech knihoven v zemi, když jsem nevrátil knížku, rodiče za mě zaplatili pokutu a sebrali mi průkazku :D:D

- jo, s tím jsem měl problém, původně pětisty, pak jsem to opravil a stejně špatně :))

díky Jani ;)


Aru
26. 03. 2023
Dát tip

Alegno, to nemuselo být v Praze, ale i v Paříži, Prištině, nebo Podgorici, i ten rok je tam tak důmyslně vsunut,... uznávám že Krtkova Šumava je nelogismus, tam jsem se nechal trochu unýst :D

díky ;)


Janina6
26. 03. 2023
Dát tip

Nádherné, hozené do větru :) Do které knihovny chodíš? :D 

Chtěla jsem dnes odhodit svou strašlivou vážnost, tak nechám gramatiku spát, jen prosím o jediné: před pěti sty (místo před "pět seti"). To mi trhá češtinářské, ba i knihovnické oko. Jinak dík za vtipné čtivo.

 


Aru
26. 03. 2023
Dát tip

nebooooj Jamardi, to byla unikátní knihovna :))

díky ;)


Aru
26. 03. 2023
Dát tip Gora

jak je na to čas měsíc, tak to vypadá líp, díky Goro :)


Alegna
26. 03. 2023
Dát tip

Chodím do knihovny jen zaplatit prodloužení výpůjční karty, ale až v říjnu, snad zatím postaví novou :). Hezky se mi četlo


Aru
26. 03. 2023
Dát tip

díky supíku ;)


blacksabbath
26. 03. 2023
Dát tip Aru

Aru, zase jedno tvoje originálněoriginální dílo.....už se těším, až tady u nás Krtečka potkám....parádní nedělní (nejen) čtení:-)))))))


Jamardi
26. 03. 2023
Dát tip Janina6

Mám strach navštívit knihovnu.


Gora
26. 03. 2023
Dát tip blacksabbath

Přijde mi, žes hodně vylepšil gramatiku a větnou skladbu, Aru. Příběh se nese zcela ve tvém duchu, je to fajn čtení /nejen na TD a na neděli!/.


supizmus
26. 03. 2023
Dát tip

Pobavilo, díky! 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru